Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. Αρ. 92 - 12/12/2011 - Συγχώνευση του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ε.Υ.Δ.Α.Π. (ΤΕΑΠ – Ε.Υ.Δ.Α.Π.) του ΤΕΑΥΤΕΚΩ στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. Αρ. 92 - 12/12/2011 - Συγχώνευση του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ε.Υ.Δ.Α.Π. (ΤΕΑΠ – Ε.Υ.Δ.Α.Π.) του ΤΕΑΥΤΕΚΩ στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

ΘΕΜΑ: Συγχώνευση του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ε.Υ.Δ.Α.Π. (ΤΕΑΠ – Ε.Υ.Δ.Α.Π.) του ΤΕΑΥΤΕΚΩ στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

ΣΧΕΤ. : α) Το με αριθμ. πρωτ. Φ.80020/οικ.19447/559/18.8.2011 έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α.
β) Το αριθμ. Τ00/ΦΑ/2701/14.9.2011 Γενικό Έγγραφο της Δ/νσης Παροχών Δ/σης Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 44 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/5-8-2011 τ.Α΄), η δημοσίευση των οποίων μας γνωστοποιήθηκε με το ανωτέρω α΄ σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τις οποίες ορίζονται τα εξής:

α) Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ε.Υ.Δ.Α.Π. (ΤΕΑΠ – Ε.Υ.Δ.Α.Π.) του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), που έχει συσταθεί με το άρθρο 70 του Ν.3655/2008 (Α΄58), συγχωνεύεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), από την πρώτη του μεθεπόμενου μήνα, από το μήνα της δημοσίευσης του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλ. από 1/10/2011).

β) Οι ασφαλισμένοι του συγχωνευόμενου Τομέα γίνονται ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και η ασφαλιστική σχέση τους διέπεται από τη συγχώνευση και μετά από τις διατάξεις της νομοθεσίας του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., καθώς και από τις διατάξεις της γενικής ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν.

γ) Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στον ανωτέρω Τομέα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που αναγνωρίστηκε και εξαγοράσθηκε ή προσμετρήθηκε από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία ως συντάξιμος με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας του, καθώς και της γενικής ασφαλιστικής νομοθεσίας, γίνεται χρόνος ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Μ..

δ) Οι συνταξιούχοι του συγχωνευόμενου Τομέα μέχρι την ημερομηνία συγχώνευσης καθίστανται συνταξιούχοι του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. το οποίο βαρύνεται εφεξής με την καταβολή συντάξεων……………………..
…………………………………………………………………
…….
(Ειδικότερα για τα οριζόμενα στις περιπτώσεις δ΄ και ε΄ της παρ. 3 του άρθρου 44 της κοινοποιούμενης διάταξης παρέχονται οδηγίες προς τις Υπηρεσίες Συντάξεων των Υποκ/των Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. με το ανωτέρω β΄ σχετικό Γενικό Έγγραφο της Δ/νσης Παροχών Δ/σης Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.).

ε) Οι πόροι που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις υπέρ του συγχωνευόμενου Τομέα, το σύνολο του προερχόμενου εξ΄ αυτού ενεργητικού και παθητικού, καθώς επίσης και η κινητή και ακίνητη περιουσία του περιέρχεται από την ημερομηνία συγχώνευσης στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., ως καθολικού διαδόχου αυτού, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου, Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλου προσώπου. Για τη μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ………….. .

στ) Εκκρεμείς δίκες που αφορούν διαφορές ή υποθέσεις του συγχωνευόμενου Τομέα συνεχίζονται από το Ε.Τ.Ε.Α.Μ., χωρίς διακοπή της δίκης. Οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται ισχύουν έναντι του Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

ζ) Με την περίπτωση (η΄) της κοινοποιούμενης διάταξης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το μεταφερόμενο από το ΤΑΥΤΕΚΩ στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. προσωπικό.

ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ ΤΕΑΠ – Ε.Υ.Δ.Α.Π. & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ε.Υ.Δ.Α.Π. σύμφωνα με το άρθρο 3 των καταστατικών του διατάξεων υπήγετο όλο το με αντιμισθία προσωπικό της Ανωνύμου Εταιρείας Υδάτων (Υπαλληλικό, Εργατοτεχνικό, Υπηρετικό Προσωπικό, ιατροί και δικηγόροι με αντιμισθία).

Η εισφορά (3%) επί των πάσης φύσεως αποδοχών των ανωτέρω ασφαλισμένων προσώπων, καθώς και ισόποσος εισφορά της εταιρείας (3%) αποτελούσε πόρο του Ταμείου και καταβάλλονταν εντός του πρώτου 15νθημέρου του επόμενου μήνα σύμφωνα με το άρθρο 42 και 43 του καταστατικού του.

Μετά την ημερομηνία συγχώνευσης και δεδομένου ότι η ασφαλιστική σχέση αυτών διέπεται πλέον από το σύνολο της νομοθεσίας του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. τα ασφάλιστρα από 1/10/2011 διαμορφώνονται για παλαιούς (μέχρι 31/12/1992) και νέους (από 1/1/1993) ασφαλισμένους σε:

6% για τα ΜΙΚΤΑ (3% ασφαλισμένου + 3% εργοδότη) και 8% για τον κλάδο ΒΑΡΕΩΝ (4,25 ασφαλισμένου + 3,75 εργοδότη),

Οι εισφορές υπέρ Ε.Τ.Ε.Α.Μ. θα υπολογίζονται επί του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών, με περιορισμό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά για τους παλαιούς ασφαλισμένους και του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων μηνιαίων αποδοχών για τους νέους ασφαλισμένους.

Οι εισφορές αυτές θα καταβάλλονται μαζί με τις εισφορές του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν.3029/2002 για τη σύσταση του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. καθώς και της Φ20021/12403/579/6-6-2003 (ΦΕΚ 772/ 17/6/2003 τ.Β΄), με την οποία προβλέπεται η βεβαίωση και είσπραξη εσόδων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.ΑΜ.) από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Οι Πόροι του Ταμείου σύμφωνα με το άρθρο 42 του καταστατικού του είναι:

1. Η εισφορά 3% των ασφαλιζομένων προσώπων και η ισόποσος εισφορά της εταιρείας.

2. Η δια του Ν.Δ. 1068/1942 καθιερωθείσα εισφορά εξ 1% επί παντός εκδιδομένου υπό της εταιρείας Υδάτων Λογαριασμού υδροληψίας βαρύνουσα τον υδρολήπτη.

3. Εισφορά εξ 1% επί των προμηθειών παντός είδους υλικού ενεργουμένου υπό της εταιρείας εξαιρουμένων των προμηθειών υλικού κατασκευής βασικών έργων ενισχύσεως της υδρεύσεως.

4. Ετήσια τακτική εισφορά της εταιρείας εκ 2 ½% επί των κερδών της, καταβαλλομένης εντός τριμήνου από της εγκρίσεως του ισολογισμού της.

5. Έκτακτος εισφορά εγγραφής ίση προς το ποσόν των συνταξίμων εντός μηνός παντός εγγραφομένου το πρώτον εις το Ταμείον, βαρύνουσα τον ασφαλισμένο.

6. Αι πρόσοδοι της περιουσίας του Ταμείου και τα εκ χαριστικής αιτίας έσοδα αυτού, τυχόν έκτακται εισφοραί της εταιρείας ως και επιβαλλόμενα εις το προσωπικό αυτής υπό της εταιρείας πρόστιμα.

Από την ημερομηνία συγχώνευσης και μετά, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., ο πόρος της παρ. 5 καταργείται, ενώ ο πόρος της παραγράφου 1 ισχύει πλέον σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο κεφ. «ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ ΤΕΑΠ – Ε.Υ.Δ.Α.Π. & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ» της παρούσας Εγκυκλίου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΑΠ -ΕΥΔΑΠ

Όπως, ήδη προαναφέρθηκε, μετά τη συγχώνευση οι ασφαλισμένοι του συγχωνευόμενου τομέα (ΤΕΑΠ - ΕΥΔΑΠ) καθίστανται ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί, καθώς και αυτός που έχει αναγνωρισθεί ή προσμετρηθεί από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία ως συντάξιμος με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας του, καθώς και της γενικής ασφαλιστικής νομοθεσίας γίνεται χρόνος ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Μ..

Για τον προσδιορισμό λοιπόν του χρόνου ασφάλισης στο ΤΕΑΠ – ΕΥΔΑΠ (με αφορμή αιτήματα συντ/σης, προαιρετικής ασφάλισης κ.λπ.), τα Υποκαταστήματά μας θα απευθύνονται στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. (Δ/νση Ασφάλισης – Εσόδων – Τμ. Εντασσομένων Ταμείων – Πειραιώς 9-11, Τ.Κ.10552 Αθήνα), όπου στο εξής θα τηρείται το αρχείο Μητρώου των ασφαλισμένων του τ. Τομέα από την αρμόδια Υπηρεσία του οποίου θα συντάσσεται έκθεση προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης με το σύνολο του πραγματοποιηθέντος στην ασφάλιση του ΤΕΑΠ – Ε.Υ.Δ.Α.Π. χρόνου ασφάλισης μέχρι 30/9/2011 (πραγματικού και αναγνωρισθέντος).

Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα διαβιβάζεται στην Υποδιεύθυνση Συγχωνευθέντων Ταμείων του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. για την έκδοση απόφασης μετατροπής σε χρόνο ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Μ., η οποία ακολούθως θα αποστέλλεται στο Υποκατάστημα, για την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Επίσης, είναι ευνόητο ότι από 1/10/2011 για τους ασφαλισμένους ΤΕΑΠ -ΕΥΔΑΠ (σήμερα Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), ως προς τις αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης και την προαιρετική ασφάλιση θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που προβλέπονται σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ε.Τ.Ε.Α.Μ..

Η απεικόνιση της επικουρικής ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Μ. για τα ασφαλιζόμενα στο ΤΕΑΠ – Ε.Υ.Δ.Α.Π. πρόσωπα θα γίνεται από 1/10/2011 όπως και για την κύρια ασφάλιση με Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.).

Για τους Κωδικούς Πακέτων Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) καθώς και για άλλα θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων θα δοθούν οδηγίες με νεώτερη εγκύκλιό μας.

Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ