Αριθμ. πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.32.6/412/οικ. 26225 - 15/12/2011 - Διατήρηση υφιστάμενων συστημάτων αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4024/2011 (Φ

Αριθμ. πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.32.6/412/οικ. 26225 - 15/12/2011 - Διατήρηση υφιστάμενων συστημάτων αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4024/2011 (Φ

ΘΕΜΑ: Διατήρηση υφιστάμενων συστημάτων αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’/ 27-10.-2011)

Με τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 7 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα καθιερωθεί νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β’ του εν λόγω νόμου (άρθρο 4 του ν. 4024/2011).

Σύμφωνα με την ως άνω νομοθετική εξουσιοδότηση, η ικανότητα, η απόδοση ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας και η συμπεριφορά του υπαλλήλου στην υπηρεσία, αποτελούν αντικείμενο περιοδικής εκθέσεως αξιολόγησης, που συντάσσεται κάθε χρόνο. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα αναμένεται ειδικότερα να καθοριστούν:

α) οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση, ο χρόνος έναρξης και λήξης της αξιολόγησης, τα όργανα, η διαδικασία και ο τύπος αξιολόγησης, καθώς και η βαρύτητα των επί μέρους κριτηρίων για την προαγωγική εξέλιξη, για την επιλογή του υπαλλήλου σε θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου, για την αξιολόγηση της θητείας των προϊσταμένων στις θέσεις ευθύνης, καθώς και η συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚ-ΔΔΑ) στη διαδικασία της αξιολόγησης,

β) η διαδικασία συγκρότησης των Συμβουλίων Αξιολόγησης κατά φορέα, που διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης και έχουν δυνατότητα επανεξέτασης της αξιολόγησης ή αναπομπής της στα όργανα αξιολόγησης των προηγούμενων επιπέδων,

γ) η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις άσκησης προσφυγής του ενδιαφερόμενου ενώπιον του οικείου Συμβουλίου Αξιολόγησης και

δ) η δυνατότητα πρόβλεψης των οργάνων και οι διαδικασιών διασφάλισης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης και ελέγχου της ορθής και ομοιόμορφης εφαρμογής του σε όλες τις υπηρεσίες και φορείς στους οποίους αυτό εφαρμόζεται.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω ρυθμίσεων υπενθυμίζεται στις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ιδιαιτερότητες και τα επιμέρους ισχύοντα συστήματα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων εκείνων των κατηγοριών προσωπικού που για πρώτη φορά εντάσσονται σε ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης της βαθμολογικής τους εξέλιξης, παρέχεται με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4024/2011 δυνατότητα διατήρησης σε ισχύ υφιστάμενων ειδικών συστημάτων αξιολόγησης και συστημάτων επιλογής προϊσταμένων για κατηγορίες προσωπικού, όπως υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και οι εξομοιούμενοι με αυτόν μισθολογικά ή βαθμολογικά κλάδοι του Υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβανομένου και του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, των εκπαιδευτικών, των δικαστικών υπαλλήλων, των κληρικών, των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και των μόνιμων αγροτικών ιατρών, με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου κατά περίπτωση Υπουργού, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ήτοι μέχρι την 27η -12-2011.

Μετά δε την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β’ του ν. 4024/2011 εφαρμόζονται και στις προαναφερόμενες κατηγορίες προσωπικού.

Ενόψει των ανωτέρω, οι Υπηρεσίες, οι οποίες εφαρμόζουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού τους ειδικά συστήματα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και επιθυμούν να τα διατηρήσουν, πρέπει να προωθήσουν άμεσα τα εν λόγω σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, καθότι η προθεσμία εκπνέει την 27η-12-2011.

Οι Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού των Υπουργείων παρακαλούνται να κοινοποιήσουν άμεσα την παρούσα εγκύκλιο στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εποπτεύουν και να παράσχουν κάθε συνδρομή για την εφαρμογή της.

Η Γενική Γραμματέας
Ευσταθία Μπεργελέ