Τράπεζα της Ελλάδος (Συνεδρίαση 37/θέμα 5/20−04−2012)

Τράπεζα της Ελλάδος (Συνεδρίαση 37/θέμα 5/20−04−2012)

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση θεμάτων του άρθρου 2 παρ. 3 του Ν. 3867/2010 (ΦΕΚ Α 128) σε σχέση με την ανάδειξη αναδόχου χαρτοφυλακίων ζωής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων των οποίων είχε ήδη ανακληθεί η άδεια λειτουργίας και είχε ορισθεί επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής κατά τη δημοσίευση του ως άνω νόμου

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
 
Αφού έλαβε υπόψη:
 
α) Το άρθρο 55Α του έχοντος ισχύ νόμου (ν. 3424/1927 ΦΕΚ Α΄ 298) Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,
 
β) τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 και της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν.3867/2010 «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών» (ΦΕΚ Α΄ 128),
 
γ) την ΠΔ/ΤΕ 336/29.12.1984 (ΦΕΚ Α΄ 28) όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την ΠΔ/ΤΕ 2638/14.12.2010 (ΦΕΚ Β΄ 1953) και την ΠΔ/ΤΕ 2653/29−02−2012 (ΦΕΚ Β΄ 503),
 
δ) το ν.δ. 400/1970 περί «Ιδιωτικής Επιχειρήσεως Ασφαλίσεως» (ΦΕΚ Α΄ 10), όπως ισχύει, και ιδιαίτερα τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 10, και του άρθρου 12α αυτού,
 
ε) την σχετική από 12.04.2012 εισήγηση της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, και
 
στ) ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, 
 
αποφασίζει:
 
Να ρυθμίσει: α) τον τρόπο δημοσίευσης της δημόσιας πρόσκλησης, β) τη γνωστοποίηση των στοιχείων καθώς και του ανοίγματος του χαρτοφυλακίου ζωής, γ) τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής και δ) το ειδικότερο περιεχόμενο της δημόσιας πρόσκλησης για την ανάδειξη αναδόχου χαρτοφυλακίων ζωής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων των οποίων είχε ήδη ανακληθεί η άδεια λειτουργίας και είχε ορισθεί επόπτης χαρτοφυλακίων ζωής κατά τη δημοσίευση του ν. 3867/2010 (ΦΕΚ Α΄ 128) σύμφωνα, με το άρθρο 2 παρ. 3 του ίδιου νόμου, ως εξής:
 

Α.

1. Η γνωστοποίηση των υπαρχόντων στοιχείων των ως άνω χαρτοφυλακίων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 3 εδάφιο δεύτερο του ν. 3867/2010 γίνεται:
 
α) με δύο (2) δημοσιεύσεις, που θα απέχουν μεταξύ τους δύο (2) εργάσιμες ημέρες, σε δύο εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, ανακοίνωσης περί της ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος των παραδοθέντων από τον Επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 περιπτώσεις α) έως η) του ίδιου ως άνω Νόμου, καθώς και της αξιολόγησής τους από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον σκοπό της επιβεβαίωσης του ανοίγματος των ως άνω χαρτοφυλακίων και
 
β) με ανάρτηση, για όσο χρόνο κριθεί αναγκαίο, στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος των ανωτέρω υπό α) αναφερομένων στοιχείων, που παρέδωσε ο Επόπτης, για το περιεχόμενο των οποίων υπέχει πλήρη ευθύνη ο ίδιος, καθώς και αναφοράς περί της αξιολόγησής τους από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον σκοπό της επιβεβαίωσης του ανοίγματος του ανωτέρω αναφερομένου χαρτοφυλακίου.
 
2. Η δημοσίευση της δημόσιας πρόσκλησης για την συμμετοχή στη διαδικασία αναδοχής των χαρτοφυλακίων ασφαλίσεων κλάδων ζωής των ίδιων ως άνω ασφαλιστικών επιχειρήσεων γίνεται:
 
α) με δύο (2) δημοσιεύσεις της πρόσκλησης σε περίληψη, που θα απέχουν μεταξύ τους δύο (2) εργάσιμες ημέρες σε δύο εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, με παραπομπή για ανεύρεση του πλήρους κειμένου της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και
 
β) με ανάρτηση, για όσο χρόνο κριθεί αναγκαίο, στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος του πλήρους κειμένου της πρόσκλησης.
 

Β. Η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, ο τρόπος γνωστοποίησης του ανοίγματος του χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής και τα κριτήρια επιλογής αναδόχου του χαρτοφυλακίου ζωής των εν θέματι ασφαλιστικών επιχειρήσεων καθορίζονται ως εξής:

 
α) Με την δημόσια πρόσκληση του άρθρου 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010 η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί τις ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν.δ. 400/1970 και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, και οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία αναδοχής του συνόλου ή μέρους του χαρτοφυλακίου ζωής του ίδιου ως άνω άρθρου του ν. 3867/2010, να υποβάλουν μη δεσμευτική, ως προς την τελική τους συμμετοχή στην διαδικασία, εκδήλωση ενδιαφέροντος (εφεξής η «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος») που απευθύνεται προς την Τράπεζα της Ελλάδος και υποβάλλεται εγγράφως έως την οριζόμενη στην πρόσκληση ημέρα και ώρα. Εν συνεχεία της προσκλήσεως ακολουθούν τρείς διακριτές φάσεις:
 
Φάση Α΄ – Εκδήλωση Ενδιαφέροντος: Οι υποψήφιες ασφαλιστικές εταιρίες (εφεξής οι «Υποψήφιοι»), που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία πρέπει να υποβάλουν το συνημμένο στην πρόσκληση έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αρμοδίως υπογεγραμμένο, ώστε να εκπροσωπείται νομίμως η υποψήφια εταιρία.
 
Οι Υποψήφιοι που δεν εκδήλωσαν εμπροθέσμως και προσηκόντως ενδιαφέρον στην Φάση Α΄ της διαδικασίας δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.
 
Φάση Β΄ – Γνωστοποίηση στοιχείων χαρτοφυλακίου και ανοίγματος αυτού − Υποβολή Δεσμευτικής Πρότασης Αναδοχής: Στους Υποψηφίους παρέχεται η δυνατότητα μελέτης όλων των σχετικών με το χαρτοφυλάκιο ζωής στοιχείων, καθώς και της αξιολόγησης εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος του ανοίγματος του άρθρου 2 παρ. 3 εδάφιο πρώτο του ν. 3867/2010, ώστε να αποφασίσουν αν θα υποβάλουν δεσμευτική πρόταση αναδοχής του χαρτοφυλακίου ζωής κατά το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010 (εφεξής η «Πρόταση αναδοχής»). Όλα τα ανωτέρω στοιχεία που θέτει υπόψη του Υποψηφίου η Τράπεζα, αξιολογούνται από αυτόν με τη συνδρομή υπαλλήλων ή/και συμβούλων του, και με δική του αποκλειστική ευθύνη.
 
Οι προτάσεις αναδοχής θα πρέπει να υποβληθούν εγγράφως εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη λήξη της Φάσης Α΄.
 
Η πρόταση αναδοχής θα πρέπει να διαμορφωθεί επί τη βάσει των προϋποθέσεων α) έως και θ) του άρθρου 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010, που μπορούν να τροποποιούνται με την υποβαλλόμενη πρόταση μόνο προς το συμφέρον των ασφαλισμένων.
 
Φάση Γ΄ − Επιλογή αναδόχου από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα ως κατωτέρω οριζόμενα κριτήρια.
 
β) Τα κριτήρια επιλογής αναδόχου των ανωτέρω χαρτοφυλακίων ζωής ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010 ως εξής:
 
i. Η συμφερότερη για τους καταναλωτές οικονομική προσφορά, με βάση το εισηγητικό σχέδιο αναμόρφωσης παροχών του επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής.
 
ii. Η συμφερότερη για τους καταναλωτές που δεν κρίνονται ασφαλίσιμοι πρόταση αύξησης των ασφαλίστρων
 
iii. Το προτεινόμενο ποσοστό απορρόφησης του προσωπικού της υπό εκκαθάριση επιχείρησης.
 
iv. Το μέγεθος του αναγκαίου περιθωρίου φερεγγυότητας αφού ληφθεί υπόψη η μεταβίβαση.
 
Ο ανάδοχος επιλέγεται μόνον εφόσον επιβεβαιωθεί ότι θα διαθέτει το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας και μετά την μεταβίβαση.
 
Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία αυτή οφείλουν, τόσο καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας, όσο και μετά το πέρας της χωρίς χρονικό περιορισμό, να μην αποκαλύπτουν, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο αφήσουν να διαρρεύσουν σε τρίτους εκτός διαδικασίας, ή πέραν από τους σκοπούς της αναδοχής, και να μην χρησιμοποιούν προς τρίτους, πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση τους στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, καθώς και να αποτρέπουν με κάθε νόμιμο μέσο την ανακοίνωση τέτοιων πληροφοριών Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου αφορά και τους καθ‘ οιονδήποτε τρόπο προστηθέντες, συνεργάτες, βοηθούς εκπληρώσεως, ή συμβούλους των συμμετεχόντων
 
Πρόσθετες πληροφορίες, σχετικώς με την ανωτέρω διαδικασία, παρέχονται προς τους ενδιαφερόμενους από την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.
 

Γ. Το ειδικότερο περιεχόμενο της προβλεπομένης στο άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010 δημόσιας πρόσκλησης, καθορίζεται ως εξής:

«Αντικείμενο
Η Τράπεζα της Ελλάδος (εφεξής η «Τράπεζα»), σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010 και την υπ’ αριθ. ……./…. απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, απευθύνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς κάθε ασφαλιστική επιχείρηση, που μπορεί να ασκεί νόμιμα στην Ελλάδα εργασίες ασφαλίσεων κλάδων ζωής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 2 του νδ. 400/1970, όπως ισχύει, προκειμένου η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να δηλώσει ότι μετέχει στη διαδικασία αναδοχής του συνόλου, ή μέρους, του χαρτοφυλακίου ασφαλίσεων κλάδων ζωής της ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρείας υπό εκκαθάριση «….» ή/και της ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρείας υπό εκκαθάριση «….», τα οποία χαρτοφυλάκια δεν έχουν τεθεί ακόμα σε εκκαθάριση σύμφωνα με τις διατάξεις του νδ. 400/1970 και του ν. 3867/2010.
 
Η Τράπεζα καλεί τις ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν.δ. 400/1970 και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, και οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ως άνω αναφερόμενη διαδικασία αναδοχής, να υποβάλουν μη δεσμευτική, ως προς την τελική συμμετοχή τους στην διαδικασία, εκδήλωση ενδιαφέροντος (εφεξής η «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος») έως την ……………. (πέντε εργάσιμες ημέρες) και ώρα 12:00 Ελλάδος στην Τράπεζα της Ελλάδος, Ε. Βενιζέλου 21, 10250 Αθήνα (τηλ. 210−3205220, Fax. 210−3205437, −5438).
 
Διαδικασία και Όροι
 
Η Διαδικασία περιλαμβάνει τρείς διακριτές φάσεις: Φάση Α΄ – Εκδήλωση Ενδιαφέροντος: Οι υποψήφιες ασφαλιστικές εταιρίες (εφεξής οι «Υποψήφιοι»), που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Διαδικασία πρέπει να υποβάλουν εντός της ανωτέρω προθεσμίας το επισυναπτόμενο έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αρμοδίως υπογεγραμμένο ώστε να εκπροσωπείται νομίμως η υποψήφια εταιρία.
 
Οι Υποψήφιοι που δεν εκδήλωσαν εμπροθέσμως και προσηκόντως ενδιαφέρον στην Φάση Α΄ της Διαδικασίας δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.
 
Φάση Β΄ – Γνωστοποίηση στοιχείων χαρτοφυλακίου − Υποβολή Δεσμευτικής Πρότασης Αναδοχής: Στους Υποψηφίους θα παρασχεθεί η δυνατότητα μελέτης τόσο της αξιολόγησης εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, του ανοίγματος του άρθρου 2 παρ. 3 εδάφιο πρώτο του ν. 3867/2010 όσο και εν γένει όλων των σχετικών με το χαρτοφυλάκιο ζωής στοιχείων, ώστε να αποφασίσουν αν θα υποβάλουν δεσμευτική πρόταση αναδοχής του χαρτοφυλακίου ζωής κατά το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010 (εφεξής η «Πρόταση αναδοχής»). Όλα τα ανωτέρω στοιχεία που θέτει υπόψη του Υποψηφίου η Τράπεζα, αξιολογούνται από αυτόν με τη συνδρομή υπαλλήλων ή/και συμβούλων του, και με δική του αποκλειστική ευθύνη.
 
Οι προτάσεις αναδοχής θα πρέπει να υποβληθούν εγγράφως εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη λήξη της Φάσης Α΄.
 
Η πρόταση αναδοχής θα πρέπει να διαμορφωθεί επί τη βάσει των προϋποθέσεων α) έως και θ) του άρθρου 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010, που μπορούν να τροποποιούνται με την υποβαλλόμενη πρόταση μόνο προς το συμφέρον των ασφαλισμένων [παρατίθενται τα ως άνω αναφερόμενα εδάφια α) έως και θ)].
 
Φάση Γ΄ − Επιλογή: Η Τράπεζα της Ελλάδος επιλέγει τον ανάδοχο σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην υπ’ αριθ. ……./……… απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, δυνάμει του άρθρου 2 παρ. 3 του ν. 3867/2010, ήτοι: (Τα κριτήρια επιλογής θα αναφέρονται όπως καθορίζονται στην παρούσα απόφαση).
 
Ο ανάδοχος επιλέγεται μόνον εφόσον επιβεβαιωθεί ότι θα διαθέτει το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας και μετά την μεταβίβαση.
 
Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία αυτή οφείλουν καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας, όσο και μετά το πέρας της χωρίς χρονικό περιορισμό, να μην αποκαλύπτουν, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο αφήσουν να διαρρεύσουν σε τρίτους εκτός διαδικασίας, ή πέραν από τους σκοπούς της αναδοχής, και να μην χρησιμοποιούν προς τρίτους, πληροφορίες των οποίων έλαβαν γνώση στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, καθώς και να αποτρέπουν με κάθε νόμιμο μέσο την ανακοίνωση τέτοιων πληροφοριών Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου αφορά και τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο προστηθέντες, συνεργάτες, βοηθούς εκπληρώσεως, ή συμβούλους των συμμετεχόντων.
 
Πρόσθετες πληροφορίες, σχετικώς με την ανωτέρω διαδικασία, παρέχονται προς τους ενδιαφερόμενους από την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Επισυνάπτεται έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος».
 

Δ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Όλες οι προθεσμίες της παρούσας μπορεί να παρατείνονται κατά περίπτωση, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Ο Πρόεδρος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ