ΠΔ/ΤΕ 2644 - 6/9/2011 - Υποβολή από τα πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων για τις συναλλαγές τους στη διατραπεζική αγορά

ΠΔ/ΤΕ 2644 - 6/9/2011 - Υποβολή από τα πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων για τις συναλλαγές τους στη διατραπεζική αγορά

ΘΕΜΑ: Υποβολή από τα πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων για τις συναλλαγές τους στη διατραπεζική αγορά

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

α) τα άρθρα 2, 55Α και 55Γ του έχοντος ισχύ νόμου (ν. 3424/1927, ΦΕΚ Α΄ 298) Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) τα άρθρα 3 και 5 του Πρωτοκόλλου για το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Ε. C. 191/29.7.1992), καθώς και τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2533/1998 του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 1998 (Ε.Ε. L318/1998), σχετικά με τη συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ισχύει,

γ) το ν. 3601/2007 «Ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 178), όπως ισχύει, και ιδίως τα άρθρα 21, 25, 33, 34, 38, 39 και 60 αυτού,

δ) την ΠΔ/ΤΕ 2640/18.1.2011 «Στοιχεία και πληροφορίες που οφείλουν να υποβάλλουν σε περιοδική βάση στην Τράπεζα της Ελλάδος τα εποπτευόμενα ιδρύματα για σκοπούς άσκησης εποπτείας − Καθορισμός προσώπων που έχουν ειδική σχέση με το πιστωτικό ίδρυμα» (ΦΕΚ Β΄ 140) και ιδίως την Ενότητα Ζ΄ του Κεφαλαίου Ι αυτής,

ε) την ΠΔ/ΤΕ 2614/7.4.2009 «Πλαίσιο ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος της επάρκειας ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων» (ΦΕΚ Β΄ 801),

στ) τη σκοπιμότητα θέσπισης αφενός του είδους των στοιχείων που απαιτούνται για την παρακολούθηση των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά και αφετέρου των διαδικασιών με τις οποίες αυτά υποβάλλονται από τα πιστωτικά ιδρύματα και αξιοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τους σκοπούς της άσκησης των κατά νόμον αρμοδιοτήτων της,

ζ) την από 20.4.2010 εισήγηση των Διευθύνσεων Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Συστημάτων Πληρωμών, Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής ενιαίου τρόπου για τη συλλογή πληροφόρησης αναφορικά με τις συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά,

η) ότι από τις διατάξεις της παρούσας Πράξης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζει:

να καθορίσει τα κατωτέρω αναφορικά με την υποβολή από τα πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων για τις συναλλαγές τους στη διατραπεζική αγορά:

Α. Για τους σκοπούς της παρούσας Πράξης:

1. Ως «συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά» νοούνται οι πράξεις δανεισμού και τοποθετήσεων με αντισυμβαλλόμενους πιστωτικά ιδρύματα, σε ευρώ και σε συνάλλαγμα, ανεξαρτήτως ληκτότητας. Ειδικότερα, οι εν λόγω συναλλαγές αφορούν:

α) Τον δανεισμό (borrowing) και τις τοποθετήσεις (lending), χωρίς εξασφάλιση, μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων,

β) τις πωλήσεις χρεογράφων με συμφωνία επαναγοράς (repurchase agreements − repos) και τις αγορές χρεογράφων με συμφωνία επαναπώλησης (reverse repos), και

γ) τις άμεσες (spot) αγορές χρεογράφων με συμφωνία μελλοντικής (forward) επαναπώλησης (buy/sell backs) και τις άμεσες πωλήσεις χρεογράφων με συμφωνία μελλοντικής επαναγοράς (sell/buy backs).

Οι εν λόγω συναλλαγές θεωρούνται «συναλλαγές με ειδικούς όρους» εφόσον είτε πλέον των κύριων χαρακτηριστικών τους: i) φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο, ii) ο εκτοκισμός και η πληρωμή τόκου πραγματοποιείται πριν από τη λήξη της συναλλαγής, σε προκαθορισμένα διαστήματα ή σε ημερομηνίες που έχουν οριστεί με την έναρξή της, και iii) η αποπληρωμή του κεφαλαίου στο σύνολο του πραγματοποιείται περιοδικά, σε προκαθορισμένα διαστήματα ή σε ημερομηνίες που έχουν οριστεί με την έναρξη της συναλλαγής, είτε ενσωματώνουν δικαιώματα προαίρεσης (embedded options).

2. Στις ανωτέρω συναλλαγές δεν συμπεριλαμβάνονται:

α) Οι πράξεις νομισματικής πολιτικής με την Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες,

β) οι συμβάσεις ανταλλαγής συναλλάγματος (foreign exchange swaps) και

γ) οι συναλλαγές με υπερεθνικούς (supranational) οργανισμούς, με τους διεθνείς οργανισμούς που αναφέρονται στην παράγραφο β) του τμήματος Β της ΠΔ/ΤΕ 2589/20.8.2007 και με τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης που αναφέρονται στην παράγραφο γ) του τμήματος Β της ίδιας Πράξης.

Β. Οι διατάξεις της παρούσας Πράξης εφαρμόζονται από τους κατωτέρω υπόχρεους για την υποβολή των στοιχείων που αναφέρονται στην παράγραφο Α.1. ανωτέρω:

1. Από τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των μητρικών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 33 του ν. 3601/2007.

2. Από τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα θυγατρικά πιστωτικά ιδρύματα το μητρικό πιστωτικό ίδρυμα των οποίων εδρεύει είτε σε άλλο κράτος − μέλος κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 33 του ν. 3601/2007, είτε σε τρίτη χώρα.

3. Από τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν α) σε άλλα κράτη μέλη και για τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει άρει δυνάμει του άρθρου 21, παράγραφος γ, του Ν. 3601/2007 και της ΠΔ/ΤΕ 2614/7.4.2009, όπως ισχύει, την υποχρέωση για τήρηση των ελαχίστων ορίων των υποχρεωτικών δεικτών ρευστότητας και β) σε τρίτες χώρες και δεν υπόκεινται σε καθεστώς ισοδύναμης εποπτείας.

Γ. Ειδικότερα, για την υποβολή των στοιχείων από τους ως ανωτέρω υπόχρεους, ισχύουν τα εξής:

1. Τα μητρικά πιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα στην Ελλάδα, τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο Β.1. ανωτέρω, υποβάλλουν: α) στοιχεία σε ατομική βάση, συμπεριλαμβάνοντας τις συναλλαγές τους με αντισυμβαλλόμενους θυγατρικά τους πιστωτικά ιδρύματα και β) στοιχεία σε επίπεδο ομίλου, στα οποία περιλαμβάνονται μόνον οι συναλλαγές των θυγατρικών πιστωτικών τους ιδρυμάτων, μεταξύ τους, καθώς και με άλλους αντισυμβαλλόμενους.

2. Τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν αποτελούν μητρικά ή θυγατρικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα που αναφέρονται στην παράγραφο Β.2 ανωτέρω υποβάλλουν στοιχεία σε ατομική βάση.

3. Τα υποκαταστήματα της παραγράφου Β.3 ανωτέρω υποβάλλουν στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές τους στη διατραπεζική αγορά σε ατομική βάση.

Δ. Τα στοιχεία που ορίζονται στο Παράρτημα της παρούσας Πράξης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος σύμφωνα με τις οδηγίες και τον πίνακα του Παραρτήματος της παρούσας, εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αξίας της συναλλαγής.

Ε. Τελικές διατάξεις:

α) Οι υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων ρευστότητας στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, με βάση τις διατάξεις της ενότητας Ζ΄ του κεφαλαίου Ι της ΠΔ/ΤΕ 2640/18.1.2011 και σύμφωνα με την παρ. 4 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ της ΠΔ/ΤΕ 2614/7.4.2009, δεν θίγονται από την παρούσα Πράξη.

β) Εξουσιοδοτείται η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος: i) να παρέχει τα σύμφωνα με την παρούσα υποβαλλόμενα στοιχεία στη Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών, στη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων και στη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις εργασίες τους, και ii) να παρέχει οδηγίες και διευκρινήσεις για την εφαρμογή της παρούσας Πράξης και του Παραρτήματός της.

γ) Μετά το πέρας έξι εβδομάδων από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Πράξης καταργείται η υποχρέωση υποβολής στοιχείων που απορρέει από το υπ’ αριθμ. 458/25.9.2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ισχύει (τελευταίο τροποποιητικό έγγραφο υπ’ αριθμ. 638/5.11.2008), και πλέον, κάθε στοιχείο που αφορά συναλλαγές πιστωτικών ιδρυμάτων στη διατραπεζική αγορά υποβάλλεται δυνάμει αυτής.

δ) Το Παράρτημα θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Πράξης.

ε) Η παρούσα Πράξη ισχύει από 30η Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ