Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφ. 1/637 - 28/01/2013 - Απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που συνιστούν τον FTSE XA Τραπεζικό Δείκτη

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφ. 1/637 - 28/01/2013 - Απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που συνιστούν τον FTSE XA Τραπεζικό Δείκτη

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που συνιστούν τον FTSE XA Τραπεζικό Δείκτη

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

1. Την περίπτωση (ζ) της παραγράφου 1 του άρθρου 78 του ν. 1969/1991 (ΦΕΚ Α’ 167).

2. Την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α’ 137), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2198/1994 (ΦΕΚ Α’ 43) και αντικαταστάθηκε από την παρ. 6 του άρθρου 39 του ν. 2324/1995 (ΦΕΚ Α’ 146).

3. Το άρθρο 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (π.δ. 63/2005, ΦΕΚ Α’ 98/22.4.2005).

4. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2012 για τις ανοικτές πωλήσεις και ορισμένες πτυχές των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2012 και τη διαδικασία που αυτός προβλέπει.

5. Το γεγονός ότι, λόγω των πρόσφατων μακροοικονομικών εξελίξεων, δεν φαίνεται να υφίσταται απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα η οποία θα απαιτούσε την συνέχιση της γενικής απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων.

6. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει όλοι οι ειδικότεροι όροι αυτής και, κατά συνέπεια, οποιαδήποτε πρόσθετη πίεση στις εισηγμένες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων θα είχε επιπτώσεις σε αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία για το σύνολο της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

Άρθρο 1: Περιεχόμενο απαγόρευσης

1. Απαγορεύονται μόνο οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που συνιστούν τον FTSE XA Τραπεζικό Δείκτη (εφεξής Μετοχές) και συγκεκριμένα τις μετοχές των παρακάτω πιστωτικών ιδρυμάτων:

ALPHA ΒΑΝΚ
ATTICA BANK Α.Τ.Ε.
CYPRUS POPULAR BANK
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS

ανεξαρτήτως του τόπου κατάρτισης των συναλλαγών (οργανωμένη αγορά, Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης- ΠΜΔ ή εξωχρηματιστηριακά).

2. Η απαγόρευση της παραγράφου 1 καταλαμβάνει και τις πωλήσεις Μετοχών που πρόκειται να εκκαθαριστούν με αγορά εντός της ίδιας ημέρας (ενδοσυνεδριακά).

3. Η απαγόρευση της παραγράφου 1 καταλαμβάνει και τις συναλλαγές επί των παραστατικών τίτλων μετοχών (ADRs ή GDRs) που αντιπροσωπεύουν Μετοχές.

4. Η απαγόρευση του άρθρου αυτού δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:

α. Στις μετοχές που συνιστούν τον FTSE XA Τραπεζικό Δείκτη,

β. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών,

γ. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων- ΔΑΚ και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους.

Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.

 

Άρθρο 2: Διάρκεια- Ισχύς

1. Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1 Φεβρουαρίου 2013 και ισχύει έως και την 30 Απριλίου 2013.

2. Από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού.

3. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β).

Η Γραμματέας
Γερασιμίνα Φίλιππα

 

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Μποτόπουλος

Η Α’ Αντιπρόεδρος
Βασιλική Λαζαράκου

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος
Ξενοφών Αυλωνίτης

Τα μέλη
Γεώργιος Μούζουλας
Σωκράτης Λαζαρίδης
Ιωάννα Σεληνιωτάκη
Δημήτριος Αυγητίδης