Αρ. πρωτ.: ΥΑΠΕ/Φ1/2041/οικ. 15351 - 19/07/2012 - Διαδικασία για την χορήγηση Τμηματικής Αδειας Λειτουργίας

Αρ. πρωτ.: ΥΑΠΕ/Φ1/2041/οικ. 15351 - 19/07/2012 - Διαδικασία για την χορήγηση Τμηματικής Αδειας Λειτουργίας

Σχετ: Παρ. 4 άρθρου 39 Ν. 4062/2012 (ΦΕΚ Α' 70)

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Α' της 30ης Μαρτίου 2012) δημοσιεύθηκε ο Ν. 4062/2012 «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού - Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ - Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) - Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)» (ΦΕΚ Α' 70). Το άρθρο 39 της Δ' Ενότητας του νόμου αφορά σε διατάξεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συγκεκριμένα με την παράγραφο 4, του ανωτέρω άρθρου προβλέπεται η άπαξ έκδοση τμηματικής άδειας λειτουργίας για έργα που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις α έως δ της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του Ν. 3468/2006 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τα οποία πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1. Η μη ολοκλήρωση του έργου να οφείλεται σε εκκρεμοδικία ή σε λόγους που αποδεδειγμένα, δεν συνιστούν παράλειψη ή οποιασδήποτε μορφής υπαιτιότητα του κατόχου της άδειας εγκατάστασης.

2. Το πλήρως αποπερατωμένο τμήμα να αφορά τουλάχιστον στο 50% της συνολικής ισχύος για την οποία έχει εκδοθεί η οικεία άδεια εγκατάστασης.

3. Να έχουν συναφθεί οι αναγκαίες συμβάσεις για την προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για την υλοποίηση όλου του έργου.

4. Το τμήμα για το οποίο γίνεται αίτημα έκδοσης τμηματικής άδειας λειτουργίας να έχει τεχνική και λειτουργική αυτοτέλεια.

Κατωτέρω δίνονται διευκρινήσεις με σκοπό την ορθή εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τους Διαχειριστές και τον Λειτουργό της αγοράς.

i. Αρχικά υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αίτημα στη κατά νόμο αρμόδια Υπηρεσία για έκδοση Τμηματικής Άδειας Λειτουργίας συνοδευόμενο από δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις 1 έως 3 ανωτέρω. Ειδικά με την ανωτέρω προϋπόθεση 3, επειδή ο στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι μεν η διευκόλυνση των επενδυτών στην παρούσα κρίσιμη οικονομικά συγκυρία, παράλληλα όμως ο νομοθέτης, απαιτεί να εξασφαλίζονται προϋποθέσεις ολοκλήρωσης του έργου, από τη σύμβαση προμήθειας του εξοπλισμού την οποία ο ενδιαφερόμενος απαιτείται να προσκομίζει κατά τη συνήθη πρακτική (δηλαδή επικυρωμένο αντίγραφο, ακριβή μετάφρασή της στην ελληνική και κατατεθειμένη στην οικία Δ.Ο.Υ.), θα πρέπει να προκύπτει σαφές χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης της προμήθειας, το οποίο θα πρέπει να είναι ανάλογο αυτού που αναφέρεται στο άρθρο 10 της Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης Αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/10.07.07 "Διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας" (Β'1153) για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συνόλου του έργου.

ii. Σε περίπτωση που η αρμόδια Υπηρεσία αποφανθεί με σχετικό της έγγραφο θετικά για τη δυνατότητα έκδοσης Τμηματικής Άδειας Λειτουργίας, θα πρέπει να ακολουθηθεί η οριζόμενη στο άρθρο 14 της Υ.Α. Αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/10.07.07 διαδικασία προσωρινής σύνδεσης και δοκιμαστικής λειτουργίας του τμήματος του σταθμού, από την οποία θα προκύψει έγγραφη γνωστοποίηση του Διαχειριστή προς την εταιρεία για την ημερομηνία ηλέκτρισης και με την οποία θα βεβαιώνεται η τεχνική και λειτουργική αυτοτέλεια του πλήρως αποπερατωμένου τμήματος του έργου. Η επιστολή θα κοινοποιείται στην αρμόδια για την έκδοση της τμηματικής άδειας λειτουργίας Υπηρεσία και στο ΛΑΓΗΕ. Με την ευκαιρία επισημαίνεται στους Διαχειριστές ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη φάση της ηλέκτρισης, ώστε το έργο το οποίο συνδέεται να μην υπολείπεται της αιτούμενης ισχύος για άδεια λειτουργίας ή τμηματική άδεια λειτουργίας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πρέπει να προχωρούν στη σύνδεση.

iii. Στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 15 της Υ.Α. Αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/10.07.07, όπου το δικαιολογητικό (γ) της παρ. 2 του εν λόγω άρθρου αντικαθίσταται από την έγγραφη γνωστοποίηση του Διαχειριστή (σημείο ii. ανωτέρω), η οικοδομική άδεια αφορά τουλάχιστο στις εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετήσουν τον εξοπλισμό της τμηματικής άδειας λειτουργίας και ακολουθεί αυτοψία του Κ.Α.Π.Ε. προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση για τη διασφάλιση των αναγκαίων λειτουργικών και τεχνικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού (παρ. 3 άρθρου 15 της Υ.Α. Αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/10.07.07) που αποτελεί και το τελευταίο απαιτούμενο δικαιολογητικό για την έκδοση τμηματικής άδειας λειτουργίας, μετά από αυτοψία της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας αρχής (παρ. 1 Άρθρου 16 της Υ.Α. Αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/10.07.07). Σημειώνεται ότι η προσκομιζόμενη σύμβαση πώλησης θα αφορά στο σύνολο της ισχύος του έργου όπως αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία άδεια εγκατάστασης.

Η Τμηματική Άδεια Λειτουργίας έχει προσωρινό χαρακτήρα και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο που η οικεία Άδεια Εγκατάστασης βρίσκεται σε ισχύ. Εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση από τον φορέα του έργου για έκδοση της Τελικής Άδειας Λειτουργίας που θα αφορά στο σύνολο του έργου. Επιπλέον, για την έκδοση της Τελικής Άδειας Λειτουργίας, απαιτείται αίτηση του φορέα προς τον αρμόδιο Διαχειριστή για έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του συνολικού έργου και ο αρμόδιος Διαχειριστής θα γνωστοποιεί εγγράφως στην εταιρεία με κοινοποίηση στο ΛΑΓΗΕ την ακριβή ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας για τη συνολική ισχύ του έργου.

Εάν εντός του ανωτέρω διαστήματος το έργο δεν έχει αποπερατωθεί προκειμένου να εκδοθεί η Τελική Άδεια Λειτουργίας θα πρέπει να προσκομισθεί σχετική βεβαίωση της Γραμματείας της P.A.Ε. για τη μεταβολή των στοιχείων της άδειας παραγωγής βάσει του άρθρου 21 της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΥΑΠΕ/Φ1/14810/4.10.2011 "Κανονισμός Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μέσω Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.)" (ΦΕΚ Β' 2373), καθώς και οι τροποποιήσεις της Απόφασης Ε.Π.Ο, της Σύμβασης Πώλησης και της Άδειας Εγκατάστασης.

Ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επισημαίνεται ότι ο Ν. 4062/2012 δεν ρυθμίζει θέματα τιμολόγησης, επομένως οι διατάξεις της παραγράφου 5α) του άρθρου 27Α του Ν. 3734/2009, όπως έχουν τροποποιηθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 186 και την παράγραφο 17 του άρθρου 196 του Ν. 4001/2011, εφαρμόζονται για την ισχύ του συνολικού έργου, οι δε χρονικές προθεσμίες των 18 και 36 μηνών αναφέρονται στην ημερομηνία έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας για το σύνολο του έργου κατά τα ανωτέρω. Στον ισχύοντα τύπο της σύμβασης πώλησης (Α.Υ/Φ1/οικ.17149/30.08.2010, Β' 1497)  δεν προβλέπεται τιμολόγηση βάσει τμηματικής άδειας λειτουργίας. Μέχρι την κατάλληλη τροποποίηση του τύπου της σύμβασης με υπουργική απόφαση, ο Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. θα πρέπει βάσει της δυνατότητας που παρέχεται από το άρθρο 22  της σύμβασης να προβεί σε τροποποίηση αυτής ή σε κατάλληλη προσθήκη σε αυτή θέτοντας τον όρο ότι η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας για το σύνολο του έργου αποτελεί την προϋπόθεση για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω προθεσμιών των 18 και 36 μηνών και ότι εάν οι εν λόγω προθεσμίες δεν τηρηθούν η συνολική παραγόμενη ενέργεια βάσει της τμηματικής άδειας λειτουργίας θα αποζημιωθεί, με τυχόν εκ των υστέρων κατάλληλη διόρθωση, με τιμή αναφοράς που αντιστοιχεί στο μήνα και έτος έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του συνολικού έργου. Η τροποποιημένη σύμβαση προσκομίζεται από τον φορέα του έργου στην κατά νόμο αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση της τμηματικής άδειας λειτουργίας.

Ο Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. θα πρέπει να διακόπτει την καταβολή αποζημίωσης, στη βάση της παρ. 2 του άρθρου 6 της απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α.Υ./ΦΙ/οικ.17149/30.08.2010, σε περίπτωση που λήξει η ισχύς της Τμηματικής Αδειας Λειτουργίας και ο φορέας του έργου δεν έχει υποβάλει αίτημα για έκδοση Τελικής Αδειας Λειτουργίας. Η Υπηρεσία που έχει εκδώσει την τμηματική άδεια λειτουργίας ενημερώνει σχετικά τον Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε. με κοινοποίηση στον φορέα του έργου καθώς και τον αρμόδιο Διαχειριστή, ο οποίος στην περίπτωση αυτή θα προβαίνει σε άμεση διακοπή της σύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα ή το Δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση ο φορέας του έργου μπορεί να αιτηθεί τροποποίηση των αδειών του έργου και της σχετικής σύμβασης πώλησης ως προς το ύψος της εγκατεστημένης ισχύος και έκδοση Τελικής Αδειας Λειτουργίας για την ισχύ αυτή.

Τονίζεται ότι η χρονική διάρκεια ισχύος της Αδειας Λειτουργίας για το σύνολο του έργου προσδιορίζεται από το άρθρο 18 της Υ.Α. Αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/10.07.07, με ημερομηνία έναρξης αυτή της έκδοσης της Τμηματικής Αδειας Λειτουργίας.

Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης