Αρ. πρωτ. : ΔΠΕΙΣ Α 1082258 ΕΞ - 25/05/2012 - Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 4 άρθρου πρώτου της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 30ης Απριλίου 2012...

Αρ. πρωτ. : ΔΠΕΙΣ Α 1082258 ΕΞ - 25/05/2012 - Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 4 άρθρου πρώτου της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 30ης Απριλίου 2012...

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 4 άρθρου πρώτου της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 30ης Απριλίου 2012 «Ρυθμίσεις θεμάτων εφαρμογής των νόμων 3864/2010, 4021/2011, 4046/2012 και 4071/2012» ΦΕΚ 103/Α σχετικά με επιχορηγήσεις των δικαιούχων για την εκτέλεση δρομολογίων άγονων γραμμών»

Σας κοινοποιούμε τις ανωτέρω διατάξεις για ενημέρωση και ενιαία εφαρμογή αυτών. 
 
Με τις διατάξεις αυτές προσδιορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιχορηγήσεις των δικαιούχων για την εκτέλεση δρομολογίων άγονων γραμμών δεν εκχωρούνται, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά ποσοστό που ορίζεται από τον διατάκτη της πληρωμής. 
 
Παράγραφος 4 άρθρου πρώτου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Απριλίου 2012 (ΦΕΚ 103 Α') «Επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας των δικαιούχων για την εκτέλεση δρομολογίων άγονων γραμμών δεν εκχωρούνται, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές αυτών προς Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι ποσοστού 70% αυτών, εφόσον πληρούνται οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες των ναυτιλιακών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια άγονων γραμμών και κατά προτεραιότητα η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους.
 
Ο διατάκτης της πληρωμής κατά την έκδοση της απόφασης έγκρισης πληρωμής της επιχορήγησης ορίζει ρητά ότι η επιχορήγηση αυτή εμπίπτει στη ρύθμιση της παρούσας Πράξης και προσδιορίζει το ύψος του παραπάνω ποσοστού.
 
Η παρούσα διάταξη, με εξαίρεση το ανεκχώρητο, εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί τίτλοι πληρωμής έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της και δεν έχουν εξοφληθεί με την έκδοση σχετικής συμπληρωματικής πράξης του διατάκτη της πληρωμής.
 
Κάθε γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα της παρούσας παραγράφου καταργείται.»
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
 

I. Ενέργειες διατάκτη πληρωμής

α) Ο διατάκτης της πληρωμής, κατά την έκδοση της απόφασης έγκρισης πληρωμής, ορίζει ρητά, ότι η επιχορήγηση αυτή εμπίπτει στην παρούσα ρύθμιση καθώς επίσης και το ύψος του ποσοστού μέχρι του οποίου το ποσό της επιχορήγησης αυτής δεν κατάσχεται, δεν εκχωρείται, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον πληρούνται οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
 
β) Τα ανωτέρω, με εξαίρεση το ανεκχώρητο, εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί τίτλοι πληρωμής και δεν έχουν εξοφληθεί. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η έκδοση σχετικής συμπληρωματικής πράξης του διατάκτη της πληρωμής, όπου θα ορίζεται ρητά ότι η επιχορήγηση αυτή εμπίπτει στην παρούσα ρύθμιση, καθώς και το ακριβές ποσοστό της επιχορήγησης το οποίο δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον πληρούνται οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Σημειωτέον ότι το ποσοστό (σε καμία από τις ως άνω περιπτώσεις) δεν μπορεί να υπερβεί το 70%.
 

II. Διαδικασία χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας

Ο δικαιούχος της πληρωμής υποβάλλει αίτηση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, προσκομίζοντας υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
 
α. απόφαση ή πράξη του διατάκτη πληρωμής (πρωτότυπο ή ακριβές αντίγραφο), όπως περιγράφεται παραπάνω και
 
β. αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας,
 
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της επιχορήγησης οφείλουν στο Δημόσιο, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, με τον όρο της παρακράτησης, στο οποίο θα μνημονεύεται ρητά ότι χορηγείται αποκλειστικά για την είσπραξη της επιχορήγησης που περιγράφεται στην απόφαση / πράξη του διατάκτη της πληρωμής. Στον όρο παρακράτησης θα προσδιορίζεται ρητά:
 
1. το ποσοστό της παρακράτησης επί του ποσού πληρωμής, το οποίο θα προκύπτει μετά την αφαίρεση του ανωτέρω αναφερθέντος ποσοστού που δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται κλπ., το οποίο έχει προσδιοριστεί στην απόφαση / πράξη του διατάκτη της πληρωμής και
 
2. το ανώτερο όριο της παρακράτησης το οποίο θα μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ύψους των τυχόν βεβαιωμένων οφειλών, διασφαλίζοντας, κατά περίπτωση, την συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων περί συμψηφισμού και περί αποδεικτικού ενημερότητας.
 
Το εν λόγω αποδεικτικό εκδίδεται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις έκδοσής του, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 26 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α') και της Α.Υ.Ο. 1109793/6134/0016/ΠΟΛ.1223/24.11.1999 (ΦΕΚ 2134 Β'), όπως ισχύουν. Ελέγχεται δηλαδή, μεταξύ άλλων, ότι ο αιτών το αποδεικτικό:
 
- έχει υποβάλει την τελευταία δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση απόδοσης Φ.Π.Α., καθώς και όλες τις περιοδικές δηλώσεις (Φ.Π.Α.) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας και
 
- έχει καταβάλει ή έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή Τράπεζας ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος ή έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, που χορηγούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα) τις μέχρι τη χρονολογία έκδοσης του αποδεικτικού βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το Δημόσιο, προσωπικές, συνυποχρέωσης και συνυπευθυνότητας, κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
 

III. Λοιπές περιπτώσεις

Όταν δεν προσκομίζεται σχετική απόφαση/πράξη του διατάκτη και το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ή εφόσον δεν πληρούνται οι γενικές προϋποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, οι διατάξεις περί συμψηφισμού και αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής για το σύνολο Tnc επιχορήγησης.
 
 
Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας
 
 
Ο Γενικός Δ/ντής Φορολογικών Ελέγχων & Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Αντ. Νανόπουλος