Αριθ. πρωτ.: A11/36869/3980 - 02/10/2012 - Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης σε επιχειρήσεις ταχυμεταφορών

Αριθ. πρωτ.: A11/36869/3980 - 02/10/2012 - Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης σε επιχειρήσεις ταχυμεταφορών

ΘΕΜΑ: Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης σε επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (courier) - Ελεγχος νομιμότητας κυκλοφορίας φορτηγών ν.3446/2006.

1. Σας κοινοποιούμε σε αντίγραφο για ενημέρωση και εφαρμογή την υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. Α11/22070/2450/31.7.2012 (ΦΕΚ Β' 2328, ΑΔΑ Β4ΘΕ1-ΓΓ2), η οποία αντικαθιστά την υ.α. Α11/οικ.50640/4810/2010 (ΦΕΚ Β' 1664) και καθορίζει την διαδικασία έκδοσης αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) σε επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (courier).
2. Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, οι άδειες κυκλοφορίας των ΦΙΧ που χορηγούνται σε επιχειρήσεις μέλη δικτύου ταχυμεταφορών είναι αορίστου χρόνου. Τα υπόλοιπα σημεία της διαδικασίας έκδοσης αδειών ΦΙΧ σε επιχειρήσεις ταχυμεταφορών παραμένουν όπως είχαν υπό την προηγούμενη υ.α. Α11/οικ.50640/4810/2010. Επίσης, οι εγκύκλιοι μας που είχαν εκδοθεί για την εφαρμογή της προηγούμενης υ.α. διατηρούνται σε ισχύ, εκτός από τα σημεία που είναι αντίθετα με τη νέα ρύθμιση για την αόριστη διάρκεια ισχύος των αδειών κυκλοφορίας των ΦΙΧ μελών δικτύου.
3. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έχει υλοποιήσει εφαρμογή στο διαδίκτυο, στον σύνδεσμο www.services.eett.gr/post, η οποία επιτρέπει στις υπηρεσίες μεταφορών των Περιφερειών και σε κάθε ενδιαφερόμενο να αναζητεί τις ενεργές επιχειρήσεις που είναι μέλη ταχυδρομικού δικτύου, με ένα ή περισσότερα κριτήρια (ΑΦΜ, επωνυμία, πόλη, νομός κλπ). Στην επιστροφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης εμφανίζονται τα στοιχεία της επιχείρησης καθώς και τα στοιχεία της/των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων στο δίκτυο των οποίων ανήκει. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα εκτύπωσης των αποτελεσμάτων. 
4. Κατόπιν των ανωτέρω, η υπηρεσία μεταφορών της Περιφέρειας που εξέδωσε άδεια κυκλοφορίας ΦΙΧ ταχυμεταφορών σε μέλος ταχυδρομικού δικτύου ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα και το αργότερο ανά εξάμηνο, μέσω της ανωτέρω διαδικτυακής εφαρμογής της ΕΕΤΤ, εάν η επιχείρηση διατηρεί την ιδιότητα του μέλους ταχυδρομικού δικτύου. Ο ίδιος έλεγχος πραγματοποιείται εκτάκτως κατόπιν σχετικής καταγγελίας. Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστώνεται η έξοδος της επιχείρησης από το ταχυδρομικό δίκτυο, η άδεια κυκλοφορίας ανακαλείται, με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας προς την επιχείρηση, την αρμόδια ΔΟΥ, τα όργανα ελέγχου του ν. 3446/2006 και την ΕΕΤΤ. Η υπηρεσία μεταφορών ενημερώνεται για την ακριβή ημερομηνία εξόδου της επιχείρησης από το δίκτυο από την ΕΕΤΤ, προς την οποία απευθύνει σχετικό έγγραφο ερώτημα.
5. Τέλος, η υποχρέωση των μελών ταχυδρομικού δικτύου να φέρουν επί του ΦΙΧ για τον καθ' οδόν έλεγχο αντίγραφο της βεβαίωσης της ΕΕΤΤ, από την οποία προκύπτει ότι είναι μέλη δικτύου, καταργείται δεδομένου ότι ο έλεγχος πραγματοποιείται διαρκώς με τον ανωτέρω τρόπο από τις υπηρεσίες μεταφορών των Περιφερειών.
 
 
Ο Γενικός Διευθυντής
Βασίλειος Καλλιβωκάς