Αριθ. πρωτ.:Δ12Α 1072976 ΕΞ - 04/05/2012 - Φορολογική αντιμετώπιση ειδικής αποζημίωσης...

Αριθ. πρωτ.:Δ12Α 1072976 ΕΞ - 04/05/2012 - Φορολογική αντιμετώπιση ειδικής αποζημίωσης...

Σε απάντηση σχετικής αίτησης σας, αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
 

Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 19 του ν.4071/2012 (ΦΕΚ Α'85) με τις οποίες αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 131 του π.δ. 96/2007 προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, η ειδική εκλογική αποζημίωση που χορηγείται στους δικαιούχους αυτού του άρθρου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άμισθοι υποθηκοφύλακες που διορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 68 του ίδιου προεδρικού διατάγματος, υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις καθώς και σε φόρο εισοδήματος. Η ισχύς των πιο πάνω διατάξεων αρχίζει από την δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 11.4.2012, κατ' εφαρμογή του άρθρου 47 του ίδιου νόμου.
 
2. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 48 του ΚΦΕ, μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων λογίζεται και κάθε εισόδημα που δεν μπορεί να υπαχθεί σε κάποια από τις κατηγορίες Α' έως Ζ' της παρ. 2 του άρθρου 4.
 
3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ΚΦΕ μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών, εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια ευρώ (300€). Ο φόρος παρακρατείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, κλπ κατά την καταβολή των αμοιβών και ο φόρος αποδίδεται κατά τα οριζόμενα με τις διατάξεις της παραγράφου του άρθρου 59 του ΚΦΕ.
 
4. Κατόπιν των όσων εκτέθηκαν προκύπτει ότι, η ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες ιδιώτες γραμματείς και διερμηνείς που διορίζονται ως αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, κατά την διενέργεια βουλευτικών εκλογών, θεωρείται εισόδημα της παρ. 3 του άρθρου 48 του ΚΦΕ, ως μη προερχόμενο από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος τους και υπάγεται σε φόρο με τις γενικές διατάξεις επί του ποσού της οποίας (εκλογικής αποζημίωσης) ενεργείται παρακράτηση φόρου στο ακαθάριστο ποσό με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), κατά την καταβολή της και εφόσον αυτή υπερβαίνει τα τριακόσια ευρώ (300 €), κατ' εφαρμογή των προαναφερομένων διατάξεων της παραγράφου 3 του παρόντος. 
 
Στο ίδιο ακαθάριστο ποσό διενεργούνται και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων.
 
5. Προκειμένου για εκλογική αποζημίωση που καταβάλλεται σε δημοσίους υπαλλήλους, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων ενεργούνται στο ακαθάριστο ποσό της εκλογικής αποζημίωσης και η παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% μειωμένη κατά ενάμιση τοις εκατό (1,5%) ενεργείται στο καθαρό ποσό αυτής που προκύπτει, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ τρίτων και ανεξαρτήτως ύψους αυτής, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 57 του ΚΦΕ.
 

Β. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άμισθοι υποθηκοφύλακες, που διορίζονται ως αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του π δ. 96/2007, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, δεν ενεργούν στο πλαίσιο άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια η ειδική εκλογική αποζημίωση που λαμβάνουν δεν υπάγεται στις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000) και επομένως δεν αναλογεί ΦΠΑ στο έσοδο αυτό.
 

Γ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

1. Λαμβανομένων υπόψη των προαναφερομένων και όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση και εξακολουθεί να ισχύει (σχετ. έγγραφα μας 1000898/9/0015/13.1.1998, 1083546/666/0015/26.9.2001), η συμμετοχή ελευθέρων επαγγελματιών σε επιτροπές, συμβούλια, ομάδες εργασίας κλπ. που συγκροτήθηκαν με Υπουργικές Αποφάσεις, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί άσκηση επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, κατά την έννοια των διατάξεων του ΚΒΣ και κατά συνέπεια δεν προσδίδει σ' αυτούς την ιδιότητα του επιτηδεύματα, για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.
 
2. Ενόψει των ανωτέρω, για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άμισθους υποθηκοφύλακες που διορίζονται ως αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, κατά τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, εκδίδεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ΚΒΣ, απόδειξη δαπάνης από την Αρχή που καταβάλει τις υπόψη αποζημιώσεις, η οποία υποβάλλει για τις αμοιβές αυτές, συγκεντρωτική κατάσταση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 1 του ιδίου ως άνω νομοθετήματος.
 
Διευκρινίζεται ότι στην προκειμένη περίπτωση τα παραστατικά πληρωμής των δικαιούχων που εκδίδονται από Δημόσια Αρχή, καλύπτουν την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης δαπάνης.
 
3. Για πληρέστερη ενημέρωση σας, σας στέλνουμε συνημμένα το έγγραφο 2/35302/0026/30.4.2012 του Γ.Λ.Κ. το οποίο ήδη σας έχει κοινοποιηθεί και επιπλέον για διευκόλυνση σας, αναλυτικό πίνακα κρατήσεων.
 
 
Ακριβές Αντίγραφο 
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας 
 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ