Αριθμ. πρωτ.: 106904/0092/11.09.2014 Περικοπή των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου

Αριθμ. πρωτ.: 106904/0092/11.09.2014 Περικοπή των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2014
Αριθμ. Πρωτ. : 106904/0092

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Νομοπαρασκευαστικής Εργασίας και Διεθνών Σχέσεων
ΤΜΗΜΑ :Α

Ταχ.Δ/νση : Κάνιγγος 29
101 10 Αθήνα
Πληροφορίες : Νικ. Κωνσταντόπουλος
Τηλέφωνο : 213-213 6701
Fax -.213-212 6778
E-mail : dne@glk.gr

Θέμα : Περικοπή των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου.

Σχετ: Έγγραφό σας με αριθμ. πρωτ.: 189299/37512/17-7-2014.

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. α. Η «ανατροπή του οικονομικού προγραμματισμού» των άγαμων θυγατέρων λόγω της μείωσης των συντάξεών τους, δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη αυτή κοινωνική κατηγορία ούτε συνδέεται με ηλικιακά κριτήρια, αλλά αφορά κατά τρόπο συντριπτικό το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, με ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα αυτής να προσπαθεί να αντιμετωπίσει χωρίς κανένα έρεισμα τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται, ότι στην περίπτωση των αγάμων θυγατέρων, το ποσό του εγγυημένου κατά μήνα εισοδήματος που λαμβάνουν ανέρχεται στο διπλάσιο της κατώτερης σύνταξης του Δημοσίου, πλέον του ποσού των επικουρικών συντάξεων που τους καταβάλλονται.

Με μία άλλη ανάγνωση, ο νεοδιορισθείς υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας στο Δημόσιο καθώς και ο νεοδιορισθείς δάσκαλος/καθηγητής κλπ καλείται να ζήσει (και να δημιουργήσει οικογένεια) λαμβάνοντας ανά μήνα το καθαρό πληρωτέο ποσό των 700€, περίπου.

β. Σημειώνεται, ότι οι διατάξεις της υποπαραγράφου Β5 του άρθρου Πρώτου του ν. 4093/2012, με το οποίο θεσπίστηκε ο περιορισμός της σύνταξης των άγαμων θυγατέρων, κρίθηκαν ως δικαιολογημένες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τη γνωμοδότησή της βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 73 του Συντάγματος.

γ. Επίσης, σας κάνουμε γνωστό ότι είχε τεθεί θέμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητούσε να της γνωστοποιηθεί γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα με των αγάμων θυγατέρων συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τους ενήλικους άγαμους άρρενες, με επαπειλούμενη παραπομπή της Χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), λόγω παραβίασης των διατάξεων της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, περί εφαρμογής της Αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ακολούθως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτή την απάντησή μας στην ανωτέρω υπόθεση (υπόθεση EU-PILOT 5265/13/JUST - διερεύνηση παράβασης της οδηγίας 2006/54/ΕΚ λόγω καταβολής σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες), αρχειοθετώντας την υπόθεση αυτή.

Εάν αλλάξει κάποια από τις παραμέτρους που αποτυπώθηκαν στην ανωτέρω απάντησή μας (τροποποίηση επί το ευνοϊκότερο των προϋποθέσεων χορήγησης του σχετικού δικαιώματος, αύξηση του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης κλπ), η Επιτροπή ενδέχεται να ανακινήσει τη σχετική διαδικασία για παραπομπή της Χώρας στο ΔΕΕ, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για τη διεθνή εικόνα της Χώρας, λόγω της αναχρονιστικής ιδιαιτερότητας που έχει η παροχή σύνταξης σε άγαμες θυγατέρες.

Σε περίπτωση που υπάρξει καταδικαστική απόφαση το πιθανότερο είναι να καταργηθεί παντελώς η συνταξιοδότηση των άγαμων θυγατέρων αφού δεν είναι δυνατό, υπό τις ισχύουσες παγκοσμίως ως προς την έννοια «σύνταξη» αντιλήψεις, να χορηγηθεί σύνταξη και στους άγαμους γιούς θανόντων συνταξιούχων.

2. Η προτεινόμενη από εσάς διενέργεια του ετήσιου ελέγχου των εισοδημάτων των άγαμων θυγατέρων, με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του κάθε οικονομικού έτους, τελεί υπόψη του Υπουργείου Οικονομικών και ήδη εξετάζεται.

3. Ως προς τις ειδικότερες περιπτώσεις που θέτετε με το προαναφερόμενο έγγραφο σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

α. Η περίπτωση της καταβολής στην ίδια άγαμη θυγατέρα δύο κατά μεταβίβαση συντάξεων χωρίς την ύπαρξη άλλου εισοδήματος, οι οποίες κατά τον έλεγχο αλληλοαποκλείονται λόγω υπέρβασης του εκατέρωθεν καταβαλλόμενου ποσού με αποτέλεσμα να αναστέλλονται ταυτόχρονα, παρά την τεκμαιρόμενη σπανιότητα, τελεί υπόψη του Υπουργείου Οικονομικών και θα αντιμετωπιστεί νομοθετικά το συντομότερο δυνατό.

β. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο φυσικό αλλά και στο ηλεκτρονικό αρχείο της Υπηρεσίας μας, δεν εντοπίστηκαν οι αριθμ. 188165/11-6-2014, 178319-3-12-2013 και 173031/27-9-2013 σχετικές αναφορές τις οποίες επικαλείσθε στο προαναφερόμενο έγγραφό σας.

Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε άμεσα τις ανωτέρω περιπτώσεις, προκειμένου να εξετασθεί η αντιμετώπισή τους.

Ο Γενικός Διευθυντής
Σπυρίδων Ντάνος