Ι.Κ.Α. Αρ. πρωτ.: Γ99/117 - 4/5/2011 - Οδηγίες για την πληρωμή παροχών ασθενείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού

Ι.Κ.Α. Αρ. πρωτ.: Γ99/117 - 4/5/2011 - Οδηγίες για την πληρωμή παροχών ασθενείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού

ΘΕΜΑ: «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ»

ΣΧΕΤ: εγκύκλιο 11/11 ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - Γενικό Έγγραφο Γ99/56/24-2-2011

Με τα ανωτέρω σχετικά κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3863/2010 για την υποχρεωτική καταβολή των Παροχών Ασθενείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με Πίστωση Τραπεζικού Λογαριασμού, καθορίστηκαν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ενημέρωση του Μητρώου ασφαλισμένων με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και οι ημερομηνίες πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών (1 & 15 κάθε μήνα. Σε περίπτωση αργίας κατά την ημερομηνία αυτή, η πίστωση γίνεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι το νέο σύστημα πληρωμών θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από 6/6/2011.

Επομένως οι ασφαλισμένοι για να μπορέσουν να πληρωθούν από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, πρέπει να έχουν δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο επιθυμούν να πιστώνεται κάθε φορά το δικαιούμενο ποσό παροχών. 

Από τη διαδικασία δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού εξαιρούνται:

- οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκτός από τους συνταξιούχους λόγω θανάτου και τους δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος.

- οι οικοδόμοι που λαμβάνουν το Δωρόσημο μέσω Τραπεζών και

- οι υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

Για τους παραπάνω θα χρησιμοποιηθούν οι λογαριασμοί που έχουν ήδη δηλωθεί για την πληρωμή των Συντάξεων, του Δωροσήμου και των αποδοχών, αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των Ειδικών Ταμείων, καθώς και οι δικαιούχοι παραπληγικού επιδόματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των Ειδικών Ταμείων, θα προσέρχονται στις υπηρεσίες Παροχών Ασθενείας των Μονάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από 6/6/2011, με θεωρημένο Βιβλιάριο Υγείας, προκειμένου να επικαιροποιήσουν ή να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό.

Για τη νέα διαδικασία πρέπει, ανά λειτουργικό τομέα να εφαρμοσθούν τα ακόλουθα:

I. ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

1. Καταχώριση αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στα στοιχεία μητρώου ασφαλισμένου που τηρούνται στο ΟΠΣ-ΙΚΑ, μετά από εξέταση των απαραίτητων δικαιολογητικών (σχετική η εγκύκλιο 11/11).

2.  Σήμανση του Βιβλιαρίου Υγείας (σφραγίδα) με την ένδειξη «Δηλώθηκε Τραπεζικός Λογαριασμός».

Σε κάθε νέα απογραφή ασφαλισμένου πρέπει να καταχωρίζεται στα στοιχεία Μητρώου και ο τραπεζικός λογαριασμός.

Κατά συνέπεια στα δικαιολογητικά απογραφής θα πρέπει να συμπεριληφθούν υποχρεωτικά και τα δικαιολογητικά δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού.

Η δήλωση και η καταχώριση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

II. ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

1. Ενέργειες μέχρι 3/6/2011

Οι υπηρεσίες Παροχών Ασθενείας πρέπει να μεριμνήσουν ιδιαίτερα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων που συναλλάσσονται σε τακτική βάση (νεφροπαθείς, πράξεις θεραπείας κλπ), ότι πρέπει μέχρι 06/6/2011 να δηλώσουν
τραπεζικό λογαριασμό στο Μητρώο, για να αποφευχθούν προβλήματα καθυστερήσεων πληρωμών από την 6/6/2011.

Η δήλωση τραπεζικού λογαριασμού μέχρι 3/6/2011 θα γίνεται στις υπηρεσίες Μητρώου Ασφαλισμένων των Υποκαταστημάτων. 2. Ενέργειες από 6/6/2011

2.1. Οι υπηρεσίες Παροχών Ασθενείας από 6/6/2011 και εφεξής, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού ή αλλαγής των μεταβλητών στοιχείων του μητρώου ασφ/νων π.χ. δ/νση κατοικίας, Α.Δ.Τ ή διαβατηρίου κ.λ.π. (για τη χρήση των οθονών αυτών θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες).

Κατά συνέπεια, όταν καταχωρίζεται αριθμός τραπεζικού λογαριασμού από τις υπηρεσίες Παροχών Ασθενείας θα πρέπει να σημαίνεται το Βιβλιάριο Υγείας του ασφαλισμένου (σφραγίδα) με την ένδειξη «Δηλώθηκε Τραπεζικός Λογαριασμός».

2.2. Η παραλαβή των δικαιολογητικών θα γίνεται μέσω ειδικής οθόνης για τη χρήση της οποίας θα ενημερωθείτε με οδηγίες που θα ακολουθήσουν.

Για τους ασφαλισμένους που θα προσέλθουν στο Υποκατάστημα για χορήγηση παροχών από 6/6/2011 και δεν θα έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

- Αν προσκομίζουν τα δικαιολογητικά για δήλωση τραπεζικού λογαριασμού μαζί με τα παραστατικά του αιτήματος τους, θα καταχωρίζεται από την υπηρεσία Παροχών Ασθενείας ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και ο αριθμός τηλεφώνου.

- Αν δεν προσκομίζουν τα δικαιολογητικά για δήλωση τραπεζικού λογαριασμού μαζί με τα παραστατικά του αιτήματος τους, δεν θα παραλαμβάνονται ηλεκτρονικά ούτε τα λοιπά δικαιολογητικά. Προκειμένου όμως ο ασφαλισμένος να μην καταστεί εκπρόθεσμος στην υποβολή αιτήματος, τα δικαιολογητικά θα παραλαμβάνονται χειρόγραφα, θα πρωτοκολλούνται στο πρωτόκολλο του Τμήματος και θα παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι να δηλωθεί ο τραπεζικός του λογαριασμός. Στο σώμα της αίτησης πρέπει να τεθεί κείμενο (με σφραγίδα) που θα υπογράφεται από τον ασφαλισμένο και θα αναφέρει:

«Ενημερώθηκα για την υποχρέωσή μου να δηλώσω τραπεζικό λογαριασμό.
Ημερομηνία…………………………
Ο ασφαλισμένος (Υπογραφή)…………………»

III. ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Οι υπάλληλοι της γραμματείας των Μονάδων Υγείας κατά την παραλαβή των δικαιολογητικών της έκτακτης περίθαλψης θα ακολουθούν την παρακάτω διαδικασία: Θα ελέγχουν:

- Την ασφαλιστική ικανότητα του δικαιούχου από το Βιβλιάριο Υγείας

- Τη σήμανση «Δηλώθηκε Τραπεζικός Λογαριασμός» στο Βιβλιάριο Υγείας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σήμανση θα ενημερώνεται ο ασφαλισμένος ότι πρέπει μέχρι 3/6/2011 να δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό στην υπηρεσία Μητρώου, για να αποφευχθούν προβλήματα καθυστερήσεων πληρωμών από την 6/6/2011. Είναι προφανές ότι ο έλεγχος αυτός δεν θα γίνεται στα Βιβλιάρια Υγείας των συνταξιούχων, των οικοδόμων και των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για τους ασφαλισμένους που θα προσέλθουν στη Μονάδα Υγείας από 6/6/2011 για υποβολή δικαιολογητικών για έκτακτη περίθαλψη και δεν θα έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

- Θα παραλαμβάνονται τα λοιπά παραστατικά του αιτήματος τους, θα καταχωρείται στην αίτηση η δ/νση κατοικίας και το τηλέφωνο του ασφαλισμένου και θα ενημερώνεται ότι δεν θα πληρωθεί αν δεν πάει στο Υποκατάστημα να δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό.

- Στο σώμα της αίτησης πρέπει να τεθεί κείμενο (με σφραγίδα) που θα υπογράφεται από τον ασφαλισμένο και θα αναφέρει:

«Ενημερώθηκα για την υποχρέωσή μου να δηλώσω τραπεζικό λογαριασμό.
Ημερομηνία…………………………
Ο ασφαλισμένος (Υπογραφή)…………………»

Οι αιτήσεις για έκτακτη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα συνεχίσουν να παραλαμβάνονται με την ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Όταν η δαπάνη θα αφορά προστατευόμενο μέλος, εκτός των προαναφερόμενων στοιχείων θα πρέπει να συμπληρώνεται και η συγγενική  σχέση με τον άμεσα ασφ/νο και το ονοματεπώνυμο του προστατευόμενου μέλους.

IV. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Εφιστάται η προσοχή στους Διευθυντές των Μονάδων και στους Προϊσταμένους Παροχών Ασθενείας για την οργάνωση και παρακολούθηση των εργασιών, προκειμένου να συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται αυθημερόν τα αιτήματα παροχών ασθενείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα επιδόματα ασθενείας, ώστε οι πληρωμές να μην καθυστερούν πάνω από 15 ημέρες.
Τονίζεται ότι για να πιστωθεί ένας τραπεζικός λογαριασμός, απαιτείται η απόφαση να έχει εκδοθεί τέσσερις (4) ημέρες πριν από την ημερομηνία πίστωσης. (Π.χ. για τις αποφάσεις που θα εκδίδονται μέχρι τις 10 κάθε μήνα, τα ποσά θα πιστώνονται στις 15 του μήνα).

V. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DIAS PAY
 

ΕΘΝΙΚΗ

ΑΤΤΙΚΑ BANK Α.Τ.Ε

EUROBANK- ΕΡΓΑΣΙΑΣ

PROTON BANK

PROBANK

CITIBANK

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

MΑRFIN- ΕΓΝΑΤΙΑ

MILLENNIUM BANK

ΣΥΝΕΤ. ΧΑΝΙΩΝ

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝ/ΚΗ

ALPHA BANK

Τ. BANK

HSBC

ΑΓΡΟΤΙΚΗ

ΣΥΝ/ΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

ΓΕΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΣΥΝ/ΙΚΗ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΥΝ/ΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΑΜΕΙΟ

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ

ΚΑΙ & ΔΑΝΕΙΩΝ

ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝ/ΚΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

FBB

ΣΥΝ/ΚΗ ΕΒΡΟΥ

ΣΥΝ/ΚΗ ΛΑΜΙΑΣ

ΣΥΝ/ΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ

ΛΕΣΒΟΥ

ΕΛΤΑ

 

 

 

VI. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Για την ομαλή εφαρμογή της νέας διαδικασίας η Διοίκηση θα αναλάβει κεντρικές ενημερωτικές δράσεις. Επιπλέον, όλες οι υπηρεσίες των Μονάδων Ασφάλισης και των Μονάδων Υγείας, πρέπει:

1. Να αναπαράγουν και να διανέμουν στους συναλλασσόμενους ασφαλισμένους το ενημερωτικό φυλλάδιο που επισυνάπτεται στην παρούσα. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο περιγράφεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού.

2. Να αναπαράγουν και να αναρτήσουν σε εμφανή σημεία την ανακοίνωση που επισυνάπτεται

3. Ειδικά οι Μονάδες της περιφέρειας να προωθήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την ανακοίνωση για το νέο σύστημα πληρωμών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Διονύσης Πατσούρης

 

Συνημμένα έγγραφα

 

Αθήνα 4/5/2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ: Γ99/117