Ι.Κ.Α. αρ.πρωτ.: Γ99/72 - 10/08/2012 - Τρίμηνη παράταση λειτουργίας των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Τ.Δ.Ε.) των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Ι.Κ.Α. αρ.πρωτ.: Γ99/72 - 10/08/2012 - Τρίμηνη παράταση λειτουργίας των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Τ.Δ.Ε.) των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ ΕΤΑΜ

ΘΕΜΑ: Τρίμηνη παράταση λειτουργίας των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Τ.Δ.Ε.) των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ ΕΤΑΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ : «Η υπ’ αριθμόν 422/2012 Ατομική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου ΙΚΑ ΕΤΑΜ κ. Ι. Διονυσόπουλου».

Με την υπ’ αριθμόν 422/2012 ατομική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου κ. Ι. Διονυσόπουλου, η οποία έγινε αποδεκτή από τον  Διοικητή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δίνεται απάντηση σε ερώτημα της Υπηρεσίας μας που αφορά την τρίμηνη παράταση λειτουργίας και τη νόμιμη  σύνθεση των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Τ.Δ.Ε.) μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους, μέχρι του διορισμού νέων.

Σημειώνεται ότι ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης είναι αναρτημένο στο intranet, όπου μπορείτε να το αναζητήσετε.

Αναλυτικά σας αναφέρουμε τα ακόλουθα :

Η υπ’ αριθμόν 3187/1985 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας και Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 20 παρ. 1 του Ν. 1539/1985, στις παραγράφους 1 και 2 ορίζει ότι:

1. «Οι επιτροπές των Ασφαλιστικών Οργανισμών, αρμοδιότητος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου  Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορούν να λειτουργούν και μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους, μέχρι του  διορισμού νέων, όχι όμως περισσότερο από τρίμηνο από τη λήξη τους»

2. «Σε περίπτωση θανάτου, αποχώρησης ή έκπτωσης κάποιου μέλους, λόγω απώλειας της ιδιότητας με την οποία διορίστηκε  θεωρούνται ότι βρίσκονται σε νόμιμη σύνθεση μέχρι του διορισμού των αντικαταστατών τους και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρίμηνο, εφόσον με τα λοιπά μέλη τους, τακτικά και αναπληρωματικά μπορεί να επιτευχθεί απαρτία»

Η ευρείας έκτασης κωδικοποίηση στον τομέα του ουσιαστικού διοικητικού δικαίου και ειδικότερα στον τομέα που αφορά τη διοικητική  διαδικασία, δηλαδή ενός συνόλου θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη δράση της δημόσιας διοίκησης όταν δεν προβλέπεται άλλως στις ειδικές διατάξεις, πραγματοποιήθηκε με τον Ν. 2690/1999. Η ρύθμιση της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του ιδίου νόμου η οποία ορίζει ότι: «Το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει, όχι όμως πέρα από ένα τρίμηνο, αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις  συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν, ώστε να υπάρχει απαρτία», αποτελεί ρύθμιση ιδίου περιεχομένου με αυτό της παραγράφου  2 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης, η δε παράγραφος 1, δεν ενσωματώθηκε στην κωδικοποίηση, και για τον λόγο αυτό με τη  δημοσίευση και τη θέσει σε ισχύ του νόμου η ως άνω Κ.Υ.Α. πρέπει να θεωρηθεί καταργηθείσα στο σύνολό της.

Η υπ’ αριθμόν 3187/1985 Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι καταργηθείσα και κατ’ άρθρο 33 παρ. 1 του Ν. 2690/1999 που ορίζει ότι  «Από την έναρξη ισχύος του κώδικα, αν σ’ αυτόν δεν ορίζεται διαφορετικά, καταργείται κάθε γενική διάταξη, η οποία αναφέρεται σε  θέμα ρυθμιζόμενο από αυτόν». Οι επιτροπές των Ασφαλιστικών Οργανισμών σαφώς και αποτελούν Συλλογικά Όργανα της Διοίκησης,  θέμα το οποίο ρυθμίζεται από τον Ν. 2690/1999.

Επομένως, εφαρμοστέο δίκαιο για θέμα που αφορά τη νόμιμη σύνθεση του διοικητικού οργάνου στην περίπτωση έλλειψης μέλους  (εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν), αποτελεί ο Ν. 2690/1999 και οποιαδήποτε επίκληση της υπ’ αριθμόν 3187/1985 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Προεδρίας και Υγείας και  Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ανάλογη και ομοειδή περίπτωση, είναι νομικά εσφαλμένη για τους λόγους που αναλύθηκαν παραπάνω.

Παρακαλούμε τα Υποκαταστήματα της περιοχής του Νομού Αττικής να στέλνουν τις προτάσεις τους για τους Γραμματείς των Τ.Δ.Ε. τρείς 3) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της Επιτροπής στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων της Διεύθυνσης Γραμματείας της Διοίκησης. Τα υπόλοιπα δε Υποκαταστήματα να απευθύνονται στην αρμόδια Περιφέρεια

Με ευθύνη των Διευθυντών των Υποκαταστημάτων στα οποία απευθύνεται η παρούσα, παρακαλούμε να λάβουν γνώση ενυπόγραφα όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΖΕΡΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ