Ι.Κ.Α. Αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/117 - 22/7/2011 - Κατάργηση της διαδικασίας επανέκδοσης Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης σε περίπτωση απώλειας, περιόδων 2002-2009

Ι.Κ.Α. Αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/117 - 22/7/2011 - Κατάργηση της διαδικασίας επανέκδοσης Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης σε περίπτωση απώλειας, περιόδων 2002-2009

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση της διαδικασίας επανέκδοσης Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης σε περίπτωση απώλειας, περιόδων 2002-2009»

ΣΧΕΤΙΚΟ: Το αριθμ. Γ99/1/153/16-10-2002 Γενικό έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων.

Με τις οδηγίες του Γ99/1/153/16-10/2002 του Γενικού Εγγράφου της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων, είχε ορισθεί η διαδικασία επανέκδοσης Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης (Α.Α.Λ.Α). Η διαδικασία αυτή υποστηρίζονταν από το Κέντρο Επεξεργασίας (Κεπ-ΙΚΑ.) και σκοπό είχε να καλύψει τις ανάγκες σε περίπτωση απώλειας Α.Α.Λ.Α κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

Η διαδικασία αυτή είναι σήμερα άνευ αντικειμένου, διότι ο Λογαριασμός του Ασφαλισμένου τηρείται ηλεκτρονικά και είναι διαθέσιμος σ’ όλες τις Μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο η επανέκδοση Α.Α.Λ.Α περιόδων 2002-2009 να ζητείται ακόμη και από υπαλλήλους ανακεφαλαίωσης και απονομών συντάξεων, επιβαρύνοντας χωρίς λόγο τις υπηρεσίες Μητρώου Ασφαλισμένων, την Διεύθυνση Εφαρμογών αλλά και τους ίδιους τους ασφαλισμένους, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που χρησιμοποιούν την ασφαλιστική ιστορία περιόδων από 2002-2009 για απονομή συντάξεων (ανακεφαλαιωτές, εισηγητές), οφείλουν να λαμβάνουν την ασφαλιστική ιστορία από τον ηλεκτρονικά τηρούμενο Λογαριασμό του Ασφαλισμένου. Εξάλλου ακόμη και αν υπάρχουν Α.Α.Λ.Α στο φάκελο ενός ασφαλισμένου, πρέπει να χρησιμοποιείται ο ηλεκτρονικά τηρούμενος Λογαριασμός του, γιατί μπορεί να υπάρχουν μεταβολές (ακυρώσεις, μετατροπές κλπ).

Από τη λήψη του παρόντος καταργείται η διαδικασία επανέκδοσης απολεσθέντων Α.Α.Λ.Α περιόδων 2002-2009.

Στους ασφαλισμένους που αιτούνται επανέκδοση απολεσθέντος Α.Α.Λ.Α, θα εκτυπώνεται ο Λογαριασμός τους για το αιτούμενο χρονικό διάστημα.

Οι υπηρεσίες απονομών συντάξεων που τυχόν έχουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις με ελλείποντα δικαιολογητικά απολεσθέντα Α.Α.Λ.Α θα πρέπει διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις με βάση τον Λογαριασμό του Ασφαλισμένου που τηρείται στο ΟΠΣ, χωρίς να περιμένουν την επανέκδοση των Α.Α.Λ.Α

Εάν εκκρεμούν αιτήματα ασφαλισμένων που δεν έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εφαρμογών, δεν θα αποσταλούν και θα χορηγηθεί από το Υποκατάστημα Απόσπασμα Λογαριασμού.

Του παρόντος εγγράφου να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι των Υποκαταστημάτων και ειδικά οι υπάλληλοι της Γραμματείας Απονομών Συντάξεων (work flow) προκειμένου να μη θεωρούνται ως ελλείποντα δικαιολογητικά απολεσθέντα Α.Α.Λ.Α περιόδων 2002-2009. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των Τμημάτων Μητρώου ασφαλισμένων προκειμένου να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για την κατάργηση της διαδικασίας επανέκδοσης Α.Α.Λ.Α

Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Διονύσης Πατσούρης