Ι.Κ.Α. Αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/116 - 22/7/2011 - Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την αλλαγή της διαδικασίας χρήσης του εντύπου «Βεβαίωση Εργοδότη»

Ι.Κ.Α. Αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/116 - 22/7/2011 - Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την αλλαγή της διαδικασίας χρήσης του εντύπου «Βεβαίωση Εργοδότη»

ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την αλλαγή της διαδικασίας χρήσης του εντύπου «Βεβαίωση Εργοδότη», ως αποδεικτικού απασχόλησης – ασφάλισης»

ΣΧΕΤ.: Το με αριθμ. πρωτ. Γ99/1/111/19-7-2011 Γενικό Έγγραφο των Διευθύνσεων Ασφάλισης – Εσόδων και Παροχών.

Με βάση τις οδηγίες του αριθ. Γ99/1/111/19-7-2011 Γενικού Εγγράφου ο κανόνας είναι ότι δεν θα θεωρούνται πλέον οι Βεβαιώσεις Εργοδότη από τις υπηρεσίες Εσόδων των Υποκαταστημάτων και δεν θα θεμελιώνεται οποιοδήποτε δικαίωμα (ασφαλιστική ικανότητα, χορήγηση παροχών συντάξεων-ασθενείας κλπ) με συμπλήρωση χρόνου από Βεβαίωση Εργοδότη, χωρίς υποβολή ΑΠΔ ή έλεγχο της ασφάλισης.

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με:

1. Την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε οριακές περιπτώσεις στις οποίες ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης συμπληρώνεται με ημέρες που περιλαμβάνονται στο έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη»

2. Την εκμετάλλευση οριστικοποιημένων και μη εγγραφών του Ατομικού Λογαριασμού των Ασφαλισμένων

3. Τη χορήγηση Βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης σε τρίτους Φορείς (ΟΕΚ, ΑΣΕΠ),

Διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Η πρώτη περίπτωση θα απαντηθεί όταν ο απαιτούμενος αριθμός ημερομισθίων για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας υπολογίζεται βάσει 15μήνου και το αίτημα υποβάλλεται σε ημερομηνία κατά την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με χρήση της Βεβαίωσης Εργοδότη.

Κατ’ εξαίρεση, σε ορισμένες περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ασφαλισμένου ή προστατευομένων μελών, μπορεί ο Διευθυντής του Υποκαταστήματος να χορηγήσει ασφαλιστική ικανότητα περιορισμένης ισχύος λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που περιέχεται σε «Βεβαίωση Εργοδότη» χωρίς θεώρηση, συνεκτιμώντας το περιεχόμενο της Βεβαίωσης σε σύγκριση με τον Ατομικό Λογαριασμό του Ασφαλισμένου. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα απ’ αυτόν της υποβολής του αιτήματος.

2. Οι οδηγίες του αριθ. Γ99/1/111/19-7-2011 Γενικού Εγγράφου, αφορούν τις περιπτώσεις που για θεμελίωση κάποιου δικαιώματος λαμβάνονταν υπόψη ημέρες απασχόλησης από τη «Βεβαίωση Εργοδότη», γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες εγγραφές (οριστικοποιημένες ή μη οριστικοποιημένες) στο Λογαριασμό του Ασφαλισμένου. Επομένως οι νέες οδηγίες για τη Βεβαίωση Εργοδότη δεν επηρεάζουν οποιαδήποτε οδηγία έχει δοθεί στο παρελθόν σχετικά με την εκμετάλλευση των εγγραφών (οριστικοποιημένων ή μη οριστικοποιημένων) που υπάρχουν στο Λογαριασμό του Ασφαλισμένου.

3. Μετά την κατάργηση της διαδικασίας θεώρησης των Βεβαιώσεων από τις υπηρεσίες Εσόδων, ευνόητο είναι ότι οι Βεβαιώσεις που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον ΟΕΚ και το ΑΣΕΠ δεν θα περιλαμβάνουν χρόνο ασφάλισης (τελευταίου τριμήνου) για τον οποίο δεν έχει νόμιμα υποβληθεί ΑΠΔ. Στις περιπτώσεις αυτές θα προσκομίζεται από τους ενδιαφερόμενους στους φορείς αυτούς «βεβαίωση εργοδότη», χωρίς θεώρηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η κατάργηση της διαδικασίας θεώρησης Βεβαιώσεων Εργοδότη αφορά και τους ασφαλισμένους υπηκόους τρίτων χωρών που χρειάζονται τις ημέρες ασφάλισης του τελευταίου τριμήνου για το οποίο δεν έχει νόμιμα υποβληθεί ΑΠΔ για ανανέωση της άδειας εργασίας ή παραμονής.

Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη περίπτωση που ζητείται θεώρηση Βεβαίωσης Εργοδότη με χρόνο τελευταίου τριμήνου για το οποίο δεν έχει νόμιμα υποβληθεί ΑΠΔ (όπως Αποδεικτικό Απασχόλησης για Παιδικούς Σταθμούς κλπ).

Παρακαλούμε με ευθύνη του Διευθυντή να λάβουν γνώση του Γενικού Εγγράφου όλοι οι υπάλληλοι του Υποκαταστήματος.

Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Διονύσης Πατσούρης