Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ55/887 - 15/12/2011 - Κοινοποίηση Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ55/887 - 15/12/2011 - Κοινοποίηση Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΟ: Το υπ'αριθμ. Γ55/883/06-12-2011 Γενικό Έγγραφο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΟΠΥΥ

Όπως αναφέρεται στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο, την 01/11/2011 υπεγράφη μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 1579/1985 άρθρο 24Β παρ. 3 και με εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Με το παρόν σας κοινοποιούμε το κείμενο στης σύμβασης.

Ακριβές Αντίγραφο  
Η Προϊσταμένη Γραμματειακής Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας   
 
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Κ.Ε.
Π. ΛΙΤΣΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Στην Αθήνα σήμερα την 01-11-2011 οι κατωτέρω συμβαλλόμενοι:

Α. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία « Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ ).» που χάριν συντομίας θα αποκαλείται ΤΑΜΕΙΟ, που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Γερανίου 42, 104 31 (Α.Φ.Μ. 997478553 και Δ.Ο.Υ. Α' Αθηνών.) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτού, Βουδούρη Γεράσιμο, νόμιμα εξουσιοδοτημένο για την υπογραφή της παρούσας με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Β. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» που χάριν συντομίας θα αποκαλείται «Π.Φ.Σ.» και εδρεύει στην Αθήνα (οδός Πειραιώς 134 & Αγαθημέρου ) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Αμπατζόγλου Θεόδωρο, νόμιμα εξουσιοδοτημένο για την υπογραφή της παρούσας με απόφαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. συμφώνησαν και συναπεδέχθησαν την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων με τους παρακάτω όρους:

1. Η σύμβαση συνάπτεται προς όφελος των ασφαλισμένων του ΤΑΜΕΙΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και αφορά όλα τα φαρμακεία που νόμιμα λειτουργούν στην περιφέρεια κάθε Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 24 Β παρ. 3 του Ν. 1579/1985 που έχει ως εξής: «3. Στο άρθρ. 13 Ν. 96/1973 προστίθενται παράγραφοι 8 έως 13 ως εξής: "8. Για την εκτέλεση από τα φαρμακεία των ιατρικών συνταγών των ασφαλισμένων, κάθε ασφαλιστικός οργανισμός (φορέας) που λειτουργεί με μορφή ΝΠΔΔ ή Υπηρεσίας Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνάπτει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο συλλογική σύμβαση, της οποίας οι όροι δεσμεύουν αυτοδικαίως όλους τους φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακείο.    - Η συλλογική σύμβαση είναι
αόριστου χρόνου και καταγγέλλεται μόνο για λόγους που αναφέρονται στη μεταβολή των αντικειμενικών συνθηκών ή σε αντισυμβατική συμπεριφορά του αντισυμβαλλόμενου, εφόσον έχει παρέλθει ένα τουλάχιστον έτος από τη σύναψη της. Πριν από την καταγγελία της σύμβασης κινείται υποχρεωτικά η διαδικασία επίλυσης των διαφορών που προβλέπεται από το πιο κάτω π.δ. Αν η διαδικασία αυτή αποτύχει, το ενδιαφερόμενο μέρος κοινοποιεί στον αντισυμβαλλόμενο δήλωση καταγγελίας, η οποία ισχύει αφού παρέλθει δίμηνο από την κοινοποίηση της. Μετά από τη σύναψη της συλλογικής σύμβασης δεν ισχύουν ατομικές συμβάσεις του φορέα με φαρμακοποιούς εκτός αν η καταγγελία της συλλογικής σύμβασης δεν γίνει σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου αυτού. Μέχρι να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση, οι συνταγές του φορέα εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού. 9. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από γνώμη των Δ.Σ. ΙΚΑ, ΟΓΑ και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθορίζονται οι υποχρεώσεις των φορέων και των φαρμακοποιών, και ειδικότερα: τα στοιχεία που πρέπει να έχουν οι ιατρικές συνταγές των φορέων και οι καταστάσεις των λογαριασμών τους, ο τρόπος εκτέλεσης των συνταγών, ο τρόπος και τα όργανα του ελέγχου φαρμακευτικής περίθαλψης, οι επιβαλλόμενες στους φαρμακοποιούς κυρώσεις για τις παραβάσεις των υποχρεώσεων τους, τα όργανα και η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων αυτών, ο τρόπος υποβολής και εξόφλησης των λογαριασμών φαρμάκων, καθώς και ο τρόπος ελέγχου και εκκαθάρισης τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με το ίδιο π.δ. καθορίζονται τα όργανα και η διαδικασία επίλυσης των διαφορών που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Η διαδικασία αυτή θεωρείται περατωμένη μετά πάροδο διμήνου από τη γνωστοποίηση της διαφοράς στο αρμόδιο για την επίλυση της όργανο».

2. Όλοι οι φαρμακοποιοί - μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων, που διατηρούν σε νόμιμη λειτουργία φαρμακείο, είναι υποχρεωμένοι, για το διάστημα που ισχύει η παρούσα σύμβαση, να χορηγούν όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα και ιδιοσκευάσματα, των οποίων η δαπάνη καλύπτεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων από τους Ασφαλιστικούς Φορείς τους υπαγόμενους στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ρητά ορίζουν οι διατάξεις της παρ. 2 εδ. α' του Ν. 3457/2006, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν και τα οποία αναγράφονται στις προσκομιζόμενες από τους ασφαλισμένους του ΤΑΜΕΙΟΥ συνταγές και μόνο στις εργάσιμες ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες έχουν κατά νόμο ανοικτά τα φαρμακεία, συμμορφούμενοι με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.

Για την εκτέλεση των συνταγών θα προσκομίζεται υποχρεωτικά το βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης του ασφαλισμένου.

Τα βιβλιάρια υγείας και τα συνταγολόγια παραδίδονται αμέσως στον ασφαλισμένο ή στον απεσταλμένο του.

Απαγορεύεται η κράτηση στο φαρμακείο βιβλιαρίων και συνταγολογίων των ασφαλισμένων έστω και με τη συναίνεσή τους.

Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης ισχύει για τρία ( 3) έτη.

3. Οι φαρμακοποιοί, που δεν επιθυμούν να εκτελούν συνταγές των ασφαλισμένων του ΤΑΜΕΙΟΥ πρέπει να δηλώσουν αυτό εγγράφως και πλήρως αιτιολογημένα στον περιφερειακό τους Φαρμακευτικό Σύλλογο, μέσα σε ένα (1) μήνα από την έναρξη ισχύος της παρούσης σύμβασης ή από την έναρξη της λειτουργίας του φαρμακείου. Ο δε Σύλλογος κρίνει αιτιολογημένα, εάν οι λόγοι μη αποδοχής είναι πλήρως δικαιολογημένοι, οπότε σε καταφατική περίπτωση διαβιβάζει αυτή στο ΤΑΜΕΙΟ.

Η σύμβαση υπογράφεται μεταξύ του ΤΑΜΕΙΟΥ και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ ) .Από της υπογραφής της παρούσης συλλογικής σύμβασης παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν οι ατομικές συμβάσεις των συγχωνευομένων ταμείων με φαρμακοποιούς ή εταιρείες φαρμακείων. Στην περίπτωση κατά την οποία, για οποιαδήποτε αιτία, δεν υπογράφεται σύμβαση με τον Π.Φ.Σ. το ΤΑΜΕΙΟ έχει το δικαίωμα να υπογράψει ατομική σύμβαση με κάθε φαρμακοποιό. Δεν επιτρέπεται σε συμβεβλημένο φαρμακοποιό να εισπράξει ποσόν από τον ασφαλισμένο,
εξαιρουμένης της νομίμου συμμετοχής του επί της δαπάνης του φαρμάκου.

4. Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εγγράφονται ως χρήστες του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) και να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις, όπως αναφέρονται στο Νόμο 3892/2010 για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχουν υποχρέωση να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές που καταχωρούν ηλεκτρονικά ή εκδίδουν χειρόγραφα οι γιατροί που είναι αρμόδιοι για την παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, με την υποχρέωση μετατροπής των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές, όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διασύνδεσης των προγραμμάτων των φαρμακείων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και με την ΚΜΕΣ

Τυχόν άρνησή τους να εκτελούν συνταγές αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και ο παραβάτης παραπέμπεται στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

5. Υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών, έχει ο φαρμακοποιός μόνο όταν το αναγραφόμενο σ' αυτές είδος (φάρμακο κ.τ.λ.) έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και περιλαμβάνεται στην επίσημη Κρατική Διατίμηση (Δελτία Τιμών Φαρμάκων), όπως εκάστοτε ισχύει, ή είναι φαρμακοτεχνικό σκεύασμα ή πρόκειται περί φαρμάκων εισαγομένων από τον ΙΦΕΤ ή καθ' οιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο ή πρόκειται για αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που αναγράφεται σε συνταγή μαζί με φάρμακα. Απαγορεύεται η εκτέλεση συνταγών που αναγράφουν φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία έχουν ορισθεί με αποφάσεις της Διοίκησης του Ταμείου να χορηγούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού, εκτός αν αναγράφεται επί των συνταγών η ένδειξη «επείγον και στερούμεθα» από τα αρμόδια όργανα του οργανισμού που λειτουργεί φαρμακείο.

Δεν αναγνωρίζεται από το ΤΑΜΕΙΟ δαπάνη για τη χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Δεν αποδίδεται η δαπάνη από το Ταμείο για φάρμακα, τα οποία σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις δεν καλύπτεται η δαπάνη τους από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

6. Η εκτέλεση των συνταγών όλων των ασφαλισμένων του ΤΑΜΕΙΟΥ θεωρείται λιανική πώληση προς τους ασφαλισμένους του ΤΑΜΕΙΟΥ και τα αναγραφόμενα σ' αυτές φάρμακα και ιδιοσκευάσματα, θα χορηγούνται σύμφωνα με την αναγραφόμενη στην επίσημη Κρατική Διατίμηση (Δελτία Τιμών) λιανική τιμή, χωρίς καμία έκπτωση υπέρ τρίτων (άρθρο 1 ν. 1132/1981).

7. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο από διάφορα πρόσωπα, από ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας υπόδειξη στους ασφαλισμένους να κατευθύνονται σε ορισμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους. Συνυπεύθυνοι στην περίπτωση αυτή είναι και οι φαρμακοποιοί, που συμπράττουν στην πράξη αυτή.

Απαγορεύεται η συνεργασία ιατρών με φαρμακοποιούς με σκοπό την κατά παραγγελία συνταγογράφηση.

8. Η ποσότητα των φαρμάκων θα αναγράφεται αριθμητικώς και ολογράφως στις συνταγές από τους ιατρούς, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τις διατάξεις που ισχύουν σε αντίθετη περίπτωση ο φαρμακοποιός εκτελεί μόνο μια μονάδα.

9. Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου θα παραδίδουν τα αντίστοιχα φάρμακα που αναγράφονται στις συνταγές, εισπράττοντας αμέσως το αντίτιμο της συμμετοχής τους. Το ποσοστό συμμετοχής ορίζεται ενυπόγραφα με ευθύνη του θεράποντος ιατρού και σύμφωνα με την αναγραφόμενη με ευκρίνεια διάγνωση και τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας. Επίσης, επί των συνταγών, πρέπει να συμπληρώνονται από το φαρμακοποιό οι στήλες στις οποίες εμφανίζεται η ποσότητα των χορηγούμενων φαρμάκων, η αξία και η συμμετοχή των ασφαλισμένων και να επικολλούνται στην πίσω όψη του αποκόμματος οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων. Πάνω στη συνταγή που εκτελεί, ο φαρμακοποιός πρέπει να γράφει τον κωδικό του (A.M. ΤΣΑΥ), τον ΑΜΚΑ και την ημερομηνία εκτέλεσης, με σφραγίδα και υπογραφή του. Δεν θα εξοφλούνται από το φορέα συνταγές που φέρουν διορθώσεις ή ξέσματα, εκτός αν φέρουν επιβεβαιωτική υπογραφή και σφραγίδα γιατρού ή ελεγκτών, όπου χρειάζεται, ή όταν η κυκλοφορία του φαρμάκου απαγορεύεται ρητά.

10. Απαγορεύεται αυστηρά η αντικατάσταση των φαρμάκων, που αναγράφονται στη συνταγή, με άλλα φάρμακα, έστω και της ίδιας σύστασης, με άλλα είδη, καθώς και η εξαργύρωση της συνταγής. Οι παραβάτες του όρου αυτού διώκονται πειθαρχικώς από το αρμόδιο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όργανο και εν ελλείψει αυτού από το όργανο στο οποίο ανατίθενται με απόφαση του Δ.Σ. τα αντίστοιχα καθήκοντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ./τος 340/1993 «Κώδικας της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας» (ΦΕΚ Α' 145/1993) και επιβάλλονται από το Δ.Σ. του ΤΑΜΕΙΟΥ, οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις από το Προεδρ. Δ/γμα 121/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

11. Ο φαρμακοποιός που εκτελεί τη συνταγή, είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την τήρηση ή μη των όρων και τις προϋποθέσεις της έκδοσης της από τον θεράποντα ιατρό. Στην προκειμένη περίπτωση, ρητά συνομολογείται ότι τα στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει ο φαρμακοποιός, προτού εκτελέσει τη συνταγή, είναι:

Όλα τα αναγραφόμενα επί της συνταγής στοιχεία, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παραγρ. 2 του αρ. 4 του Π.Δ/τος 121/2008.
A.M. ΤΣΑΥ, ΑΜΚΑ, σφραγίδα από την οποία να προκύπτουν ο Α.Φ.Μ.,η ειδικότητα, η διεύθυνση και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ως επίσης και η υπογραφή γιατρού.
Στοιχεία ασφαλισμένου.
Σφραγίδα Νοσοκομείου ή Κλινικής, όταν η συνταγή έχει εκδοθεί από εκεί. θεώρηση όπου αυτή απαιτείται.
Καταχώρηση της συνταγής στο βιβλιάριο υγείας , προκειμένου για χειρόγραφες
συνταγές
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συνταγογράφηση ορισμένων φαρμάκων που απαιτούν ειδική διαδικασία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Τυχόν εκτέλεση συνταγής που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας καθώς και η εκτέλεση συνταγής που δεν είναι θεωρημένη όπου αυτό απαιτείται, στερεί από το φαρμακοποιό το δικαίωμα να εισπράξει την αξία της.

12. Η εκτέλεση της συνταγής από τα φαρμακεία και η παραλαβή του φαρμάκου από τον ασφαλισμένο ή τον απεσταλμένο αυτού βεβαιούται με την υπογραφή επί της συνταγής, τόσο αυτού που την παραλαμβάνει, όσο και του φαρμακοποιού που την εκτελεί. Στην περίπτωση που ο παραλήπτης είναι αγράμματος, θα σημειώνεται υποχρεωτικά επί της συνταγής από το φαρμακοποιό που θα την εκτελέσει ο χαρακτηρισμός «αγράμματος», και κάτω από αυτόν θα αναγράφεται ευανάγνωστα ολόκληρο το ονοματεπώνυμο του αγράμματου παραλήπτη, η διεύθυνση του και τηλέφωνο (αν υπάρχει), με ακρίβεια.

13. Ο υπεύθυνος φαρμακοποιός που εκτελεί τη συνταγή, δεν φέρει καμία ευθύνη για την τύχη των χορηγούμενων βάσει της συνταγής φαρμάκων, εφόσον ο δικαιούχος ασφαλισμένος ή ο απεσταλμένος αυτού παραλήπτης με την υπογραφή του στη συνταγή βεβαιώνει την παραλαβή των φαρμάκων.

14. Εντός των πέντε (5) πρώτων εργασίμων ημερών του επόμενου μήνα από την εκτέλεση των συνταγών υποβάλλονται στις υπηρεσίες του ΤΑΜΕΙΟΥ οι λογαριασμοί εκάστου φαρμακείου του προηγούμενου μήνα ,σε κλειστό φάκελο, συνοδευόμενοι από την σχετική αίτηση του φαρμακείου προς το ΤΑΜΕΙΟ (εκτός φακέλου). Εκπρόθεσμες υποβολές θα εξετάζονται κατά περίπτωση από τα αρμόδια όργανα του ΤΑΜΕΙΟΥ. Οι λογαριασμοί των φαρμακείων θα υποβάλλονται και σε ηλεκτρονική μορφή, εφ' όσον τούτο ζητηθεί από το ΤΑΜΕΙΟ.

15. Η προηγουμένη αίτηση του φαρμακοποιού - φαρμακείου θα περιέχει δήλωσή του ότι όλες οι συνταγές είναι κανονικά συμπληρωμένες, υπογεγραμμένες και έχουν εκτελεσθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3457/2006 και του Π.Δ/τος 121/2008, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν.

Τις αναλυτικές καταστάσεις κάθε λογαριασμού θα συνοδεύουν:

1. Εξοφλητικό τιμολόγιο και

2 Οι εκτελεσθείσες ιατρικές συνταγές με τις κοστολογήσεις των φαρμάκων, ως και τις υδατογραφημένες ετικέτες επικολλημένες αυτές και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα όπου και όταν απαιτείται.

Όλες οι συνταγές και οι ειδικές καταστάσεις τηρούνται και διατηρούνται υποχρεωτικά στο φαρμακείο έως την υποβολή τους αρμοδίως.

16. Το ΤΑΜΕΙΟ έχει υποχρέωση να καταβάλει στο φαρμακείο το εκάστοτε πληρωτέο ποσό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η εξόφληση των λογαριασμών από το ΤΑΜΕΙΟ θα γίνεται εντός της προθεσμίας των σαράντα πέντε (45) ημερών από της παραλαβής των λογαριασμών, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 παρ.2 του ν. 3965/2011, όπως ισχύουν. Η κατάθεση και η εξόφληση των λογαριασμών μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω Συλλόγων και στην περίπτωση αυτή θα υπογράφεται σχετική σύμβαση υποχρεώσεων που θα ρυθμίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες.

17. Το ΤΑΜΕΙΟ έχει το δικαίωμα να ενεργεί έλεγχο των φαρμακοποιών-φαρμακείων, με τα εντεταλμένα όργανά του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Κατά τον έλεγχο των φαρμακοποιών-φαρμακείων, τα εντεταλμένα όργανα του ΤΑΜΕΙΟΥ οφείλουν:

Α) Να αποδεικνύουν την ιδιότητα τους, με επίδειξη γραπτής εντολής της Υπηρεσίας τους για διενέργεια ελέγχου.

Β) Να επιδεικνύουν τη συμπεριφορά που αρμόζει προς τον υπεύθυνο του φαρμακείου, ο οποίος ασκεί το λειτούργημα του φαρμακοποιού, και να σέβονται τους πολίτες, που κατά την ώρα του ελέγχου βρίσκονται στο φαρμακείο. Την αντίστοιχη, επιπλέον, συμπεριφορά δικαιούνται απολύτως εκ μέρους του ελεγχόμενου φαρμακοποιού και του προσωπικού του, τα ελεγκτικά όργανα του ΤΑΜΕΙΟΥ.

Γ) Να ζητούν από το φαρμακοποιό, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο, να τους επιδεικνύει κάθε τι που απαιτείται για τη διενέργεια του ελέγχου, που αφορά το ΤΑΜΕΙΟ.

Δ) Να επιστρέφουν στο φαρμακοποιό τις συνταγές του ΤΑΜΕΙΟΥ που παραλαμβάνουν για περαιτέρω έλεγχο, μέχρι το τέλος του μήνα ελέγχου.

Ε) Οι διαπιστώσεις του ελέγχου και ιδιαίτερα οι τυχόν παραβάσεις, που διαπιστώνονται, αναγράφονται αποκλειστικά και μόνο σε πρωτόκολλο ελέγχου του φαρμακείου. Το πρωτόκολλο υπογράφεται από τα ελεγκτικά όργανα και τον ελεγχόμενο φαρμακοποιό. Κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ελέγχου ο φαρμακοποιός έχει το δικαίωμα να διατυπώσει οποιαδήποτε παρατήρηση. Σε περίπτωση άρνησης του φαρμακοποιού να υπογράψει το πρωτόκολλο ελέγχου, το γεγονός αυτό μνημονεύεται στο πρωτόκολλο ελέγχου που υπογράφουν τα ελεγκτικά όργανα.

ΣΤ) Σε κάθε περίπτωση, οι παραβάσεις των φαρμακοποιών γνωστοποιούνται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε να διερευνήσει την υπόθεση και να ασκήσει την προβλεπόμενη από τον Νόμο πειθαρχική δίωξη.

Ζ) Η παράβαση των διατάξεων και των όρων της παρούσας σύμβασης και της κείμενης νομοθεσίας από οιοδήποτε μέλος του (β) συμβαλλόμενου παρέχει το δικαίωμα στα αρμόδια όργανα του ΤΑΜΕΙΟΥ να επιβάλλουν στον παραβάτη φαρμακοποιό - φαρμακείο, ανάλογα με την σοβαρότητα και την συχνότητα της παράβασης, τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Προεδρικό Δ/γμα 121/2008, όπως ισχύει κάθε φορά

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των προστίμων, τα ποσά αυτά εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Ρητά συνομολογείται ότι οι προβλεπόμενες από το ως άνω Πρ. Δ/γμα 121/2008, όπως ισχύει κάθε φορά, διοικητικές κυρώσεις της διακοπής ή καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος των φαρμακοποιών-φαρμακείων που παραβαίνουν την παρούσα σύμβαση και την κείμενη νομοθεσία περί υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΤΑΜΕΙΟΥ, ύστερα από την έναρξη ισχύος της παρούσας σύμβασης, θα ισχύουν απολύτως για τον φαρμακοποιό-φαρμακείο που θα προβαίνει σε παραβατική συμπεριφορά.

18. Η παρούσα σύμβαση καταγγέλλεται μόνο για λόγους που αναφέρονται στη μεταβολή των αντικειμενικών συνθηκών ή σε αντισυμβατική συμπεριφορά των αντισυμβαλλόμενων.

19. Οι όροι της παρούσας σύμβασης είναι δεσμευτικοί για αμφότερα τα μέρη, τυχόν δε τροποποιήσεις τους θα δεσμεύουν, εφόσον είναι έγγραφες και γίνουν αποδεκτές και από τα δύο μέρη.

20. Οι συμβαλλόμενοι διατηρούν το δικαίωμα διακοπής της σύμβασης αζημίως για τον καθένα, ανάλογα με τις διαμορφούμενες κάθε φορά ανάγκες ,όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 της παρούσας, αφού προηγουμένως ενημερώσουν δύο μήνες πριν η μια πλευρά την άλλη.

21.Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει την υποχρέωση να στείλει στα μέλη του (Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας), μέσα σε ένα (1) μήνα από την υπογραφή της παρούσας, εγκύκλιο, ενημερώνοντας αυτά για τους όρους της, με κοινοποίηση και στο ΤΑΜΕΙΟ. Την αυτή υποχρέωση έχει και σε τυχόν τροποποιήσεις.

Οι φαρμακοποιοί μέλη των Συλλόγων - επί ποινή μη καταβολής προκαταβολής - υποχρεούνται, όταν λαμβάνουν άδεια λειτουργίας νέου φαρμακείου ή όταν τροποποιούν τη μορφή του φαρμακείου τους από ατομική επιχείρηση σε εταιρεία και αντίστροφα:

Α. να απογράφονται ηλεκτρονικά στο Φαρμακευτικό Σύλλογο που ανήκουν

Β. να του αποστέλλουν άμεσα τα κατωτέρω δικαιολογητικά για την ενημέρωση του Μητρώου λειτουργούντων Φαρμακείων:

1. αντίγραφο της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου

2. υπεύθυνη δήλωση ότι το φαρμακείο δεν στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και με ποια νομική μορφή λειτουργεί η επιχείρηση,

3. δήλωση στοιχείων του φαρμακείου, η οποία θα συνοδεύεται από:

•  φωτοτυπία της σελίδας του βιβλιαρίου ή οποιουδήποτε άλλου παραστατικού της Τράπεζας , όπου θα αναγράφεται η Τράπεζα, ο αριθμός Λογαριασμού και οι Δικαιούχοι του.

• φωτοτυπία της σελίδας του βιβλιαρίου Ασφάλισης ΤΣΑΥ , όπου αναγράφονται τα ατομικά στοιχεία του φαρμακοποιού, ο Αριθμός Μητρώου ΤΣΑΥ και η ημερομηνία έγγραφης στο Ταμείο μαζί με την ένδειξη Παλιός ή Νέος Ασφαλισμένος.

•  αντίγραφο του εταιρικού ή της τροποποίησης αυτού σε περίπτωση εταιρειών φαρμακείων.

Τα στοιχεία αυτά κάθε φαρμακοποιός οφείλει να τα αποστέλλει και στη Διοίκηση του ΤΑΜΕΙΟΥ προς ενημέρωση του αρχείου Φαρμακοποιών και Φαρμακείων που τηρείται στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας (KMΕΣ) συνταγών.

22. Εάν κατά τον έλεγχο των συνταγών διαπιστωθούν ελλείψεις-παραλείψεις σε αυτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ/τος 121/2008, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, καθώς και οι κείμενες διατάξεις της ισχύουσας φαρμακευτικής νομοθεσίας

Σε περίπτωση μη έγκρισης εκτελεσθείσας συνταγής , η αξία αυτής δεν αποδίδεται και παραμένει στην αρμόδια Υπηρεσία του ταμείου , οι δε επικολλημένες ταινίες γνησιότητας ακυρώνονται. Η υπηρεσία οφείλει να παρέχει εγγράφως διευκρινήσεις στον Π.Φ.Σ. ή στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο ή στο φαρμακείο που αφορά για το λόγο της μη έγκρισης.

23. Σε όσους φαρμακοποιούς έχει επιβληθεί (τελεσίδικα) κύρωση αποκλεισμού από την εκτέλεση των συνταγών για ασφαλισμένους είτε του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είτε του ΟΑΕΕ, είτε του ΟΠΑΔ είτε και του ΟΓΑ οι κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν και συνεπώς δεν θα εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του συγκεκριμένου Ταμείου, το οποίο τους έχει επιβάλει κύρωση.

24. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της σύμβασης ή πλημμελούς τήρησης των όρων της παρούσας από φαρμακοποιό - φαρμακείο που είναι μέλος του Π.Φ.Σ. επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές από την κείμενη νομοθεσία.

25. Για την επίλυση κάθε διένεξης ή διαφοράς σχετικών με την παρούσα Σύμβαση, αρμόδια ορίζονται τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία διοικητικά όργανα και τα αρμόδια κατά τόπο Διοικητικά Δικαστήρια.

Η παρούσα συντάχτηκε σε τρία (3) πρωτότυπα και υπογράφεται, όπως ακολουθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π.Φ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΟΠΥΥ