Ι.Κ.Α. Αριθμ. πρωτ. Α23/269/21 - 29/8/2011 - Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008

Ι.Κ.Α. Αριθμ. πρωτ. Α23/269/21 - 29/8/2011 - Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008

ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008, που αφορά στην μείωση κατά 50% των εισφορών του κλάδου Κύριας Σύνταξης, με τις οποίες βαρύνονται οι μητέρες ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης τους μετά τον τοκετό

ΣΧΕΤ. : Οι υπ΄ αριθμ. εγκύκλιο 15/10 και 48/2010 Εγκύκλιες διαταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Σας κοινοποιούμε το υπ’ αριθμ. Φ.10035/2147/117/29-3-2011 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων με συνημμένη την 259/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με την εφαρμογή των αναφερομένων στο θέμα διατάξεων και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008 οι εισφορές του κλάδου κύριας σύνταξης, με τις οποίες βαρύνονται οι γυναίκες ασφαλισμένες Φορέων Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μειώνονται κατά 50%, το δωδεκάμηνο απασχόλησής τους που ακολουθεί τον μήνα του τοκετού τους.

Στην περίπτωση που το τέκνο αποβιώσει είτε αμέσως μετά την γέννησή του, είτε πριν την παρέλευση των δώδεκα μηνών, τότε οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται ή διακόπτεται η εφαρμογή τους για το εναπομείναν του δωδεκαμήνου διάστημα αντιστοίχως, στη δε ασφαλισμένη θα πρέπει να γίνεται πλέον παρακράτηση ολόκληρων των ασφαλιστικών εισφορών της, καθ’ όσον η ύπαρξη του παιδιού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή της ανωτέρω ευνοϊκής ρύθμισης.

Εάν το τέκνο αποκτηθεί με την διαδικασία της υιοθεσίας ή της παρένθετης μητρότητας, οι προαναφερόμενες διατάξεις εφαρμόζονται και για τη θετή μητέρα, υπό την προϋπόθεση ότι, η φυσική ή φέρουσα-κυοφόρος μητέρα δεν θα κάνει χρήση του σχετικού ευεργετήματος. Κατόπιν αυτού θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες να προσκομίζουν έγγραφα από τα οποία θα προκύπτουν τα στοιχεία της φυσικής ή φέρουσας-κυοφόρου μητέρας, προκειμένου να μπορέσουν τα αρμόδια Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να διαπιστώσουν εάν αυτή έχει κάνει χρήση του εν λόγω δικαιώματος.

Στις περιπτώσεις υιοθεσίας που δεν είναι γνωστά τα στοιχεία της φυσικής μητέρας, εκτός των άλλων δικαιολογητικών θα πρέπει η θετή μητέρα να προσκομίζει και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 με την οποία θα δηλώνει τα ανωτέρω (ότι δεν γνωρίζει δηλαδή τα στοιχεία της φυσικής μητέρας του τέκνου), προκειμένου τα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν στην επιστροφή των επί πλέον καταβληθεισών εισφορών χωρίς περαιτέρω ενέργειες.

Επισημαίνουμε ότι, για τον πατέρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύσουν οι εν λόγω διατάξεις.

Επίσης, με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, κρίνουμε αναγκαίο, για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος, να διευκρινίσουμε ότι και για χρονικές περιόδους απασχόλησης από 1.04.2010 και εφεξής, η επιστροφή των επιπλέον καταβληθεισών εισφορών στις μητέρες, σε εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, είναι δυνατόν να πραγματοποιείται από τα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με έκδοση σχετικής απόφασης Διευθυντή, αφού πρώτα διαπιστωθεί ότι, η εν λόγω μείωση δεν έχει πραγματοποιηθεί ήδη από τον εργοδότη τους.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι, ασφαλιστικές εισφορές για Δώρα Εορτών και Επίδομα Αδείας καθώς και για πρόσθετες αποδοχές (π.χ. επίδομα ισολογισμού), που αφορούν απασχόληση της μητέρας, η οποία έλαβε χώρα εκτός του κρίσιμου χρονικού διαστήματος των δώδεκα (12) μηνών, θα επιστρέφονται εφόσον η καταβολή τους και κατ’ επέκταση η παρακράτηση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών πραγματοποιήθηκε εντός του δωδεκαμήνου.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ