Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 72 - 20/9/2011 - Ρυθμίσεις για την άδεια άνευ αποδοχών και τη μείωση των ωρών εργασίας

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 72 - 20/9/2011 - Ρυθμίσεις για την άδεια άνευ αποδοχών και τη μείωση των ωρών εργασίας

ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις για την άδεια άνευ αποδοχών και τη μείωση των ωρών εργασίας.

Σας κοινοποιούμε:

Την με αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.683/οικ.15718/05-08-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 4, 5 και 6 του άρθρου 37 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152/τ.Α’) σχετικά με την αύξηση της διάρκειας της άδειας άνευ αποδοχών και τη δυνατότητα μείωσης των ωρών εργασίας μέχρι 50% με ανάλογη μείωση των αποδοχών για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη.
Ενόψει της ορθής εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Α. Η διαδικασία για την χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας της παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011, παραμένει η ίδια που προβλέπεται στο άρθρο 51 παρ. 2 του του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007), συνεπώς, η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Για το λόγο αυτό, στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι, για τους οποίους ζητείται η άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου αυτοί να εκτιμηθούν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Β. Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 37 του Ν.3986/2011 παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε υπάλληλο να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του και για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη.
Η χορήγηση της άδειας για μειωμένη απασχόληση πραγματοποιείται με την διαδικασία που προβλέπεται και για την χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών (άρθρο 51 παρ. 2 του Υπαλληλικού Κώδικα ) για τους ίδιους λόγους και προϋποθέσεις κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Ο υπάλληλος έχει την δυνατότητα να επιλέξει είτε τη μείωση των ωρών εργασίας σε ημερήσια βάση είτε τη μείωση των ημερών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Δεν μπορεί επομένως ο υπάλληλος να ζητήσει παράλληλα και μείωση ωρών ημερήσιας απασχόλησης και ημερών εργασίας ανά εβδομάδα.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου το Υπηρεσιακό Συμβούλιο να εξετάσει το αίτημα και να γνωμοδοτήσει σχετικά, στην αίτηση του υπαλλήλου πρέπει να αναφέρονται ρητά τα παρακάτω:
· Οι λόγοι, για τους οποίους ζητείται η μείωση των ωρών απασχόλησης.
· Οι συγκεκριμένες ώρες απασχόλησης σε περίπτωση αιτήματος για μείωση ωρών σε ημερήσια βάση ή οι συγκεκριμένες ημέρες απασχόλησης της εβδομάδος σε περίπτωση αιτήματος για μείωση ημερών εργασίας καθώς και το χρονικό διάστημα της μειωμένης εργασίας.
· Η γνώμη του Προϊσταμένου της Δ/νσης της μονάδας που υπηρετεί ο υπάλληλος σχετικά με το αίτημα.
Ιδιαίτερα τονίζουμε ότι:
Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση των διευκολύνσεων που αναφέρονται παραπάνω εμπίπτουν στους περιορισμούς της άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή καθώς και στη συμμετοχή σε εταιρείες που προβλέπονται αντίστοιχα στα άρθρα 31 και 32 του Ν. 3528/2007, σύμφωνα με τα οποία, για απασχόληση εκτός Ιδρύματος, κατά το χρονικό διάστημα της μειωμένης απασχόλησης, απαιτείται χορήγηση άδειας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου με τη δικηγορική ιδιότητα που προβλέπεται στο άρθρο 34 του ίδιου νόμου.
Επίσης, όπως προβλέπεται ρητώς στην παρ. 5 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011 ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια, υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος, στην περίπτωση δε της μειωμένης απασχόλησης ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας θα προκύπτει με ανάλογο κλάσμα του χρόνου πλήρους απασχόλησης ( σαράντα - 40 - ώρες εβδομαδιαίως).
Τέλος επισημαίνουμε ότι η επιλογή της διευκόλυνσης για μειωμένη απασχόληση σύμφωνα με τα ανωτέρω, αίρει την δυνατότητα του υπαλλήλου για συμμετοχή σε υπερωριακή απασχόληση.
Παρακαλούμε το περιεχόμενο της εγκυκλίου αυτής με ευθύνη των Προϊσταμένων Δ/νσεων των Μονάδων να λάβουν γνώση ενυπόγραφα όλοι οι υπάλληλοι.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η Προϊσταμένη του Τμήματος
Γραμματειακής Υποστήριξης & Διοικητικής Μέριμνας
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΛΟΥΡΙΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ