Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. Αρ. 36 - 27/5/2011 - Συμπληρωματικές οδηγίες σε θέματα Ασφάλισης - Εσόδων μετά την υπαγωγή των ασφ/νων και συντ/χων του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. Αρ. 36 - 27/5/2011 - Συμπληρωματικές οδηγίες σε θέματα Ασφάλισης - Εσόδων μετά την υπαγωγή των ασφ/νων και συντ/χων του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

ΘΕΜΑ : «Συμπληρωματικές οδηγίες σε θέματα Ασφάλισης - Εσόδων μετά την υπαγωγή των ασφ/νων και συντ/χων του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.»

ΣΧΕΤ.: εγκύκλιο 62/10 της Δ/νσής μας

Με την ανωτέρω σχετική εγκύκλιο σας γνωστοποιήσαμε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρ. 65 του Ν.3863/2010, αναφορικά με την υπαγωγή των ασφ/νων και συνταξιούχων Επικουρικής Σύνταξης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε.) από 1/9/2010 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.A.M.) και δόθηκαν οδηγίες, κατ' αρχήν, σε θέματα αρμοδιότητας της Δ/νσής μας (π.χ. ασφαλιζόμενα πρόσωπα - ασφάλιστρα - απεικόνιση της ασφάλισης κ.λ.π.).

Με την παρούσα εγκύκλιο σας παρέχουμε συμπληρωματικές οδηγίες σε θέματα Ασφάλισης - Εσόδων ως κάτωθι:

Α. Διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε.

Όπως, είναι ήδη γνωστό, μετά την υπαγωγή (1/9/2010) οι ασφ/νοι και συντ/χοι του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε., που καθίστανται πλέον ασφ/νοι και συντ/χοι του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., θα διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του Ε.Τ.Ε.Α.Μ.. Ο χρόνος πραγματικής ασφάλισής τους στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. καθίσταται χρόνος ασφάλισης Ε.Τ.Ε .A.M., συμπεριλαμβανομένου και αυτού που έχει αναγνωρισθεί ή προσμετρηθεί από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του.

Για τον προσδιορισμό, λοιπόν, του χρόνου ασφάλισης (μέχρι 31/8/2010) στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. (με αφορμή αιτήματα συντ/σης, προαιρετικής ασφάλισης κ.λπ.), τα Υποκ/τά μας θα απευθύνονται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας (Σολωμού 20 - Τ.Κ. 10682 Αθήνα, 1ος όροφος τηλ. : 2103827707 - 3827413), όπου τηρείται το αρχείο με τα ασφ/κά στοιχεία, (βεβαίωση εργοδότη, μισθολογικές καταστάσεις Τράπεζας, κ.λπ.) τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης των ασφ/νων του. 

Από την Υπηρεσία του εν λόγω Ταμείου θα συντάσσεται έκθεση προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης, όπως το συνημμένο υπόδειγμα, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά κατ' έτος τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/8/2010, καθώς και τον χρόνο που τυχόν έχει αναγνωρισθεί ή προσμετρηθεί σύμφωνα με το καταστατικό του.

Επειδή, κατά τις καταστατικές διατάξεις του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε., ως μέτρο υπολογισμού του χρόνου, που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλισή του λαμβάνονταν το ημερολογιακό έτος και όχι οι ημέρες θα θεωρείται, ότι ο ασφ/νος πραγματοποίησε είκοσι πέντε (25) ημέρες εργασίας για κάθε μήνα ασφάλισης.

Στην έκθεση προσδιορισμού θα γίνεται ανάλυση τόσο σε έτη όσο και σε ημέρες για τις χρονικές περιόδους ασφάλισης που θα προκύπτουν και θα πρέπει να αναγνωρίζονται είκοσι πέντε (25) ασφάλισης για κάθε πλήρη μήνα και 13 για κάθε μισό μήνα.

Στη συνέχεια η έκθεση αυτή, θα διαβιβάζεται στην Υποδ/νση Συγχ/ντων Ταμείων του Περ/κού Υποκ/τος Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. Αθηνών, από την οποία θα εκδίδεται απόφαση μετατροπής του χρόνου ασφάλισης ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. σε χρόνο ασφάλισης Ε.Τ.Ε.Α.Μ.. Κατόπιν η απόφαση αυτή θα αποστέλλεται στο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., από το οποίο ζητήθηκε, για την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Β. Προαιρετική ασφάλιση στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. Μηχανικών & Δικηγόρων της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας

Ασφαλιζόμενα πρόσωπα στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. ήταν και οι έμμισθοι δικηγόροι και μηχανικοί της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία λόγω της ιδιότητάς τους είχαν ασφαλισθεί στους οικείους Ασφαλιστικούς φορείς τους, στους οποίους και θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται.

Τα πρόσωπα των ανωτέρω κατηγοριών από 1/9/2010, σύμφωνα με την περ. β' της παρ. 1 του άρθρ. 65 του Ν.3863/2010 εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή ασφάλισης στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., δύνανται όμως με βάση το χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. μέχρι 31/8/2010 και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, να ασφαλιστούν προαιρετικά στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. για τη θεμελίωση συντ/κού δικαιώματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες προϋποθέσεις στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ..

Ως εκ τούτου, η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας, προς την οποία κοινοποιείται η παρούσα εγκύκλιος, παρακαλείται να ενημερώσει τα πρόσωπα των ανωτέρω κατηγοριών (Μηχανικούς - Δικηγόρους), για τη δυνατότητα υποβολής στα Υποκ/τα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. τόπου κατοικίας τους, δήλωσης υπαγωγής στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., εντός διμήνου και όχι αργότερα από τις 29/7/2011.

Επειδή από την ημερομηνία υπαγωγής των ασφ/νων του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. (1/9/2010) παρήλθε χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα ήταν δυνατή από τους εν λόγω ασφ/νους η καταβολή εισφορών προαιρετικής ασφάλισης θα πρέπει, στα πλαίσια των αρχών χρηστής διοίκησης, οι αιτήσεις προαιρετικής ασφάλισης να θεωρηθούν ως πλάσματι δικαίου υποβληθείσες την 1/9/2010 και η καταβολή των εισφορών να γίνει χωρίς την επιβολή προσθέτων τελών, εφόσον καταβληθούν εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης.

Η καταβολή των εισφορών (ασφ/νου & εργοδότη) για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στο Ε.Τ.Ε.A.M. θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους στο αρμόδιο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. του τόπου της κατοικίας τους και θα ακολουθείται η συνήθης διαδικασία που τηρείται για την προαιρετική ασφάλιση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. (άρθ. 10 του Ν. 1539/1985).

Γ. Καταβολή δόσεων για εξαγορά χρόνων ασφάλισης με το άρθρ. 18 του καταστατικού ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε.

Με το άρθρ. 18 των καταστατικών διατάξεων του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. παρείχετο η δυνατότητα στους ασφ/νους του εν λόγω Ταμείου να αναγνωρίσουν ως συντάξιμη υπηρεσία τους χρόνους, όπως αυτοί καθώς και η διαδικασία αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρ. 18 του καταστατικού, σελίδα του οποίου επισυνάπτεται στην εγκύκλιο.

Σύμφωνα με την ειδική πρόβλεψη της περίπτωσης δ' της παρ. 1 του άρθρ. 65 του Ν.3863/2010 για τους χρόνους του άρθρ. 18 του καταστατικού, που δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγνώρισή τους με την πλήρη εξαγορά τους, η καταβολή των υπολειπομένων ποσών θα συνεχιστεί στο Ε.Τ.Ε .AM. μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Επειδή δε από την ανωτέρω καταστατική διάταξη προβλεπόταν η δυνατότητα καταβολής του ποσού εξαγοράς μέχρι και 96 έντοκες δόσεις, ανάλογα βέβαια και με το ύψος του οφειλομένου ποσού, οι δόσεις αυτές θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά από τους ασφ/νους στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Σε περίπτωση επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και θεμελίωσης παράλληλα συντ/κού δικαιώματος στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., πριν την πλήρη εξόφληση των δόσεων, οι υπόλοιπες δόσεις θα εξοφλούνται εφάπαξ στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. για την αναγνώριση του κατά περίπτωση χρόνου.

Για το λόγο αυτό φάκελοι με τα απαραίτητα ασφ/κά στοιχεία, των ασφ/νων του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε., οι οποίοι είχαν προβεί μέχρι την 31/8/2010 σε αναγνωρίσεις χρόνων, σύμφωνα με το άρθρ. 18 του καταστατικού του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής όλων των δόσεων, θα διαβιβαστούν λόγω αρμοδιότητας στα Υποκ/τα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου (στα πλαίσια εφαρμογής και της αριθμ. Φ20021/12403/579/6-6-2003 Υπουργικής Απόφασης περί συνείσπραξης των εσόδων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. από Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.), να συνεχιστεί από τους ίδιους η καταβολή των υπολειπομένων δόσεων, η οποία θα γίνεται στα αρμόδια Υποκ/τα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. με προσωρινό Γραμμάτιο Είσπραξης. 

Μετά την πλήρη εξόφληση αντίγραφα αυτών θα αποστέλλονται στο ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. (Σολωμού 20 - Αθήνα Τ.Κ. 10682), προκειμένου από την Υπηρεσία του, κατά τον προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης, ο χρόνος αναγνώρισης να προσμετρηθεί στον μέχρι 31/8/2010 πραγματικό χρόνο ασφάλισής τους.

Τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν στην χρονική περίοδο από 1/9/2010 - 31/5/2011 θα καταβληθούν εντός δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση στον ασφ/νο (επί αποδείξει) της διαβίβασης του σχετικού φακέλου στο αρμόδιο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι μετά την 1/9/2010 για τους ασφ/νους του ΤΑ.Π.Γ.Τ.Ε. (σήμερα Ε.Τ.Ε.Α.Μ.), ως προς τις αναγνωρίσεις χρόνων και την προαιρετική ασφάλιση θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που προβλέπονται σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
& ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Συνημμένα έγγραφα