Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αριθ. 510 - 2012 - Εάν η Μ.Μ., η οποία προσλήφθηκε στον Ο.Σ.Ε., εν συνεχεία μεταφέρθηκε στον Ο.Γ.Α. και η υπαλληλική σχέση της με τον τελευταίο Οργανισμό λύθηκε λόγω παραίτησής της.

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αριθ. 510 - 2012 - Εάν η Μ.Μ., η οποία προσλήφθηκε στον Ο.Σ.Ε., εν συνεχεία μεταφέρθηκε στον Ο.Γ.Α. και η υπαλληλική σχέση της με τον τελευταίο Οργανισμό λύθηκε λόγω παραίτησής της.

ΘΕΜΑ: α) Εάν η Μ.Μ., η οποία προσλήφθηκε στον Ο.Σ.Ε., εν συνεχεία μεταφέρθηκε στον Ο.Γ.Α. και η υπαλληλική σχέση της με τον τελευταίο Οργανισμό λύθηκε λόγω παραίτησής της (προς συνταξιοδότηση), δικαιούται να λάβει την προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 42 παρ.8 του Κανονισμού Κατάστασης Διοικητικού Προσωπικού του Ο.Γ.Α. αποζημίωση, β) Σε καταφατική περίπτωση, εάν η ανωτέρω, πρώην τακτική υπάλληλος του Ο.Γ.Α., θα δικαιούται αποζημίωση για το χρονικό διάστημα, από την ημερομηνία αναλήψεως υπηρεσίας στον Ο.Γ.Α. μέχρι και 31-12-2005, δεδομένου ότι από 1-1-2006 και μετά οι τακτικοί υπάλληλοι του Ο.Γ.Α. υπήχθησαν στην ασφάλιση του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) ή για το χρονικό διάστημα από το διορισμό της στην Υπηρεσία από την οποία μετατάχθηκε στον Ο.Γ.Α. και μέχρι 31-12-2005.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ: 510/2012
 
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
 
ΤΜΗΜΑ Α' Συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου 2012
 
ΣΥΝΘΕΣΗ:
 
Πρόεδρος : Βασίλειος Σουλιώτης, Αντιπρόεδρος Ν.Σ.Κ. 
Μέλη : Ανδρέας Χαρλαύτης, Στυλιανή Χαριτάκη, Ευφροσύνη Μπερνικόλα, Γαρυφαλιά Σκιάνη, Κωνσταντίνος Κατσούλας, Νομικοί Σύμβουλοι Εισηγήτρια : Αικατερίνη Κανελλοπούλου, Πάρεδρος Ν.Σ.Κ. 
Αριθμός Ερωτήματος: Το υπ' αριθμ.πρωτ.167/Ζ2/26-3-2012 έγγραφο της Υπηρεσίας Ζ'Διοικητικού της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.ΓΑ).
Περίληψη Ερωτήματος: α) Εάν η Μ.Μ., η οποία προσλήφθηκε στον Ο.Σ.Ε., εν συνεχεία μεταφέρθηκε στον Ο.Γ.Α. και η υπαλληλική σχέση της με τον τελευταίο Οργανισμό λύθηκε λόγω παραίτησής της (προς συνταξιοδότηση), δικαιούται να λάβει την προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 42 παρ.8 του Κανονισμού Κατάστασης Διοικητικού Προσωπικού του Ο.Γ.Α. αποζημίωση, β) Σε καταφατική περίπτωση, εάν η ανωτέρω, πρώην τακτική υπάλληλος του Ο.Γ.Α., θα δικαιούται αποζημίωση για το χρονικό διάστημα, από την ημερομηνία αναλήψεως υπηρεσίας στον Ο.Γ.Α. μέχρι και 31-12-2005, δεδομένου ότι από 1-1-2006 και μετά οι τακτικοί υπάλληλοι του Ο.Γ.Α. υπήχθησαν στην ασφάλιση του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) ή για το χρονικό διάστημα από το διορισμό της στην Υπηρεσία από την οποία μετατάχθηκε στον Ο.Γ.Α. και μέχρι 31-12-2005.
 
Επί του ως άνω ερωτήματος το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Α' Τμήμα) γνωμοδότησε, ομόφωνα, ως ακολούθως:
 
I. Από το έγγραφο του ερωτήματος και τα σχετικά έγγραφα του φακέλου του ερωτήματος, προκύπτουν τα ακόλουθα:
 
Η Μ.Μ., πρώην υπάλληλος του Ο.Γ.Α., προσλήφθηκε με την υπ' αριθμ.770386/2-5-1984 απόφαση του Διοικητή του Ο.Σ.Ε., στον εν λόγω Οργανισμό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Με την υπ' αριθμ.Φ.34/οικ.4734/10-9-2001 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ'205/τ.Ν.Π.Δ.Δ. / 17-9-2001), κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 12 του Ν.2671/1998, μεταφέρθηκε στον Ο.Γ.Α. σε συνιστώμενη προσωρινή προσωποπαγή θέση με την ίδια σχέση εργασίας, ειδικότητας ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού. Ανέλαβε δε υπηρεσία την 1-11-2001. Με την υπ' αριθμ. 1087/23-9-2011 απόφαση του Διοικητή του Ο.Γ.Α., κατόπιν της από 22-9-2011 αίτησης παραίτησής της από τη θέση της στον Ο.Γ.Α., λύθηκε η σχέση εργασίας της, από 23-9-2011. Η ανωτέρω υπάλληλος, από την ημερομηνία πρόσληψής της και μέχρι τη λύση της υπαλληλικής σχέσης της με τον Ο.Γ.Α.. ήταν ασφαλισμένη στο ΤΑΠΟΤΕ και της γίνονταν κρατήσεις υπέρ του Κλάδου Σύνταξης του ΤΑΠΟΤΕ, καθώς και υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας του ΤΑΠΟΤΕ. 
 
Επίσης, μέχρι το χρόνο λύσης της υπαλληλικής σχέσης της, δεν μετατράπηκε η σχέση εργασίας της από ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε δημοσίου δικαίου. Τέλος, η Μ.Μ. μετά την παραίτησή της από τον Ο.Γ.Α., υπέβαλε αίτηση στο ΤΑΠΟΤΕ για χορήγηση σύνταξης λόγω γήρατος.
 
II. 1. Στη διάταξη του άρθρου 12 του ιδρυτικού του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων Ν.4169/1961 (ΦΕΚ 81 Α') ορίζεται ότι «ο Οργανισμός αυτός είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.»
 
Περαιτέρω, στη διάταξη της παρ.2 του άρθρου 16 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι: 
«Το διοικητικόν προσωπικόν του οργανισμού αποτελείται εκ διακοσίων (200) κατ' ανώτατον όριον τακτικών εμμίσθων υπαλλήλων, τελούντων προς τούτον εις σχέσιν εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μη συμπεριλαμβανομένου εις τον αριθμόν τούτον του υπηρετικού προσωπικού.»
 
Κατά εξουσιοδότηση της παρ.4 του άρθρου 16 του ως άνω νόμου, εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 177647/8720/13-9-1961 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 320 Β'), «περί του Κανονισμού Κατάστασης του προσωπικού του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων», ο τίτλος του οποίου μετονομάστηκε με το Π.Δ. 386/1988 (ΦΕΚ 181 Α) σε «Κανονισμός Κατάστασης προσωπικού Ο.Γ.Α»
 
Στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού αυτού ορίζεται ότι: 
«Το Προσωπικόν του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, συνδεόμενον μετ' αυτού δια σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διακρίνεται εις διοικητικόν Προσωπικόν Α ' κατηγορίας (Επιστημονικόν) και βοηθητικόν Προσωπικόν, υποδιαιρούμενον εις διοικητικόν Προσωπικόν Β' κατηγορίας και υπηρετικόν προσωπικόν...» (Με τη διάταξη του όρθρου 9 του Ν.4575/1966 το «υπηρετικό προσωπικό» μετονομάσθηκε σε «διοικητικό Προσωπικό Α 'Κατηγορίας»).
 
2. Στη διάταξη του όρθρου 42 του ίδιου Κανονισμού ορίζεται ότι: 
«1.Οι υπάλληλοι του Ο.Γ.Α. απολύονται: α) Ένεκα συμπληρώσεως του υπό του παρόντος όρθρου οριζομένου ορίου ηλικίας, β) Δι' αναίτιον υπηρεσιακήν ανεπάρκειαν. γ) Δι' ανικανότητα σωματικήν ή πνευματικήν. δ) Δια κατάργησιν θέσεως, ε) Εις περίπτωσιν επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσεως. 2...3...4...5...6...7...7α... 8. Οι κατά τας περιπτώσεις α-δ της
παραγράφου - απολυόμενοι λαμβάνουν αποζημίωσιν κατά τας διατάξεις του Νομ. 2112/1920 ως μεταγενεστέρως ετροποποιήθη και συνεπληρώθη και υφ' ους όρους και προϋποθέσεις ορίζει ο Νόμος ούτος. Προκειμένου περί απολυομένων υπαλλήλων του Ο.Γ.Α., λόγω συμπληρώσεως του υπό της παρ. 2 του παρόντος οριζομένου ορίου ηλικίας, (περιπτ. α'), η ανωτέρω αποζημίωσις του Νομ. 2112/1920 υπολογίζεται βάσει του πραγματικού χρόνου υπηρεσίας αυτών παρά τω Ο.Γ.Α., ως απεσπασμένων ή ως τακτικών υπαλλήλων, αρχομένου τούτου από της ημερομηνίας αναλήψεως υπ'αυτών υπηρεσίας παρά τω Ο.Γ.Α. 9...10...»
 
3. Στη διάταξη του άρθρου 1 του Ν.799/1978 (ΦΕΚ 117 Α') ορίζεται ότι: 
«1... 2. Οι μόνιμοι τακτικοί υπάλληλοι του ΟΓΑ, οι μεταταγέντες εις τον Οργανισμόν τούτον, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 10 του Ν.Δ/τος 4435/1964 "περί ρυθμίσεως θεμάτων προκυψάντων μεταξύ ΟΓΑ και ΤΕΒΕ" και του άρθρου 9 του Ν.Δ/τος 4575/1966 "περί καταργήσεως της αμέσου ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών και τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του νόμου 4169/1961 και άλλων τινών διατάξεων" και έχοντες συμπληρώσει, κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος, τριακονταπενταετή συνολικήν πραγματικήν υπηρεσίαν, προς υπολογισμόν της οποίας λαμβάνεται υπ όψιν ο χρόνος της παρά τω ΟΓΑ, τη ΑΤΕ και τω ΙΚΑ υπηρεσίας αυτών, απολύονται αυτοδικαίως της Υπηρεσίας από της 1ης του επομένου της ισχύος του παρόντος μηνός, εφ'όσον είτε δικαιούνται κυρίας συντάξεως εκ του ΟΓΑ είτε λαμβάνουν κυρίαν και επικουρικήν σύνταξιν εκ Ταμείου Συντάξεως Προσωπικού Τραπέζης. 3.Οι κατά την παράγραφον 2 του παρόντος όρθρου απολυόμενοι της υπηρεσίας υπάλληλοι, δικαιούνται της περί ης η παράγραφος 8 του άρθρου 42 του Κανονισμού "Καταστάσεως Διοικητικού Προσωπικού του ΟΓΑ" αποζημιώσεως. Της αυτής επίσης αποζημιώσεως δικαιούνται και οι καθ' οιονδήποτε τρόπον αποχωρούντες ή απολυόμενοι της υπηρεσίας των και συνταξιοδοτούμενοι υπάλληλοι του ΟΓΑ.»
 
Περαιτέρω, στη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 10 του Ν.Δ.4435/1964 (ΦΕΚ 217 Α'), όπως ισχύει, μετά την αντικατάσταση του τελευταίου εδαφίου αυτής με την παρ.3 του άρθρου 9 του Ν.Δ.4575/1966, ορίζεται ότι: 
«Οι κατά την παρ. 6 του άρθρ.16 του Ν. 4169/61 απεσπασμένοι εις τον ΟΓΑ, από διετίας τουλάχιστον, υπάλληλοι του ΙΚΑ μετατάσσονται από της δημοσιεύσεως του παρόντος, υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, εις το προσωπικόν του Ο.Γ.Α. και εντάσσονται εις τον βαθμόν εις ον, δι' αποφάσεως του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Οργανισμού τούτου, έχουν ήδη καταταγή. Ο χρόνος της πραγματικής και ανεγνωρισμένης υπηρεσίας παρά τω ΙΚΑ των ούτω κατατασσομένων υπαλλήλων θεωρείται, δια πάσας τας έννομους συνεπείας, ως διανυθείς εν τη Υπηρεσία του ΟΓΑ, ο δε χρόνος υπηρεσίας αυτών παρά τω ΟΓΑ, εις τον βαθμόν εις ον έχουν καταταγή, ως απεσπασμένων λογίζεται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας εις ον εντάσσονται. Ωσαύτως μετατάσσονται εις τον Ο.Γ.Α., τη αιτήσει των, υποβαλλομένη εντός ενός έτους από της δημοσιεύσεως του παρόντος Ν.Δ/τος, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, οι απεσπασμένοι από διετίας τουλάχιστον εις τον Ο.Γ.Α. και εντάσσονται εις τον βαθμόν εις ον, δι' αποφάσεως του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Οργανισμού τούτου, έχουν καταταγή, εφ' όσον έχουν καταταγή εις το επιστημονικόν προσωπικόν (Α 'κατηγορίας), εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως, των διατάξεων των προηγουμένων εδαφίων. Ωσαύτως μετατάσσονται εις τον Ο.Γ.Α. οι δημόσιοι υπάλληλοι οι διατελέσαντες απεσπασμένοι παρ' αυτώ επί διετίαν τουλάχιστον και εντάσσονται εις τον βαθμόν εις ον δι' αποφάσεως του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Οργανισμού τούτου είχον καταταγή, του χρόνου από της παρά τω Ο.Γ.Α. αποσπάσεώς των μέχρι της μετατάξεώς των, λογιζομένου ως χρόνου υπηρεσίας των εν τω βαθμώ εις ον εντάσσονται, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων των προηγουμένων εδαφίων. Οι ούτως εντασσόμενοι διατηρούν την παρεχομένην αυτοίς υγειονομικήν των περίθαλψιν και συνταξιοδότησιν ως και το δικαίωμα στέγης, παρεχόμενον υπό του Ν.Δ.3783/57 και των συναφών τροποποιητικών τοιούτων.»
 
4. Στη διάταξη του άρθρου 2 του Ν.799/1978 (ΦΕΚ 117 Α') ορίζεται ότι: 
«Αι διατάξεις εν γένει της περί ΟΓΑ κειμένης νομοθεσίας, ως ειδικαί, κατισχύουν πάσης άλλης διατάξεως.»
 
Περαιτέρω, στη διάταξη του άρθρου 7 του Ν.826/1978(ΦΕΚ 194 Α') ορίζεται ότι: 
«Η αληθής έννοια του άρθρου 2 του ν.799/1978 είναι ότι ως κειμένη νομοθεσία ειδική και κατισχύουσα πάσης άλλης διατάξεως, νοούνται και τα άρθρα 16 και 19 του ν. 4169/1961...»
 
Επίσης, στη διάταξη του άρθρου 9 του Ν.2297/1995 (ΦΕΚ 50 Α') ορίζεται ότι: 
«Οι διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 799/1978 (ΦΕΚ 117 Α'), όπως αυθεντικώς ερμηνεύτηκαν με το όρθρο 7 του ν. 826/1978 (ΦΕΚ 194 Α '), ως ειδικές, θεωρούνται μηδέποτε καταργηθείσες και εξακολουθούν να ισχύουν, επιφυλασσομένης σε κάθε περίπτωση της ισχύος των διατάξεων για τις προσλήψεις του ν. 2190/1994, όπως ισχύει.»
 
5. Στη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 1 του Ν. 1790/1988 (ΦΕΚ Α' 134) ορίζεται ότι: 
«Ιδρύεται Οργανισμός κοινής ωφέλειας με την επωνυμία «Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο».
 
Περαιτέρω, στη διάταξη της παρ. 13 του άρθρου 14 του ανωτέρω νόμου ορίζεται ότι: 
«Οι διατάξεις, που εφαρμόζονται κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος για την υγειονομική περίθαλψη και τη χορήγηση αποζημίωσης κατά την αποχώρηση των υπαλλήλων του Ο.Γ.Α. εφαρμόζονται αναλόγως με τις τροποποιήσεις τους και για το Προσωπικό του ΕΛ.Γ.Α.»
 
Επίσης, στη διάταξη της παρ. 16 του άρθρου 14 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι: 
«Οι τακτικοί υπάλληλοι του Ο.Γ.Α. που μετατάχθηκαν αυτοδίκαια ή πρόκειται να μεταταγούν στον ΕΛ.Γ.Α., εξακολουθούν να δικαιούνται από τον Ο.Γ.Α. και μετά την ένταξή τους τις παροχές, οι οποίες αναφέρονται στις παρ.6, 8 και 13. Ο χρόνος υπηρεσίας των υπαλλήλων αυτών στον ΕΛ.Γ.Α. λογίζεται ότι διανύθηκε στον Ο.Γ.Α...»
 
6. Στη διάταξη του άρθρου 1 του Β.Δ. της 3/13 Ιουλ. 1936 ορίζεται ότι: 
«1. Ιδρύεται Ταμείον Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων με έδραν τας Αθήνας. 2. Σκοπός του Ταμείου τούτου είναι η, συμφώνως προς τας επομένας διατάξεις, χορήγησις εφ' άπαξ χρηματικού βοηθήματος εις τον εκ της δημοσίας υπηρεσίας απολυόμενον ή αποχωρούντα ησφαλισμένον, ή εν περιπτώσει θανάτου τούτου, εις τα μέλη της οικογενείας του. 3...».
 
Περαιτέρω, στη διάταξη του άρθρου 21 του Ν.3232/2004 (ΦΕΚ 48 Α') ορίζεται ότι: 
«1. Στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων συνιστάται κλάδος με την ονομασία "Κλάδος Πρόνοιας Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.", στον οποίο υπάγεται υποχρεωτικά το μόνιμο προσωπικό των Ν.Π.Δ.Δ., που δεν υπάγεται σε άλλο φορέα πρόνοιας ούτε στον Α.Ν. 513/1968 (ΦΕΚ 186 Α) για τη λήψη εφάπαξ βοηθήματος. Ο κλάδος έχει πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια... Η λειτουργία του Κλάδου αρχίζει από 1.1.2006. Στο συνιστώμενο με τις διατάξεις του παρόντος όρθρου "κλάδου πρόνοιας υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ." υπάγεται υποχρεωτικά και το τακτικό προσωπικό του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.). Στους αποχωρούντες από την υπηρεσία ασφαλισμένους του κλάδου, υπαλλήλους του Ο.Γ.Α., καταβάλλεται από τον κλάδο αναλογία ποσού εφάπαξ βοηθήματος για το χρόνο ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε σε αυτόν υπολογιζόμενο κατά τις διατάξεις του κλάδου αυτού και για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές. Για το χρόνο υπηρεσίας που διανύθηκε στον Ο.Γ.Α. μέχρι 31.12.2004 καταβάλλεται στους υπαλλήλους αυτούς αποζημίωση από τον Ο.Γ.Α. κατά τις διατάξεις του Ν. 2112/1920, όπως ορίζεται στην παρ. 8 του άρθρου 42 του κανονισμού κατάστασης προσωπικού Ο.Γ.Α. και στην παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.799/1978 (ΦΕΚ 117Α)...3... 4... 5... 6...7...8...9...»
 
7. Στη διάταξη του άρθρου 12 του Ν.2671/1998 (ΦΕΚ 289 Α') ορίζεται ότι: 
«1.Το, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, τακτικό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προσωπικό του ΟΣΕ που πλεονάζει, μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας, σε υπηρεσίες υπουργείων, περιλαμβανομένων και των αυτοτελών ή ανεξάρτητων υπηρεσιών ή αρχών, περιφερειών, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών Τοπικής ή Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα...2...3...4...5. Η μεταφορά του προσωπικού ενεργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού σε κενές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας αντίστοιχης ή παρεμφερούς με εκείνη που το μεταφερόμενο προσωπικό είχε στον ΟΣΕ ή άλλης ειδικότητας για την οποία έχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα...6.Η, κατά τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, μεταφορά είναι υποχρεωτική, για το πλεονάζον προσωπικό, χωρίς δικαιώματα αποζημίωσης για την αιτία αυτή...7. Οι μεταφερόμενοι σε φορείς, που από τον οργανισμό τους προβλέπεται διαβάθμιση των θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, έχουν δυνατότητα βαθμολογικής κατάταξης, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας τους που έχει διανυθεί στον ΟΣΕ. 8. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας που έχει διανυθεί στον ΟΣΕ θεωρείται ως πραγματική υπηρεσία για θέματα υπηρεσιακής του κατάστασης. 9... 10.Το μεταφερόμενο προσωπικό εξακολουθεί να υπάγεται στα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης του φορέα από τον οποίο μεταφέρεται. 11...»
 
III. Από την γραμματική διατύπωση και την ερμηνεία των προαναφερθεισών νομοθετικών διατάξεων, συνάγονται τα ακόλουθα:
 
1. Ο Ο.Γ.Α. αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ., όλο δε το υπαλληλικό προσωπικό του, από τον εισαγωγικό βαθμό για κάθε κατηγορία υπαλλήλων μέχρι τον καταληκτικό βαθμό της Α' Κατηγορίας, ήτοι τον βαθμό του Γενικού Διευθυντή, συνδέεται με αυτόν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου(ΣτΕ 388/2009, 4124/2005, 2355/2004, 156/2001, 302/1999, 2659/1998, ΣτΕΟλ. 2241/1977).
 
Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 του Ν.799/1978, οι διατάξεις της εν γένει περί Ο.Γ.Α. κειμένης νομοθεσίας, είναι ειδικές και κατισχύουν κάθε άλλης διάταξης. Σύμφωνα δε, με τη διάταξη του άρθρου 7 του Ν.826/1978, ως ειδική και κατισχύουσα κάθε άλλης διάταξης νοείται και η διάταξη του άρθρου 16 του Ν.4169/1961. Ενώ, εξάλλου, με τη διάταξη του άρθρου 9 του Ν.2297/1995 ορίσθηκε ότι οι διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.788/1978, όπως αυθεντικά ερμηνεύτηκαν με το άρθρο 7 του Ν.826/1978, ως ειδικές θεωρούνται μηδέποτε καταργηθείσες και εξακολουθούν να ισχύουν, επιφυλασσομένης σε κάθε περίπτωση της ισχύος των διατάξεων για τις προσλήψεις του ν.2190/1994, όπως ισχύει.
 
2. Στη διάταξη της παρ. 1α του άρθρου 42 του Κανονισμού Κατάστασης προσωπικού Ο.Γ.Α. ορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απολύονται οι υπάλληλοι του Ο.Γ.Α., στη δε διάταξη της παρ.8 του ιδίου Κανονισμού ορίζεται ότι, οι κατά τις ανωτέρω διατάξεις απολυόμενοι υπάλληλοι του Ο.Γ.Α. λαμβάνουν αποζημίωση, κατά τις διατάξεις του Ν.2112/1920. Ακολούθως, η περί Ο.Γ.Α. νομοθεσία συμπληρώθηκε με το Ν.799/1978, με το άρθρο 1 παρ.1 του οποίου επεκτάθηκαν και επί του τακτικού προσωπικού του Ο.Γ.Α., οι ισχύουσες επί των δημοσίων διοικητικών υπαλλήλων διατάξεις περί τριακονταπενταετίας των άρθρων 39 και 40 του ν.22/1975. Με την παρ.3 του ιδίου άρθρου ρυθμίστηκε το θέμα της καταβλητέας και στη περίπτωση αυτή αποζημίωσης. Ήτοι, οι αποχωρούντες λόγω συμπλήρωσης τριακονταπενταετίας υπάλληλοι του Ο.Γ.Α. δικαιούνται το ανώτατο όριο της οριζόμενης από το άρθρο 1 παρ.1 του Ν.2112/1920 αποζημίωσης, η οποία υπολογίζεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών των υπαλλήλων κατά τον τελευταίο πριν από την αποχώρησή τους μήνα. Επίσης, με την ως άνω διάταξη επεκτάθηκε η καταβολή αποζημίωσης και στους καθ' οιονδήποτε τρόπο αποχωρούντες ή απολυόμενους της υπηρεσίας τους και συνταξιοδοτούμενους υπαλλήλους του Ο.Γ.Α. Η αποζημίωση αυτή είναι η προβλεπόμενη από το ανωτέρω άρθρο 42 παρ.8 του ως άνω Κανονισμού, το οποίο παραπέμπει στο Ν.2112/1920, μόνο ως προς τον καθορισμό του ύψους της, καθόσον, ο νόμος αυτός, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 αυτού, δεν έχει εφαρμογήν επί υπαλλήλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, για τους οποίους έχει ληφθεί ειδική μέριμνα με νόμους ή κανονισμούς εγκεκριμένους υπό του Κράτους (ΑΠ 1137/1983).
 
Περαιτέρω, στη διάταξη του άρθρου 1 του Ν.799/1978 προβλέπεται ότι οι μεταταγέντες στον Ο.Γ.Α., δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 10 του Ν.Δ.4435/1964 και του άρθρου 9 του Ν.Δ.4575/1966 και έχοντες συμπληρώσει, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, τριακονταπενταετή συνολική πραγματική υπηρεσία, λαμβανομένου υπ' όψιν του χρόνου απασχόλησης αυτών στον Ο.Γ.Α., στην Α.Τ.Ε. και στο Ι.Κ.Α., απολύονται αυτοδικαίως της Υπηρεσίας από της 1ης του επομένου της ισχύος του παρόντος μηνός, εφ' όσον είτε δικαιούνται κύριας σύνταξης από τον Ο.Γ.Α., είτε λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη εκ Ταμείου Συντάξεως Προσωπικού Τραπέζης. Οι εν λόγω υπάλληλοι, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 1 του ανωτέρω νόμου, δικαιούνται της προβλεπόμενης στο άρθρο 42 του Κανονισμού Κατάστασης προσωπικού Ο.Γ.Α. αποζημίωσης.
 
Εξάλλου, με καμία άλλη νομοθετική διάταξη, πέραν της προαναφερομένης του άρθρου 1 του Ν.799/1978, δεν έχει προβλεφθεί, ρητά, μέχρι σήμερα η χορήγηση της επίμαχης αποζημίωσης και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, που μετατάχθηκαν στον Ο.Γ.Α. από άλλες υπηρεσίες.
 
Αντιθέτως, ρητά, με τη διάταξη των παρ. 13 και 16 του άρθρου 14 του Ν. 1790/1988 προβλέφθηκε ότι δικαιούχοι της αποζημίωσης της παρ.8 του άρθρου 42 του Κανονισμού Κατάστασης προσωπικού Ο.Γ.Α. είναι οι υπάλληλοι του ΕΛ.Γ.Α., καθώς και οι τακτικοί υπάλληλοι του Ο.Γ.Α. που μετατάχθηκαν αυτοδίκαια σ' αυτόν ή θα μεταταχθούν.
 
3. Η εν λόγω αποζημίωση δεν αποτελεί ασφαλιστική παροχή, διότι δεν συναρτάται με την ύπαρξη ασφαλιστικής σχέσης (π.χ.την εγγραφή σε ασφαλιστικό οργανισμό, την συμπλήρωση ενός ελαχίστου χρόνου ασφαλίσεως, την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών), την επέλευση ασφαλιστικού κινδύνου και με προϋποθέσεις οι οποίες, κατ' αρχήν, προσιδιάζουν σε ασφαλιστική παροχή, αλλά αποτελεί αποζημίωση προνοιακού χαρακτήρα (πρβλ.ΣτΕ 2760/1999), άλλως, ενίσχυση (πρβλ. ΣτΕ 4292/1998), η οποία χορηγείται μετά την απομάκρυνση του υπαλλήλου από την υπηρεσία του. Επίσης, δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού προϋπόθεση για τη χορήγησή της, δεν αποτελεί η καταβολή εκ μέρους των υπαλλήλων του Ο.Γ.Α. εισφορών επί των αποδοχών τους.
 
Πρόκειται, δηλαδή, κατ' ουσίαν, για «εφάπαξ βοήθημα», χορηγούμενο για τον ίδιο σκοπό με τη χορήγηση οποιουδήποτε άλλου εφάπαξ βοηθήματος, ήτοι την μείωση των συνεπειών της μετάβασης των εργαζομένων από τον οικονομικά ενεργό στον μη ενεργό βίο. Προς τούτο δε συνηγορεί και το γεγονός, ότι με τη διάταξη του άρθρου 21 του Ν.3232/2004 στον νεοσυσταθέντα Κλάδο του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων με την ονομασία «Κλάδος Πρόνοιας Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» υπήχθη υποχρεωτικά και το τακτικό προσωπικό του Ο.Γ.Α.. Στους δε αποχωρούντες από την υπηρεσία ασφαλισμένους του Κλάδου, υπαλλήλους του Ο.Γ.Α., καταβάλλεται από τον κλάδο αναλογία ποσού εφάπαξ βοηθήματος, για το χρόνο ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκε σε αυτόν, υπολογιζόμενο κατά τις διατάξεις του κλάδου αυτού και για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές, ενώ, για το χρόνο υπηρεσίας, που διανύθηκε στον Ο.Γ.Α. μέχρι 31-12-2004, καταβάλλεται στους υπαλλήλους αυτούς αποζημίωση από τον Ο.Γ.Α., κατά τις διατάξεις του Ν.2112/1920, όπως ορίζεται στην παρ.8 του άρθρου 42 του Κανονισμού κατάστασης προσωπικού Ο.Γ.Α. και στην παρ.3 του άρθρου 1 του Ν.799/1978.
 
4. Τέλος, με τη διάταξη του άρθρου 12 του Ν.2671/1998 προβλέφθηκε η μεταφορά του τακτικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πλεονάζοντος προσωπικού του Ο.Σ.Ε., με την ίδια σχέση εργασίας, σε υπηρεσίες υπουργείων, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ. Οι μεταφερόμενοι σε φορείς, που από τον οργανισμό τους προβλέπεται διαβάθμιση των θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, έχουν δυνατότητα βαθμολογικής κατάταξης, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας τους που έχει διανυθεί στον ΟΣΕ, ο δε συνολικός χρόνος υπηρεσίας που έχει διανυθεί στον ΟΣΕ θεωρείται ως πραγματική υπηρεσία για θέματα υπηρεσιακής τους κατάστασης. 
 
Τέλος, το μεταφερόμενο προσωπικό εξακολουθεί να υπάγεται στα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης του φορέα από τον οποίο μεταφέρεται.
 
IV. Ενόψει των ανωτέρω, η Μ.Μ. παραιτηθείσα από τον Ο.Γ.Α. προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος από το ΤΑΠΟΤΕ (και ήδη ΤΑΥΤΕΚΩ), ανεξαρτήτως του αν δικαιούται άλλη αποζημίωση ή εφάπαξ βοήθημα με βάση άλλες διατάξεις,γεγονός το οποίο δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος ερωτήματος, δεν δικαιούται να λάβει την προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 42 παρ. 8 του Κανονισμού Κατάστασης προσωπικού Ο.Γ.Α., αποζημίωση, αφού δεν περιλαμβάνεται στις δύο κατηγορίες των δικαιούμενων την εν λόγω αποζημίωση, ήτοι στους υπαλλήλους, που έχουν, εξ αρχής, προσληφθεί στον Ο.Γ.Α. και αποχωρούν ή απολύονται από αυτόν και στους μεταταγέντες υπαλλήλους στον Ο.Γ.Α., δυνάμει της διάταξης της παρ.1 του άρθρου 10 του Ν.Δ.4435/1966.
 
V. Κατόπιν των παραπάνω, επί του τεθέντος ερωτήματος το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Α' Τμήμα) γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι η Μ.Μ. παραιτηθείσα από τον Ο.Γ.Α. προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος από το ΤΑΠΟΤΕ (και ήδη ΤΑΥΤΕΚΩ), δεν δικαιούται να λάβει την προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 42 παρ. 8 του Κανονισμού Κατάστασης προσωπικού Ο.Γ.Α., αποζημίωση.
 
 
ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ 
 
Αθήνα, 25/10/2012
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βασίλειος Σουλιώτης
Αντιπρόεδρος Ν.Σ.Κ.
 
Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
Αικατερίνη Κανελλοπούλου
Πάρεδρος Ν.Σ.Κ.