Αριθ. πρ.: ΓΕΝΔΙΠΑΡ/108/399353 - 19/09/2012 - Οδηγίες για τη συνέχιση εξυπηρέτησης για Παροχές Κλάδου Υγείας από τον ΟΑΕΕ

Αριθ. πρ.: ΓΕΝΔΙΠΑΡ/108/399353 - 19/09/2012 - Οδηγίες για τη συνέχιση εξυπηρέτησης για Παροχές Κλάδου Υγείας από τον ΟΑΕΕ

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη συνέχιση εξυπηρέτησης για Παροχές Κλάδου Υγείας από τον ΟΑΕΕ σε νέους συνταξιούχους για τους οποίους εκδίδεται συνταξιοδοτική απόφαση από λήψεως της παρούσης και εφεξής ή έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση και δεν έχει εκδοθεί βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ.

Για το παραπάνω θέμα, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Α) Ως γνωστόν, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (τ. ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) που καθίσταντο συνταξιούχοι μέχρι 31/12/2011, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ελάμβαναν παροχές υγείας από τον Κλάδο Ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους ελάμβαναν βιβλιάριο ασθενείας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ιδρύματος. Προς τούτο αποδίδετο στο ΙΚΑ ποσοστό 10% της μηνιαίας σύνταξης (4% σε βάρος του συνταξιούχου και 6 % σε βάρος του φορέα).
Β) Από 01/01/2012 τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις οποίες τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού μας υπάγονται:
• Ως προς τις παροχές σε είδος στον Κλάδο Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
• Ως προς τις παροχές σε χρήμα στον Λογαριασμό Παροχών σε Χρήμα του ΟΑΕΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ.80000/οίκ.32115/2009/28.12.2011, οι ασφαλιζόμενοι των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ φορέων θα εξακολουθούν να προσέρχονται για θέματα παροχών ασθενείας σε είδος, στις Υπηρεσίες από τις οποίες εξυπηρετούντο μέχρι σήμερα.
Κατόπιν όμως της αριθμ. 58/05-09-2012 Εγκυκλίου και του αριθμ. Γ99/595/17.9.2012 Γενικού Εγγράφου ΙΚΑ και προκειμένου να μην μείνουν χωρίς παροχές οι νέοι συνταξιούχοι, μετά από απόφαση Δ.Σ. του Οργανισμού, από λήψεως της παρούσης και μέχρι την ένταξη ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στον ΕΟΠΥΥ για εξυπηρέτηση σε  παροχές  υγείας, ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ, θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ και το βιβλιάριό τους παραμένει σε ισχύ.
2. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού μας για τους οποίους εκδίδεται συνταξιοδοτική απόφαση από την ημερομηνία λήψεως της παρούσης, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες μας όπως οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι. Στο ήδη υπάρχον βιβλιάριο ασθενείας θα τίθεται σφραγίδα με την ένδειξη: ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ Ή ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΥ και διάρκεια της ισχύος (επ’ αόριστον προκειμένου περί συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και θανάτου, με ορισμένη διάρκεια προκειμένου περί συνταξιούχων λόγω αναπηρίας).
3. Επίσης, οι συνταξιούχοι του Οργανισμού για τους οποίους είχε εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση πριν την κοινοποίηση της παρούσας, πλην όμως δεν είχε εκδοθεί βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ, θα αντιμετωπίζονται όπως οι συνταξιούχοι της περίπτωσης (2) με παράταση της ισχύος του βιβλιαρίου ασθενείας ΟΑΕΕ. Απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης ΙΚΑ περί μη έκδοσης βιβλιαρίου ασθενείας.
4. Οι συνταξιούχοι, κατέχοντες βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ σε ισχύ το οποίο όμως ακυρώθηκε, σε εφαρμογή της αριθμ. 58/05-09-2012 Εγκυκλίου ΙΚΑ, θα ενημερώνονται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στις Υπηρεσίες ΙΚΑ για επαναφορά σε ισχύ του ακυρωμένου βιβλιαρίου (σχετικό το αρ. Γ99/595/17.9.2012 Γενικό έγγραφο ΙΚΑ).
5. Οι συνταξιούχοι κατέχοντες βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ με συγκεκριμένη διάρκεια (π.χ. σύνταξη αναπηρίας ορισμένου χρόνου) μετά τη λήξη ισχύος του βιβλιαρίου ασθενείας, θα προσέρχονται στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ για έκδοση νέου βιβλιαρίου ασθενείας προσκομίζοντας:

α) Απόφαση παράτασης της σύνταξής τους.  
β) Μηχανογραφική κατάσταση ΙΚΑ για τις παροχές που έλαβαν κατά την περίοδο περίθαλψής τους ως συνταξιούχοι στο ΙΚΑ προκειμένου να εξασφαλίζεται και να ελέγχεται η συνέχεια των παροχών.
γ) Ακυρωμένο βιβλιάριο ΙΚΑ.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
•  Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος των οποίων η σύνταξη αναστέλλεται (λόγω εκ νέου άσκησης επαγγέλματος) αντιμετωπίζονται κατά την επαναφορά της σύνταξης όπως οι συνταξιούχοι της περίπτωσης (2) δεδομένου ότι υπήχθησαν εκ νέου στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
•  Οι συνταξιούχοι οι κατέχοντες βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ το οποίο έχει τυχόν απολεσθεί, απευθύνονται στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ για την υποβολή δήλωσης απώλειας και την επαναπόκτησή του.
•  Για τα προστατευόμενα μέλη των συνταξιούχων εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης 35/1385/29-09-1999 και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως ισχύει για τα προστατευόμενα μέλη των εν ενεργεία ασφαλισμένων.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
• Οι συνταξιούχοι οι οποίοι σύμφωνα με τα παραπάνω διατηρούν το βιβλιάριο ασθενείας του ΟΑΕΕ ή εκδίδουν νέο, θα εξυπηρετούνται από τα Περιφερειακά Τμήματα στα οποία ανήκουν βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους, στα οποία και θα προσκομίζουν αντίγραφο της συνταξιοδοτικής απόφασης και όσα άλλα δικαιολογητικά κατά περίπτωση απαιτούνται.
• Σε περίπτωση απώλειας βιβλιαρίου ασθενείας ΟΑΕΕ, ισχύει η αρ. 11/2010 Εγκύκλιος του Οργανισμού.

Ο ΠΡ/ΝΟΣ ΓΕΝ Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ           
ΑΝΑΣΤ. ΜΠΛΕΚΟΣ               

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡ/ΝΗ TM. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Ι. ΜΑΡΙΑ