Αριθ. πρωτ.: Φ.10042/οικ.19544/746 - 3/10/2011 - Ρύθμιση θεμάτων ασφάλισης στους Τομείς Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α.

Αριθ. πρωτ.: Φ.10042/οικ.19544/746 - 3/10/2011 - Ρύθμιση θεμάτων ασφάλισης στους Τομείς Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α.

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση θεμάτων ασφάλισης στους Τομείς Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α. – Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του ν.3996/2011.

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 170/5-8-2011, τεύχος Α΄, δημοσιεύθηκε ο ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις».
Με τις διατάξεις του άρθρου 58 ρυθμίζεται το θέμα της ασφάλισης των υγειονομικών στο Τ.Σ.Α.Υ. πριν την έναρξη άσκησης επαγγέλματος, κατά το χρόνο αναμονής για ειδικότητα, καθώς και κατά το διάστημα μη άσκησης του επαγγέλματος.
   
α. Ασφάλιση Υγειονομικών πριν την έναρξη άσκησης επαγγέλματος
Οι πτυχιούχοι υγειονομικοί που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο υγειονομικό σύλλογο, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, μπορούν με αίτησή τους να υπαχθούν στην ασφάλιση του Τ.Σ.Α.Υ, για το διάστημα από την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και της εγγραφής τους στον οικείο υγειονομικό σύλλογο μέχρι και την έναρξη άσκησης του υγειονομικού επαγγέλματος ή άλλης δραστηριότητας για την οποία υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Τ.Σ.Α.Υ.
Το διάστημα αυτό της προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Τ.Σ.Α.Υ. δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη, και αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, χωρίς τη δυνατότητα να ανατρέχει σε προγενέστερο χρονικό διάστημα.

β. Ασφάλιση Υγειονομικών κατά το χρόνο αναμονής για τη λήψη ειδικότητας
Οι υγειονομικοί για τους οποίους προβλέπεται η λήψη ειδικότητας, μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του Τ.Σ.Α.Υ. και των λοιπών Τομέων Υγειονομικών για το χρονικό διάστημα αναμονής για τη λήψη ειδικότητας καθώς και για τυχόν ενδιάμεσα διαστήματα που παρεμβάλλονται μέχρι την τοποθέτησή τους για τη λήψη κύριας ειδίκευσης.
Το διάστημα αυτό της προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Τ.Σ.Α.Υ. δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία έτη, και αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, χωρίς τη δυνατότητα να ανατρέχει σε προγενέστερο χρονικό διάστημα.

γ. Ασφάλιση Υγειονομικών κατά το χρόνο μη άσκησης του επαγγέλματος  
Οι υγειονομικοί που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του Τ.Σ.Α.Υ, οι οποίοι όμως για ένα χρονικό διάστημα ή κάποια διαστήματα δεν αποδεικνύουν άσκηση επαγγέλματος σύμφωνα με το π.δ. 517/1988 ή άσκηση άλλης δραστηριότητας για την οποία υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Τομέα, μπορούν να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στους Τομείς Υγειονομικών για το διάστημα ή τα διαστήματα ανάμεσα σε δύο περιόδους ασφάλισης.  
Το διάστημα αυτό της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στο Τ.Σ.Α.Υ. δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη συνολικά, ενώ η σχετική αίτηση υποβάλλεται πριν την επανέναρξη της υποχρεωτικής ασφάλισής τους στο Τ.Σ.ΑΥ, και ανατρέχει στην ημερομηνία διακοπής της προηγούμενης ασφάλισης.

δ. Διαδικασία αναγνώρισης
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, η οποία δεν ανακαλείται.
Για την υπαγωγή στην ασφάλιση καταβάλλεται η κατά περίπτωση ισχύουσα εισφορά ελεύθερου επαγγελματία (άνω ή κάτω πενταετίας), ενώ σε περίπτωση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης καταβάλλεται η κατά περίπτωση εισφορά ελεύθερου επαγγελματία, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή είναι οι υγειονομικοί να μην ασκούν το επάγγελμα του υγειονομικού στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, να μην έχουν στραφεί σε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, και να μην υπηρετούν τη στρατιωτικής του θητεία. Εάν δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η ασφάλιση διακόπτεται, ο χρόνος ασφάλισης διαγράφεται, ενώ οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές δεν επιστρέφονται.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα τα ανωτέρω εφαρμόζονταν από τους Τομείς Υγειονομικών κατόπιν αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του πρώην Τ.Σ.Α.Υ., χρόνοι που έχουν ήδη αναγνωριστεί με την ίδια αιτιολογία δεν μπορούν να αναγνωριστούν εκ νέου.
Ο χρόνος ασφάλισης που αναγνωρίζεται με την εν λόγω ρύθμιση, καθώς και ο χρόνος όσων έχουν υπαχθεί σε ανάλογη ρύθμιση με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του πρώην Τ.Σ.Α.Υ., θεωρείται πλασματικός με όλες τις έννομες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, επισημαίνοντάς σας ότι ο χρόνος αυτός αφαιρείται και από το κατ’ έτος ανώτατο όριο χρόνου ασφάλισης που μπορεί να αναγνωριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ανωτέρω νόμου.                              

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ