Αριθ. πρωτ.: Φ.10042/οικ.19543/745 - 3/10/2011 - Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στους Τομείς Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α....

Αριθ. πρωτ.: Φ.10042/οικ.19543/745 - 3/10/2011 - Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στους Τομείς Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α....

ΘΕΜΑ: Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στους Τομείς Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α. –Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 57 του ν.3996/2011.

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 170/5-8-2011 τεύχος Α΄, δημοσιεύθηκε ο ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ανωτέρω νόμου ρυθμίζεται το θέμα της υποβολής καταστάσεων εισφορών προς τους Τομείς Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α., και προβλέπεται ότι οι εργοδότες που απασχολούν υγειονομικούς ή ζητούν τη χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας, υποχρεούνται να απογράφονται στο Μητρώο Εργοδοτών των Τομέων Υγειονομικών και να γνωστοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Τομέων τυχόν μεταβολές των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Εργοδοτών. Τυχόν αλλαγές θα πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της αλλαγής μήνα. Επίσης, υποχρεούνται να υποβάλουν καταστάσεις εισφορών και να προβαίνουν στην εξόφλησή τους μέσω του συστήματος ελεγχόμενης είσπραξης, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών.
Σε περίπτωση μη απογραφής επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών, ύψους 45% επί του ποσού των εισφορών που αντιστοιχούν στη κατάσταση εισφορών ή στις καταστάσεις εισφορών που είχαν υποχρέωση να υποβάλουν, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής της κατάστασης εισφορών ή μη εξόφλησης των εισφορών μέσω του συστήματος ελεγχόμενης είσπραξης, ή στις περιπτώσεις που προκύπτει διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εισφορών και εκείνων που έπρεπε να δηλωθούν, επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών, ύψους 30% επί του ποσού των εισφορών ή της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των εισφορών που δηλώθηκαν και εκείνων που έπρεπε να δηλωθούν. Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω κατά περίπτωση πρόσθετες επιβαρύνσεις επιβάλλονται πέραν των προβλεπομένων προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Σε περίπτωση μη γνωστοποίησης μεταβολών των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Εργοδοτών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, επιβάλλεται εφάπαξ πρόστιμο ύψους € 300,00.
Οι εργοδότες που απασχολούν υγειονομικούς οφείλουν να διατηρούν για εικοσαετία τα στοιχεία που τηρούν και υποβάλουν στις υπηρεσίες των Τομέων Υγειονομικών (καταστάσεις εισφορών με τα αντίστοιχα γραμμάτια πληρωμής, μαγνητικές ταινίες, καταστάσεις μισθοδοσίας, κ.λπ.), καθώς και τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει απασχόληση υγειονομικού με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση (έμμισθος, κατά περίπτωση ή πράξη, κατά χρονική μονάδα).
Η μορφή των καταστάσεων απόδοσης εισφορών που υποβάλλονται από τους εργοδότες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατόπιν γνώμης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Τ.Α.Α.
Κατόπιν τούτου, και δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση αρχίζει από την πρώτη του επομένου της δημοσίευσης μήνα, δηλαδή από 1/9/2011, παρακαλούμε να θέσετε άμεσα το θέμα υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Τ.Α.Α. ώστε να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό η ως άνω υπουργική απόφαση.
                                        

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ