ΠΟΛ 1017 - 15/01/2007

ΠΟΛ 1017 - 15/01/2007

Θέμα: Ρύθμιση θεμάτων των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 47 του ν. 3028/2002

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) του ν. 3028/2002 (άρθρο 47 παράγραφοι 1, 3 και 4) «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (ΦΕΚ Α’153),
β) του ν.2238/1994 (άρθρο 31 παραγρ. 1) «Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας
Εισοδήματος» (ΦΕΚ Α’151),
γ) του άρθρου 82 παρ. 7 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Λαχεία ο οποίος κυρώθηκε με το ν.2961/2001 (ΦΕΚ Α’ 266),
δ) του ν.2190/94 (άρθρο 30 παρ. 6) «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (ΦΕΚ Α’ 28),
ε) του π.δ.63/2005 (άρθρο 90) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α’ 98),
στ) του π.δ.191/2003 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού» (ΦΕΚ Α’ 146),
ζ) του π.δ.81/2002 «Συγχώνευση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών» (ΦΕΚ Α’ 57),
η) την απόφαση του Πρωθυπουργού Υ1/10.3.04 «Μεταβολή τίτλων Υπουργείων και καθορισμός της σειράς τάξης των Υπουργείων» (ΦΕΚ Β’153).

2. Την απόφαση 37930/ΔΙ0Ε 1264/05 του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών» (ΦΕΚ Β’ 1432).

3. Το υπ’ αριθ. 4349/12-10-05 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

 

Άρθρο 1

Συνιστούμε ειδική εκτιμητική Επιτροπή αποτελούμενη από πέντε (5) μέλη ως εξής:
1) Ένα Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), ως Πρόεδρο,
2) Τον εκάστοτε Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου, με αναπληρωτή τον εκάστοτε Προϊστάμενο του Τμήματος Φορολογίας Κληρονομιών και Δωρεών,
3) Έναν μόνιμο υπάλληλο του ΥΠΠΟ του κλάδου (α) ΠΕ Αρχαιοτήτων (β) ΠΕ Ιστορικών Τέχνης (γ) ΠΕ Λαογράφων Εθνολόγων,
4) Τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών,
5) Τον Προϊστάμενο του κρατικού μουσείου στο οποίο πρόκειται να κατατεθούν τα μεταβιβαζόμενα στο Δημόσιο, λόγω δωρεάς ή εξόφλησης οφειλομένου φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς, κινητά μνημεία ή εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης ή τον Προϊστάμενο του αναγνωρισμένου κατά το άρθρο 45 ν. 3028/2002 από τον Υπουργό Πολιτισμού μουσείου, στο οποίο πρόκειται να κατατεθούν τα μεταβιβαζόμενα σ' αυτό, λόγω δωρεάς, κινητά μνημεία, ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει κρατικό μουσείο, για να κατατεθούν τα μεταβιβαζόμενα στο Δημόσιο κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 47 εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης, τον Προϊστάμενο του εποπτευόμενου ουσιαστικά και αναγνωρισμένου κατά το άρθρο 45 ν. 3028/2002 από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσείου, στο οποίο πρόκειται να κατατεθούν τα άνω πολιτιστικά αγαθά (εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης).
Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για μια τριετία και εδρεύει στην Αθήνα.
Με την απόφαση συγκροτήσεως της Επιτροπής ορίζονται και οι νόμιμοι αναπληρωτές αντίστοιχης ιδιότητας των τακτικών μελών. Επίσης, με την ίδια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας της Επιτροπής και ο νόμιμος αναπληρωτής του, που είναι μόνιμοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ. Τα μέλη της Επιτροπής υπό στοιχεία 3 α), β), γ) εναλλάσσονται ανάλογα με το είδος του εκτιμώμενου αντικειμένου, ώστε η Επιτροπή να είναι πάντοτε πενταμελής.

Άρθρο 2

Η Επιτροπή είναι αρμόδια:
α) Για την εκτίμηση της χρηματικής αξίας κινητών μνημείων, όπως αυτά ορίζονται στο ν.3028/2002,τα οποία μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στο Δημόσιο ή σε Μουσεία αναγνωρισμένα από τον Υπουργό Πολιτισμού κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του ν.3028/2002.
β) Για την εκτίμηση της χρηματικής αξίας κινητών μνημείων, όπως αυτά ορίζονται στο ν.3028/2002, ή εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης, τα οποία μεταβιβάζονται στο Δημόσιο κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 47 του ν. 3028/2002, για την ολική ή μερική εξόφληση του φόρου που οφείλεται σε περιπτώσεις κληρονομιάς, κληροδοσίας ή δωρεάς με αντικείμενο κινητά μνημεία ή εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης.

Άρθρο 3

Η Επιτροπή λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τα συλλογικά όργανα του Δημοσίου και προβαίνει στην εκτίμηση της χρηματικής αξίας των αντικειμένων, μετά από αυτοψία. Για την εκτίμηση της χρηματικής αξίας των κινητών μνημείων, ή εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης, λαμβάνονται υπόψη η σημασία και η αξία τους από ιστορικής, αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής, επιστημονικής, λαογραφικής, εθνολογικής, κοινωνικής και τεχνικής απόψεως, η σπανιότητα τους και οι τιμές στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Άρθρο 4

Καθορίζουμε τον τρόπο μεταβίβασης κινητών μνημείων ή εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης στις περιπτώσεις εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 47 του ν.3028/2002 ως ακολούθως:

α) Όταν αντικείμενο κληρονομιάς, κληροδοσίας ή δωρεάς είναι κινητό μνημείο ή εικαστικό ή άλλο έργο τέχνης, ο υπόχρεος σε φόρο - κληρονόμος, κληροδόχος, δωρεοδόχος, μπορεί να καταβάλει μερικά ή ολικά το φόρο, που αναλογεί σε αυτό, σε είδος, με μεταβίβαση στο Δημόσιο κινητού μνημείου ή εικαστικού ή άλλου έργου τέχνης ίσης αξίας με το φόρο. Το μεταβιβαζόμενο κινητό μνημείο ή εικαστικό ή άλλο έργο τέχνης μπορεί να είναι αντικείμενο του φόρου ή μη και να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα και όχι κατά ποσοστό εξ αδιαιρέτου στον υπόχρεο σε φόρο, που ζητά την εξόφληση του φόρου με την παραχώρηση. Στην περίπτωση που το κινητό μνημείο ή εικαστικό ή άλλο έργο τέχνης είναι αντικείμενο του φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς και ανήκει κατά ποσοστό εξ αδιαιρέτου στους κληρονόμους ή δωρεοδόχους, μπορεί να μεταβιβασθεί από όλους τους συγκυρίους ή από έναν από αυτούς, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προηγηθεί διανομή μεταξύ αυτών.

β) Ο υπόχρεος σε φόρο υποβάλλει την αίτηση για μεταβίβαση στον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογία Δ.Ο.Υ., συνοδευόμενη από λεπτομερή κατάλογο των αντικειμένων. Στην περίπτωση που το μεταβιβαζόμενο κινητό μνημείο ή εικαστικό ή άλλο έργο τέχνης είναι αντικείμενο του φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς, η αίτηση για μεταβίβαση υποβάλλεται με την οικεία δήλωση φόρου ή μέχρι την έκδοση της πράξης προσδιορισμού του φόρου. Στην περίπτωση που το μεταβιβαζόμενο κινητό μνημείο ή εικαστικό ή άλλο έργο τέχνης δεν είναι αντικείμενο του φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς, η αίτηση για μεταβίβαση υποβάλλεται με την οικεία δήλωση φόρου ή μέχρι το στάδιο της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς. Με την αίτηση συνυποβάλλονται αντίγραφο της δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας ή του συμβολαίου της δωρεάς αντίστοιχα. Η Δ.Ο.Υ. διαβιβάζει το φάκελο στην αρμόδια Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, η οποία, μετά από αυτοψία, παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο, όταν πρόκειται περί μνημείων, ή στον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, όταν πρόκειται περί εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης.

γ) Κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η εξέταση του σχετικού αιτήματος, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. δύναται:
γα) να προβαίνει σε συμψηφισμό (άρθρο 83 του ν.δ. 356/74 Κ.Ε.Δ.Ε.) των απαιτήσεων του αιτούντος κατά του Δημοσίου με τις οφειλές του προς το Δημόσιο για την εξόφληση των οποίων ζητά να παραχωρήσει τα κινητά,
γβ) να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας μέχρι την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης,
γγ) να λαμβάνει μέτρα είσπραξης προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

δ) Μετά από γνώμη του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου ή του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, αντίστοιχα, εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, με την οποία συναινεί για τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων αντικειμένων στο Δημόσιο και ορίζει το κρατικό μουσείο στο οποίο πρόκειται να κατατεθούν τα ως άνω αντικείμενα (πολιτιστικά αγαθά) ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει κρατικό μουσείο για να κατατεθούν τα μεταβιβαζόμενα στο Δημόσιο εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης, στο ουσιαστικά εποπτευόμενο και αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσείο, στο οποίο πρόκειται να κατατεθούν προς έκθεση τα άνω εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης, εφόσον τα τελευταία συνδέονται, καταρχήν, με τους σκοπούς του και παρέχονται τα εχέγγυα για την προστασία και τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διατήρησης, φύλαξης και έκθεσης.

ε) Η Επιτροπή συντάσσει εκτιμητική έκθεση σε τρία αντίτυπα τα οποία υπογράφονται από όλα τα μέλη και διαβιβάζονται στην αρμόδια Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και στον ενδιαφερόμενο, εντός προθεσμίας έξι μηνών, αφότου ο φάκελος περιήλθε στη γραμματεία της Επιτροπής.

στ) Ως αξία των παραχωρούμενων κινητών μνημείων ή εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης λαμβάνεται υποχρεωτικά εκείνη που προσδιορίζεται από την ειδική εκτιμητική Επιτροπή που συγκροτείται κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 της απόφασης αυτής, βάσει της οποίας υπολογίζεται και ο οικείος φόρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας των παραχωρούμενων αντικειμένων και του φόρου που αναλογεί στα κινητά μνημεία ή εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης. Αν, μετά τον προσδιορισμό της αξίας, ο υπόχρεος σε φόρο αμφισβητήσει την αξία θεωρώντας ότι αυτή είναι ανώτερη ή κατώτερη της πραγματικής, έχει τη δυνατότητα αφενός να προσφύγει κατά της πράξης προσδιορισμού του φόρου κληρονομίας ή δωρεάς στα διοικητικά δικαστήρια, εφόσον τα παραχωρούμενα κινητά μνημεία ή εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης αποτελούν αντικείμενο του φόρου, και αφετέρου να ανακαλέσει, εν όλω ή εν μέρει, την αίτησή του για την παραχώρηση των αντικειμένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την προϋπόθεση ότι θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα της εκτίμησης.

ζ) Η μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους των κινητών μνημείων, εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης στο Δημόσιο κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, συντελείται με την παράδοση αυτών στον προϊστάμενο του αρμόδιου κρατικού μουσείου, στο οποίο αυτά κατατίθενται, ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κρατικό μουσείο για να κατατεθούν τα μεταβιβαζόμενα στο Δημόσιο εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης, στον προϊστάμενο του ουσιαστικά εποπτευόμενου και αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσείου, στο οποίο, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού της παραγράφου υπό στοιχείο δ) του παρόντος άρθρου αυτά κατατίθενται. Κατά την παράδοση αυτών συντάσσεται εις τριπλούν πρωτόκολλο και υπογράφεται, κατά περίπτωση, από τον προϊστάμενο του άνω κρατικού μουσείου ή προκειμένου περί εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης από τον προϊστάμενο του ουσιαστικά εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού και αναγνωρισμένου από αυτό, μουσείου, στο οποίο, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού της άνω παραγράφου υπό στοιχείο δ) του παρόντος άρθρου, αυτά κατατίθενται και από τον υπόχρεο σε φόρο, στον οποίο παραδίδεται ένα αντίγραφο. Στο πρωτόκολλο παράδοσης αναφέρονται το ποσό του φόρου, για την εξόφληση του οποίου παραχωρείται το κινητό μνημείο ή εικαστικό ή άλλο έργο τέχνης, τα στοιχεία του κληρονομουμένου και του κληρονόμου και η ημερομηνία θανάτου ή, στην περίπτωση δωρεάς, τα στοιχεία του δωρητή και του δωρεοδόχου και τα στοιχεία του οικείου συμβολαίου.

η) Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των κινητών μνημείων, εικαστικών ή άλλων έργων τέχνης στο Δημόσιο, κατ' εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, ο προϊστάμενος του αρμόδιου κρατικού μουσείου στο οποίο αυτά κατατίθενται, ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κρατικό μουσείο για να κατατεθούν τα μεταβιβαζόμενα στο Δημόσιο εικαστικά ή άλλα έργα τέχνης, ο προϊστάμενος του, ουσιαστικά εποπτευόμενου και αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού, μουσείου, στο οποίο σύμφωνα με την άνω απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού αυτά κατατίθενται, υποχρεούται να αποστείλει αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ο οποίος προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για συμψηφισμό του φόρου που αναλογεί στην αξία του αντικειμένου που μεταβιβάστηκε. Οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής του ποσού αυτού υπολογίζονται μέχρι την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος για μεταβίβαση του κινητού μνημείου ή εικαστικού ή άλλου έργου τέχνης για εξόφληση του φόρου.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.