Κ.Υ.Α. αριθμ. 36650/ΙΑ - 02/04/2012 - Οροι και διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με το π.δ. 38/2010

Κ.Υ.Α. αριθμ. 36650/ΙΑ - 02/04/2012 - Οροι και διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με το π.δ. 38/2010

ΘΕΜΑ: Οροι και διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με το π.δ. 38/2010

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ − ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
 
Έχοντας υπόψη:
 
1. Τις διατάξεις:
 
α) Της παραγράφου 6 του άρθρου 7 και της παραγράφου 7 του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» (ΦΕΚ 78 Α΄).
 
β) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄), και
 
γ) του π.δ.της 27−11/14−12−1926 «Περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων» (ΦΕΚ 430 Α΄).
 
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, 
 
αποφασίζουμε:
 

Άρθρο 1: Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης αφορούν τον προσδιορισμό των όρων και της διαδικασίας διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων που επιβάλλονται, είτε στο πλαίσιο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του π.δ. 38/2010 είτε βάσει του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010, στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε επάγγελμα του Παραρτήματος Α.
 

Άρθρο 2: Αρμόδια επαγγελματική οργάνωση

Αρμόδια επαγγελματική οργάνωση για την διενέργεια της δοκιμασίας επάρκειας και την επίβλεψη της πρακτικής άσκησης προσαρμογής ορίζεται το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.).
 
Το Τ.Ε.Ε. είναι επίσης αρμόδιο για την αξιολόγηση της δοκιμασίας επάρκειας και της πρακτικής άσκησης προσαρμογής και την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του π.δ. 38/2010, προκειμένου το τελευταίο να εκδώσει την απόφαση του επί αιτημάτων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
 

Άρθρο 3: Πρακτική άσκηση προσαρμογής

1. Η πρακτική άσκηση προσαρμογής πραγματοποιείται κατ’ επιλογή του ενδιαφερομένου σε φορέα του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο ασκούνται νόμιμα επαγγελματικές δραστηριότητες την πρόσβαση στις οποίες επιδιώκει ο αιτών την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.
 
Η επιλογή του φορέα τελεί υπό την έγκριση του Τ.Ε.Ε., το οποίο εξετάζει εάν πληρούνται οι απαιτούμενες για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης προσαρμογής προδιαγραφές, και ιδίως εάν οι επαγγελματικές δραστηριότητες του φορέα καλύπτουν τους τομείς γνώσεων για τους οποίους έχουν επιβληθεί αντισταθμιστικά μέτρα.
 
Ο συνολικός χρόνος της πρακτικής άσκησης δεν μπορεί να υπολείπεται ή να υπερβαίνει τον χρόνο που ορίζεται με την απόφαση επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010.
 
2. Ο επιλεγής φορέας ορίζει υπεύθυνο υπό την επίβλεψη του οποίου πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση προσαρμογής. Ο υπεύθυνος συντάσσει σχετική εξαμηνιαία έκθεση αξιολόγησης, την οποία υποβάλλει αμελλητί στο Τ.Ε.Ε..
 
Ο υπεύθυνος του φορέα οφείλει να ενημερώνει τον Συντονιστή της παραγράφου 3 για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει κατά την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης προσαρμογής.
 
3. Το Τ.Ε. Ε. ορίζει Συντονιστή Πρακτικής Άσκησης Προσαρμογής, ο οποίος ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα αν πραγματοποιείται κανονικά η άσκηση, ενημερώνοντας σχετικά το «Βιβλίο Ασκούμενων» της παραγράφου 5. Ο Συντονιστής ενημερώνεται από τον υπεύθυνο του φορέα όπου πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση για τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια αυτής και συνυπογράφει με τον υπεύθυνο του φορέα το πιστοποιητικό ευδόκιμης πρακτικής άσκησης της παραγράφου 6.
 
4. Η έναρξη της πρακτικής άσκησης προσαρμογής γνωστοποιείται στο Τ.Ε.Ε. με δήλωση του αιτούντα, η οποία συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
 
α) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, υπογεγραμμένη και θεωρημένη από αρμόδια αρχή για το γνήσιο της υπογραφής. Στην υπεύθυνη δήλωση αναφέρονται:
 
i) η ημερομηνία έναρξης της πρακτικής άσκησης προσαρμογής,
 
ii) το όνομα του υπεύθυνου του φορέα, σύμφωνα με την παράγραφο 2.
 
β) Ακριβές αντίγραφο της απόφασης του Σ.Α.Ε.Π. περί της επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων και του προσδιορισμού της διάρκειας της πρακτικής άσκησης.
 
γ) Απλό φωτοαντίγραφο της δήλωσης του αιτούντα προς το Σ.Α.Ε.Π., με την οποία επελέγη το αντισταθμιστικό μέτρο της πρακτικής άσκησης προσαρμογής, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010.
 
δ) Βεβαίωση από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα περί δημόσιας ή ιδιωτικής ασφάλισης του ασκουμένου κατά του κινδύνου ατυχήματος.
 
5. Το Τ.Ε.Ε. τηρεί «Βιβλίο Ασκουμένων», στο οποίο αναγράφονται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης της πρακτικής άσκησης προσαρμογής της παραγράφου 4, ο αριθμός μητρώου και τα στοιχεία του φορέα που θα πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση προσαρμογής (επωνυμία και έδρα), καθώς και τα στοιχεία του υπεύθυνου του φορέα. Στο Βιβλίο Ασκουμένων επίσης καταχωρείται και η έκθεση αξιολόγησης της προόδου της πρακτικής άσκησης προσαρμογής, που συντάσσεται από τον υπεύθυνο του φορέα, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2.
 
6. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης προσαρμογής, ο ασκούμενος υποχρεούται να προσκομίσει στο Τ.Ε.Ε. πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης, που εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο αυτή έχει πραγματοποιηθεί.
 
Η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης προσαρμογής γίνεται εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερόμενου, συνοδευόμενη από τα αναφερόμενα στις παραγράφους 4 και 5, από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης που ορίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αποσκοπεί στην επιβεβαίωση των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που απέκτησε ο ενδιαφερόμενος κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
 
Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης από τα προσκομιζόμενα στοιχεία, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο να προσκομίσει επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία.
 
Η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης προσαρμογής ολοκληρώνεται με προφορική συνέντευξη του ενδιαφερομένου, διάρκειας δύο (2) ωρών κατ’ ανώτατο, στην ελληνική γλώσσα, από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης.
 
Η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης θα αποτελείται από τακτικά μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εγνωσμένου επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους με ανάλογη ειδικότητα προς το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης προσαρμογής.
 
7. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πρακτικής άσκησης σύμφωνα με την παράγραφο 6 του Άρθρου 3, το Τ.Ε.Ε. χορηγεί στον ασκούμενο «Βεβαίωση Πρακτικής Άσκησης Προσαρμογής», ο τύπος της οποίας ορίζεται στο Παράρτημα Β΄.
 
8. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει τη χορηγηθείσα βεβαίωση στο Σ.Α.Ε.Π. για την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 54 του π.δ. 38/2010.
 
9. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόμενος δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να επαναλάβει την πρακτική άσκηση προσαρμογής.
 

Άρθρο 4: Δοκιμασία Επάρκειας

1. Η δοκιμασία επάρκειας διεξάγεται ενώπιον Ειδικών Επιτροπών του Τ.Ε.Ε., οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής και αποτελούνται από τακτικά μέλη του Τ.Ε.Ε., εγνωσμένου επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους, με ειδικότητα συναφή με το εξεταζόμενο γνωστικό αντικείμενο.
 
2. Οι Ειδικές Επιτροπές της παραγράφου 1 είναι τριμελείς για κάθε ειδικότητα του Παραρτήματος Α και ένα μέλος τους μπορεί να είναι εν ενεργεία μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π) Τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) ή οποιασδήποτε Πολυτεχνικής σχολής της χώρας.
 
3. Η δοκιμασία επάρκειας είναι γραπτή, διαρκεί κατ’ ανώτατο όριο, οκτώ (8) ώρες ανά δραστηριότητα και διενεργείται στην ελληνική γλώσσα.
 
4. Η δοκιμασία επάρκειας περιορίζεται στην εξέταση του τομέα ή των τομέων γνώσεων για τους οποίους απαιτείται η υποβολή του αιτούντα σε αντισταθμιστικά μέτρα, σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Ε.Π.
 
5. Η εξεταζόμενη ύλη στο πλαίσιο της δοκιμασίας επάρκειας ορίζεται από το Τ.Ε.Ε. και ανακοινώνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων. Με την ίδια ανακοίνωση παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της δοκιμασίας επάρκειας, όπως ιδίως ο ακριβής χρόνος και χώρος διεξαγωγής της δοκιμασίας, βοηθήματα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι κατά την εξέταση τους, κ.λπ..
 
6. Η αξιολόγηση της δοκιμασίας επάρκειας γίνεται από την Ειδική Επιτροπή της παραγράφου 1 σε βαθμολογική κλίμακα από ένα έως δέκα ή πολλαπλάσιο του. Επιτυχών θεωρείται αυτός που συγκέντρωσε βαθμολογία ίση τουλάχιστον με ποσοστό 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόμενος δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να επαναλάβει τη δοκιμασία επάρκειας σε επόμενες εξεταστικές περιόδους.
 
7. Η δοκιμασία επάρκειας διενεργείται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο, σύμφωνα με απόφαση του Τ.Ε.Ε., τα αποτελέσματα της ανακοινώνονται εντός εικοσαημέρου από την ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας και κοινοποιούνται ταυτόχρονα στο Σ.Α.Ε.Π.
 
8. Για τη συμμετοχή του στη δοκιμασία επάρκειας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στο Τ.Ε.Ε. σχετική αίτηση, που συνοδεύεται από ακριβές αντίγραφο της απόφασης του Σ.Α.Ε.Π. με την οποία επιβλήθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα στον αιτούντα, καθώς και απλό φωτοαντίγραφο της δήλωσης του τελευταίου προς το Σ.Α.Ε.Π., με την οποία επελέγη το αντισταθμιστικό μέτρο της δοκιμασίας επάρκειας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του π.δ. 38/2010.
 

Άρθρο 5: Μεταβατικές διατάξεις

Όσοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αντιστάθμισης βάσει απόφασης του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Ι.Τ.Τ.Ε.), που καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 60 του π.δ. 38/2010, υπάγονται εφεξής στην αρμοδιότητα του Σ.Α.Ε.Π..
 

Άρθρο 6: Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
 
Αθήνα, 2 Απριλίου 2012
 
 
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
 
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ