ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ - 20/11/2009

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ - 20/11/2009

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010 ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Προς τη Βουλή των Ελλήνων
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος καταθέτω προς έγκριση από την Εθνική Αντιπροσωπεία το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του έτους 2010, το οποίο συντάχθηκε έχοντας λάβει υπόψη τη συζήτηση που διεξήχθη επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2010 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι η αφετηρία μιας νέας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινά για τη χώρα μας. Με τον Προϋπολογισμό αυτό σηματοδοτούμε την προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, τη στήριξη των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, τη μόνιμη εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την εισαγωγή ενός νέου προτύπου πράσινης ανάπτυξης.
Με τη σύνταξη και την εκτέλεση αυτού του Προϋπολογισμού πρέπει να εκπληρώσουμε και έναν ακόμη μεγάλο διπλό εθνικό στόχο. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, μαζί με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς τα στοιχεία που παρουσιάζει και στις πολιτικές που υιοθετεί. Αποτελεί καθήκον απέναντι στους πολίτες και υποχρέωση για τη διαφύλαξη του κύρους της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές.

Δημοσιονομική προτεραιότητα για το 2010 είναι η σημαντική μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ και μαζί η συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους, που υποθηκεύουν το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας μας. Η προτεραιότητα αυτή όμως πρέπει να εκπληρωθεί μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που αποτυπώνεται στον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, στην αύξηση της ανεργίας και της κοινωνικής ανισότητας και στην πολύ μεγάλη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Έτσι, η αναθέρμανση της οικονομίας με ενίσχυση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και στήριξη του εισοδήματος των λιγότερο ευνοημένων κοινωνικών ομάδων αποτελούν εξίσου κρίσιμες προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής που αποτυπώνονται και στον Προϋπολογισμό του 2010.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Προϋπολογισμός του 2010 συντάχθηκε με γνώμονα την εκπλήρωση των παρακάτω κεντρικών στόχων:

• Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μονοψήφιο λόγο ως προς το ΑΕΠ και συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους.

• Προώθηση μόνιμων μέτρων ενίσχυσης των εσόδων με το δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, την έγκαιρη είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών, τη διαμόρφωση ενός νέου δίκαιου φορολογικού πλαισίου, την ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

• Περιστολή της κρατικής σπατάλης και περιορισμό των δημοσίων δαπανών όπου αυτές δεν συνεισφέρουν στην επίτευξη κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων, κυρίως περικόπτοντας τις καταναλωτικές δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

• Στήριξη των εισοδημάτων με αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό και με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

• Αύξηση των θέσεων παραγωγικής απασχόλησης με έμφαση στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

• Αύξηση των δαπανών για επενδύσεις, για την εκπαίδευση και την υγεία.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Ο Προϋπολογισμός του 2010 συντάχθηκε σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αποτελεί μόνο την αρχή για τη νέα πορεία ανάταξης της οικονομίας μας. Κατά τη διάρκεια του 2010, παράλληλα με την υλοποίηση του παρόντος Προϋπολογισμού, η οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την προώθηση μεγάλων τομών και διαρθρωτικών αλλαγών στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της οικονομικής δικαιοσύνης, της εξυπηρέτησης του συμφέροντος των πολιτών και της επίτευξης συ-γκεκριμένων κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων. Συγκεκριμένα:

• Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καλύτερης καταγραφής και του ανεξάρτητου ελέγχου των στατιστικών δεδομένων – δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών – θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την Ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

• Έως το τέλος του έτους αναμένεται το πόρισμα και οι προτάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη δημοσιονομική κατάσταση, για να ξεκινήσει η μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος σύνταξης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στα συστήματα καταγραφής και ελέγχου των δαπανών των προσώπων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ.

• Η διαδικασία κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού θα αναθεωρηθεί εκ βάθρων ώστε να εξασφαλίζεται συσχετισμός δαπανών με συγκεκριμένα αποτελέσματα και πολιτικές, να υπηρετούνται οι στόχοι της περιστολής της σπατάλης, της διαφάνειας στη χρήση των πόρων και γενικότερα του σεβασμού των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου. Παράλληλα θα υιοθετηθούν νέα συστήματα συνεχούς (on line) παρακολούθησης της πιστής τήρησης του προϋπολογισμού με δυνατότητα έγκαιρης διορθωτικής παρέμβασης.

• Τους πρώτους μήνες του 2010 και μετά από ευρεία δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου, με στόχο τη δικαιότερη αναδιανομή του φορολογικού βάρους, τη βελτίωση των διοικητικών και ελεγκτικών δυνατοτήτων των φορολογικών αρχών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα πιο πάνω μέτρα δεν εξαντλούν τις διαρθρωτικού χαρακτήρα δράσεις που θα αναλάβουμε στους προσεχείς μήνες αλλά υπογραμμίζουν ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2010 εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών που συναποτελούν την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης. Με αυτό το πρίσμα σας καλώ να εξετάσετε και να εγκρίνετε το προτεινόμενο σχέδιο Προϋπολογισμού.

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2009

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Υπουργός Οικονομικών

Εισηγητική έκθεση προυπολογισμού όλο το κείμενο