Αριθ. πρωτ.: 2/99153/0026 - 01/11/2013 - Απορρόφηση πιστώσεων τρέχοντος οικονομικού έτους

Αριθ. πρωτ.: 2/99153/0026 - 01/11/2013 - Απορρόφηση πιστώσεων τρέχοντος οικονομικού έτους

ΘΕΜΑ: Απορρόφηση πιστώσεων τρέχοντος οικονομικού έτους

1. Ενόψει λήξης του τρέχοντος οικονομικού έτους και προκειμένου να: α) επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των υποχρεώσεων, που έχουν αναληφθεί σε βάρος των πιστώσεων του εκτελούμενου προϋπολογισμού του Φορέα σας και β) απορροφηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του το ποσό που έχει διατεθεί για την εξόφληση των κατά την έννοια της υποπερ. Γ2 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α.222) ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, παρακαλούμε για την επίσπευση αποστολής στις οικείες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) των δικαιολογητικών πληρωμής των σχετικών δαπανών.

2. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι: α) δικαιολογητικά δαπανών που αποστέλλονται μετά το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατό να ενταλματοποιηθούν λόγω έλλειψης χρόνου για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, με συνέπεια την απώλεια των σχετικών πιστώσεων, με αποκλειστική ευθύνη των οικείων Διατακτών και των οικονομικά υπευθύνων, β) απλήρωτες υποχρεώσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους: i) αναλαμβάνονται εκ νέου, σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους, δεσμεύοντας ισόποσα τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Φορέα σας (άρθρο 21 παρ. 8, ν. 2362/1995, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 21, ν. 3871/2010), ii) καθίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την πάροδο ενενήντα (90) ημερών από τη λήψη του σχετικού τιμολογίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου, γ) η μεταβολή των πληρωτέων υποχρεώσεων στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, επηρεάζουν το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, δ) η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ε) δαπάνες για τις οποίες δεν έχει δεσμευθεί, κατά τις κείμενες διατάξεις και οδηγίες-εγκυκλίους, η αναγκαία πίστωση, δεν είναι δυνατή, σε καμία περίπτωση, η εκκαθάριση και ενταλματοποίησή τους, στ) με τις διατάξεις της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α.107) ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο και ισχύει από 16-3-2013 η αριθ. 2011/7/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2011 που προβλέπει: αα) συγκεκριμένες εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες για την πληρωμή των πιστωτών του Δημοσίου κατά τις εμπορικές συναλλαγές, ββ) την καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση υπέρβασης των προθεσμιών αυτών.

3.α. Ειδικά, για τις δαπάνες που πληρώνονται με χρηματικά εντάλματα μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.), η τελευταία πληρωμή θα διενεργηθεί στις 30-12-2013. Προς τούτο η εφαρμογή της Ε.Α.Π. θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται αρχεία από τις Υ.Δ.Ε. μέχρι και την 13.00 ώρα της 16ης -12-2013 .

β. Όσον αφορά στην πληρωμή δαπανών για μισθώματα κτιρίων όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, ισχύουν τα αναφερόμενα στο αριθ. 2/87023/0026/30-11-2012 έγγραφό μας (επισυνάπτεται).

4. Κατόπιν αυτού, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν στις οικείες ΥΔΕ τα σχετικά δικαιολογητικά, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μηνός. Εν προκειμένω σημειώνεται ότι, η σώρευση δικαιολογητικών και η αποστολή τους στο τέλος του έτους δημιουργεί πλέον των άλλων σοβαρά προβλήματα στο δημοσιονομικό έλεγχο και στην εν γένει διεκπεραίωση του έργου των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών (Υ.Δ.Ε., Υπηρεσία Επιτρόπων Ε.Σ.).

5. Οι αρμόδιες υπηρεσίες Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι Δ.Ο.Υ., στις οποίες κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού και κατά λόγο αρμοδιότητας, στην επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου και στην ομαλή ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Με εντολή Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΚΡΗΣ

Ακριβές αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της 26ης Δ/νσης