Αριθ. πρωτ.: ΔΕΕΕ 1000615 ΕΞ - 24/12/2012 - Αποστολή Εγχειριδίου Διενέργειας Εσωτερικών Ελέγχων

Αριθ. πρωτ.: ΔΕΕΕ 1000615 ΕΞ - 24/12/2012 - Αποστολή Εγχειριδίου Διενέργειας Εσωτερικών Ελέγχων

ΘΕΜΑ: Αποστολή Εγχειριδίου Διενέργειας Εσωτερικών Ελέγχων.

Σύμφωνα με τον διεθνώς αποδεκτό ορισμό, ο Εσωτερικός Έλεγχος είναι μία ανεξάρτητη, αντικειμενική διαβεβαιωτική και συμβουλευτική δραστηριότητα, σχεδιασμένη να προσθέτει αξία και να βελτιώνει τις λειτουργίες ενός οργανισμού. Βοηθά τον οργανισμό να επιτύχει τους στόχους του, υιοθετώντας μία συστηματική, επαγγελματική προσέγγιση στην αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ως διακριτή μεθοδολογία ελέγχου, ο Εσωτερικός Έλεγχος χαρακτηρίζεται από τον προληπτικό χαρακτήρα του, από το γεγονός ότι επικεντρώνεται στις διαδικασίες (και όχι στα πρόσωπα), καθώς και από την ικανότητά του να επιφέρει τη συστηματοποίηση των λειτουργιών του φορέα στον οποίο εφαρμόζεται.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, η πρόθεση για την υιοθέτηση του Εσωτερικού Ελέγχου υπάρχει επί σειρά ετών. Η έκδοση του π. δ. 156/2001 (Α' 129), με το οποίο συστάθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης η Δ/νση Εποπτείας Εσωτερικού Ελέγχου και η ειδική αποκεντρωμένη Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, αποτελεί την επίσημη έκφραση της πρόθεσης αυτής - η οποία, ωστόσο, μόνο κατά τους τελευταίους μήνες μεταγράφηκε σε πράξη.

Οι παρούσες απαιτητικές συνθήκες και οι υποχρεώσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής του Εσωτερικού Ελέγχου. Προς το σκοπό αυτό, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλες τις Υπηρεσίες, με όποια ιδιότητα κι αν εμπλέκονται αυτές. 

Η Δ/νση Εποπτείας Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό του εγχειρήματος, προέβη στη σύνταξη του συνημμένου Εγχειριδίου Διενέργειας Εσωτερικών Ελέγχων, το οποίο προορίζεται να καθοδηγήσει τους υπαλλήλους που θα ασκήσουν το συγκεκριμένο είδος ελέγχου.

Το Εγχειρίδιο, πλέον των πρακτικών οδηγιών που παρέχει, θέτει και το γενικό πλαίσιο των κανόνων που θα διέπουν την εφαρμογή του Εσωτερικού Ελέγχου, έτσι ώστε αυτή να επιτελείται σε συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα και προς όφελος της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Καλούνται οι Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εκτέλεση εσωτερικών ελέγχων να τηρούν πιστά το Εγχειρίδιο κατά την άσκηση του έργου τους. Καλούνται, επίσης, όλες οι Υπηρεσίες να συνεισφέρουν με όποιον τρόπο τους ζητηθεί, ώστε η εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου να αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη και να συμβάλει στην επίτευξη των κοινών μας στόχων.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ