Αριθμ. πρωτ.: 49126 - 15/11/2011 - Εξέταση Ενστάσεων κατά της Βαθμολογίας επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί για υπαγωγή στα Γενικά Καθεστώτα του Ν.3908/2011

Αριθμ. πρωτ.: 49126 - 15/11/2011 - Εξέταση Ενστάσεων κατά της Βαθμολογίας επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί για υπαγωγή στα Γενικά Καθεστώτα του Ν.3908/2011

ΘΕΜΑ: Εξέταση Ενστάσεων κατά της Βαθμολογίας επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί για υπαγωγή στα Γενικά Καθεστώτα του Ν.3908/2011

Με την από 4-8-2011 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης εκδόθηκε ο Οδηγός Αξιολόγησης των Γενικών Επενδυτικών Σχεδίων και των Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων του Ν. 3908/2011 & ο Κώδικας Δεοντολογίας Αξιολογητών όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 παρ 7 και 8 του Π.Δ. 33/2011

Στον εν λόγω Οδηγό προστίθεται Παράρτημα 7 με οδηγίες για την αξιολόγηση των ενστάσεων επί της βαθμολογίας των επενδυτικών σχεδίων οι οποίες υποβάλλονται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και την προβλεπόμενη ενημέρωση των επενδυτών βάσει των καταρτισθέντων (Προσωρινών) Πινάκων Κατάταξης (άρθρο 4 παρ 7 Π.Δ. 33/2011), ως εξής :

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

1. Θεσμικό Πλαίσιο

Στο Κεφάλαιο I του παρόντος Οδηγού (Οδηγός Αξιολόγησης Αιτημάτων Υπαγωγής) παρατίθεται το θεσμικό πλαίσιο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης καθώς και υποβολής και εξέτασης των ενστάσεων κατά της βαθμολογίας που έχει λάβει το επενδυτικό σχέδιο (Π.Δ. 33/2011 άρθρο 4 παρ 2 και άρθρο 6 παρ 3 και 4)

2. Εξειδίκευση θεσμικού πλαισίου - Οδηγίες Εφαρμογής

2.1.1. Με την υπ αριθμ 41471/26.9.2011 Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης «Κατάρτιση Προσωρινού Πίνακα Κατάταξης - Συγκερασμός Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης» (http://www.ependyseis.ar/sub/nomos3908/files/egyklios_Sygerasmos_apotelesmaton_axiologisis_ep_sx.pdf) παρέχονται οι οδηγίες βάση των οποίων οι αρμόδιες Υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους αξιολογητές του ΕΜΠΑ προχωρούν στον ΣΥΓΚΕΡΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ από τον οποίο προκύπτει:

- Η βαθμολογία του επενδυτικού σχεδίου (ως μέσος όρος των βαθμολογιών των δύο Αξιολογήσεων)
- Το επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου (ως μέσος όρος του κόστους των δύο Αξιολογήσεων) και βάσει αυτού το ποσό της ενίσχυσης και το χρηματοδοτικό σχήμα

2.1.2. Οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις νομιμότητας και ως εκ τούτου περιλαμβάνονται στο (Προσωρινό) Πίνακα Κατάταξης ενημερώνονται για τη βαθμολογία του επενδυτικού τους σχεδίου:
με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου για την Ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των επενδυτικών σχεδίων (http://www.ependyseis.qr) και με την αναφορά (εκτύπωση) που παράγεται στο πληροφοριακό σύστημα στο περιβάλλον του σχετικού αιτήματος υπαγωγής (ΟΔΗΓΟΣ/ ΒΗΜΑ IX ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ), στην οποία παρατίθεται η συνολική βαθμολογία και τα λοιπά στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ 4 του Π.Δ. 33/2011 για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο καθώς και η αναλυτική βαθμολογία ανά δείκτη των Κριτηρίων Αξιολόγησης (Οδηγίες: httD://www.ependyseis.ar/sub/nomos3908/files/odigos_enimerosis_epen_061011.doc)

Για τα παραπάνω στοιχεία βαθμολόγησης ενημερώνονται επίσης οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων που έχουν απορριφθεί κατά το ΣΥΓΚΕΡΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, λόγω μη πλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων νομιμότητας, εφόσον αυτοί έχουν υποβάλει ένσταση κατά της απορριπτικής απόφασης, η οποία εκκρεμεί για εξέταση ή έχει κριθεί θετικά.

2.1.3. Οι φορείς εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (δέκα ήμερες από την επόμενη της ημερομηνίας ανάρτησης στο διαδίκτυο της προαναφερόμενης ανακοίνωσης) μπορούν να υποβάλουν ένσταση επί της Βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου στην οποία προσδιορίζουν τους δείκτες των κριτηρίων Αξιολόγησης για τη βαθμολογία των οποίων ενίστανται με σχετική τεκμηρίωση των αντιρρήσεών τους.

2.1.4. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, το αίτημα της ένστασης χρεώνεται μέσω του ΠΣΚΕ- Επ σε δύο αξιολογητές του ΕΜΠΑ, που επιλέγονται τυχαία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο κεφάλαιο 2.3 του ΟΔΗΓΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Επί πλέον από τη διαδικασία αυτή αποκλείονται οι αξιολογητές που είχαν εξετάσει το σχέδιο στο οποίο αναφέρεται η ένσταση. Σε περίπτωση απόκλισης της βαθμολογίας μεταξύ των δύο αξιολογητών, άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων της συνολικής κλίμακας, το επενδυτικό σχέδιο ανατίθεται σε τρίτο αξιολογητή που επιλέγεται με τον ίδιο τρόπο.

2.1.5. Για τη διαδικασία αποδοχής της ανάθεσης και υποβολής της αξιολόγησης σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή ισχύουν όσα αναφέρονται στο Κεφάλαιο 2.3 Διαδικασία Αξιολόγησης του ΟΔΗΓΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, με διαωοοοποίπση ως προς την προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της αξιολόγησης η οποία ορίζεται σε τρεις (3) ημερολονιακές ημέρες (σε 24ωρη βάση) από το γρόνο αποδογής της ανάθεσης.

2.1.6. Εφόσον ο αξιολογητής αποδεχθεί την ανάθεση, αποκτά πρόσβαση μέσω του ΠΣΚΕ- Επ στο ηλεκτρονικό περιβάλλον ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΒΑΟΜΟΛΟΓΙΑΣ του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, στο οποίο υπάρχουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το ΣΥΓΚΕΡΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Στο περιβάλλον ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΒΑΟΜΟΛΟΓΙΑΣ επεξεργάσιμα είναι μόνο τα πεδία που αφορούν την Βαθμολογία του επενδυτικού σχεδίου.

Ο αξιολογητής, μετά την αποδοχή της ανάθεσης της αξιολόγησης της ένστασης, αποκτά επίσης πρόσβαση στο ΠΣΚΕ-Επ μέσω των σχετικών μενού:

- στο Αίτημα Υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου
- στα Συμπληρωματικά Στοιχεία που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά από το φορέα,
- στον ηλεκτρονικά υποβληθέντα από την Υπηρεσία Έλεγχο Νομιμότητας
- στον ηλεκτρονικά υποβληθέντα από την Υπηρεσία Συγκερασμό των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης
- σε τυχόν υποβληθείσα Ένσταση για την νομιμότητα και την εξέταση αυτής από την Υπηρεσία καθώς και
- στα Μηνύματα μέσω των οποίων είχαν ζητηθεί διευκρινήσεις από την Υπηρεσία ή και τους αξιολογητές,

Ο αξιολογητής θα πρέπει να μελετήσει και να λάβει υπόψη του αυτά στο βαθμό που αφορούν στην εξεταζόμενη ένσταση.

2.1.7. Ο αξιολογητής, θα πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία και μεγέθη του επενδυτικού σχεδίου που αφορούν στους δείκτες για τη βαθμολογία των οποίων υποβάλλεται ένσταση και να διατυπώσει στα σχετικά πεδία του Πληροφοριακού Συστήματος τη κρίση του (αντικαθιστώντας της προηγούμενες τιμές) και την τεκμηρίωση αυτής (στην Καρτέλα 6.5 Διευκρινιστικά Σχόλια του Ερωτηματολογίου και στα σχετικά πεδία Τεκμηρίωσης της Βαθμολογίας) σύμφωνα με τις επισυναπτόμενες Αναλυτικές Οδηγίες. Βάσει αυτού θα αποδοθεί εκ νέου Βαθμολογία στους εν λόγω δείκτες αλλά και σε όλους τους άλλους δείκτες οι οποίοι σχετίζονται με τα κατά τα ανωτέρω επαναξιολογούμενα χαρακτηριστικά και μεγέθη του επενδυτικού σχεδίου.

2.1.8. Η ένσταση εξετάζεται με βάση τα στοιχεία που έχει υποβάλει ο φορέας στο αίτημα υπαγωγής καθώς και κατά τη διαδικασία αξιολόγησης (δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν τα αρχικά δηλωθέντα στοιχεία βαθμολογίας όπως ποσοστό και τρόπος κάλυψης ιδίων κεφαλαίων, ποσοστό πωλήσεων στο εξωτερικό κλπ )

2.1.9. Τυχόν διευκρινιστικά ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της ένστασης, τίθενται από τον αξιολογητή προς την αρμόδια Υπηρεσία ή τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου και απαντώνται από αυτούς μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΠΣΚΕ-Επ. (Μηνύματα), όπως αναφέρεται στο κεφ 2.4 Διευκρινίσεις- Συμπληρωματικό Στοιχεία κατά το ΣΤΑΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ του Οδηγού Αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι στο Π.Δ. 33/2011, άρθρο 7 παρ. 9, υπάρχει ρητή απαγόρευση για «οποιαδήποτε επικοινωνία του αξιολογητή με άλλους αξιολογητές, με τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου ή με υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας    Η παράβαση της απαγόρευσης του άρθρου αυτού επιφέρει την αυτοδίκαιη διαγραφή του αξιολογητή από το Μητρώο».

2.1.10. Επισημαίνεται ότι οι αξιολογητές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και να εφαρμόζουν τον ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ του Παρατήματος 6 του Οδηγού Αξιολόγησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ Ν. 3908/2011.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ