Αριθμ. Πρωτ. : οικ 48649 - 27/12/2012 - Παράταση Δοκιμαστικής Λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος Ληξιαρχικών Πράξεων

Αριθμ. Πρωτ. : οικ 48649 - 27/12/2012 - Παράταση Δοκιμαστικής Λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος Ληξιαρχικών Πράξεων

ΘΕΜΑ: Παράταση Δοκιμαστικής Λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος Ληξιαρχικών Πράξεων.

Αθήνα,  27 Δεκεμβρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ. :  <οικ.>  48649

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ – ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕ FAX
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ                                            
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΗΕΣ                                                                  
Ταχ. Δ/νση             :  Ευαγγελιστρίας 2
Ταχ. Κωδ.                : 10183
Τηλεφωνικό κέντρο  : 213-136-1550
e-mail                      : lix.support@ypes.gr
FAX                        : 213-136-1167

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού μας εγγράφου, σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης (ΔΜΗΕΣ) του ΥΠΕΣ προσπαθεί να βελτιστοποιήσει το Πληροφοριακό Σύστημα Ληξιαρχικών Πράξεων, (ΠΣ ΛΗΠ) ώστε αυτό να είναι πιο χρηστικό και να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Ληξιαρχείων. Η ανάγκη για βελτίωση της χρηστικότητας του ΠΣ ΛΗΠ αναδείχτηκε από τις παρατηρήσεις που λάβαμε στις πρώτες ημέρες της δοκιμαστικής λειτουργίας του και ευχαριστούμε πολύ τους Ληξιάρχους για την συμμετοχή τους σε αυτό. Αναδείχτηκε επίσης η ανάγκη αλλαγής ή/και βελτίωσης της διαδικασίας έκδοσης της ληξιαρχικής πράξης θανάτου (ΛΠΘ), όπως αυτή ισχύει μέχρι σήμερα. Διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται αλλαγές στο θεσμικό τρόπο έκδοσης της  ΛΠΘ, που επιφέρουν και επιχειρησιακές αλλαγές στο ΠΣ ΛΗΠ.
Η ΔΜΗΕΣ προσπαθεί επίσης να διασυνδέσει με ασφάλεια και να πιστοποιήσει στο ΠΣ ΛΗΠ όλα τα Ληξιαρχεία της χώρας. Δυσκολία εντοπίζεται στα Ληξιαρχεία που το κτίριό τους δεν έχει συνδεθεί στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Για όλο αυτό απαιτείται χρόνος που δεν μπορεί να υπολογιστεί τώρα. Για την επιβεβαίωση της σύνδεσης και μόνο, είναι απαραίτητο όλα τα Ληξιαρχεία να καταχωρήσουν στο ΠΣ ΛΗΠ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2013 τουλάχιστον πέντε (5) ΛΠΘ. Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.
Οι δύο αυτοί σοβαροί λόγοι (επιχειρησιακοί και τεχνικοί) οδηγούν στην παράταση της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΠΣ ΛΗΠ. Η νέα ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας θα σας γνωστοποιηθεί με νεότερο έγγραφό μας. Τότε θα λάβετε και τους οριστικούς κωδικούς πρόσβασης τους λογαριασμούς σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), που μας έχετε δηλώσει. Μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχίσετε να λειτουργείτε με το υπάρχον καθεστώς (χειρόγραφες πράξεις, ειδοποιήσεις φορέων κλπ). Με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας θα είστε υποχρεωμένοι να καταχωρήσετε στο ΠΣ ΛΗΠ όλες τις ΛΠΘ που εκ-δόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Επιβεβαιώνεται η βούληση του Υπουργείου ότι, όταν το ΠΣ ΛΗΠ τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, τότε οι ΛΠΘ θα εκδίδονται αποκλειστικά με αυτό.
Σας προτρέπουμε να παρακολουθείτε συχνά τους λογαριασμούς σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), που μας στείλατε, καθώς και τον ιστοχώρο του Υπουργείου ( www.ypes.gr ) για να ενημερώνεστε έγκαιρα σχετικά με την πορεία του ΠΣ ΛΗΠ. Ήδη στον ιστοχώρο του Υπουργείου έχουν αναρτηθεί :
•    η νεότερη έκδοση του εγχειρίδιου χρήσης του ΠΣ ΛΗΠ και
•    κείμενο με απαντήσεις σε “συχνές ερωτήσεις”.
Επίσης παρακαλούμε να στέλνετε τις ενδεχόμενες παρατηρήσεις σας στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: lix.support@ypes.gr για να έχετε σωστή και τεκμηριωμένη απάντηση (συμβάλουν και στην συμπλήρωση των Συχνών Ερωτήσεων).

 

Ο Αν. Γενικός Διευθυντής

Στρατής Μαραγκός