Κ.Υ.Α. αριθμ. 41030/2.9.2014 Καθορισμός της διαδικασίας και του τρόπου απόδοσης στην εταιρεία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» (διακριτικός τίτλος «ΕΚΧΑ Α.Ε.») του ποσού που απομένει από τα παρακρατηθέντα υπέρ του άμισθου υποθηκοφύλ

Κ.Υ.Α. αριθμ. 41030/2.9.2014 Καθορισμός της διαδικασίας και του τρόπου απόδοσης στην εταιρεία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» (διακριτικός τίτλος «ΕΚΧΑ Α.Ε.») του ποσού που απομένει από τα παρακρατηθέντα υπέρ του άμισθου υποθηκοφύλ

Αριθμ. 41030

(ΦΕΚ Β' 2397/09-09-2014)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ − ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 23 του Ν. 2664/1998 «Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄ 275), όπως η παρ. 6 έχει τροποποιηθεί με την παρ. 12 του άρθρου 2 του ν. 3127/2003 «Τροποποίηση και συμπλήρωση των νόμων 2308/1995 και 2664/1998 για την Κτηματογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄ 67) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 18 του άρθρου 2 του Ν. 4164/2013 «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» (Α΄ 156) και ισχύει.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ/τος 63/2005 (Α΄ 98).

3. Το υπ’ αριθμ. 592/θέμα 12ο/3−6−2014 Απόσπασμα Πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΚΧΑ Α.Ε.).

4. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Μετά την παραλαβή της έγγραφης ειδοποίησης της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία»(διακριτικός τίτλος «ΕΚΧΑ Α.Ε.») σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 23 του Ν. 2664/1998 (Α΄ 275), όπως ισχύει, ο άμισθος υποθηκοφύλακας υποχρεούται να αποστείλει στην εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.» εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε ημερολογιακού μήνα συγκεντρωτική, μηνιαία κατάσταση των πράξεων του προηγούμενου μήνα για τις οποίες εισπράχθηκαν και παρακρατήθηκαν από αυτόν όλα τα υπέρ αυτού δικαιώματα. Η υποχρέωση αυτή διαρκεί έως το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά την παρέλευση του τελευταίου μήνα του τρίτου ή του δέκατου, κατά περίπτωση, τριμήνου, που διαρκεί η παρακράτηση, σύμφωνα με την ίδια διάταξη. Για υποθηκοφυλακεία που ο συνολικός αριθμός καταχωρίσεων κατά το προηγούμενο έτος για τις οποίες εισπράττονται αναλογικά δικαιώματα, δεν υπερβαίνει τις χίλιες πεντακόσιες (1.500) πράξεις η αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της πρώτου εδαφίου του παρόντος διενεργείται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε τέταρτου ημερολογιακού μήνα και αφορά στις πράξεις των προηγούμενων τριών μηνών για τις οποίες εισπράχθηκαν και παρακρατήθηκαν από τον άμισθο υποθηκοφύλακα όλα τα υπέρ αυτού δικαιώματα.

 

Άρθρο 2

Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του επόμενου μήνα μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου που άρχεται η παρακράτηση, ο άμισθος υποθηκοφύλακας υποχρεούται να αποστείλει στην εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.» συγκεντρωτική, τριμηνιαία κατάσταση των λειτουργικών δαπανών στις οποίες προέβη για την προετοιμασία της έναρξης της λειτουργίας του Κτηματολογίου με αναφορά στον κωδικό δαπάνης που αναγράφεται στην έγγραφη ειδοποίηση της εταιρείας. Η τριμηνιαία κατάσταση δαπανών συνοδεύεται από φωτοτυπίες των οικείων παραστατικών δαπανών. Η υποχρέωση αυτή διαρκεί έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα μετά την παρέλευση του τελευταίου τριμήνου που διαρκεί η παρακράτηση.

 

Άρθρο 3

Ύστερα από έγγραφη, αιτιολογημένη ενημέρωση προς την εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.», ο άμισθος υποθηκοφύλακας δικαιούται να προβεί σε προμήθεια συμπληρωματικών ποσοτήτων, πρόσθετων ειδών ή αναβαθμισμένων χαρακτηριστικών εξοπλισμού ή άλλων εργασιών, εκτός των αναφερομένων στην έγγραφη ειδοποίηση της εταιρείας, εάν, κατά την κρίση του, αυτές απαιτούνται για τις ανάγκες της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου. Πρόσθετες δαπάνες για τις οποίες δεν προκύπτει έγγραφη, αιτιολογημένη ενημέρωση προς την εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.», σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την τελική οικονομική εκκαθάριση που προηγείται της απόδοσης.

 

Άρθρο 4

1. Μετά την παρέλευση της νόμιμης περιόδου παρακράτησης ως αυτή ορίζεται στην περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 23 του Ν. 2664/1998, όπως ισχύει, ο άμισθος υποθηκοφύλακας αποστέλλει εντός δεκαπέντε ημερών συγκεντρωτική κατάσταση παρακρατηθέντων ποσών και δαπανών, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.» πραγματοποιεί την τελική οικονομική εκκαθάριση. Για το προς απόδοση ποσό, όπως προκύπτει από τον τελικό λογιστικό έλεγχο και βεβαιώνεται με πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «ΕΚΧΑ Α.Ε.», εκδίδεται ατομική ειδοποίηση οφειλής που αποστέλλεται στον άμισθο υποθηκοφύλακα και αυτός υποχρεούται εντός του πρώτου ημερολογιακού μήνα από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό σε λογαριασμό της εταιρείας που τηρείται σε οποιοδήποτε από τα αναγραφόμενα στην ίδια ατομική ειδοποίηση πιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση μη καταβολής του προς απόδοση ποσού εντός αυτής της προθεσμίας, η είσπραξη διενεργείται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

2. Λαμβανομένων υπόψη των οριζομένων στο άρθρο 3 της παρούσας εάν κατά τον τελικό λογιστικό έλεγχο προκύψει ότι το συνολικό ποσό των δαπανών υπερβαίνει το συνολικό ποσό των παρακρατηθέντων δικαιωμάτων, η διαφορά βαρύνει τον άμισθο υποθηκοφύλακα και ουδεμία απαίτηση υφίσταται σε βάρος της εταιρείας «ΕΚΧΑ Α.Ε.». Το ίδιο ισχύει για δαπάνες που περιέχονται στην έγγραφη ειδοποίηση της εταιρείας «ΕΚΧΑ Α.Ε.», σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 23 του Ν. 2664/1998, όπως ισχύει, αλλά διενεργούνται μετά την παρέλευση της νόμιμης περιόδου παρακράτησης των δικαιωμάτων υπέρ του άμισθου υποθηκοφύλακα, ως αυτή ορίζεται στην ίδια διάταξη και δεν συμπεριλαμβάνονται στην τελική οικονομική εκκαθάριση.

 

Άρθρο 5

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ