Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 26270/11 - 7/10/2011 - Καθορισμός της διαδικασίας και των προϋποθέσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 3386/2005 υπηκόων τρίτων χωρών, νομίμων εκπροσώπων, διευθυντών, στελεχών και λο

Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 26270/11 - 7/10/2011 - Καθορισμός της διαδικασίας και των προϋποθέσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 3386/2005 υπηκόων τρίτων χωρών, νομίμων εκπροσώπων, διευθυντών, στελεχών και λο

ΘΕΜΑ: Καθορισμός της διαδικασίας και των προϋποθέσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 3386/2005 υπηκόων τρίτων χωρών, νομίμων εκπροσώπων, διευθυντών, στελεχών και λοιπών εργαζομένων σε αλλοδαπές αεροπορικές εταιρείες οι οποίες λειτουργούν στην Ελλάδα δυνάμει διακρατικών συμφωνιών, που έχουν κυρωθεί με νόμο.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ − ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ − ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ − ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 90 παρ. 3 του ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α΄) «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια».
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Φ.Ε.Κ. 98 Α΄).
3. Την αριθμ. 31973/07.07.2011 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών για ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εσωτερικών Παρασκευά Κουκουλόπουλο (ΦΕΚ 1602 Β΄).
4. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:
1. Σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι απασχολούνται ως νόμιμοι εκπρόσωποι, διευθυντές, στελέχη και λοιποί εργαζόμενοι σε αλλοδαπές αεροπορικές εταιρείες οι οποίες λειτουργούν στην Ελλάδα δυνάμει διακρατικών συμφωνιών, που έχουν κυρωθεί με νόμο, χορηγείται άδεια διαμονής, εφόσον είναι κάτοχοι ισχύοντος διαβατηρίου και έχουν λάβει ειδική θεώρηση εισόδου, βάσει των διατάξεων της παρούσας απόφασης.
2. Οι παραπάνω υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να συνοδεύονται και από τα, κατά την παρ. 1 του άρθρου 4 του Π.Δ. 131/2006 «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης» (Φ.Ε.Κ. 143/Α΄), μέλη της οικογένειάς τους, στα οποία χορηγείται ατομική άδεια διαμονής που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος.
3. Η αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής κατατίθεται στην Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.
4. Η άδεια διαμονής χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για χρονικό διάστημα ενός έτους και μπορεί να ανανεώνεται ανά διετία.
5. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η αλλαγή σκοπού για τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι εισέρχονται με ειδική θεώρηση εισόδου στην Χώρα και στη συνέχεια τους χορηγείται άδεια διαμονής με βάση την παρούσα απόφαση.
6. Η άδεια διαμονής ανακαλείται για όλους τους γενικούς και ειδικούς λόγους που προβλέπονται στο ν. 3386/2005, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά.
7. Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας διαμονής στους υπαγομένους στην περίπτωση 1 της παρούσας ως κατωτέρω:
α) Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη ισχύουσα θεώρηση εισόδου
β) Βεβαίωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) για το καθεστώς που διέπει την εκτέλεση πτήσεων της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας από/προς την Ελλάδα.
γ) Βεβαίωση της εταιρείας ή αρμόδιας αρχής του κράτους προέλευσης, για τον νόμιμο εκπρόσωπο και του νόμιμου εκπροσώπου της, για τους λοιπούς εργαζομένους, από την οποία θα προκύπτει το χρονικό διάστημα απασχόλησης και το είδος της εργασίας.
δ) Πιστοποιητικό υγείας, το οποίο εκδίδεται μετά την είσοδό του υπηκόου τρίτης χώρας στην Ελλάδα, που θα βεβαιώνει ότι δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
ε) Παράβολο με τη μορφή αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β΄ από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει.
στ) Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση σε ασφαλιστικό φορέα ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα της αλλοδαπής για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος στην Ελλάδα.
8. Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας διαμονής στους υπαγομένους στην περίπτωση 1 της παρούσας ως κατωτέρω:
α) Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη χώρα μας.
β) Βεβαίωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) για το καθεστώς που διέπει την εκτέλεση πτήσεων της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας από/προς την Ελλάδα.
γ) Επικυρωμένο αντίγραφο προηγούμενης άδειας διαμονής, μόνο στην περίπτωση που η άδεια διαμονής δεν είναι επικολλημένη επί του προσκομισθέντος διαβατηρίου.
δ) Πρόσφατη βεβαίωση της εταιρείας ή αρμόδιας αρχής του κράτους προέλευσης, για τον νόμιμο εκπρόσωπο και του νόμιμου εκπροσώπου της, για τους λοιπούς εργαζομένους, από την οποία θα προκύπτει ότι εξακολουθούν να απασχολούνται στην Ελλάδα, με επικυρωμένη τη γνησιότητα της υπογραφής του βεβαιούντος, όπως προβλέπεται κατά περίπτωση.
ε) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος στην Ελλάδα.
στ) Παράβολο με τη μορφή αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β΄ από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει.
9. Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας διαμονής στα μέλη της οικογένειας των υπαγομένων στην περίπτωση 1 της παρούσας ως κατωτέρω:
α) Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη ισχύουσα θεώρηση εισόδου.
β) Ακριβές φωτοαντίγραφο της ισχύουσας άδειας διαμονής του συντηρούντος ή της βεβαίωσης που χορηγείται με την υποβολή της σχετικής αίτησης για ανανέωση της άδειας διαμονής του.
γ) Πιστοποιητικό υγείας, το οποίο εκδίδεται μετά την είσοδο του υπηκόου τρίτης χώρας στην Ελλάδα, που θα βεβαιώνει ότι δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
δ) Παράβολο με τη μορφή αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β΄ από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει.
ε) Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός και σε περίπτωση μη κοινών τέκνων, δημόσιο έγγραφο των αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο από το οποίο θα προκύπτει ο συγγενικός δεσμός των τέκνων και του ετέρου των συζύγων συνοδευόμενο από επίσημο έγγραφο αλλοδαπής αρχής, με το οποίο θα βεβαιώνεται η δυνατότητα διαμονής τους στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, έγγραφη συμφωνία των γονέων για τον επιμερισμό της επιμέλειας των τέκνων που έχει περιβληθεί το νόμιμο τύπο κ.λπ.). Στην περίπτωση που ο συντηρών ζητεί την επανένωση με ανήλικο τέκνο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο ισχυρού γάμου με άλλη σύζυγο από αυτή με την οποία έχει επανενωθεί στην Ελλάδα (πολυγαμία) και για το οποίο του έχει ανατεθεί νομίμως η επιμέλεια, προσκομίζει επιπλέον έγγραφο της χώρας κατοικίας του τέκνου, επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο με το οποίο αποδεικνύεται η ανάθεση της επιμέλειας αποκλειστικά στον συντηρούντα.
στ) Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση σε ασφαλιστικό φορέα ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα της αλλοδαπής για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα.
10. Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας διαμονής στα μέλη της οικογένειας των υπαγομένων στην περίπτωση 1 της παρούσας ως κατωτέρω:
α) Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη χώρα μας.
β) Επικυρωμένο αντίγραφο προηγούμενης άδειας διαμονής, μόνο στην περίπτωση που η άδεια διαμονής δεν είναι επικολλημένη επί του προσκομισθέντος διαβατηρίου.
γ) Ακριβές φωτοαντίγραφο της ισχύουσας άδειας διαμονής του συντηρούντος ή της βεβαίωσης που χορηγείται με την υποβολή της σχετικής αίτησης για ανανέωση της άδειας διαμονής του.
δ) Υπεύθυνη δήλωση του συντηρούντος ότι δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση ή ληξιαρχική πράξη γέννησης για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.
ε) Παράβολο με τη μορφή αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β΄ από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει.
στ) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα.
11. Εκκρεμείς αιτήσεις υπηκόων χωρών, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων 1 και 2 της παρούσας, για χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής με βάση τις διατάξεις του ν. 3386/2005, εξετάζονται με βάση τις διατάξεις της παρούσας.
12. Καταργούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι κατωτέρω κοινές υπουργικές αποφάσεις:
α. Η αριθμ. οικ. 12760/06/06.07.2006 (ΦΕΚ 881 Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
β. Η αριθμ. οικ. 17136/09/02.07.2009 (ΦΕΚ 1372 Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Μεταφορών και Επι− κοινωνιών
13. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ