ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - 30/09/2011 - «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - 30/09/2011 - «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις»

ΘΕΜΑ: «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις»

1.Η ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την έκδοση αδειών δόμησης, τον αδιάβλητο και τεχνικά τεκμηριωμένο έλεγχο των κατασκευών καθώς και τον εκσυγχρονισμό όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και παρακολούθησης, αποτελεί κοινή πεποίθηση και πηγάζει από:

• την παγιωμένη πλέον αντίληψη στους Έλληνες πολίτες για τη διαφθορά των πολεοδομικών υπηρεσιών που αποτυπώνεται σε όλες τις κοινωνικές έρευνες για διαφθορά στο Δημόσιο τομέα και σε πολλά από τα πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,

• την απαίτηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και του τεχνικού κόσμου ειδικότερα για νομιμότητα, διαφάνεια και έλεγχο των κατασκευών, που οφείλεται στη συνειδητοποίηση των άμεσων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων που προκαλεί η ανομία στο οικιστικό αλλά και στο φυσικό περιβάλλον,

• την ανάγκη εκσυγχρονισμού των διαδικασιών τεκμηρίωσης, έκδοσης, διαχείρισης και αρχειοθέτησης των Αδειών Δόμησης, στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του «Καλλικράτη»,

• τη δεδηλωμένη απαίτηση για το πλήρη και διάφανο καταμερισμό των ευθυνών όλων των μερών: των αρχών αδειοδότησης, των μηχανικών, των κατασκευαστών και των ιδιοκτητών / επενδυτών,

• τη συνταγματική απαίτηση για προστασία του περιβάλλοντος και τον έλεγχο των κατασκευών, που αποτελούν καθήκον του κράτους και δικαίωμα των πολιτών.

2. Σο νομοσχέδιο έχει στόχους:

• τον πλήρη διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και λειτουργίας, των αρχών αδειοδότησης – που ονομάζονται πλέον «Υπηρεσίες Δόμησης» των Δήμων - από τις αρχές ελέγχου που είναι οι «Ελεγκτές Δόμησης» που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ,

• τη διαφάνεια με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών και μελετών, της δημοσίευσης των αδειών δόμησης και του Ηλεκτρονικού Μητρώου Έργου,

• την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης της έγκρισης δόμησης από τις Yπηρεσίες Δόμησης και της άδειας δόμησης με ευθύνη των Μελετητών Μηχανικών,

• την υλοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υποβολών, αρχείων και μητρώων,

• τον πλήρη έλεγχο της εφαρμογής των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους με τη θεσμοθέτηση του Ελεγκτή Δόμησης, που υπόκειται στη συνταγματικά απαιτούμενη κρατική εποπτεία,

• τη θέσπιση γνωμοδοτικών οργάνων για την προστασία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής.

Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ως εξής:

Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας.

Σην αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών δόμησης (εγκριτική) ασκούν οι Υπηρεσίες
Δόμησης των Δήμων.

Σην αρμοδιότητα ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των αδειών (ελεγκτική) ασκούν οι Ελεγκτές Δόμησης. Οι Ελεγκτές είναι Μηχανικοί, με καθήκοντα ασυμβίβαστα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. ή υπαλλήλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν τελούν σε σχέση ιεραρχικού ελέγχου ή εποπτείας με τις Υπηρεσίες Δόμησης (Τ.ΔΟΜ.).

Σην αρμοδιότητα κρατικής και συνεχούς εποπτείας της άσκησης του έργου των Τ.ΔΟΜ και των Ελεγκτών Δόμησης, ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας καθώς και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, τα οποία συγκροτούνται σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Διαφάνεια

Η υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών, προβλέπεται να είναι ηλεκτρονική και παράλληλα θεσμοθετείται η λειτουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με την Πολεοδομική Νομοθεσία.

Απλοποίηση και επιτάχυνση

Θεσπίζεται ως προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας δόμησης, η έγκριση δόμησης που χορηγείται σε πέντε ημέρες από την υποβολή των δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών.

Για την έγκριση δόμησης ελέγχονται τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τον δείκτη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της κατασκευής στο φυσικό ή οικιστικό περιβάλλον

και τα κύρια μορφολογικά του στοιχεία. Στο τοπογραφικό διάγραμμα και στο διάγραμμα δόμησης ελέγχονται περιοριστικά όλα εκείνα τα στοιχεία των οποίων πιθανή παραβίαση θα οδηγήσει σε προσβολή και βλάβη του πολεοδομικού ιστού και του περιβάλλοντος (όροι δόμησης, διατάξεις Γ.Ο.Κ. και Κτιριοδομικού Κανονισμού, όγκος κτιρίου, φύτευση οικοπέδου, χώροι στάθμευσης).

Η άδεια δόμησης χορηγείται σε δυο ημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων μελετών και την ανάληψη της ευθύνης από τους Μελετητές Μηχανικούς.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Θεσμοθετούνται και καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στο
Σχέδιο Νόμου, η διαδικασία, η μορφή και τα πρωτόκολλα λειτουργίας των λογισμικών για την ηλεκτρονική υποβολή και της τήρησης αρχείων των δικαιολογητικών στοιχείων και των μελετών που απαιτούνται για την έγκριση δόμησης και την έκδοση άδειας δόμησης.

Σα προβλεπόμενα δημόσιας πρόσβασης Μητρώα Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών με τα επαγγελματικά τους προσόντα και δικαιώματα, θα κατοχυρώσουν τους πολίτες από φαινόμενα παράνομης άσκησης επαγγέλματος και νομιμότητας των αδειών δόμησης.

Έλεγχο της εφαρμογής των αδειών δόμησης

Θεσπίζεται διαδικασία ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών που εγκρίνονται μέσω των αδειών, στο πλαίσιο κατασταλτικής δράσης του κράτους για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο έλεγχος διενεργείται από διαφορετικό κάθε φορά όργανο –τον ελεγκτή δόμησης-, που ορίζεται με αντικειμενική και αδιάβλητη διαδικασία ώστε να διασφαλισθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν φαινόμενα συναλλαγής μεταξύ ελεγχόμενων και ελεγκτών.

Θεσμοθέτηση γνωμοδοτικών οργάνων

Η θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας καθώς και του Κεντρικού Συμβουλίου αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και την ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής έκφρασης και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Αντικαθιστούν τις Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, όργανο το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν είχε σαφή προσανατολισμό και δημιουργούσε συνθήκες γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού.

Η σύσταση Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, ανεξάρτητα από τις Υπηρεσίες Δόμησης και αμφισβητήσεων αντικαθιστά τα προηγούμενα όργανα αμφισβητήσεων και επιλύσεων.

Σο Σχέδιο Νόμου αποτελείται από τρία κεφάλαια.

Στο Κεφάλαιο Α’ ορίζεται η διαδικασία χορήγησης της έγκρισης δόμησης και της έκδοσης της άδειας δόμησης, ο χρόνος ισχύος της και οι διαδικασίες ελέγχου των μελετών από την Τ.ΔΟΜ. και της ορθής εκτέλεσής τους από τους Ελεγκτές Δόμησης.

Επίσης θεσπίζεται το μητρώο μελετητών και επιβλεπόντων μηχανικών.

Στο Κεφάλαιο Β’ περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τους Ελεγκτές Δόμησης και την άσκηση του έργου τους καθώς και οι διατάξεις που καθορίζουν την άσκηση του κρατικού ελέγχου και εποπτείας στην άσκηση των καθηκόντων τους από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας (ΕΥΕΔΕΝ).

Στο Κεφάλαιο Γ’ προβλέπεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και οι διαδικασίες γνωμοδότησης επί των αρχιτεκτονικών μελετών.

Επίσης προβλέπεται η συγκρότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) για την εξέταση των προσφυγών κατά των πορισμάτων των Ελεγκτών Δόμησης και των πράξεων ή παραλείψεων των Τ.ΔΟΜ., καθώς και για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΣΦΟΠ τα οποία καταργούνται.

Σέλος, προβλέπεται η συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Κεντρικού
Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, το οποίο και καταργείται.

ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 1

Με το άρθρο 1 θεσμοθετούνται η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης ως δύο διακριτά στάδια με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών με την ανάληψη της ευθύνης από τους Μηχανικούς
Η έγκριση δόμησης αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας δόμησης και διασφαλίζει το πολίτη, που μέχρι σήμερα αν ήθελε να οικοδομήσει κατέβαλε χρήματα για μελέτες και ήταν υποχρεωμένος να συμπληρώσει δεκάδες φακέλους χωρίς να ξέρει τελικά εάν μπορούσε να ασκήσει πράγματι ή όχι αυτό το δικαίωμα.

Δίνονται οι ορισμοί της «Έγκρισης Δόμησης» και της «Άδειας Δόμησης».

Άρθρο 2

Με το άρθρο 2 καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση της άδειας δόμησης, που είναι πλέον οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, σύμφωνα με το ν. 3852/2010. Οι Υπηρεσίες Δόμησης ασκούν τις αρμοδιότητες των πολεοδομικών γραφείων των Δήμων.

 

Άρθρο 3

Με την παρ. 1 καθορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά στοιχεία και μελέτες, μετά τον έλεγχο των οποίων χορηγείται η έγκριση δόμησης. Αυτά είναι τα εξής : τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα δόμησης, οι προδιαγραφές του οποίου καθορίζονται στο άρθρο 9, και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Επίσης υποβάλλονται τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται. Με την παρ. 2 καθορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μελέτες, τα οποία υποβάλλονται με ευθύνη των μηχανικών, για την έκδοση της άδειας δόμησης.
Με την παρ. 3 θεσπίζεται η υποχρέωση έντυπης και ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την έγκριση δόμησης και την έκδοση της άδειας δόμησης και παρέχεται εξουσιοδότηση για την έκδοση ΚΤΑ, που θα καθορίσει το χρόνο κατάργησης της υποχρέωσης έντυπης υποβολής, όταν αυτό καταστεί τεχνικά δυνατό.
Με την παρ. 4 προβλέπεται η σύσταση τμήματος στη Διεύθυνση Δ.Ο.Κ.Κ. του ΥΠΕΚΑ, τήρησης και ενημέρωσης ηλεκτρονικού αρχείου του συνόλου των αδειών δόμησης.
Με την παρ. 5 παρέχεται εξουσιοδότηση για την έκδοση ΚΤΑ, προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα αναφορικά με την διαδραστική αξιοποίηση του διαδικτύου τεχνολογιών για την ενιαία και μονοσήμαντη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών σε θέματα γενικής και ειδικής πολεοδομικής νομοθεσίας καθώς και να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές των στοιχείων και δικαιολογητικών που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με την παρ. 3.
 

Άρθρο 4.

Με το άρθρο 4 παρέχεται εξουσιοδότηση για την έκδοση ΚΤΑ προκειμένου να καθοριστεί ο χρόνος κατάργησης της υποχρέωσης έντυπης υποβολής των δικαιολογητικών για την έγκριση δόμησης και την έκδοση της άδειας δόμησης καθώς και η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών και στοιχειών και οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών αρχείων.
Καθορίζεται επίσης, ότι μετά την έκδοση της παραπάνω υπουργικής Απόφασης κάθε είδους επικοινωνία, μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση, ανανέωση και ανάκληση έγκρισης και άδειας δόμησης εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τεχνικά μέσα που προσφέρουν ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια σε κάθε πολίτη.

Άρθρο 5

Με την παρ. 1 καθορίζεται το περιεχόμενο και οι διαδικασίες ελέγχου για την έκδοση της έγκρισης δόμησης. Επίσης θεσπίζεται για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης προθεσμία 5 ημερών από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Σέλος θεσπίζεται η διαδικασία συμπλήρωσης ή διόρθωσης ελλείψεων ή λαθών που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο εντός προθεσμίας 2 μηνών.
Με την παρ. 2. καθορίζεται η διαδικασία και το περιεχόμενο του ελέγχου για την έκδοση της άδειας δόμησης. Ο έλεγχος περιορίζεται πλέον στη διαπίστωση της υποβολής με ευθύνη των μελετητών μηχανικών όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών του άρθρου 3 παρ. 2 και στον έλεγχο των αποδεικτικών καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Επίσης θεσπίζεται για την έκδοση της άδειας δόμησης προθεσμία 2 ημερών από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών
Με την παρ. 3 ορίζεται ότι ο φάκελος για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλεται εντός 12 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης δόμησης
Με την παρ. 4 θεσπίζεται η υποχρέωση της ΤΔΟΜ να ελέγχει τις υποβληθείσες μελέτες σε περίπτωση διακοπής των οικοδομικών εργασιών μετά από πόρισμα των Ελεγκτών Δόμησης. Έτσι διασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος σε περίπτωση που διαπιστωθούν εργασίες μη σύμφωνες με τις υποβληθείσες μελέτες.
Με την παρ. 5 θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης των αδειών δόμησης στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3861/2010.
Με την παρ. 6 ορίζεται ότι το τοπογραφικό διάγραμμα και το διάγραμμα δόμησης που
υποβλήθηκαν για την έγκριση δόμησης, η έγκριση και η άδεια δόμησης αποστέλλονται από την Τ.ΔΟΜ. στον Ο.Κ.Φ.Ε. και στην Κτηματολόγιο Α.Ε.
 

Άρθρο 6

Με το άρθρο 6 ρυθμίζεται ο χρόνος ισχύος της έγκρισης και της άδειας δόμησης, οι περιπτώσεις άσκησης του δικαιώματος αναθεώρησης της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης καθώς και οι περιπτώσεις ενημέρωσης του φακέλου της άδειας δόμησης.
Επιπλέον στις παραπάνω περιπτώσεις θεσπίζεται υποχρέωση ενημέρωσης του
Ηλεκτρονικού Μητρώου του Έργου και της Σαυτότητας του Κτιρίου

 

Άρθρο 7

Στο άρθρο 7 ρυθμίζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία ελέγχου των αδειών δόμησης. Καθιερώνονται υποχρεωτικοί έλεγχοι για κάθε έργο που εκτελείται με άδεια δόμησης, οι οποίοι διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά ελεγκτή δόμησης με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης. Παρέχεται επίσης εξουσιοδότηση για τον καθορισμό του αριθμού των ελέγχων ανάλογα με το είδος των εργασιών, ανά κατηγορία και είδος έργου καθώς και με βάση την ειδικότητα του μηχανικού.

Με τις παρ. 1 και 2 ορίζονται μια σειρά από τυπικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την έναρξη των εργασιών και την διαδικασία ελέγχου (θεώρηση της άδειας από το αστυνομικό τμήμα , τοποθέτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο του εργοταξίου, διατήρηση αντιγράφων της άδειας).
Με την παρ. 3 ορίζεται με σαφήνεια η υποχρέωση διενέργειας ελέγχου και αυτοψιών από
διαφορετικά κάθε φορά πρόσωπο (ελεγκτή δόμησης) με στόχο την άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας σχετικά με τη διαφάνεια την αμεροληψία και την ορθή κρίση των οργάνων. Επιπλέον, ως πρόσθετο στοιχείο αντικειμενικότητας και διαφάνειας των ελέγχων ορίζονται με την παρ. 4 επακριβώς τα στάδια των εργασιών της οικοδομής όπου διενεργούνται οι έλεγχοι καθώς και το περιοριστικό αντικείμενο αυτών.
Ειδικότερα, ο έλεγχος διενεργείται σε τρία διαφορετικά στάδια. Ο σχετικός περιορισμός τίθεται προκειμένου να υπάρξουν αυτοψίες :
α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων και οπλισμού θεμελίωσης και τοιχείων υπογείου,
β) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας, γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.
Eπιπλέον, ειδικώς για αυτούς του ελέγχους περιορίζεται μονοσήμαντα το αντικείμενο και τα στοιχεία ελέγχου σε βασικά στοιχεία πολεοδομικού ενδιαφέροντος με σκοπό την άμεση προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος και την αποφυγή διαφωνιών και αντιρρήσεων που θα προέκυπταν εάν ο έλεγχος καταλάμβανε ειδικότερα αντικείμενα εργασιών δόμησης για τα οποία μπορούν να προκύψουν ποικίλλεις ερμηνείες και τρόποι εφαρμογής.
Έτσι, αντίστοιχα, ο πρώτος έλεγχος στο στάδιο:
α) αφορά στην τήρηση του ξυλοτύπου, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης, των πλαγίων αποστάσεων και των διαστάσεων του κτιρίου, ο δεύτερος έλεγχος στο στάδιο,
β) αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, το ύψος, τη θέση του κτιρίου, το είδος της τοιχοποιίας, της θερμομόνωσης του κτιρίου, την τήρηση του εύρους του αντισεισμικού αρμού, τις διαστάσεις των εξωστών και την υποδομή εγκαταστάσεων και ο τρίτος έλεγχος στο στάδιο,
γ) αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τις όψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των
ημιυπαιθρίων χώρων, τις τελικές στάθμες, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις,
Από τα παραπάνω αναφερόμενα αντικείμενα του ελέγχου της παρ. 4 καθίσταται σαφές ότι ο έλεγχος της πολιτείας αποσκοπεί στην τήρηση των βασικών πολεοδομικών στοιχείων δημοσίου ενδιαφέροντος τα οποία αποτέλεσαν και αντικείμενο της βασικής κρίσης της πολιτείας για την έκδοση της άδειας δόμησης. Συνεπώς, πέραν των ανωτέρω, διασφαλίζεται και η απόλυτη σύνδεση του προληπτικού και του κατασταλτικού ελέγχου του Κράτους ο οποίος αποτυπώνεται σε ορισμένα, βασικά στοιχεία τα οποία δεν επιδέχονται διαφορετικών προσεγγίσεων και ερμηνειών.

Με την παρ. 5 καθορίζεται ότι ο αριθμός των ελέγχων ανά κατηγορία έργου, η διενέργεια των ελέγχων ανά ειδικότητα Μηχανικού και έργο καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια θα καθοριστεί με Τπουργική Απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ. Η συγκεκριμένη εξουσιοδοτική διάταξη παραπέμπει στον αρμόδιο Υπουργό την θέσπιση ενός ευρύτερου συστήματος ελέγχων αναλόγως του είδους του έργου και του τεχνικού αντικειμένου που θα εξετάζεται. Με τις παραγράφους 6, 7 και 8 καθιερώνεται ο τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας και ενημέρωσης των Επιβλεπόντων του έργου και της ΤΔΟΜ με στόχο την γρήγορη , προγραμματισμένη και άμεση διενέργεια των ελέγχων.
Ειδικότερα με την παρ. 6 ορίζεται η υποχρέωση του Γενικού Επιβλέποντος του έργου να ενημερώνει 10 ημέρες πριν την ολοκλήρωση κάθε σταδίου την Τ.ΔΟΜ. Η ενημέρωση της ΤΔΟΜ από τον ορισθέντα Γενικό Επιβλέποντα είναι σημαντική καθώς βάσει αυτής θα ορισθεί η ημερομηνία ελέγχου. Οι έλεγχοι διενεργούνται το αργότερο εντός (5) πέντε ημερών από την ορισθείσα ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε σταδίου.
Με την παρ. 7. καθορίζεται ότι η Τ.ΔΟΜ. ενημερώνει ηλεκτρονικά την αρμόδια υπηρεσία
του ΥΠΕΚΑ, η οποία ορίζει με ηλεκτρονική κλήρωση τον Ελεγκτή Δόμησης και τον ενημερώνει σχετικά, καθώς και τον κύριο του έργου και τον Γενικό Επιβλέποντα.
Με απόφαση του Τπουργού Π.Ε.Κ.Α. μπορεί να ανατίθεται η άσκηση της αρμοδιότητας ορισμού Ελεγκτή Δόμησης σε οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο ή όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης .
Με την παρ. 8 διασαφηνίζεται και επιβάλλεται η διενέργεια ελέγχων μόνον εφόσον έχουν πρωτίστως συμπληρωθεί από τους επιβλέποντες Μηχανικούς τα προβλεπόμενα στοιχεία για την δημιουργία ταυτότητας κτιρίου κατά το άρθρο 4 του ν. 3843/2010.

Με την παρ. 9 προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις α) για τον μελετητή μηχανικό στην περίπτωση που οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης, β) για τον επιβλέποντα μηχανικό στην περίπτωση που οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης.

Κύρωση σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που είχε ο ίδιος προηγουμένως ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και τον ελεγκτή δόμησης για τις σχετικές παραβάσεις των οικοδομικών εργασιών.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από εισήγηση του Εποπτικού
Συμβουλίου του άρθρου 17 και κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999, καταγράφονται στο μητρώο του άρθρου 8 και κοινοποιούνται στις ΤΔΟΜ, οι οποίες τηρούν μητρώο των μηχανικών, στους οποίους επιβάλλονται οι ποινές της παρούσας παραγράφου και μεριμνούν για την εκτέλεσή τους.

Με την παρ. 10 καθορίζεται ότι για μικρές παραβάσεις στη δόμηση επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού χρηματικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου του άρθρου 17 και κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου.

Με την παρ. 11 καθορίζεται ότι οι Επιβλέποντες Μηχανικοί σφραγίζουν το πιστοποιητικό πληρότητας κατά το άρθρο 3 του ν. 3843/2010 και διενεργείται η τελευταία αυτοψία. Μετά την τελευταία αυτοψία, εκδίδεται από τους Ελεγκτές Δόμησης που διενήργησαν τις υποχρεωτικές αυτοψίες το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.) το οποίο με ευθύνη του Ελεγκτή Δόμησης, παραδίδεται στην οικεία Τ.ΔΟΜ. και ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Με την παρ. 12. καθορίζεται ότι για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση για θεώρηση της άδειας δόμησης στην Τ.ΔΟΜ., η οποία ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών, και το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.).

Με την παρ. 13. προβλέπεται ότι η οικοδομή ή τμήμα της με αυτοτελή λειτουργία θεωρούνται περατωμένα αν υπολείπονται εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης, σύμφωνα με τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό.

Με την παρ. 14 προβλέπεται ότι η θεώρηση της αδείας δόμησης μπορεί να γίνει και για περατωμένο τμήμα της οικοδομής, εφόσον αποτελείται από χώρους με αυτοτελή λειτουργία.

Μετά την θεώρησή της, η έγκριση και η άδεια δόμησης παύουν να ισχύουν για το τμήμα το οποίο αποπερατώθηκε.
 

Άρθρο 8

Με το άρθρο 8 θεσπίζεται το μητρώο μελετητών και επιβλεπόντων μηχανικών και προσδιορίζεται η ευθύνη αυτών.

 

Άρθρο 9

Στο άρθρο 9 περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις που αφορούν στο κεφάλαιο Α΄.

Με την παρ. 1 παρέχεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης των στοιχείων βεβαίωσης χώρου κυρίας χρήσεως για τα τμήματα της οικοδομής που περιλαμβάνουν επαγγελματικούς χώρους, στα έντυπα της ταυτότητας Κτιρίου

Με την παρ. 2 καθορίζονται οι ευθύνες των ιδιοκτητών για την ακρίβεια των δηλουμένων ορίων των οικοπέδων τους και του δικαιώματος να ζητήσουν την έγκριση άδειας δόμησης.

Με την παρ. 3 ορίζονται τα επιπλέον τεχνικά στοιχεία που απαιτούνται για την εκπόνηση του τοπογραφικού διαγράμματος και με την παρ. 4 τα τεχνικά στοιχεία που απαιτούνται για την εκπόνηση του διαγράμματος δόμησης.

Με την παρ. 5 καθορίζεται η αρμοδιότητα της ΤΔΟΜ για τη βεβαίωση υψομέτρου στο τοπογραφικό διάγραμμα.

Με την παρ. 7. προσδιορίζεται ότι στην έννοια των οικοδομικών εργασιών για ανέγερση νέας οικοδομής ή προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή, περιλαμβάνονται και όλες εκείνες οι εργασίες που καθιστούν το κτίριο άρτιο για λειτουργία, όπως οι εργασίες για την κατασκευή περιτοιχίσεων, ή περιφράξεων, βόθρων, υπογείων δεξαμενών νερού εκσκαφών επιχώσεων, κοπής δένδρων.

Με την παρ. 8 ορίζεται ότι απαιτείται άδεια για αυτοτελείς εργασίες περιτοιχίσεων, επιχώσεων ή εκσκαφών ως και για την κοπή δένδρων, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν.
1337/1983.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Άρθρο 10

Με το άρθρο 10 ορίζεται ο τρόπος απόκτησης της ιδιότητας του Ελεγκτή Δόμησης, με τη λήψη άδειας από τον υπουργό ΠΕΚΑ και την εγγραφή του στο μητρώο Ελεγκτών Δόμησης του Άρθρου 14.

Επίσης θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του Ελεγκτή Δόμησης με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. ή υπαλλήλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 

Άρθρο 11

Στο άρθρο 11 ορίζονται οι αρμοδιότητες των Ελεγκτών Δόμησης, που αφορούν στον έλεγχο των εργασιών που εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη άδεια δόμησης και ο έλεγχος όλων των κατασκευών ύστερα από καταγγελία ή εντολή της ΕΤΕΔΕΝ ή του Τπουργού ΠΕΚΑ.

Επίσης διασφαλίζεται η αμερόληπτη δράση των Ελεγκτών δόμησης με εφαρμογή των κανόνων αμεροληψίας που ισχύουν για όλα τα διοικητικά όργανα.
 

Άρθρο 12

Με το άρθρο 12 καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων Ελεγκτών Δόμησης και η διαδικασία για τη λήψη της άδειας του Ελεγκτή Δόμησης, ώστε να διασφαλίζεται η ύπαρξη συστήματος κρατικού ελέγχου κατά την επιλογή των Ελεγκτών Δόμησης.
 

Άρθρο 13

Με το άρθρο 13 ορίζονται ο χρόνος ισχύος της άδειας Ελεγκτή Δόμησης.
 

Άρθρο 14

Με το άρθρο 14 θεσπίζεται το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης και καθορίζεται η διαδικασία κατάρτισης και τήρησής του και η υποχρέωση αναγραφής του αριθμού Μητρώου των Ελεγκτών Δόμησης στις πράξεις τους.
 

Άρθρο 15

Με το άρθρο 15 καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης και το ελάχιστο περιεχόμενο του πορίσματος των Ελεγκτών Δόμησης και οι διαδικαστικές ενέργειες μετά την έκδοσή του. Ειδικότερα προβλέπεται ότι τα πορίσματα των Ελεγκτών Δόμησης αποτελούν τη βάση για την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων από τις ΤΔΟΜ.
 

Άρθρο 16

Με το άρθρο 16 καθορίζεται ως υπηρεσία ελέγχου και παρακολούθησης του έργου των Ελεγκτών Δόμησης, η Ειδική Τπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΤΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ, η οποία μετονομάζεται με το παρόν, σε Ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης & Ενέργειας (ΕΤΕΔΕΝ) και καθορίζονται οι αρμοδιότητες της και ο τρόπος άσκησής τους. Οργανώνεται με τον τρόπο αυτό ένα πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα κρατικού ελέγχου της άσκησης του έργου των Ελεγκτών Δόμησης, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας και να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.
 

Άρθρο 17

Με το άρθρο 17 συστήνεται Εποπτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως προέδρου και του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
 

Άρθρο 18

Με το άρθρο 18 καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Εποπτικού Συμβουλίου και θεσπίζονται αυστηρές πειθαρχικές ευθύνες για τους Ελεγκτές Δόμησης που παραβαίνουν τα καθήκοντά τους. Επιπλέον καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου και επιβολής πειθαρχικών ποινών στους Ελεγκτές Δόμησης από τον υπουργό ΠΕΚΑ μετά από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Άρθρο 19

Με το άρθρο 19 παρέχεται ειδική και ορισμένη εξουσιοδότηση στους αρμόδιους υπουργούς για την έκδοση απόφασης, με την οποία ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται με την παραπάνω απόφαση η ρύθμιση της κατανομής των Ελεγκτών Δόμησης στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων των Ελεγκτών Δόμησης σε συνάρτηση με την επιφάνεια, το είδος και την κατηγορία της κατασκευής, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής τους και κάθε σχετική λεπτομέρεια .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Άρθρο 20

Με το άρθρο 20 προβλέπεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επίσης προβλέπεται ότι στις νησιωτικές περιοχές μπορούν να συγκροτούνται «Συμβούλια Αρχιτεκτονικής» (ΣΑ) με αρμοδιότητα σε περισσότερες περιφερειακές ενότητες.
 

Άρθρο 21

Στο άρθρο 21 ορίζονται οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής για την γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών.
 

Άρθρο 22

Με το άρθρο 22 καθορίζεται η σύνθεση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, τα οποία αποτελούνται από ένα αρχιτέκτονα υπάλληλο της αποκεντρωμένης Διοίκησης ως Πρόεδρο, ένα αρχιτέκτονα μέλος Δ.Ε.Π. ή δημόσιο υπάλληλο των Τπουργείων ΠΕΚΑ ή Πολιτισμού και Σουρισμού ή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ή της Περιφέρειας και δύο αρχιτέκτονες ιδιώτες μελετητές. Οι ιδιώτες μελετητές επιλέγονται με κλήρωση από μητρώα που τηρούνται σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
 

Άρθρο 23

Καθορίζονται στο άρθρο αυτό τα απαραίτητα προσόντα των αρχιτεκτόνων για την εγγραφή στα μητρώα επιλογής μελών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.
 

Άρθρο 24

Στο άρθρο 24 ορίζεται ο διάρκεια της θητείας των μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Επίσης για τη διασφάλιση της διαφάνειας ορίζεται ότι μετά τη λήξη της θητείας δεν επιτρέπεται ο ορισμός των ίδιων προσώπων ως μελών του ΣΑ, εκτός αν παρεμβληθεί διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) ετών.

Άρθρο 25

Με το άρθρο 25 καθορίζεται η διαδικασία λειτουργίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
 

Άρθρο 26

Στο άρθρο 26 προβλέπεται η συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ.

 

Άρθρο 27

Στο άρθρο 27 καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που εισηγείται και γνωμοδοτεί στον υπουργό ΠΕΚΑ για θέματα που έχουν σχέση με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, γνωμοδοτεί σε ειδικές περιπτώσεις για τις μελέτες που διαβιβάζονται σε αυτό από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και αποφασίζει επί των ενστάσεων που υποβάλλονται κατά των αποφάσεων των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
 

Άρθρο 28

Με το άρθρο 28 καθορίζεται η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής., το οποίο αποτελείται από :

- τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου ΠΕΚΑ με αρμοδιότητες σε θέματα αστικού περιβάλλοντος, ως Πρόεδρο .

-το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο υπουργείο ΠΕΚΑ, αναπληρούμενο από άλλο Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο του γραφείου του Νομικού Συμβούλου στο ΥΠΕΚΑ

- δύο αρχιτέκτονες Διευθυντές του υπουργείου ΠΕΚΑ, με τους αναπληρωτές τους.

- έναν αρχιτέκτονα του υπουργείου Πολιτισμού και τουρισμού, με τον αναπληρωτή του.

- έναν αρχιτέκτονα μέλος ΔΕΠ Αρχιτεκτονικής Σχολής, με τον αναπληρωτή του.

- δύο αρχιτέκτονες, εκπρόσωπους ΣΕΕ και ΣΑΔΑΣ αντίστοιχα, με τους αναπληρωτές τους. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕ και του ΣΑΔΑΣ επιλέγονται από καταλόγους που υποβάλλουν και πρέπει να έχουν τα προσόντα του Άρθρου 24 και ειδίκευση ή εμπειρία σε θέματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ή αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

- έναν αρχιτέκτονα με ειδίκευση ή εμπειρία στο σχεδιασμό τοπίου.

Άρθρο 29

Με το άρθρο 29 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής
 

Άρθρο 30

Με το άρθρο 30 προβλέπεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΤΠΟΘΑ) στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας

Επίσης προβλέπεται ότι στις νησιωτικές περιοχές μπορούν να συγκροτούνται «Συμβούλια Αρχιτεκτονικής» (ΣΑ) με αρμοδιότητα σε περισσότερες περιφερειακές ενότητες
 

Άρθρο 31

Στο άρθρο 31 καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
 

Άρθρο 32

Στο άρθρο 32 καθορίζεται η σύνθεση των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
 

Άρθρο 33

Με το άρθρο 33 προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης προσφυγής στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων κατά των πορισμάτων των Ελεγκτών Δόμησης και των πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων των Τ.ΔΟΜ., που εκδίδονται κατ΄ εφαρμογή του παρόντος και της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων για λόγους νομιμότητας.
 

Άρθρο 34

Με το άρθρο 34 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία εξέτασης των προσφυγών και θεσπίζεται ειδική πειθαρχική ευθύνη για τη μη αποστολή των προστίμων, που μπορούν να εισπραχθούν, στις αρμόδιες ΔΟΤ, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
 

Άρθρο 35

Στο άρθρο 35 προβλέπεται η συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΤΠΟΘΑ).
 

Άρθρο 36

Στο άρθρο 36 προβλέπονται οι αρμοδιότητες του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
 

Άρθρο 37

Με το άρθρο 37 καθορίζεται η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, που έχει ως εξής:
α. τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου ΥΠΕΚΑ, ως Πρόεδρο

β. το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο υπουργείο ΠΕΚΑ, αναπληρούμενο από άλλο Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο του γραφείου του Νομικού Συμβούλου στο ΥΠΕΚΑ

γ. τον Γενικό Διευθυντή Πολεοδομίας του υπουργείου ΠΕΚΑ, με τον αναπληρωτή του

δ. δύο (2) Διευθυντές του υπουργείου ΠΕΚΑ, με τους αναπληρωτές τους

ε. ένα (1) μηχανικό, εκπρόσωπο του ΣΕΕ, με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του

στ. ένα (1) μηχανικό, Εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας , με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του.
 

Άρθρο 38

Με το παρόν άρθρο αναδιαρθρώνονται οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ως κύριος φορέας του κράτους για την εφαρμογή των επιταγών του άρθρου 24 του Συντάγματος και ειδικότερα συνδυαστικώς των παραγράφων 2 και 6 αυτού, βάσει της ισχύουσας εν γένει πολεοδομικής νομοθεσίας και ειδικότερα των άρθρων 3 και 4 του ν. 1577/1985 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 2831/2000 και ισχύει, έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση, παρακολούθηση της εφαρμογής και συνεχή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που προάγει την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του γενικότερου πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας, τόσο σε χωρικό όσο και σε κτιριακό επίπεδο, ως και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας λόγω υπαγωγής ακινήτων υπό καθεστώς προστασίας. Ομοίως, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να μεριμνά εν γένει για την προώθηση και προαγωγή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας, την ενθάρρυνση της δημιουργικής ενσωμάτωσης παραδοσιακών προτύπων στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις, την προώθηση νέων τεχνολογιών και υλικών δόμησης φιλικών προς το περιβάλλον, τη διαμόρφωση και βελτίωση πλαισίου σχετικού με τον αστικό εξοπλισμό των ελευθέρων δημοσίων χώρων και την παρακολούθηση και συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις στα εν λόγω πεδία.

Έχοντας ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου έργου του υπουργείου στους υπ’ όψη τομείς, προωθείται η σύσταση Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής. Με την υπό σύσταση υπηρεσία, το υπουργείο θα αναβαθμίσει, εξειδικεύσει και εμβαθύνει την έρευνα και το έργο του στον τομέα της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών ανθρωπογενών στοιχείων, κατασκευών και συνόλων. Σημειώνεται ότι άνω των 820 οικισμών έχουν ήδη υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας με την κήρυξή τους ως παραδοσιακοί, ενώ αντίστοιχα έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα άνω των 9.500 κτιρίων. Επιπλέον, η νέα Διεύθυνση θα δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας που εξελίσσεται τάχιστα με την εισαγωγή νέων υλικών, τεχνολογιών και περιβαλλοντικών παραμέτρων. Η νέα υπηρεσία με το έργο της θα συνδράμει την εφαρμογή ποιοτικής και αποτελεσματικής διοίκησης και πολιτικών στους υπ’ όψη ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετηθεί το αίτημα για μείωση της γραφειοκρατίας και επίσπευση των διαδικασιών διεκπεραίωσης των υποθέσεων των ενδιαφερομένων πολιτών. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει συντονισμένη προώθηση εργαλείων πολιτικής γης, με την παροχή κατευθύνσεων άσκησης κατάλληλων πολιτικών για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των αστικών λειτουργιών.

Παράλληλα, και προκειμένου να εξασφαλιστεί αφενός η διατήρηση του ιδίου αριθμού Διευθύνσεων με τον υφιστάμενο κι αφετέρου η λειτουργικότητα και ισορροπία των υπολοίπων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας, προτείνονται κάποιες τροποποιήσεις διάρθρωσης με κύρια σημεία: (α) την παύση λειτουργίας της Δ/νσης Οικιστικής Πολιτικής και Κατοικίας (ΔΟΠΚ), της οποίας τα τμήματα, οι αρμοδιότητες και το προσωπικό μετακινούνται είτε προς την νέα Δ/νση Αρχιτεκτονικής ή προς την Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΔΠΣ), (β) την μετακίνηση του Σμήματος Μεταφοράς
Συντελεστή από την Δ/νση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) στην
νέα Δ/νση Αρχιτεκτονικής, (γ) την σύσταση νέου τμήματος Οργανωμένης Οικιστικής Ανάπτυξης και Στεγαστικής Πολιτικής καθώς και αυτόνομου Γραφείου Άρσης Απαλλοτριώσεων στην ΔΠΣ. Επίσης συστήνεται στη Διεύθυνση χωροταξίας τμήμα Ρυθμιστικών Σχεδίων Πόλεως και Οικιστικής Δομής, στο οποίο μεταφέρεται το υφιστάμενο τμήμα Οικιστικής Δομής με τις αρμοδιότητές του.
Η προτεινόμενη σύσταση των δύο τελευταίων υπηρεσιακών μονάδων οφείλεται στην διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη γρήγορης και αποτελεσματικής διαχείρισης των αντίστοιχων
θεμάτων. Ειδικότερα, βρίσκονται σε εξέλιξη τα Ρυθμιστικά Σχέδια των μεγάλων πόλεων και το ΥΠΕΚΑ πρέπει να ασκεί τον επιτελικό του ρόλο στον πολεοδομικό σχεδιασμό του επιπέδου αυτού. Επίσης, ο μεγάλος αριθμός άρσεων απαλλοτρίωσης, το εξειδικευμένο και σύνθετο αντικείμενο των θεμάτων και οι δεσμευτικές χρονικές προθεσμίες για την αντιμετώπισή τους, λόγω συμμόρφωσης προς δικαστικές αποφάσεις, καθιστούν δυσχερή τον προγραμματισμό τους με το σημερινό οργανωτικό σχήμα και λοιπές αρμοδιότητες των τμημάτων.
 

Άρθρο 39

Σο παρόν άρθρο επιχειρεί να επιλύσει πολυετή προβλήματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Ι) Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί (Ο.Σ.) λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα έτη, απέκτησαν διφυή χαρακτήρα. Εκτός από τις ενέργειες που κατατείνουν να εξασφαλίσουν κατοικίες στα μέλη τους, εν τοις πράγμασι

ασκούν και εμπορικές πράξεις, όπως εισπράξεις ενοικίων, αγοραπωλησία μερίδων προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο Ο.Σ., π.χ. για σύνταξη ΜΠΕ και εκτέλεση των έργων υποδομής, συμβάλλονται με κατασκευαστικές εταιρείες, συνάπτουν δανειακές συμβάσεις, κλπ. Ειδικότερα οι Ο.Σ., οι οποίοι πριν το 1984 είχαν εγκεκριμένο σχέδιο προβαίνουν ελεύθερα σε αγοραπωλησία μερίδων με υψηλότατο τίμημα, που καθορίζεται από τις τρέχουσες τιμές αξίας γης των εκτάσεών τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο διοικητικός - οικονομικός έλεγχος και η εποπτεία των ενεργειών των διοικήσεων των Ο.Σ, όσον αφορά την διαχείριση της περιουσίας του Ο.Σ. εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι εκτός πεδίου αρμοδιοτήτων του και ως εκ τούτου ανέφικτος. Οι προσπάθειες που έγιναν με το ισχύον π.δ 93/1987 να ελεγχθούν οικονομικά ορισμένοι Ο.Σ. μετά από καταγγελίες με τη παραπομπή τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο απεδείχθησαν άκαρπες.

Η εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 14 του π.δ. 93/1987 είναι ατελέσφορη διότι τις περισσότερες φορές το ΥΠΕΚΑ καλείται να επιλύσει ιδιωτικές διαφορές μεταξύ μελών Ο.Σ. και των διοικήσεών τους για τις οποίες η Διοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα και οι οποίες θα πρέπει να επιλύονται από τα αρμόδια δικαστήρια στα πλαίσια της
‘αυτοδιοίκησης’ και ‘αυτοδιαχείρισης’ του νομικού προσώπου του συνεταιρισμού. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη διαμορφωμένη νομολογία των δικαστηρίων και εγγράφων του
Συνηγόρου του Πολίτη, η Διοίκηση δεν μπορεί να οδηγείται σε ασφαλή νομικά συμπεράσματα περί της υπαιτιότητας των καταγγελλομένων, δεδομένου ότι η υπαιτιότητα είναι μία έννοια η οποία διαπιστούται μόνο δικαστικά και πρέπει να στηρίζεται σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

ΙΙ) Μέχρι σήμερα πολλοί Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 δεν έχουν ακόμα κατασκευάσει ή ολοκληρώσει τα τεχνικά έργα υποδομής και τα κοινόχρηστα έργα στις εκτάσεις των ιδιοκτησιών τους.
Παρά τη δυνατότητα που δόθηκε στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς με τη διάταξη του άρθρο 24 του π.δ. 93/1987 να κατασκευάσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των υπό πολεοδόμηση περιοχών, η πράξη ανέδειξε τα εγγενή προβλήματα στη λειτουργία τους που οδήγησε στη στασιμότητα των εν λόγω έργων. Περαιτέρω, η στασιμότητα των εν λόγω έργων υποδομής αποτελεί συχνά ανασχετικό παράγοντα για τον ορθό και ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό εκ μέρους της Πολιτείας.
Οι προτεινόμενες διατάξεις ανταποκρίνονται στις επιταγές των άρθρων 12 και 24 του
Συντάγματος και αποσκοπούν στη βιώσιμη ανάπτυξη των θεσμοθετημένων οικιστικών περιοχών και την ολοκλήρωση των υποδομών με την συμβολή των οικείων ΟΣΑ.
Συγχρόνως, με την παρούσα ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης εγκαταλελειμμένων περιοχών και ολοκλήρωσης της στεγαστικής αποκατάστασης των μελών
των οικοδομικών συνεταιρισμών.

ΙΙΙ) Κατόπιν των παραπάνω, οι προτάσεις διαμορφώνονται ως ακολούθως:

- Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί να υπάγονται και να εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ν. 1667/1986, που άλλωστε τους διέπει και σήμερα.

- Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί να εποπτεύονται από το ΥΠΕΚΑ μόνο για θέματα αρμοδιοτήτων του, δηλαδή διαδικασίες χωροθέτησης, πολεοδόμησης, το καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, έγκριση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

- Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση των οικοδομικών συνεταιρισμών πρέπει είναι η έκδοση βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι η προτεινόμενη έκταση είναι εντός ΠΕΡΠΟ (άρθρο 24 ν.
2508/97).

- Να τεθεί όριο στη λειτουργία των Ο.Σ . Όταν επιτελέσουν τον σκοπό τους να δύνανται με απόφαση Γ.Σ να λειτουργούν πχ για μία 10ετία ως σωματείο, σύλλογος και κατόπιν οι εκτάσεις τους και η σχετική συντήρησή τους να περιέρχονται στους Δήμους.

- Να τεθεί αποκλειστική 10ετής προθεσμία, από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, για την ολοκλήρωση των έργων τεχνικής υποδομής.

- Σα έργα υποδομής να μπορούν να εκτελεστούν και από τους οικείους ΟΣΑ.

- Να μπορούν να συμπράττουν οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με τους οικείους ΟΣΑ για την εκτέλεση των έργων υποδομής.

- Σε κάθε περίπτωση μετά την παρέλευση της δεκαετούς προθεσμίας, η εκτέλεση των έργων υποδομής, να υπάγεται στον οικείο Ο.Σ.Α.

- Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

- Σην αρμοδιότητα ελέγχου και εποπτείας των έργων υποδομής(προϋπολογισμός, καλή κατασκευή, πρόγραμμα ολοκλήρωσης), να έχει πλέον η Περιφέρεια στην οποία υπάγεται ο Δήμος όπου ο Ο.Σ έχει την έκτασή του. Σήμερα την αντίστοιχη αρμοδιότητα έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Κ.Τ.Α με αρ.13932/4.4.2004).

- Όσοι Ο.Σ δεν εφαρμόσουν τη πολεοδομική μελέτη εντός της προθεσμίας να ανακαλείται η πολεοδομική τους μελέτη και να επέρχεται αυτοδίκαια η διάλυσή τους, μετά από διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου Περιφερειάρχη. Όσοι Ο.Σ αναλαμβάνουν την εκτέλεση των έργων υποδομής στην έκτασή τους, μετά την εκπνοή απράκτου της προθεσμίας, διαλύονται κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμοδίου Δικαστηρίου μετά από αίτηση της Περιφέρειας και τα έργα αναλαμβάνει ο ΟΣΑ.

- Οι προϋφιστάμενοι του έτους 1984 Ο.Σ με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο να διέπονται από τις διατάξεις του ν. 1667/1986. Όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος (είτε οι ίδιοι, είτε οι ΟΣΑ είτε από κοινού, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρούσας) σε διάστημα 18 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Μετά τη παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν οι Ο.Σ.Α.
- Παρατείνεται για 2 έτη η διάρκεια των Ο.Σ προκειμένου να εναρμονίσουν τα
καταστατικά τους σύμφωνα με τα εκτεθέντα και να υποβάλλουν, χρονοδιάγραμμα –έκθεση έργων υποδομής προς έγκριση στην Περιφέρεια.
 

Άρθρο 40

Με το άρθρο 40 ρυθμίζονται θέματα σχετικά με απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)
Ειδικότερα, με την παρ.1 επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) σε ανενεργά λατομεία ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν οριστεί ως θέσεις κατάλληλες για εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ). Επίσης ορίζεται ρητά ότι η διάρκεια της λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των ΑΕΚΚ σε λατομεία δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο αποκατάστασης του λατομείου που ορίζεται με τη σύμβαση ανάθεσης του αναδόχου
Με την παρ. 2 ρύθμιση αυτή επιτρέπεται ρητά η απόθεση προϊόντων εκσκαφών από την κατασκευή δημοσίων έργων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έργα με σύμβαση
παραχώρησης, σε ανενεργά λατομεία για τη μερική ή ολική αποκατάστασή τους μετά από εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης που περιλαμβάνει και τη χυτοτεχνική μελέτη καθώς και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.).
Με την παρ. 3 ορίζεται ρητά ότι η αποκατάσταση των χώρων που ανήκουν στο δημόσιο,
γίνεται με δαπάνη και μέριμνα των εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ, μεταφέρεται η αρμοδιότητα ανάθεσης της αποκατάστασης των δημόσιων λατομείων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τον τρόπο ανάθεσης και επίβλεψης του έργου.
Με την παρ. 4 καταργείται η παρ. 11 του άρθρου 11 της ΚΤΑ 36259/1757/Ε103/2010 «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ).»
Σέλος, με την παρ. 5 καταργείται η εξαίρεση των αποβλήτων της κατηγορίας 17 05 06 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων από τους ποσοτικούς στόχους για την αξιοποίηση των αποβλήτων από κατασκευές, εκσκαφές και κατεδαφίσεις του άρθρου 12 της ΚΤΑ 36259/1757/Ε103/2010 (Β’1312) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υποπαράγραφο (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/98.
 

Άρθρο 41

Με το άρθρο 41 ρυθμίζονται ζητήματα θαλάσσιας χωροταξίας.
Ο θαλάσσιος χώρος έχει αποκτήσει σήμερα πρωτεύουσα σημασία. Η εξάντληση σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό της «εκμετάλλευσης» του χερσαίου χώρου από μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, στρέφει τα βλέμματα στην «αναξιοποίητη» θάλασσα και στο βυθό της. Πρωταρχικός στόχος της διαχείρισης των θαλάσσιων χρήσεων είναι η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, και όχι μόνο η διατήρηση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έτσι η διαχείριση των θαλάσσιων χρήσεων αποκτά αναπτυξιακή διάσταση καθώς συμβάλλει στην επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών αλλά και πολιτικών στόχων. Σ’ αυτό το πλαίσιο η κατοχύρωση των οικολογικών διαδικασιών και η εναρμόνιση και συναίνεση των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τις διάφορες χρήσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελούν προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση της θαλάσσιας παραγωγικής αναπτυξιακής διαδικασίας. Η Παγκόσμια Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (1987) υποστηρίζει ότι ακόμη και η ίδια η ανθρώπινη επιβίωση, εξαρτάται από τις σημαντικές προόδους που πρέπει να γίνουν στην διαχείριση των θαλασσών και των ωκεανών.
Η διάθεση χώρου με λογικό και λειτουργικό τρόπο για να ελαχιστοποιηθούν οι
συγκρούσεις συμφερόντων και, αν είναι δυνατό, να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ των τομέων και/ή των χρηστών αποτελεί βασική προτεραιότητα στη διαχείριση θαλάσσιων χρήσεων.
Λόγω των αλληλοκαλυπτόμενων στόχων και επιθυμιών, σημειώνεται ότι όλες οι χρήσεις
που εντοπίζονται στο θαλάσσιο χώρο δεν είναι συμβατές η μια με την άλλη, αντίθετα πολλές φορές ανταγωνίζονται για το θαλάσσιο χώρο ή έχουν δυσμενείς επιπτώσεις η μία

στην άλλη. Φαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μη δυνατότητας συνύπαρξης, στην ίδια θαλάσσια περιοχή, χρήσεων υδατοκαλλιεργειών, θαλάσσιου τουρισμού και υπεράκτιων εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου. χαρακτηριστικά μια μελέτη για τη βελγική θάλασσα αναφέρει ότι οι συγκρούσεις των χρηστών της ή οι αρνητικές επιδράσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους είναι πιο σημαντικές από τα όποια θετικά αποτελέσματα μπορούν δημιουργούνται στην θάλασσα.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες οι Σομείς Θαλάσσιου χωροταξικού Σχεδιασμού, διακρίνονται στους:

1. χωρικά ύδατα-Διεθνή ύδατα
2. Θαλάσσιου λεωφόροι και διάδρομοι ναυσιπλοΐας
3. Αιγιαλίτιδα ζώνη, ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης κάτω από το βυθό
4. Θαλάσσιες ζώνες λιμένων
5. Θαλάσσιες ζώνες προστασίας παράκτιου αστικού περιβάλλοντος (αστικά θαλάσσια μέτωπα)
6. υπεράκτιες λιμενικές εγκαταστάσεις και υπεράκτιες εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης πλοίων
7. Ναυπηγεία, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες (ΝΕΖ)
8. Ράδα πλοίων
9. Καταφύγια πλοίων
10. Θαλάσσιες περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται από τα πλοία
11. Θαλάσσιου διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υδροπλάνων
12. Ζώνες ελεύθερης πρόσβασης παράκτιων περιοχών
13. Μαρίνες, περιοχές αγκυροβολίων, περιοχές απαγόρευσης αγκυροβολίων
14. Ζώνες ασφάλειας σε λιμένες, τερματικούς σταθμούς, θαλάσσιους διαδρόμους
15. Θαλάσσιες περιοχές αλιείας ή απαγόρευσης αλιείας
16. Θαλάσσια πάρκα: υπεράκτια αιολικά πάρκα, καταδυτικά πάρκα, αναψυχής κ.α.
17. Ζώνες θαλάσσιας και υποθαλάσσιας εκμετάλλευσης (π.χ. υδατοκαλλιέργεια)
18. Θαλάσσιες περιοχές στρατιωτικών επιχειρήσεων ή ασκήσεων
19. Προστατευμένες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, ζώνες με ειδικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον (περιοχές Natura,κ.α.)
20. Θαλάσσιες περιοχές τουρισμού (παραλίες κολύμβησης, ιστιοπλοϊκού, καταδυτικού, αλιευτικού τουρισμού, κ.α.)
21. Περιοχές άντλησης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και διέλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου (εγκαταστάσεις, αγωγοί, θαλάσσιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου κ.α.) και άλλων εξορύξεων
22. υποθαλάσσια δίκτυα πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού
23. Περιοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - ΑΠΕ
24. Προστατευμένοι θαλάσσιοι αρχαιολογικοί χώροι (π.χ. ναυάγια)
25. Θαλάσσιες περιοχές ερευνητικού ενδιαφέροντος (π.χ. το υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο νετρίνων στην Πύλο)
26. Πλωτές πλατφόρμες (π.χ. αφαλάτωση)
27. Θαλάσσιες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. ιστορική ναυμαχία)

Σήμερα, υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα σύνταξης και θεσμοθέτησης ενός Ειδικού χωροταξικού Σχεδίου για τον Θαλάσσιο χώρο, με σκοπό να οργανωθούν οι χρήσεις του θαλάσσιου χώρου, με βάση τα καλύτερα πρότυπα που έχουν δοκιμαστεί στο χερσαίο χώρο. Πολλές χώρες με μικρότερη θαλάσσια επιφάνεια από την Ελλάδα έχουν συντάξει

αντίστοιχα πλαίσια με σκοπό όχι μόνο να προστατεύσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και να αναπτύξουν παραγωγικές δραστηριότητες με τρόπο ολοκληρωμένο.

Σην πρωτοβουλία αυτή πρέπει να την αναλάβει το ΥΠΕΚΑ, αρμόδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, όπως επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος εν γένει. Επίσης το ΥΠΕΚΑ είναι αρμόδιο και για τον κλάδο της Ενέργειας, τομέας που αποκτά εξέχουσα σημασία στο θαλάσσιο χώρο στις μέρες μας.
 

Άρθρο 42

Στις παρ. 1 και 2 τίθενται διατάξεις που αφορούν σε συλλογικά γνωμοδοτικά όργανα που προβλέπονται από την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.

Με την παρ. 3 διευκρινίζεται ότι στην έννοια των ειδικών καταστημάτων του άρθρου 5 παρ.
2 του π.δ. της 24/31-5-1985 (ΦΕΚ Δ/270) (άρθρο 166 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, π.δ. από 14.7.99 ΦΕΚ Δ 580/27.7.99) εμπίπτουν και τα πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, που προορίζονται για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, προκειμένου να αρθούν αμφιβολίες από τη μη ρητή αναφορά τους ως τέτοιων.

Οι παρ. 4 και 5 αφορούν σε ζητήματα εισφοράς σε χρήμα και μετατροπής της εισφοράς γης σε χρήμα του ν. 3212/2003.
Με την διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3212/2003 που τροποποίησε το άρθρο 9 του ν. 1337/83 ορίσθηκε ότι «η εισφορά σε χρήμα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της ιδιοκτησίας όπως αυτή διαμορφώνεται με την πράξη εφαρμογής και την τιμή ζώνης του οικοπέδου κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής». Η διατύπωση της διάταξης αυτής δεν ανταποκρίνεται στις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν. 1249/82 και ορίζουν τις τιμές, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με το Αντικειμενικό Σύστημα, αφού η έννοια της τιμής ζώνης του οικοπέδου δεν υπάρχει αυτούσια. Η τιμή ζώνης του οικοπέδου προκύπτει από την εφαρμογή των συντελεστών όπως ορίζονται με την προτεινόμενη ρύθμιση.
Με τη διάταξη του άρθρου 12 παρ. 13 του ν.1337/83 (που προστέθηκε με το άρθρο 11 παρ. 3
του ν. 3212/2003) ορίζεται ότι : «Ο προσδιορισμός της αξίας των τμημάτων που μετατρέπονται σε χρηματική εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 8
γίνεται από το αρμόδιο Δικαστήριο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2882/2001. Σα ποσά από τη μετατροπή διατίθενται αποκλειστικά για την αποζημίωση ρυμοτομούμενων τμημάτων ιδιοκτησιών της ίδιας περιοχής.». Η διατύπωση της παραπάνω διάταξης αποκλείει τη συμβιβαστική επίλυση των σχετικών διαφορών, παρόλο που προβλέπεται από το ν. 2882/2001, αλλά και τον ΚΠολΔ. Με την παρούσα προτείνεται η ανάλογη εφαρμογή του Κεφαλαίου Δ’ του ν. 2882/2001, προκειμένου να μην αποκλείεται η συμβιβαστική επίλυση των σχετικών διαφορών.
Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η διάθεση των πόρων από την μετατροπή της εισφοράς γης σε χρήμα σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνεται για την καταβολή των αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων τμημάτων, όπως προβλέπεται από την παραπάνω διάταξη, με συνέπεια την απώλεια των κοινόχρηστων χώρων και προτείνεται να προστεθεί ότι «κάθε διάθεση των ποσών αυτών για άλλο σκοπό είναι άκυρη».

Με την παρ. 6 τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 21 του ΓΟΚ, όσον αφορά στο όργανο που εγκρίνει τις παρεκκλίσεις των ειδικών κτιρίων, που επιβάλλονται για λειτουργικούς λόγους,

ως προς το ύψος για μεμονωμένα στοιχεία του κτιρίου και ως προς την κατασκευή περισσότερων τους ενός υπογείου.
Η παραπάνω διάταξη, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι οι παραπάνω παρεκκλίσεις εγκρίνονται με απόφαση του οικείου νομάρχη. Με την παρούσα ρύθμιση η εν λόγω αρμοδιότητα αποδίδεται στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η παρ. 7 αφορά στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Σο ΚΑΠΕ ιδρύθηκε με το π.δ. 375/1987 (ΦΕΚ 167, Σεύχος Α’/17.09.1987), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 30 του ν. 3734/2009, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 παρ. 1 του ν. 1514/1985 «Ανάπτυξη της Επιστημονικής και Σεχνολογικής Έρευνας» (ΦΕΚ Α’ 13), εποπτευόμενο αρχικά από το υπουργείο Βιομηχανίας, Έρευνας και Σεχνολογίας και ειδικότερα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Σεχνολογίας και στη συνέχεια, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 189/2009 (ΦΕΚ Α΄221/05.11.2009)
«Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των υπουργείων», το ΚΑΠΕ εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σο ΚΑΠΕ υπαγόμενο στην έννοια του ερευνητικού φορέα, εποπτευόμενου από το Κράτος μέσω του
ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με ρητή διάταξη του άρθρου 32 Κεφάλαιο Ε΄ του ν. 3653/2008, για την εκτέλεση των ερευνητικών προγραμμάτων που εκτελεί, προβαίνει στη πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις μίσθωσης έργου, όπως ακριβώς τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα τα υπαγόμενα στην εποπτεία της ΓΓΕΣ. Συνεπώς, με την προτεινόμενη ρύθμιση, αντιμετωπίζεται με τρόπο ενιαίο και αποτελεσματικό, το θέμα της πρόσληψης των συμβασιούχων έργου, στο πλαίσιο των αναγκών συγκεκριμένου επιδοτούμενου, συγχρηματοδοτούμενου ή αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος, στα ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και ερευνητικούς φορείς, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.
3653/2008.

Η διάταξη της παρ. 8 τροποποιεί την υποπαράγραφο (δ) της παραγράφου 5 του άρθρου 21 του ν. 1650/1986. Συγκεκριμένα, απαιτείται επιπρόσθετη παράταση 1 μήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την ολοκλήρωση της κατάθεσης των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που εκκρεμούν, και τα οποία έχουν συνταχθεί με βάση τις προγενέστερες του ν. 3937/2011 διατάξεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επαναληφθεί η δημόσια διαβούλευση και η επακόλουθη επεξεργασία των αποτελεσμάτων τους (με βάση τις διατάξεις του ν.3937/2011) με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στην έκδοσή τους.

Στην παρ. 9 προβλέπεται ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις κατατάσσονται και υπάγονται στις χρήσεις γης που προβλέπονται στα προεδρικά διαταγμάτα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
Με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται λεπτομερείς ειδικότερες δραστηριότητες, λειτουργίες και
εγκαταστάσεις να υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στα διατάγματα χρήσεων γης, με σκοπό την ασφάλεια δικαίου και την επιστημονικά τεκμηριωμένη
υπαγωγή τους.
Σήμερα, η σχετική κατάταξη γίνεται με ερμηνεία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Με την παρ. 10 παρατείνονται μέχρι την 31.12.2013 οι προθεσμίες της παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 3208/2003 (Α’ 303/24.12.2003).
Σύμφωνα με την παραπάνω παράταση, κατασκηνώσεις και παιδικές εξοχές που λειτουργούν πριν από την ισχύ του ν. 3208/2003 σε δημόσια και μη δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και σε εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων νομίμως υφιστάμενων οικισμών προ του 1923, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι την 31.12.2013, και μέχρι την ημερομηνία αυτή οφείλουν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 1650/1986, όπως ισχύει.
Επίσης, οι παραπάνω κατασκηνώσεις υποχρεούνται μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία
(31.12.2013) να λάβουν απόφαση παραχώρησης ή εγκατάστασης κατά τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 18 του ν. 3208/2003, οικοδομική άδεια και άδεια λειτουργίας, σύμφωνα
με τις κείμενες διατάξεις. Για διακατεχόμενες εκτάσεις απαιτείται και συναίνεση του διακατόχου για την παραχώρηση.

Με τις παραγράφους 11 – 14 τροποποιείται ο ν. 3889/2010 για το Πράσινο ταμείο. Ειδικότερα, με την παράγραφο 12 βελτιώνεται η διαδικασία αποσπάσεων στο Πράσινο Σαμείο με σκοπό την άρτια στελέχωσή του. Με την παράγραφο 13 διασφαλίζεται η συνέχιση της νομικής και δικαστικής εκπροσώπησης του Πράσινου Σαμείου από το Νομικό
Συμβούλιο του Κράτους με σκοπό την βέλτιστη και ασφαλέστερη υπεράσπιση των
συμφερόντων του, ενώ επίσης με την παράγραφο 14 ρυθμίζεται ο επιμερισμός της κινητής και ακίνητης περιουσίας που κατείχε το Κεντρικό ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και
Δασών, ώστε το «Πράσινο ταμείο» να αναλάβει την αναγκαία υποδομή για την υλοποίηση των σκοπών του και να μπορούν να αποδοθούν τα λοιπά στοιχεία της περιουσίας αυτής στους φυσικούς χρήστες της.

Με την παρ. 15 εισάγεται αναγκαία μεταβατική διάταξη για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 3937/2011. Με την παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 3937/2011, καταργήθηκε η διάταξη της παρ. 23 του άρθρου 20 του ν. 3399/2005 που προέβλεπε ότι ζώνη 600 μέτρων εκατέρωθεν του εθνικού οδικού δικτύου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γη υψηλής παραγωγικότητας». Παραλήφθηκε όμως η προσθήκη μεταβατικής διάταξης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του νόμου με γνώμονα το κράτος δικαίου και την ομαλή μετάβαση από το προγενέστερο καθεστώς στο νέο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν εκκρεμείς αιτήσεις με πλήρη φάκελο για οικοδομική άδεια να μην μπορούν να εκδοθούν. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, όσοι είχαν υποβάλει πλήρεις φακέλους στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, μπορούν πλέον να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το κράτος δικαίου και προστατεύεται η πολιτεία από ενδεχόμενη έγερση αγωγών αποζημίωσης.

Η παρ. 16 αφορά σε ορισμένες περιοχές που, είτε επειδή δεν είχαν θεσμοθετηθεί οι πολεοδομικοί κανόνες και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, είτε επειδή οι θεσμοθετημένοι κανόνες το επέτρεπαν, ιδρύθηκαν και λειτουργούν μέχρι σήμερα, σειρά επιχειρήσεων ‘‘ βιοτεχνικού αντικειμένου ’’, χαρακτηριζόμενες ως εργαστήρια χαμηλής όχλησης (συνεργεία συντήρησης οχημάτων, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κ.λ.π. ).
Στη συνέχεια, είτε μεταβλήθηκαν οι πολεοδομικοί όροι και οι χρήσεις γης, είτε καθορίστηκαν τέτοιοι που δεν επιτρέπουν πλέον τη νόμιμη λειτουργία των παραπάνω επιχειρήσεων με την χορήγηση σε αυτές, της προβλεπόμενης άδειας λειτουργίας.

Όπου η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών, κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και για την αποφυγή δημιουργίας εντονοτάτων κοινωνικών εκρήξεων που πιθανότατα θα προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας τους εν όψει και των επικρατουσών οικονομικών συγκυριών και στα πλαίσια άρσης πιθανών αδικιών, που προέκυψαν από την μετέπειτα αλλαγή των χρήσεων γης σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές, επιχειρείται και είναι σε εξέλιξη διαδικασία τροποποίησης των τοπικά ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων και χρήσεων γης.

Επειδή η επιχειρούμενη ως άνω τροποποίηση, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που καθιστούν χρονοβόρα την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και επειδή υφίσταται άμεση ανάγκη, προσωρινής έστω διασφάλισης της νομιμότητας της λειτουργίας των αναφερόμενων επιχειρήσεων, προτείνεται η χορήγηση σε αυτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προσωρινής άδειας λειτουργίας 3ετούς διάρκειας, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα όργανα της πολιτείας να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αλλαγής των χρήσεων γης.

Η παρ. 17 αφορά στην εφαρμογή του άρθρου 35 του ν. 3937/2011 (Α’ 60). Στο άρθρο αυτό προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων οικισμών στερουμένων εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, είτε πρόκειται για οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, οριοθετημένους κατά τις διατάξεις του από 24.4. – 3.5.1985 π.δ., είτε για οικισμούς προϋφιστάμενους του έτους 1923, οριοθετημένους, κατά τις σχετικές διατάξεις, εδαφικών τμημάτων που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με πράξεις παραχώρησης που έχουν μεταγραφεί στα οικεία βιβλία μεταγραφών των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων. Με την έναρξη εφαρμογής της διάταξης προέκυψε ότι μεγάλος αριθμός των παραπάνω πράξεων παραχώρησης δεν μπόρεσαν να μεταγραφούν, λόγω άρνησης των υποθηκοφυλάκων. Αυτές οι παραχωρήσεις, εφόσον είναι πραγματικές, μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων αυξάνοντας έτσι τους κοινόχρηστους χώρους προς όφελος της λειτουργικότητας των παραπάνω οικισμών.

Με την παρ. 18 δίνεται η δυνατότητα χωροθέτησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών εντός υφιστάμενων ή ιδρυόμενων κοιμητηρίων ή σε επαφή με αυτά χωρίς να τάσσεται ως πρόσθετη προϋπόθεση ότι η χρήση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Με την παρ. 19 επιδιώκεται να διευκολυνθεί ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία του
Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.
Η έκταση στην οποία λειτουργεί το παραπάνω Νοσοκομείο είναι δημόσια έκταση και τα
κτίσματα επ’ αυτού έχουν παραχωρηθεί στο Νοσοκομείο από το υπουργείο υγείας.
Σημειώνεται ότι η Διοίκηση έχει εγκρίνει την εγκατάσταση και λειτουργία του Νοσοκομείου με πράξεις της ήδη πριν το Σύνταγμα του 1975. Με τις πράξεις αυτές καταργήθηκε σιωπηρά και εν τοις πράγμασι η αναδάσωση του 1934, δεδομένου ότι επήλθε αλλαγή της χρήσης. Σε
κάθε δε περίπτωση με την απόφαση αναδάσωσης του 1999 (Δ’ 7) εξαιρέθηκε το εν λόγω
Νοσοκομείο και οι αύλειοι αυτού χώροι.
Επειδή επιτρέπεται η παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων για χρήση περίθαλψης ΠΕΣΤΠ,
αλλά όχι αναδασωτέων, και δεδομένης της αλλαγής χρήσης, γίνεται και τυπικά η άρση της αναδάσωσης, παραχωρείται κατά κυριότητα ο χώρος στο Νοσοκομείο και καθορίζονται συγκεκριμένοι όροι και περιορισμοί δόμησης, ώστε να καταστεί δυνατός ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Με την παρ. 20 προτείνεται η τροποποίηση και συμπλήρωση της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3468/2006, για τους κατωτέρω λόγους:
Ο μετακλητός υπάλληλος που προβλέπεται στη διατύπωση της ως άνω παραγράφου
απαιτείται να έχει ιδιαίτερα προσόντα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και να προσφέρει το έργο που θα του ανατεθεί.
Επειδή έχει παρατηρηθεί δυσχέρεια στην ανεύρεση υπαλλήλου με τα προσόντα τα οποία απαιτούνται σύμφωνα με την ως άνω διάταξη να διαθέτει, μεταξύ των φορέων από τους οποίους προβλέπει η διάταξη αυτή ότι μπορεί να μετατεθεί ή να αποσπασθεί, γι’ αυτό παρίσταται ανάγκη διεύρυνσης του νομοθετικού πλαισίου ώστε να περιληφθούν όλοι οι φορείς του Δημοσίου εκ των οποίων μπορεί να μετατίθεται ή αποσπάται ο υπάλληλος ο οποίος θα προΐσταται της υπηρεσίας ΑΠΕ που θεσπίζεται με την ως άνω διάταξη.
Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η τροποποίηση και η συμπλήρωση της παραπάνω παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 3468/2006.

Με την παρ. 21 τροποποιείται η σχετική μεταβατική διάταξη του ν. 3851/2010 (Α΄85) για την επίσπευση των επενδύσεων σε θαλάσσια αιολικά πάρκα επιτρέποντας στα αιτήματα που είχαν υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προ της ισχύος του νόμου να προχωρήσουν με την αδειοδοτική διαδικασία που προβλέπεται και για τις χερσαίες εγκαταστάσεις. Η ίδια πρακτική ίσχυε και πριν την εφαρμογή του ν. 3851/2010 στο άρθρο 6 του οποίου προσδιορίστηκε μια διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η οποία εκκινεί με την εκπόνηση «ειδικών σχεδίων» που υποβάλλονται σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης. Με την νέα διάταξη το άρθρο 6 παραμένει σε ισχύ, εξασφαλίζοντας ότι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της νέας μεταβατικής διάταξης) θα συμμορφώνονται με τον γενικότερο σχεδιασμό μας για τον θαλάσσιο χώρο και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων Τπηρεσιών. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 17 αντιμετωπίζει το κενό στην τιμολόγηση των θαλάσσιων πάρκων που καταλαμβάνονται από τη νέα μεταβατική διάταξη. Η βασική εγγυημένη τιμή προκύπτει από την τιμή που ίσχυε προ του ν. 3851/2010, η οποία με τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές ανέρχεται στα 108.3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επιπλέον, είναι δυνατόν να προσαυξάνεται κατά τα ισχύοντα στις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3851/2010, ενώ προβλέπεται και ένα πρόσθετο ποσό, έως 30% της τιμής βάσης που προσδιορίζεται με Τπουργική Απόφαση κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ και το οποίο λαμβάνει υπόψη τις τεχνοοικονομικές ιδιαιτερότητες του κάθε έργου (π.χ. έργα σε μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη ή/και σε βραχώδη πυθμένα έχουν υψηλότερο κόστος κατασκευής) προκειμένου να είναι αυτό υλοποιήσιμο.

Με την παρ. 22 καταργείται ο έλεγχος νομιμότητας των αδειών παραγωγής από ΑΠΕ. Μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου 4001/2011 με τις διατάξεις του οποίου αναβαθμίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος της ΡΑΕ ως εθνικής ρυθμιστικής Αρχής αλλά και ενισχύεται η διοικητική και δημοσιονομική της αυτοτέλεια, ο έλεγχος νομιμότητας των αδειών παραγωγής από ΑΠΕ ο οποίος προβλέπεται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, δεν μπορεί να υφίσταται. Ο έλεγχος αυτός αντίκειται τόσο στην πρόβλεψη του νέου νόμου ότι η ΡΑΕ υπόκειται μόνο σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο και στην ειδικότερη πρόβλεψη του άρθρου 33 για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά των ατομικών εκτελεστών πράξεών της.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω τόσο για λόγους αρχής, αλλά και ορθολογικοποίησης και αποσαφήνισης της διαδικασίας, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται παράλληλα δύο διαδικασίες προσφυγής, οι σχετικές με τον έλεγχο νομιμότητας διατάξεις θα πρέπει να καταργηθούν.

Με την παρ. 23 ρυθμίζεται το ζήτημα της συγκρότησης της Επιτροπής για τον Αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3734/2009 «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας ………. » (Α΄8) όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 3769/2009 (Α΄105). Συγκεκριμένα προβλέφθηκε η σύσταση με Κ.Τ.Α σε νομαρχιακό επίπεδο και συγκεκριμένα στο τότε Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου, Επιτροπής για τον Αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, αποτελούμενη από τον Νομάρχη του εν λόγω Διαμερίσματος και μέλη εκπροσώπους της Περιφερειακής Διοίκησης, των ΟΣΑ και λοιπούς φορείς.
Με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με το ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης » (Α΄87) προέκυψε σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις όπως η ανωτέρω, αναντιστοιχία σε σχέση με την συμμετοχή στην Επιτροπή εκπροσώπων φορέων που έπαυσαν να υπάρχουν ή και άλλων που έχουν μεταβληθεί οι αρμοδιότητες τους με συνέπεια η Επιτροπή να μην έχει νόμιμη συγκρότηση ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο της .

Με την παρ. 24 εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τις προσωρινές άδειες των ενεργειακών επιθεωρητών του άρθρου 7 του π.δ. 100/2010 (ΦΕΚ Α΄ 177). Επιπλέον, προβλέπεται ότι η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 10 του ν. 3851/2010 (Α΄ 85), είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. ή υπαλλήλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. τέλος, μειώνεται από τέσσερα σε δύο έτη, η επαγγελματική ή
επιστημονική εμπειρία που τίθεται ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας του ενεργειακού επιθεωρητή.

Με την παρ. 25 αντιμετωπίζεται το ζήτημα της προσωρινής έλλειψης προστατευτικού καθεστώτος για τη Δυτική Μήλο, που προέκυψε από τη λήξη ισχύος της με αριθμό
49567/1-1-2006 κοινή υπουργική απόφαση (Δ΄ 1071/22-12-2006) με τίτλο «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της δυτικής Μήλου» στις 1/12/2009, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, που προβλέπεται στο άρθρου 21 του ν. 1650/1986, όπως αυτός ισχύει, για τη ρύθμιση των θεμάτων, που ρυθμίζει η κοινή υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα επαναφέρεται σε ισχύ η παραπάνω απόφαση μέχρι την έκδοση του παραπάνω διατάγματος, ώστε κάθε σχετική διοικητική πράξη που εκδίδεται να είναι σύμφωνη με το προστατευτικό καθεστώς, που αυτή θεσπίζει. Σε κάθε περίπτωση εφόσον δεν εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα η ισχύς της απόφασης λήγει μετά την παρέλευση πενταετίας, ώστε να ρυθμιστεί εκ νέου στο χρόνο εκείνο το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τυχόν νέες ανάγκες και δεδομένα, που θα προκύψουν.

Με την παρ. 26 προτείνεται η αντικατάσταση του εδαφίου α. της παρ. 5 του άρθρου του ν.1337/1983, όπως ισχύει, σύμφωνα με το οποίο κατά τη σύνταξη του κτηματογραφικού διαγράμματος της πολεοδομικής μελέτης, οι κύριοι των ακινήτων που περιλαμβάνονται σ΄ αυτή, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ιδιοκτησίας, προσκομίζοντας συγχρόνως τους τίτλους κτήσεως τους με τα σχετικά πιστοποιητικά του υποθηκοφυλακείου και τοπογραφικό διάγραμμα. Η παράλειψη υποβολής της ως άνω δήλωσης συνεπάγεται μεταξύ άλλων την αυτοδίκαιη και απόλυτη ακυρότητα κάθε δικαιοπραξίας εν ζωή, αν δεν επισυνάπτεται στο σχετικό συμβόλαιο πιστοποιητικό του οικείου δήμου ή κοινότητας, με το οποίο βεβαιώνεται η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας. Οι διατάξεις αυτές, σύμφωνα με ρητή μεταβατική ρύθμιση του ν. 2242/1994, εφαρμόζονται επί των πράξεων εφαρμογής, που κυρώνονται μετά την 25η Νοεμβρίου 1994. Οι διατάξεις αυτές αποβλέπουν στον εξαναγκασμό των υπόχρεων να υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, ώστε να περαιωθεί ταχέως η διαδικασία της πολεοδομικής μελέτης και της πράξης εφαρμογής. Μόλις κυρωθεί η πράξη εφαρμογής και καταχωρηθούν σε αυτήν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που περιλαμβάνονται στην πολεοδομική μελέτη, προσαρτηθεί δε το σχετικό πιστοποιητικό στην πρώτη δικαιοπραξία εν ζωή που ακολουθεί, δεν υφίσταται λόγος περαιτέρω προσκόμισης στο συμβολαιογράφο νέου πιστοποιητικού περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας, αφού αφενός έχει διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο νομιμότητας από τον συμβολαιογράφο που έχει συντάξει την πρώτη αντίστοιχη δικαιοπραξία η υποβολή της σχετικής δήλωσης, αφετέρου δε αποκλείεται η υποβολή νέας δήλωσης παρά μόνον στην περίπτωση διόρθωσης ή τροποποίησης της πράξης εφαρμογής.
Όμως και το να πλήττεται με αυτοδίκαιη και απόλυτη ακυρότητα μια δικαιοπραξία εν ζωή,
σε περίπτωση μη επισύναψης του πιστοποιητικού υποβολής της δήλωσης ιδιοκτησίας, είναι υπερβολικό, υπερακοντίζει το σκοπό της διάταξης και θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα αυτοδίκαιης άρσης της ακυρότητας με την εκ των υστέρων υποβολή της οικείας δήλωσης. τέλος όταν ο ενδιαφερόμενος προσκλήθηκε να υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας και δεν το έπραξε θα πρέπει να υποστεί κάποιες άλλες συνέπειες, ήτοι χρηματικές που προβλέπονται με την προτεινόμενη ρύθμιση.-
 

Άρθρα 43 και 44

Η ραγδαία υποβάθμιση τμημάτων του κέντρου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει
αναγάγει την αναχαίτιση και την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής αποσάθρωσης σε επιτακτική ανάγκη. Η αποχώρηση των επιχειρήσεων, η εκδίωξη της κατοικίας, η κακή ποιότητα του δημόσιου χώρου, η εγκατάλειψη στην τύχη τους των ιδιοκτησιών χαμηλής ποιότητας, η ανομία, έχουν συσσωρευτικά προκαλέσει την κρίσιμη πλέον αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κέντρου της ιστορικής πόλης.
Οι περιοχές «Γεράνι» και «Μεταξουργείο» στο κέντρο της Αθήνας έχουν επιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που αφορούν στην αναζωογόνηση περιοχών.
Σο Γεράνι αποτελεί το πιο αποσαθρωμένο -από πλευράς φυσικών και ανθρώπινων πόρων- τμήμα της πόλης, ακριβώς στην καρδιά της. Πρόκειται για μια έκταση 22 οικοδομικών τετραγώνων, με σημάδια γκετοποίησης και σοβαρή εξαθλίωση σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό. Στο ΥΠΕΚΑ ανέθεσε έγκαιρα τη διενέργεια λεπτομερούς μελέτης χαρτογράφησης με αντικείμενο «Πιλοτική έρευνα χαρτογράφησης αξιολόγησης και διατύπωσης προκαταρκτικών προτάσεων ολοκληρωμένου αρχιτεκτονικού ανασχεδιασμού αστικών πόρων στο κέντρο της Αθήνας – περιοχή Γεράνι», η οποία εκπονήθηκε το 2010. Η έρευνα αφορά την εντατική/ συστηματική απεικόνιση και σε βάθος κατανόηση των ιδιαιτέρων συνθηκών της περιοχής. Έχουν καταγραφεί οι διαφορετικές εθνότητες και οι δραστηριότητές τους, οι ευάλωτες ομάδες και οι παράνομες δραστηριότητες στον δρόμο, τα αναλυτικά στοιχεία του κτιριακού αποθέματος, οι οσμές και οι συνθήκες φυσικού ηλιασμού και φωτισμού της περιοχής που υποδηλώνουν το επίπεδο της δημόσιας υγιεινής.
Στην περιοχή αυτή παρουσιάζεται εγκληματική δραστηριότητα και συνακόλουθα απομάκρυνση επαγγελματιών με εμπορικές δραστηριότητες. Οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν απομείνει στην περιοχή συνιστούν αυτό-αναφερόμενα συστήματα που δεν έχουν καμία αλληλεπίδραση με την περιοχή, η παρουσία πρασίνου είναι είτε ελάχιστη είτε αναποτελεσματική, τα δομικά υλικά των κτιρίων συνιστούν επιβαρυντικό παράγοντα για το μικροκλίμα της περιοχής. Παρόλα αυτά, η περιοχή έχει τις δυνατότητες να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας πρακτικών επαγγελμάτων που να συνδυάζει την εκπαίδευση/ παραγωγή/ εμπόριο και να προσελκύσει και νέους κατοίκους ενδυναμώνοντας τον υπάρχοντα πληθυσμό που σήμερα απλά εμμένει στην απόφαση του να παραμείνει στην περιοχή παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Για να συγκρατηθεί ο υγιής πληθυσμός που έχει απομείνει στο Γεράνι και να προσελκυστεί νέος, πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της αγοράς και να διασφαλιστεί ένα λειτουργικό σύστημα. Τπάρχει ανάγκη συγκρότησης οικονομικής πολιτικής για την
υποστήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών και την οικονομική αναζωογόνηση.
Σο ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θεσμοθετεί τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που συμφωνήθηκαν με τη συνεργασία των δύο Τπουργείων, για την
κατά το δυνατό μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Πρόκειται για μέτρα μεγάλης αξίας που για πρώτη φορά αποτολμούνται, ώστε να επιστρέψουν οι χαμένες χρήσεις και νέοι κάτοικοι. Στόχος είναι η αναζωογόνηση της περιοχής.
Η ενίσχυση και συγκράτηση των μικρών επιχειρήσεων που επιθυμούν να παραμείνουν, η
ανάπτυξη πολιτικών κράτους πρόνοιας, η αύξηση και η ποιότητα των χώρων κατοικίας, το είδος των επαγγελματιών και των χώρων εργασίας, η εγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών και η προσέλκυση νέων κατοίκων και επισκεπτών αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αναζωογόνηση του Γερανίου.
Η περιοχή του Μεταξουργείου κατέχει μία θέση ιδιαίτερα σημαντική τόσο σαν ένας από τους τομείς της ιστορικής πόλης που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον πόλο της Πλατείας Ομονοίας, όσο και λόγω της επαφής του και μερικής ένταξης του μέσα στο σύστημα των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.
Επιπλέον, το Μεταξουργείο αποτελεί μία από τις ιστορικές συνοικίες της Αθήνας και
δείγματα αυτής της πρόσφατης ιστορίας του διατηρούνται αρκετά μέσα στον πολεοδομικό ιστό.
Η σημασία και των δύο αυτών παραμέτρων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν θεωρηθεί μέσα στα πλαίσια ενός ανανεωμένου και γενικότερου ενδιαφέροντος για την ιστορία της πόλης και την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής της φυσιογνωμίας, καθώς και για επιστροφή σε ένα τρόπο ζωής που συνδέεται με την κεντρική πόλη και προϋποθέτει την εξυγίανσή της και την απαλλαγή της από τα προβλήματα που σήμερα την χαρακτηρίζουν.
Στόχος της παρέμβασης σε αυτή την περιοχή είναι η προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής με την προστασία, αποκατάσταση και αναβίωση των παραδοσιακών κτιρίων, καθώς και ο έλεγχος των χρήσεων γης ώστε να
προστατευτεί η κατοικία από οχλούσες λειτουργίες.
Η ανανέωση του οικοδομικού αποθέματος υπήρξε περιορισμένη. Αντίθετα η περιοχή άρχισε να υποβαθμίζεται ραγδαία, κυρίως για λόγους που συνδέονται με τη διόγκωση της χρήσης και της κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Πράγματι, λόγω της συγκοινωνιακής σημασίας των οδών που το περιβάλλουν αλλά και των οδών που το διασχίζουν, το Μεταξουργείο γρήγορα προσέλκυσε χρήσεις ασυμβίβαστες με την κατοικία, προπάντων συνεργεία αυτοκινήτων και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις ή αποθήκες, ενώ πολύ μεγάλη είναι και η όχληση προς τις περιοχές κατοικίας εξαιτίας του υψηλού φόρτου της διερχόμενης κυκλοφορίας.
Για την περιοχή του «Μεταξουργείου που περικλείεται από τις οδούς Κωσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Δηλιγιάννη και Ανδρομάχης τα μέτρα που θα ισχύσουν θα συνοδευτούν με ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις.
Σα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές.
Ειδικότερα, για την ανάπλαση των περιοχών αυτών, ενόψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα με τα οποία προβλέπεται:
α) μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού
των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης και
β) εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.
 

Άρθρο 45

Στο παρόν άρθρο τίθενται οι απαραίτητες τελικές και μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή επιμέρους ρυθμίσεων του παρόντος σχεδίου νόμου.

Άρθρο 46

Καθορίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος.

Αθήνα, … Σεπτεμβρίου 2011
 

Σχέδιο Νόμου

Νέος τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

Άρθρο 1

Ορισμοί της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης

Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι ακόλουθοι όροι έχουν τo εξής περιεχόμενο:

α) έγκριση δόμησης: η πιστοποίηση του δικαιώματος δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης, που επιτρέπει την έκδοση της άδειας δόμησης.

β) άδεια δόμησης: η άδεια που επιτρέπει την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών που περιγράφονται σε αυτήν και στις μελέτες που τη συνοδεύουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 2

Αρμόδια όργανα χορήγησης

Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης είναι οι υπηρεσίες Δόμησης (Τ.ΔΟΜ.) των Δήμων, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις ορίζεται διαφορετικά.

Άρθρο 3

Δικαιολογητικά στοιχεία και μελέτες

1. Έγκριση Δόμησης

Για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης, υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες:

α) Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων και φύλλο ελέγχου.

β) Τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα δόμησης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9.

γ) Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.

Επίσης υποβάλλονται τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο, αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας των υφιστάμενων κτισμάτων σε περίπτωση προσθήκης και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται.

2. Άδεια Δόμησης

Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται η έγκριση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες, όπου απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:

α) Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων σε ενιαίο τεύχος και φύλλο ελέγχου.

β) Αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και η μελέτη προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία όπου απαιτείται.

γ) Στατική μελέτη.

δ) Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

ε) Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

στ) Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.

ζ) Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων.

η) Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, θεωρημένη από την αρμόδια Πυροσβεστική υπηρεσία.

θ) Μελέτη καυσίμου αερίου, εγκεκριμένη από την αρμόδια εταιρεία παροχής αερίου.

ι) Τπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι:

Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν.

Οι διαστάσεις των σχεδίων και τα στοιχεία των μελετών ταυτίζονται με τις διαστάσεις και τα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης και του τοπογραφικού διαγράμματος βάσει των οποίων εκδόθηκε η έγκριση δόμησης.

Οι τεχνικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα τεύχη υπολογισμών είναι πλήρεις και σύμφωνες με τις προδιαγραφές που ισχύουν.

ια) Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου, με ορισμό του υπευθύνου συντονιστή κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α’ 212).

ιβ) Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1221/1981 (Α’ 292), και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισής της στο κτηματολογικό γραφείο. σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.

ιγ) Αιτιολογική έκθεση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 1577/1985 (Α’ 210).

ιδ) Αποδεικτικά κατάθεσης κρατήσεων και καταβολής εισφορών των μελετητών.

ιε) Ταυτότητα κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν.
3843/2010 (Α’ 62). Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης υποβολής του παραπάνω δικαιολογητικού.

3. Η αίτηση καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στοιχεία υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

4. Συνιστάται Σμήμα Αρχείου Αδειών Δόμησης στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ, με αρμοδιότητα την τήρηση και ενημέρωση ηλεκτρονικού αρχείου των αδειών δόμησης. Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια του τμήματος.

5. Με κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Π.Ε.Κ.Α και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών καθορίζονται:

α) η λειτουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με την Πολεοδομική Νομοθεσία

β) ο τρόπος διαδικτυακής συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και άλλων φορέων που χορηγούν εγκρίσεις και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από τις δημόσιες αρχές

γ) οι τεχνικές προδιαγραφές των στοιχείων και δικαιολογητικών που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με την παράγραφο 3.

Άρθρο 4

Υποβολή δικαιολογητικών και στοιχείων- Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

1. Με κοινή απόφαση των αρμοδίων υπουργών και του υπουργού Π.Ε.Κ.Α., καθορίζεται η διαδικασία έντυπης υποβολής.

2. Με κοινή απόφαση των αρμοδίων υπουργών και του υπουργού Π.Ε.Κ.Α., έπειτα από γνώμη του τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.), καθορίζεται

α) η κατάργηση της υποχρέωσης έντυπης υποβολής και η αποκλειστικά ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3,

β) η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών και στοιχείων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3 και οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών αρχείων,

γ) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται προς τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες,

δ) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται προς τις δημόσιες αρχές για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης,

ε) οι διαδικασίες και τεχνικές προδιαγραφές της ψηφιοποίησης του αρχείου των Τ.ΔΟΜ.,

στ) οι όροι πρόσβασης και διάθεσης στα πληροφοριακά συστήματα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο,

ζ) κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και των μηχανικών με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

3. Με τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 ισχύουν τα ακόλουθα:

α) κάθε είδους επικοινωνία, συναλλαγή ή υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση, ενημέρωση, αναθεώρηση, ανάκληση και ακύρωση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά,

β) η διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης, ενημέρωσης, αναθεώρησης, ανάκλησης και ακύρωσης έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης των άρθρων 5, 6 και 7 εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και με τεχνικά μέσα που προσφέρουν ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια σε κάθε πολίτη. Κάθε εγκριτικό στάδιο και ενδιάμεσο βήμα, απόφαση ή στάδιο δημοσιεύονται αμελλητί στο διαδίκτυο.

4. Σα αναγκαία κοινά χαρτογραφικά υπόβαθρα και κάθε άλλο είδος γεωχωρικών δεδομένων που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ομοιογένειας και ποιότητας των στοιχείων και δικαιολογητικών των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3, καθορίζονται με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ και παρέχονται μέσω του Οργανισμού Κτηματολογίου και χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΦΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3882/2010 (Α’ 166).

Άρθρο 5

Έλεγχος δικαιολογητικών στοιχείων

1. α. Η έγκριση δόμησης χορηγείται μέσα σε πέντε ημέρες, από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών ύστερα από έλεγχο:

αα) του τίτλου ιδιοκτησίας για τη διαπίστωση του χρόνου κατάτμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα και των αποδεικτικών στοιχείων νομιμότητας τυχών υφιστάμενων κτισμάτων στο ακίνητο

ββ) του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης σε ότι αφορά την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών και των στοιχείων και των υπολογισμών που αναγράφονται σ' αυτά

γγ) των αποδεικτικών καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.

β. Ο έλεγχος των απαιτούμενων στοιχείων για την έγκριση δόμησης γίνεται από εξουσιοδοτημένους από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας υπαλλήλους διπλωματούχους μηχανικούς Α.Ε.Ι. και μόνο σε περίπτωση έλλειψης των παραπάνω, από τεχνικούς κατωτέρων βαθμίδων.

γ. Παρατηρήσεις για ελλείψεις ή λάθη που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο διατυπώνονται με αιτιολογία στο φύλλο ελέγχου και καλούνται ο ιδιοκτήτης και ο μελετητής μηχανικός προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις – διορθώσεις, μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Αν η αίτηση για έγκριση δόμησης δεν συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά στοιχεία της παραγράφου 1 του άρθρου 3, δεν γίνεται δεκτή και επιστρέφεται ακόμη και αν έχει πρωτοκολληθεί.

2. Για την έκδοσή της άδειας δόμησης η Τ.ΔΟΜ. διαπιστώνει την πληρότητα του υποβαλλόμενου φακέλου και ελέγχει τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων της περίπτωσης ιδ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3. Η άδεια δόμησης εκδίδεται μέσα σε δύο ημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και μελετών.

3. Ο φάκελος για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλεται μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης δόμησης, σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς που ισχύουν κατά τη χορήγησή της.

4. Αν διακοπούν οι οικοδομικές εργασίες μετά την έκδοση σχετικού πορίσματος από Ελεγκτή Δόμησης, ελέγχονται από την Τ.ΔΟΜ. όλες οι μελέτες και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την έκδοση της άδειας δόμησης.

5. Η έγκριση και η άδεια δόμησης έργου αποτελούν ενιαίο έντυπο. Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται πρότυπο για τη μορφή και το περιεχόμενο του ενιαίου εντύπου της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης. Οι εγκρίσεις και οι άδειες δόμησης αναρτώνται στο διαδίκτυο σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του ν. 3861/2010 (Α’ 112). Οι άδειες κατεδάφισης των κτιρίων που ανεγέρθηκαν μετά το 1955 δεν θεωρούνται από το Αστυνομικό τμήμα και δεν εκτελούνται πριν να συμπληρωθούν δέκα ημέρες από την ανάρτησή του σώματός τους στο διαδίκτυο που συνοδεύεται από φωτογραφίες του προς κατεδάφιση κτιρίου και συνοπτική περιγραφή αυτού.

6. Σο τοπογραφικό διάγραμμα και το διάγραμμα δόμησης που υποβλήθηκαν για την έγκριση δόμησης, η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης αποστέλλονται ηλεκτρονικά από την Τ.ΔΟΜ. στην Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (Δ.Ο.Κ.Κ.), στον Ο.Κ.Φ.Ε. και στην Κτηματολόγιο Α.Ε. Ο τρόπος ηλεκτρονικής αποστολής και συνεργασίας μεταξύ των Τ.ΔΟΜ. του ΟΚΦΕ και της Κτηματολόγιο Α.Ε., καθώς και οι  τεχνικές προδιαγραφές των αρχείων αυτών καθορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 5 του άρθρου 3.

Άρθρο 6

Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωση

1. Η έγκριση δόμησης ισχύει για ένα έτος.

Η άδεια δόμησης ισχύει για τέσσερα έτη από την έκδοσή της. Για ανέγερση κτιρίου ή κτιρίων με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τετραγωνικών μέτρων ισχύει για έξι χρόνια.

Για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, επιχώσεις, διαμορφώσεις, κοπή δέντρων εκδίδεται ταυτόχρονα έγκριση και άδεια δόμησης και ισχύει για ένα έτος από την έκδοσή της.

2. Η έγκριση δόμησης αναθεωρείται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου μέσα στο χρόνο ισχύος της, αν τροποποιηθούν δικαιολογητικά στοιχεία ή διαγράμματα που έχει εγκρίνει η Τ.ΔΟΜ.

3. Αν τροποποιηθούν διαγράμματα ή αρχιτεκτονική μελέτη, ή μεταβληθούν ριζικά οι λοιπές μελέτες, ή αν απαιτούνται εγκρίσεις από άλλους φορείς, η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης αναθεωρούνται μέσα στο χρόνο ισχύος της άδειας δόμησης.

4. Η άδεια δόμησης αναθεωρείται, μετά τη λήξη της, για την παράταση της ισχύος της, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και κατόπιν αυτοψίας:

α. για τέσσερα έτη από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της πράξης αναθεώρησης, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας δεν έγιναν οικοδομικές εργασίες

β. για τέσσερα έτη από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσής της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας, έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου,

γ. για αόριστο χρόνο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας ή της πράξης αναθεώρησής της, έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη του κτιρίου, όπου αυτή είναι υποχρεωτική.

δ. για ένα έτος για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, επιχώσεις, διαμορφώσεις, κοπή δέντρων. Η άδεια παύει να ισχύει με το πέρας και του δεύτερου έτους.

ε. Αν κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με τουριστικές εγκαταστάσεις, σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, και παραμένουν ημιτελείς μετά τη λήξη ισχύος της άδειας δόμησης, επηρεάζοντας σημαντικά το άμεσο ή το ευρύτερο περιβάλλον, ο Δήμος καλεί τον ιδιοκτήτη να προβεί σε ολοκλήρωση της κατασκευής το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες. Αν παρέλθει άπρακτη η

παραπάνω προθεσμία, ο Δήμος τάσσει νέα προθεσμία όχι μεγαλύτερη του ενός μηνός, μετά την πάροδο της οποίας, προβαίνει στην εκτέλεση εργασιών και κατασκευών, κατά την κρίση της τεχνικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου, στον περιβάλλοντα χώρο ή στο όριο του οικοπέδου της ημιτελούς κατασκευής, με σκοπό τη μη αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του. Οι κατασκευές αυτές επιτρέπεται να είναι από όποιο υλικό συνάδει κατά περίπτωση, όπως ξύλινα πάνελ, επιφάνειες από διάτρητη λαμαρίνα, σύνθετες κατασκευές με ορθοστάτες και πλήρωση των κενών με ξύλο, καραβόπανο ή όποιο άλλο υλικό κρίνει η τεχνική και η υπηρεσία δόμησης του Δήμου ότι: α. αποκόπτει την αισθητικά επαχθή ημιτελή κατασκευή από τη δημόσια θέα, β. αναβαθμίζει αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο, γ. είναι γενικότερα καλαίσθητη και δ. έχει τέτοια κατασκευαστική δομή ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών. Η δαπάνη για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Επιπλέον, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου, η διαδικασία επιβολής και κάθε άλλη σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης καθορίζεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού. Αν ο Δήμος παραλείπει να προβεί στις παραπάνω ενέργειες, τις ασκεί η Ειδική υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του άρθρου 28 του ν. 4014/2011 (Α’ 209) είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από καταγγελία.

Αν δεν ολοκληρωθούν οι όψεις σε διάστημα έξι ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας δόμησης, μπορεί να επιβάλλεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ ετήσιο πρόστιμο διατήρησης, το ύψος του οποίου, η διαδικασία επιβολής και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας διάταξης καθορίζεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ. Σο πρόστιμο διαγράφεται αν οι όψεις αποπερατωθούν μέσα σε έξι μήνες από την επιβολή του.

5. Η άδεια δόμησης αναθεωρείται κατά το χρόνο ισχύος της αν αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός, με αίτηση που συνοδεύεται από:

α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, στην οποία περιέχεται η περιγραφή του σταδίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου.

β) δήλωση του μηχανικού, που αντικαθίσταται για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, που συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου.

6. Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας.

7. Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του, μόνο εάν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια ΤΔΟΜ.

Αν ο επιβλέπων μηχανικός απέχει χωρίς την παραπάνω δήλωση, η Τ.ΔΟΜ. μετά από αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάστασή του, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από Ελεγκτή Δόμησης για την πιστοποίηση του σταδίου των εργασιών και καταβολής της αμοιβής. Στο διάστημα μέχρι την χορήγηση της αναθεώρησης δεν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες. Όταν συντρέχει λόγος διακοπής των οικοδομικών εργασιών η αρμόδια υπηρεσία δόμησης εκδίδει σήμα διακοπής εργασιών, το οποίο γνωστοποιείται αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία το κοινοποιεί.

8. Οι κρατήσεις και οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την έκδοση των αδειών συμψηφίζονται κατά την έκδοση της αναθεώρησής τους.

9. Ενημέρωση του φακέλου της άδειας δόμησης, κατά τον χρόνο ισχύος της άδειας δόμησης, πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) αλλαγή ονόματος ιδιοκτήτη.

β) τροποποιήσεις των μελετών, που δεν αλλάζουν το διάγραμμα δόμησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απαραίτητες εγκρίσεις από άλλους φορείς.

γ) μεταβολές των διαστάσεων του κτιρίου ή του οικοπέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται οι διατάξεις που καθορίζουν την επιτρεπόμενη κάλυψη, το συντελεστή δόμησης και το συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης (σ.ο.) ή τις υποχρεωτικές αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του 2% με μέγιστο τα 10 εκατοστά όσον αφορά το κτίσμα ή μεγαλύτερες του 2% με μέγιστο τα 20 εκατοστά όσον αφορά τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου.

10. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ενημερώνεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο του Έργου (Η.Μ.Ε), και η ταυτότητα κτιρίου. Για την ενημέρωση του Ηλεκτρονικού Μητρώου του Έργου (Η.Μ.Ε.) υποβάλλονται μόνο όσα στοιχεία μεταβάλλονται. Μετά την έκδοση της αναθεώρησης, η αρχική άδεια δόμησης και οποιεσδήποτε προγενέστερες αναθεωρήσεις δεν έχουν ισχύ ως προς τα μεταβαλλόμενα στοιχεία.

11. Αν οι οικοδομικές εργασίες διακοπούν χωρίς υπαιτιότητα του δικαιούχου της άδειας, είτε κατά το χρόνο αρχικής ισχύος της άδειας, είτε κατά το χρόνο ισχύος της μετά από αναθεώρηση, η ισχύς της άδειας δόμησης παρατείνεται αναλόγως, με απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Κεφαλαίου Γ’.

Άρθρο 7

Έλεγχος των εργασιών δόμησης

1. Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών επιβάλλεται με ευθύνη του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα:

α. θεώρηση του σχεδίου και του φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου από την αρμόδια Επιθεώρησης Εργασίας.

β. θεώρηση της άδειας δόμησης από το οικείο Αστυνομικό τμήμα.

2. Με την έκδοση της άδειας δόμησης τοποθετείται σε πλαίσιο, πινακίδα του έργου από κατάλληλο σταθερό υλικό, στην οποία αναγράφεται με ευκρίνεια ο αριθμός και η χρονολογία έκδοσης της άδειας, η εκδούσα Αρχή, τα στοιχεία των μελετητών και των επιβλεπόντων μηχανικών καθώς και στοιχεία επικοινωνίας τους. Η πινακίδα ελάχιστων διαστάσεων 0.50Φ0.70μ. τοποθετείται σε εμφανές σημείο του ακινήτου, σε ύψος άνω του 1.20μ. από το έδαφος.

Στο εργοτάξιο επιβάλλεται η διατήρηση αντιγράφων της άδειας δόμησης και των μελετών, σύμφωνα με τις οποίες εκτελούνται οι εργασίες.

Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο άμεσης διακοπής οικοδομικών εργασιών από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η οποία ενημερώνει άμεσα και την αρμόδια αστυνομική αρχή.

3. Ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε έργο που εκτελείται με άδεια δόμησης. Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά Ελεγκτή Δόμησης με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης.

4. Οι έλεγχοι διενεργούνται στα εξής στάδια:

α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων, οπλισμού θεμελίωσης και τοιχίων υπογείου.

Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση του ξυλοτύπου, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης, των πλαγίων αποστάσεων και των διαστάσεων του κτιρίου.

β) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και της τοιχοποιίας.

Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, το ύψος, τη θέση του κτιρίου, το είδος της τοιχοποιίας, της θερμομόνωσης του κτιρίου, την τήρηση του εύρους του αντισεισμικού αρμού, τις διαστάσεις των εξωστών και την υποδομή εγκαταστάσεων.

γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τις όψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαιθρίων χώρων, τις τελικές στάθμες, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις.

5. Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που προβλέπονται από την άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο αριθμός των ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργου, η διενέργεια των ελέγχων ανά ειδικότητα

μηχανικού και έργο, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

6. Ο γενικός επιβλέπων βάσει της άδειας δόμησης υποχρεούται να ενημερώνει δέκα ημέρες πριν την ολοκλήρωση κάθε σταδίου την Τ.ΔΟΜ. Οι έλεγχοι διενεργούνται το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες από την ορισθείσα ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε σταδίου.

7. Η Τ.ΔΟΜ. ενημερώνει ηλεκτρονικά την Ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του άρθρου 16, η οποία ορίζει αυθημερόν με ηλεκτρονική κλήρωση τον ελεγκτή δόμησης και τον ενημερώνει σχετικά, καθώς και τον κύριο του έργου και τον γενικό επιβλέποντα.

8. Οι υποχρεωτικοί έλεγχοι διενεργούνται από τον ορισθέντα ελεγκτή δόμησης με την παρουσία των επιβλεπόντων μηχανικών και αφού προηγουμένως έχουν συμπληρωθεί από αυτούς τα προβλεπόμενα στοιχεία για τη δημιουργία της ταυτότητας Κτιρίου.

9. α. Αν:

αα) οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης, επιβάλλεται σε βάρος του μελετητή μηχανικού η κύρωση της απαγόρευσης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

ββ) οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού η κύρωση της απαγόρευσης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

β. Κύρωση σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού δεν επιβάλλεται αν ο ίδιος είχε προηγουμένως ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και την Ειδική Τπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του άρθρου 16 για τις σχετικές παραβάσεις των οικοδομικών εργασιών.

γ. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ύστερα από εισήγηση του εποπτικού συμβουλίου του άρθρου 17 και προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α’
45), καταγράφονται στο μητρώο του άρθρου 8 και κοινοποιούνται στις ΤΔΟΜ, οι οποίες τηρούν μητρώο των μηχανικών, στους οποίους επιβάλλονται οι ποινές της παρούσας παραγράφου και μεριμνούν για την εκτέλεσή τους.

δ. Σε περίπτωση υποτροπής καθώς και όταν οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (Α’ 160), όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α’ 60), τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται.
ε. Σε περίπτωση περαιτέρω υποτροπής οι παραπάνω κυρώσεις είναι οριστικές. στ. Οι αρμόδιοι ελεγκτές δόμησης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης
υποχρεούνται αμελλητί να ενημερώσουν εγγράφως το εποπτικό συμβούλιο του άρθρου 17 μόλις διαπιστώσουν την τέλεση παραβάσεων της παρούσας
παραγράφου.

10. Για μικρές παραβάσεις στη δόμηση επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού χρηματικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 20.000 ευρώ, υπέρ του Δημοσίου, ανάλογα με το βαθμό του πταίσματος, τις ειδικότερες συνθήκες τέλεσης της πράξης και τις συνέπειες αυτής. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ύστερα από εισήγηση του εποπτικού συμβουλίου του άρθρου 17 και προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερόμενου

Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζονται οι παραβάσεις που χαρακτηρίζονται μικρές κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου. Με κοινή απόφαση των Τπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ αναπροσαρμόζεται κάθε δύο έτη το ύψος των προστίμων του πρώτου εδαφίου.

11. Οι επιβλέποντες μηχανικοί σφραγίζουν το πιστοποιητικό πληρότητας που προβλέπεται στο άρθρο 3 του ν. 3843/2010 (Α’ 62) και διενεργείται η τελευταία αυτοψία.

Μετά την τελευταία αυτοψία, εκδίδεται από την Τ.ΔΟΜ. το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.) και ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια υπηρεσία του ΤΠΕΚΑ και ο κύριος του έργου για να διατυπώσει τυχόν αντιρρήσεις.

12. Μετά την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής, για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση στην Τ.ΔΟΜ., η οποία ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και θεωρεί την άδεια δόμησης.

13. Η οικοδομή ή τμήμα της με αυτοτελή λειτουργία θεωρούνται περατωμένα αν υπολείπονται εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης, σύμφωνα με τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό.

14. Θεώρηση της άδειας δόμησης μπορεί να γίνει και για περατωμένο τμήμα της οικοδομής, εφόσον αποτελείται από χώρους με αυτοτελή λειτουργία.

Μετά την θεώρησή της, η έγκριση και η άδεια δόμησης παύουν να ισχύουν για το τμήμα το οποίο αποπερατώθηκε.

Άρθρο 8

Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα

1. Στο Τ.Π.Ε.Κ.Α. τηρείται μητρώο στο οποίο παρέχεται δημόσια πρόσβαση,
που ενημερώνεται από το Σ.Ε.Ε., με τα στοιχεία των μηχανικών. Αυτό περιλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικού, τον τίτλο σπουδών, την ειδικότητα, την άδεια άσκησης και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο αριθμός του μητρώου είναι μοναδικός για κάθε μηχανικό, ενώ η δήλωσή του και ο έλεγχος του στοιχείου από την Τ.ΔΟΜ. αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης.

2. Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επιμέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Αρχιτεκτονικές μελέτες που αφορούν σε διατηρητέα κτίρια ή νεώτερα μνημεία εκπονούνται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς.

3. Οι επιβλέποντες μηχανικοί ευθύνονται ανά τομέα επίβλεψης:

α) Για την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών σύμφωνα με τις μελέτες που συνοδεύουν την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 341 και 342 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (π.δ. της 14.7.1999, Δ’ 580).

β) Για τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων στοιχείων της ταυτότητας του Κτιρίου σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 4 του ν. 3843/2010.

γ) Για την ενημέρωση της Τ.ΔΟΜ. για τον ορισμό της ημερομηνίας ελέγχου.

Άρθρο 9

Ειδικές Διατάξεις

1. Για τα τμήματα της οικοδομής που περιλαμβάνουν επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα, γραφεία κ.λ.π) ενσωματώνονται τα στοιχεία της βεβαίωσης χώρου κυρίας χρήσεως στα έντυπα της ταυτότητας κτιρίου.

2. Οι κύριοι ή οι έχοντες νόμιμο δικαίωμα δηλώνουν ενυπογράφως στο τοπογραφικό διάγραμμα και ευθύνονται για την ακρίβεια των δηλουμένων ορίων των οικοπέδων τους και για την ύπαρξη και την αιτία του δικαιώματος τους να ζητήσουν την έκδοση άδειας δόμησης.

3. Σο τοπογραφικό διάγραμμα, επιπλέον των όσων ορίζονται με τις ισχύουσες διατάξεις των προδιαγραφών, περιλαμβάνει:

α. εξάρτηση των κορυφών της ιδιοκτησίας από το ισχύον κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο,

β. περίγραμμα του προς οικοδόμηση έργου μονοσήμαντα ορισμένο με ορθογώνιες συντεταγμένες στο κρατικό σύστημα συντεταγμένων,

γ. πλήρη φωτογραφική αποτύπωση.

4. Σο διάγραμμα δόμησης υποβάλλεται σε κλίμακα 1:100 ή 1:200 και περιλαμβάνει:

α) το οικόπεδο ή γήπεδο με τις διαστάσεις και το εμβαδόν του.

κάλυψης και δόμησης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, τις πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις, τις προεξοχές, τον υπολογισμό των αναγκών σε χώρους στάθμευσης και τον τρόπο κάλυψής τους.

γ) τα περιγράμματα όλων των επιπέδων του κτιρίου, υπόγειων και υπέργειων, στα οποία περιέχονται οι θέσεις των στοιχείων κατακόρυφης επικοινωνίας (κλιμακοστάσια-ανελκυστήρες), οι διαστάσεις τους, η θέση τους σε σχέση με τις οικοδομικές γραμμές και τα πλάγια όρια του οικοπέδου, οι προεξοχές, οι εσοχές και όποιο άλλο στοιχείο είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους, κλπ του κτιρίου.

Σε περιπτώσεις προσθήκης, περιέχονται και τα παλαιά κτίσματα με όλα τα παραπάνω στοιχεία, οι αριθμοί των αδειών τους ή των τίτλων ή των αποφάσεων εξαίρεσης ή αναστολής κατεδάφισης αν είναι αυθαίρετα.

δ) τα περιγράμματα επιφανειών και ο υπολογισμός εμβαδών για χώρους ειδικών χρήσεων του κτιρίου που απαιτούν βεβαιώσεις κύριας χρήσης.

ε) τη τομή για την ένδειξη του μέγιστου ύψους του κτιρίου του ιδεατού στερεού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος στην οποία περιέχονται το συνολικό ύψος του κτίσματος, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, τα ύψη των ορόφων και οι στάθμες τους από την υψομετρική αφετηρία.

στ) τις όψεις με κατάλληλη απεικόνιση για την κλίμακα που παρουσιάζονται.

η) τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τις απαραίτητες ενδείξεις για τον υπολογισμό της φύτευσης και της στάθμης εδάφους σε κάθε διαμορφούμενο επίπεδο

ζ) τρισδιάστατη απεικόνιση της κατασκευής

5. Η Τ.ΔΟΜ. βεβαιώνει την οριστική στάθμη του κρασπέδου (βεβαίωση υψομέτρου) στο τοπογραφικό διάγραμμα.

6. Ο τρόπος σύνταξης και παρουσίασης των μελετών γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ ορίζονται οι προδιαγραφές που αφορούν στη σύνταξη και παρουσίαση της μελέτης προσβασιμότητας της παραγράφου 2 του άρθρου 3.

7. Στην έννοια των οικοδομικών εργασιών για ανέγερση νέας οικοδομής ή προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή, περιλαμβάνονται και όλες εκείνες οι εργασίες που καθιστούν το κτίριο άρτιο για λειτουργία, όπως οι εργασίες για την κατασκευή περιτοιχίσεων, ή περιφράξεων, βόθρων, υπογείων δεξαμενών νερού εκσκαφών επιχώσεων, κοπής δένδρων.

εκσκαφών ως και για την κοπή δένδρων, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν.
1337/1983 (Α’ 33).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ Ελεγκτές Δόμησης

Άρθρο 10

Ιδιότητα

Η ιδιότητα του ελεγκτή δόμησης αποκτάται με τη χορήγηση Άδειας Ελεγκτή Δόμησης από τον Υπουργό ΠΕΚΑ και την εγγραφή του στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης .

Η ιδιότητα του ελεγκτή δόμησης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. ή υπαλλήλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Οι Ελεγκτές Δόμησης υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3213/2003 (Α’ 309).

Άρθρο 11

Αρμοδιότητες

1. Οι ελεγκτές δόμησης έχουν τις αρμοδιότητες:

α) ελέγχου όλων των κατασκευών, για τις οποίες εκδίδεται άδεια δόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ως προς την ορθή εφαρμογή και τήρηση των μελετών σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκε η άδεια.

β) ελέγχου όλων των κατασκευών, ύστερα από επώνυμη καταγγελία ή εντολή της ΕΤΕΔΕΝ ή του Υπουργού ΠΕΚΑ.

2. Κατά την άσκηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων από τους Ελεγκτές Δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2690/1999. Ενδεικτικά απαγορεύεται η διενέργεια ελέγχου από ελεγκτή δόμησης, σε κτίριο ή τμήματα αυτού εφόσον:

α) στη μελέτη ή κατασκευή ή επίβλεψη, ή διαχείριση ή λειτουργία ή συντήρηση συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο του οποίου είναι μέλος, ή εταίρος ή υπάλληλος,

β) έχει δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής, ο ίδιος ή συγγενής του έως β’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι μέλος, ή εταίρος ή
υπάλληλος.

Άρθρο 12

Προϋποθέσεις απόκτησης άδειας

1. Ο υποψήφιος ελεγκτής δόμησης πρέπει να διαθέτει τα παρακάτω προσόντα:
α) να είναι διπλωματούχος μηχανικός, μέλος του ΣΕΕ ή πτυχιούχος
μηχανικός τεχνολογικής εκπαίδευσης ή μηχανικός που έχει αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ’ εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.

β) να διαθέτει αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον τεσσάρων ετών, σε θέματα μελέτης ή επίβλεψης ή κατασκευής κτιρίων.

2. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα προαναφερθέντα προσόντα υποχρεούνται να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια διάρκειας τουλάχιστον εξήντα ωρών για τις διαδικασίες και τον έλεγχο οικοδομών, κατασκευών και ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων διενεργούνται εξετάσεις και εκδίδονται τα σχετικά πιστοποιητικά επιτυχούς εξέτασης.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται η ύλη των σεμιναρίων, οι φορείς διενέργειας των σεμιναρίων και των εξετάσεων, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας.

Άρθρο 13

Άδεια Ελεγκτή Δόμησης

Η άδεια ελεγκτή δόμησης χορηγείται σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και διαθέτουν το Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης του άρθρου 12.

Η άδεια ελεγκτή δόμησης ισχύει για δύο έτη από την έκδοσή της. Δεν είναι δυνατή η απόκτηση νέας άδειας ελεγκτή δόμησης από το ίδιο πρόσωπο αν δεν παρεμβληθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών από τη λήξη της προηγούμενης άδειάς του.

Άρθρο 14

Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης

1. Σο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης καταρτίζεται και τηρείται από την Ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης του άρθρου 16, με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου εγγράφονται με αύξοντα Αριθμό Μητρώου οι Ελεγκτές Δόμησης στους οποίους χορηγείται η Άδεια Ελεγκτή Δόμησης. Η κατάρτιση του Μητρώου γίνεται ανά αποκεντρωμένη διοίκηση και ανά κλάδο ειδικότητας του Μηχανικού.

Κάθε Ελεγκτής Δόμησης, κατά την εγγραφή του στο Μητρώο, υποχρεούται να δηλώσει την επαγγελματική του έδρα.

2. Ο αριθμός Μητρώου των ελεγκτών δόμησης αναγράφεται υποχρεωτικά στις πράξεις των ελεγκτών δόμησης.

Άρθρο 15

Πόρισμα Ελεγκτή Δόμησης.

1. Στην περίπτωση α της παραγράφου 1 του άρθρου 11, συντάσσεται από τον ελεγκτή δόμησης πόρισμα το οποίο αποστέλλεται στην Τ.ΔΟΜ. και αντίγραφο αυτού στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης της ΕΤΕΔΕΝ.

2. Αν δεν διαπιστωθούν παραβάσεις συντάσσεται από τον ελεγκτή δόμησης πόρισμα που αποστέλλεται στην Τ.ΔΟΜ. Η Τ.ΔΟΜ. ενημερώνει τον κύριο του έργου και τον επιβλέποντα μηχανικό για τη συνέχιση των εργασιών.

3. Αν διαπιστωθούν παραβάσεις:

α. Η Τ.ΔΟΜ. επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα κατά το πόρισμα του ελεγκτή δόμησης.

β. Αντίγραφο της πράξης της Τ.ΔΟΜ., στην οποία επισυνάπτεται το πόρισμα του ελεγκτή δόμησης, αποστέλλεται στον κύριο του έργου και τον επιβλέποντα μηχανικό και στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία διακόπτει χωρίς άλλη ειδοποίηση τις οικοδομικές εργασίες και παρακολουθεί την τήρηση της διακοπής.

γ. Ο Δήμος της αρμόδιας Τ.ΔΟΜ. υποχρεούται να τοιχοκολλήσει την ίδια μέρα το πόρισμα στο δημοτικό κατάστημα και να τη διατηρήσει για 20 ημέρες. Η μη τοιχοκόλληση από το Δήμο της έκθεσης δεν εμποδίζει την πρόοδο της περαιτέρω διαδικασίας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 267/1998 (Α’ 195).

4. Στην περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 11, συντάσσεται από τον ελεγκτή δόμησης πόρισμα το οποίο αποστέλλεται στην Τ.ΔΟΜ., σύμφωνα με όσα ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους. Οι διατάξεις του άρθρου 7 του Κεφαλαίου Α’ εφαρμόζονται αναλόγως.

Άρθρο 16

Σύσταση Ειδικής Τπηρεσίας Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας
(ΕΤΕΔΕΝ)

1. Ο έλεγχος και η παρακολούθηση του έργου των Ελεγκτών Δόμησης και της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων τους γίνεται από την Ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΤΕΠΕΝ) του ν. 3818/2010 (Α’ 17) και η οποία μετονομάζεται σε Ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας (ΕΤΕΔΕΝ), μέσω αυτεπάγγελτων δειγματοληπτικών ελέγχων ή ύστερα από καταγγελία σε κτίρια που έχουν ελέγξει ελεγκτές δόμησης.

2. Σο έργο της ΕΤΕΔΕΝ ασκείται μέσω της Γενικής Επιθεώρησης του π.δ.
72/2010 (Α’ 132) στην οποία ανατίθενται και οι αρμοδιότητες του παρόντος,
καθώς και δύο αυτόνομων ενιαίων διοικητικών μονάδων:

α. της Ειδικής υπηρεσίας Επιθεωρητών Δόμησης (ΕΤΕΔ), που συνιστάται με το παρόν, και

β. της Ειδικής υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΤΕΠΕN), που έχει συγκροτηθεί σύμφωνα με το π.δ. 72/2010 και οι οποίες υπάγονται απευθείας στον Γενικό Επιθεωρητή της ΕΤΕΠΕΝ, που μετονομάζεται σε Γενικό Επιθεωρητή της ΕΤΕΔΕΝ, ο οποίος εποπτεύει και ελέγχει το έργο της ΕΤΕΔΕΝ. Η τοποθέτηση του Γενικού Επιθεωρητή γίνεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, ύστερα από εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3. Σης ΕΤΕΔ και της ΕΤΕΠΕΝ προΐστανται Βοηθοί Γενικοί Επιθεωρητές Δόμησης και Ενέργειας αντίστοιχα, που είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α’, αντίστοιχου επιστημονικού και γνωστικού πεδίου και σχετικής εμπειρίας και έχουν τουλάχιστον τετραετή θητεία σε θέση Προϊσταμένου τμήματος, με πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να παραταθεί ή ανανεωθεί, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Η τοποθέτηση των Επιθεωρητών Δόμησης γίνεται με απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ, ύστερα από σχετική εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και των Επιθεωρητών Ενέργειας ύστερα από σχετική εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι αποδοχές των Βοηθών Γενικών Επιθεωρητών καθορίζονται σε ποσοστό 75% του ύψους των αποδοχών που προβλέπονται κάθε φορά για Γενικό Διευθυντή υπουργείου. Ο χρόνος της θητείας του Γενικού Επιθεωρητή και των δύο Βοηθών Γενικών Επιθεωρητών θεωρείται ως χρόνος άσκησης καθηκόντων Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τπουργείου.

4. Η ΕΤΕΔ έχει την ίδια διοικητική δομή με αυτήν της ΕΤΕΠΕN και συγκροτείται σε ενιαίους διοικητικούς τομείς, γεωγραφικά κατανεμημένους, με έδρες στις αντίστοιχες Περιφέρειες της χώρας και με χωρική αρμοδιότητα στις περιοχές εποπτείας των αντίστοιχων Περιφερειών, που υπάγονται στη Γενική Επιθεώρηση της Ειδικής Τπηρεσίας Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας (ΕΤΕΔΕΝ).

Κατά προτεραιότητα συγκροτούνται δύο διακριτοί τομείς, ως εξής:

α. Σομέας Νοτίου Ελλάδας με χωρική αρμοδιότητα στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης

β. Σομέας Βορείου Ελλάδας με χωρική αρμοδιότητα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου.

5. Σων Σομέων της ΕΤΕΔ προΐστανται Σομεάρχες Επιθεωρητές, οι οποίοι είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με βαθμό Α’, αντίστοιχου επιστημονικού και γνωστικού πεδίου και σχετικής εμπειρίας και έχουν τουλάχιστον τριετή θητεία σε θέση Προϊσταμένου Σμήματος, με έδρα την Αθήνα για τον Σομέα Νοτίου Ελλάδας και τη Θεσσαλονίκη για τον Σομέα Βορείου Ελλάδας, με πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να παραταθεί ή ανανεωθεί, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Η τοποθέτησή τους γίνεται με απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ, ύστερα από σχετική εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος. Ο χρόνος της θητείας των Σομεαρχών Επιθεωρητών θεωρείται ως χρόνος άσκησης καθηκόντων Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τπουργείου και τους καταβάλλεται το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης,

6. Η ΕΤΕΔΕΝ από της σύστασής της ως ΕΤΕΠΕΝ, στελεχώνεται με:

α) μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, μετά από διορισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) ή με μετάταξη από το Δημόσιο ή ν.π.δ.δ. ή με μετακίνηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α΄ 26),

β) με υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μετά από μετάταξη από το Δημόσιο ή ν.π.δ.δ. ή μετακίνηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 410/1988 (Α΄ 191),

γ) με μονίμους δημοσίους υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά από απόσπαση, με απόφαση του οικείου Τπουργού και του Τπουργού ΠΕΚΑ, χωρίς γνώμη Τπηρεσιακού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρία έτη και μπορεί να παρατείνεται ή ανανεώνεται για υπηρεσιακές ανάγκες.

7. Για τη στελέχωση της ΕΤΕΔΕΝ προβλέπονται:

α. Για τη Γενική Επιθεώρηση, επιπρόσθετα, πέντε θέσεις του κλάδου ΠΕ Μηχανικών και τρεις θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.

β. Για την ΕΤΕΠΕN, επιπρόσθετα, πέντε θέσεις του κλάδου ΠΕ Μηχανικών και τέσσερις θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, εκτός της θέσης του Βοηθού Γενικού Επιθεωρητή Ενέργειας.

γ. Για την ΕΤΕΔ προβλέπονται, εκτός της θέσης του Βοηθού Γενικού Επιθεωρητή Δόμησης και των δύο Σομεαρχών των Σομέων αυτής, πενήντα θέσεις υπαλλήλων Σακτικού προσωπικού, με τις παρακάτω ειδικότητες:

τριάντα πέντε θέσεις του κλάδου ΠΕ Μηχανικών πέντε θέσεις του κλάδου ΣΕ Μηχανικών
τέσσερις θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού δύο θέσεις του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής
τέσσερις θέσεις του κλάδου ΔΕ Διοικητικού - Οικονομικού με γνώσεις
Η/Τ.

8. Όσοι εκ των υπαλλήλων της ΕΤΕΔ είναι διπλωματούχοι μηχανικοί ή πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, ορίζονται ως Επιθεωρητές Δόμησης αφού παρακολουθήσουν σεμινάρια ανάλογα αυτών των Ελεγκτών Δόμησης προκειμένου να μπορούν να διενεργούν ελέγχους σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο ή κτιριακό ή οικιστικό έργο, με επιτόπια αυτοψία, καθώς και μετρήσεις, και συλλογή κάθε χρήσιμου για τη διενέργεια του ελέγχου στοιχείου. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την τυχόν αρμοδιότητα άλλης αρχής να προβαίνει σε ανάλογο έλεγχο.

9. Ύστερα από κάθε έλεγχο συντάσσεται από τους Επιθεωρητές Δόμησης που διενήργησαν τον έλεγχο, έκθεση ελέγχου. Αν διαπιστωθούν παραβάσεις η σχετική έκθεση επιδίδεται με συστημένη πρόσκληση στον ελεγχόμενο ελεγκτή δόμησης, ο οποίος καλείται σε ακρόαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2690/1999.

Ύστερα από την ακρόαση ή την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας τέλεσής της, ο Επιθεωρητής Δόμησης συντάσσει αιτιολογημένη πράξη βεβαίωσης ή μη, της παράβασης, την οποία υπογράφει ο Γενικός Επιθεωρητής της ΕΤΕΔΕΝ.

10. Αντίγραφο της πράξης βεβαίωσης παράβασης και ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης αποστέλλεται στο Εποπτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος.

11. Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Επιθεωρητή της ΕΤΕΔΕΝ, καθορίζονται ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της ΕΤΕΔΕΝ, στην κατανομή αρμοδιοτήτων σε Σμήματα ανά Σομέα, καθώς και κάθε σχετικό θέμα.

Άρθρο 17

Σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου

1. Συνιστάται πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται με απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ και αποτελείται από:

α. τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως
Πρόεδρο, με αναπληρωτή του το Γενικό Επιθεωρητή της ΕΤΕΔΕΝ.

β. Πάρεδρο του γραφείου του Νομικού Συμβούλου στο ΤΠΕΚΑ, με τον αναπληρωτή του.

γ. το Βοηθό Επιθεωρητή Δόμησης της Ειδικής Τπηρεσίας Επιθεωρητών Δόμησης της ΕΤΕΔΕΝ, με τον αναπληρωτή του.

δ. Διευθυντή του ΤΠΕΚΑ, με τον αναπληρωτή του

ε. Εκπρόσωπο του Σεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τον αναπληρωτή του.

2. Καθήκοντα Γραμματέα του Εποπτικού Συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος της Ε.Τ.Ε.Δ. που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με την ίδια απόφαση.

3. Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου είναι τριετής.

Άρθρο 18

Αρμοδιότητες Εποπτικού Συμβουλίου

1. Σο Εποπτικό Συμβούλιο εξετάζει τις παραβάσεις που διαπιστώνονται στην πράξη βεβαίωσης παράβασης της ΕΤΕΔΕΝ και εφόσον ο ελεγκτής δόμησης:

α. αναγράφει ή υποβάλλει ανακριβή στοιχεία και δικαιολογητικά,

β. παραβιάζει το καθήκον εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας, ως προς τη χρήση των στοιχείων και των πληροφοριών που συγκεντρώνει κατά την εκτέλεση του έργου του,

γ. προβαίνει σε μη χρηστή χρήση της ιδιότητάς του,

δ. εκπληρώνει πλημμελώς τα καθήκοντα του,

εισηγείται στον Υπουργό ΠΕΚΑ την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του σχετικού φακέλου που υποβάλλονται από την ΕΤΕΔΕΝ. Επίσης ενημερώνει το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο και αν υπάρχουν ενδείξεις για τη τέλεση ποινικών αδικημάτων, τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

2. Οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται με αιτιολογημένη απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη ως κριτήρια ιδίως το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή, την επιφάνεια του υπό ελέγχου κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας ως εξής:

α. καταβολή χρηματικού προστίμου

β. αποκλεισμός του Ελεγκτή Δόμησης από τη διενέργεια ελέγχων για περίοδο από ένα έως και τρία έτη και

γ. οριστική διαγραφή του Ελεγκτή Δόμησης από το Μητρώο, ιδίως στην περίπτωση υποτροπής μετά από αποκλεισμό.

3. Κάθε επιβληθείσα διοικητική κύρωση καταγράφεται στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης τα δε επιβαλλόμενα χρηματικά πρόστιμα βεβαιώνονται, εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε..

4. Ο Ελεγκτής Δόμησης στον οποίο επιβλήθηκε αφαίρεση άδειας οφείλει μέσα σε δέκα ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της σχετικής απόφασης να καταθέσει την άδειά του.

Άρθρο 19

Εξουσιοδοτικές Διατάξεις

Με απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, καθορίζονται:

α. οι κανόνες και οι αρχές που διέπουν την εκτέλεση του έργου των ελεγκτών δόμησης και η κατανομή στις αποκεντρωμένες διοικήσεις,

β. ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων των ελεγκτών δόμησης σε συνάρτηση με την επιφάνεια, το είδος και την κατηγορία της κατασκευής, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής τους, η υποχρέωση καταβολής και το ύψος του παραβόλου για την εξέταση της επώνυμης καταγγελίας, η απόδοση ποσοστού από το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου για την πληρωμή των αποζημιώσεων των ελεγκτών δόμησης και κάθε σχετικό θέμα.

γ. κάθε σχετικό θέμα που αφορά τις προϋποθέσεις απόκτησης και διατήρησης της ιδιότητας του ελεγκτή δόμησης, την αντικατάστασή τους, τον έλεγχο της τήρησης των καθηκόντων τους καθώς και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου.

δ. κάθε θέμα σχετικό με την κατάρτιση και διαχείριση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης.

ε. ο καθορισμός του χρηματικού ποσού του προστίμου του άρθρου 18. στ. τα θέματα της λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων

Άρθρο 20

Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ)

Συγκρότηση

Με απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτούνται «Συμβούλια Αρχιτεκτονικής» (ΣΑ) σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Στις νησιωτικές περιοχές μπορούν να συγκροτούνται «Συμβούλια Αρχιτεκτονικής» (ΣΑ) με αρμοδιότητα σε περισσότερες περιφερειακές ενότητες.

Άρθρο 21

Αρμοδιότητες

1. Στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι αρμόδια για την γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών, στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Για κάθε οικοδομική εργασία σε κτίρια ή γήπεδα, που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε εκκλησίες και ειδικά κτίρια.

β. Για κάθε οικοδομική εργασία σε κτίρια ή χώρους, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι ή κατά την κρίση της υπηρεσίας Δόμησης, του υπουργού ΠΕΚΑ ή του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας μπορούν να χαρακτηρισθούν διατηρητέοι, καθώς και σε κτίρια ή γήπεδα που είναι σε επαφή με κτίριο ή χώρο που έχει κηρυχτεί διατηρητέο.

γ. Για κάθε οικοδομική εργασία, που παραπέμπεται από τον Υπουργό
ΠΕΚΑ ή τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

δ. Για κατασκευαστικά έργα διαμορφώσεων κοινόχρηστων ή αδόμητων χώρων, εκτός από τις περιπτώσεις που διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

ε. Για αρχιτεκτονικές μελέτες που διαφοροποιούνται από τα μορφολογικά στοιχεία και την τυπολογία που επιβάλλεται με ειδικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί ανά περιοχή.

στ. Για όλες τις περιπτώσεις αδειών κατεδάφισης κτιρίων που ανεγέρθηκαν προ του έτους 1955.

2. Σε περίπτωση σύνταξης έκθεσης επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών σε κτίρια ή γήπεδα, που βρίσκονται σε ιστορικά κέντρα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς και σε κτίρια ή χώρους, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι ή μπορεί να χαρακτηριστούν διατηρητέοι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδοτεί και διατυπώνει προτάσεις μέσα σε 15 ημέρες, από την υποβολή της, για τη δυνατότητα και τους τρόπους διατήρησής τους.

Άρθρο 22

Σύνθεση

1. Σα «Συμβούλια Αρχιτεκτονικής» είναι τετραμελή, και αποτελούνται από:

α. Έναν αρχιτέκτονα, υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως Πρόεδρο του ΣΑ, με τον αναπληρωτή του. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία πλήρωσης της παραπάνω θέσης, μπορεί να ορισθεί Πρόεδρος του ΣΑ αρχιτέκτονας υπάλληλος της Περιφέρειας ή άλλου κρατικού φορέα.

β. Έναν αρχιτέκτονα μέλος Δ.Ε.Π. ή υπάλληλο των Τπουργείων ΠΕΚΑ ή Πολιτισμού και Σουρισμού με αρμοδιότητα νεωτέρων μνημείων ή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ή της Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του.

γ. Δύο αρχιτέκτονες ιδιώτες μελετητές που πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται παρακάτω, με τους αναπληρωτές τους.

2. Σα μέλη της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 επιλέγονται με κλήρωση από μητρώα που τηρούνται σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συντάσσονται με τη γνώμη του Σ.Ε.Ε και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων
Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ).

3. Γραμματέας του Συμβουλίου και αναπληρωτής ορίζεται υπάλληλος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή, αν δεν υπάρχει, υπάλληλος της Περιφέρειας.

Άρθρο 23

Προσόντα

Στα μητρώα που δημιουργούνται με απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ, που τηρούνται στο ΤΠΕΚΑ, εγγράφονται όσοι αρχιτέκτονες πληρούν δύο από τις παρακάτω προϋποθέσεις :

α. Εξαετή αρχιτεκτονική εμπειρία.

β. Διάκριση σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

γ. Δημοσιεύσεις επί αρχιτεκτονικών θεμάτων.

δ. Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε αρχιτεκτονικές σχολές.

Άρθρο 24

Θητεία

1. Η θητεία των μελών των ΣΑ είναι διετής. Μετά τη λήξη της θητείας δεν επιτρέπεται ο ορισμός των ίδιων προσώπων ως μελών του ΣΑ, εκτός αν παρεμβληθεί διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών.

2. Σε περίπτωση που με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υποψήφιων μελών με τα προβλεπόμενα προσόντα, μπορεί να ανανεώνεται η θητεία δύο μελών.

Άρθρο 25

Λειτουργία

1. Ο Πρόεδρος ορίζει τακτές ημερομηνίες συνεδριάσεων των Συμβουλίων. Σε περίπτωση έκτακτης συνεδρίασης ειδοποιούνται τα μέλη του Συμβουλίου από τον Πρόεδρο ή το γραμματέα, τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από τη συνεδρίαση. Σο συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε δεκαπέντε (15) μέρες. Σο Συμβούλιο εκδίδει την απόφασή του μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου της μελέτης.

2. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στη συνεδρίαση των
Συμβουλίων για να εκθέσουν τις απόψεις τους, όχι όμως κατά τη λήψη της απόφασης. Η αρνητική γνωμοδότηση πρέπει να αιτιολογείται. Η αιτιολογία καταχωρείται με λεπτομέρειες στο σχετικό πρακτικό συνεδρίασης.

3. Στην περίπτωση ε της παραγράφου 1 του άρθρου 21 για τη λήψη θετικής γνώμης απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων.

4. Κατά των αποφάσεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής που αφορούν στις περιπτώσεις της περ. ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 21, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει ένσταση μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από τη γνώση της. Η ένσταση ασκείται ενώπιον του Συμβουλίου το οποίο διαβιβάζει το σχετικό φάκελο στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Άρθρο 26

Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ)

Συγκρότηση

Συγκροτείται στο ΥΠΕΚΑ Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ.

Άρθρο 27

Αρμοδιότητες.

Σο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α. εισηγείται και γνωμοδοτεί στον Υπουργό ΠΕΚΑ για θέματα που έχουν σχέση με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από σχετικό ερώτημα του Τπουργού.

β. γνωμοδοτεί σε ειδικές περιπτώσεις και ύστερα από εμπεριστατωμένη αιτιολογία επί των αρχιτεκτονικών μελετών της περίπτωσης ε του άρθρου 21, που διαβιβάζονται σε αυτό από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.

γ. αποφασίζει επί των ενστάσεων που υποβάλλονται κατά των αποφάσεων των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής στην περίπτωση ε του άρθρου 21.

Άρθρο 28

Σύνθεση

Σο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είναι εννεαμελές και αποτελείται από:

α. τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Τπουργείου ΠΕΚΑ, ως Πρόεδρο .

β. το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Τπουργείο ΠΕΚΑ, ο οποίος αναπληρώνεται από άλλο Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο του γραφείου του Νομικού Συμβούλου στο ΥΠΕΚΑ

γ. δύο αρχιτέκτονες Διευθυντές του υπουργείου ΠΕΚΑ, με τους αναπληρωτές τους.

δ. έναν αρχιτέκτονα του υπουργείου Πολιτισμού και Σουρισμού, με τον αναπληρωτή του.

ε. έναν αρχιτέκτονα μέλος ΔΕΠ Αρχιτεκτονικής Σχολής, με τον αναπληρωτή του.

στ. δύο αρχιτέκτονες, εκπρόσωπους του ΣΕΕ και ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ αντίστοιχα, με τους αναπληρωτές τους. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕ και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ επιλέγονται από καταλόγους που υποβάλλουν και πρέπει να έχουν τα προσόντα του άρθρου 24 και ειδίκευση ή εμπειρία σε θέματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ή αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

ζ. έναν αρχιτέκτονα με ειδίκευση ή εμπειρία στο σχεδιασμό τοπίου.

Με την απόφαση συγκρότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ορίζεται και ο αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου ΠΕΚΑ ως Προέδρου του Συμβουλίου.

Γραμματέας του Συμβουλίου και αναπληρωτής ορίζεται με την παραπάνω απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ υπάλληλος του Τπουργείου ΠΕΚΑ.

Άρθρο 29

Λειτουργία

1. Ο Πρόεδρος ορίζει τακτές ημερομηνίες συνεδριάσεων του Συμβουλίου. Σε περίπτωση έκτακτης συνεδρίασης ειδοποιούνται τα μέλη του Συμβουλίου από τον πρόεδρο ή το γραμματέα, τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από τη συνεδρίαση. Σο Συμβούλιο εκδίδει την γνωμοδότησή του μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ημερομηνία διαβίβασης του φακέλου της μελέτης από το
Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

2. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για να εκθέσουν τις απόψεις τους, όχι όμως κατά τη λήψη της απόφασης. Η αρνητική γνωμοδότηση πρέπει να αιτιολογείται με σαφήνεια. Η αιτιολογία καταχωρείται με λεπτομέρειες στο σχετικό πρακτικό συνεδρίασης.

Άρθρο 30

Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΤΠΟΘΑ)

Συγκρότηση

Με απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτούνται «Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων» (ΣΤΠΟΘΑ) στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας.

Στις νησιωτικές περιοχές μπορούν να συγκροτούνται «Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων» με αρμοδιότητα σε περισσότερες περιφερειακές ενότητες.

Άρθρο 31

Αρμοδιότητες

Σα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΤΠΟΘΑ) έχουν τις εξής αρμοδιότητες

α. Εξετάζουν τις προσφυγές κατά των πορισμάτων των ελεγκτών δόμησης.

β. Εξετάζουν τις προσφυγές κατά των πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων των Τ.ΔΟΜ., που εκδίδονται κατ΄ εφαρμογή του παρόντος και της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων.

γ. Ασκούν τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. 75724/1151/1983 κοινής απόφασης των Τπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (Β’ 767).

Θέματα μείζονος σημασίας μπορεί να παραπέμπονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του άρθρου 36.

Άρθρο 32

Σύνθεση

Στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΤΠΟΘΑ) είναι πενταμελές και αποτελείται από:

α. Πρόεδρο, τον πάρεδρο του γραφείου του ΝΣΚ στην έδρα της περιφερειακής ενότητας του Συμβουλίου, με τον αναπληρωτή του, και αν δεν υπάρχει Πάρεδρος, από δικαστικό αντιπρόσωπο. Αν δεν υπάρχει γραφείο του ΝΣΚ στην έδρα του Συμβουλίου τα παραπάνω μέλη ορίζονται από το γραφείο του ΝΣΚ της πλησιέστερης περιφερειακής ενότητας ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.

β. Αντιπρόεδρο, μηχανικό προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης για θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της οικείας αποκεντρωμένης Διοίκησης ή αν δεν υπάρχει, της οικείας Διεύθυνσης της Περιφέρειας ή, αν δεν υπάρχει, προϊστάμενο τμήματος της Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του.

γ. Μηχανικό, υπάλληλο με βαθμό α’, της αρμόδιας Διεύθυνσης για θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της οικείας αποκεντρωμένης Διοίκησης ή, αν δεν υπάρχει, υπάλληλο της οικείας Διεύθυνσης της Περιφέρειας, ή, αν δεν υπάρχει, υπάλληλο τμήματος της Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του.

δ. Μηχανικό, εκπρόσωπο του ΣΕΕ, με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕ επιλέγονται από καταλόγους που υποβάλλει το ΣΕΕ μετά από ηλεκτρονική κλήρωση.

ε. Μηχανικό, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του.

Γραμματέας του Συμβουλίου και αναπληρωτής ορίζεται υπάλληλος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή, αν δεν υπάρχει, υπάλληλος της Περιφέρειας.

Άρθρο 33

Άσκηση προσφυγών

1. Κατά των πορισμάτων των ελεγκτών δόμησης και των πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων των Τ.ΔΟΜ., που εκδίδονται κατ΄ εφαρμογή του παρόντος και της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής για λόγους νομιμότητας στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της περιφερειακής ενότητας.

2. Η προσφυγή ασκείται μέσα σε τριάντα ημέρες με κατάθεση στο πρωτόκολλο της Τπηρεσίας Δόμησης που κοινοποίησε την πράξη. Για το παραδεκτό της προσφυγής απαιτείται η καταβολή παράβολου ύψους πενήντα ευρώ. Αν η προσφυγή γίνει δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται. Στα ποσά των παράβολων αποτελούν έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.

Άρθρο 34

Διαδικασία Εξέτασης Προσφυγών – Επιβολή Προστίμων

1. Η αρμόδια Τπηρεσία Δόμησης διαβιβάζει στο αρμόδιο για την έκδοση απόφασης Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, το φάκελο της υπόθεσης. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, καλείται να παραστεί ο προσφεύγων με την πρόσκληση, που του επιδίδεται τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.

Η απόφαση λαμβάνεται αφού αποχωρήσει ο προσφεύγων. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την άσκησή της.

2. Σα πρόστιμα, τα οποία επιβάλλονται σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών και για τα οποία είτε δεν έχει ασκηθεί διοικητική προσφυγή είτε έχει ασκηθεί και έχει απορριφθεί, αποστέλλονται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΤΔΟΜ στην αρμόδια ΔΟΤ για βεβαίωση και είσπραξη.

Αντίγραφο των παραπάνω πράξεων αποστέλλεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΤΔΟΜ, που τις εξέδωσε, στον Πρόεδρο του αρμόδιου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Υπάλληλος που παραβιάζει τις υποχρεώσεις των παραπάνω διατάξεων τιμωρείται με παρακράτηση αποδοχών 15 ημερών μέχρι 3 μηνών. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο πειθαρχικώς προϊστάμενος που παραλείπει να ασκήσει την πειθαρχική δίωξη κατά του ευθυνόμενου υπαλλήλου κατά τα προηγούμενα εδάφια.

Άρθρο 35

Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΤΠΟΘΑ)

Συγκρότηση

Συγκροτείται στο ΤΠΕΚΑ «Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΤΠΟΘΑ)», με απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ

Άρθρο 36

Αρμοδιότητες

Σο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ασκεί τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 75724/1151/1983 κοινής απόφασης των Τπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (Β’ 767).

Άρθρο 37

Σύνθεση

Σο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων είναι επταμελές, και αποτελείται από:

α. τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Τπουργείου ΠΕΚΑ, ως Πρόεδρο

β. το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Τπουργείο ΠΕΚΑ, ο οποίος αναπληρώνεται από άλλο Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο του γραφείου του Νομικού Συμβούλου στο ΥΠΕΚΑ

γ. τον Γενικό Διευθυντή Πολεοδομίας του Τπουργείου ΠΕΚΑ, με τον αναπληρωτή του

δ. δύο Διευθυντές του Τπουργείου ΠΕΚΑ, με τους αναπληρωτές τους

ε. ένα μηχανικό, εκπρόσωπο του ΣΕΕ, με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του

στ. ένα μηχανικό, εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας , με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του.

Με την απόφαση συγκρότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ορίζεται και ο αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Τπουργείου ΠΕΚΑ ως Προέδρου του Συμβουλίου.

Γραμματέας του Συμβουλίου και αναπληρωτής ορίζεται με την παραπάνω απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ υπάλληλος του Υπουργείου ΠΕΚΑ.

Άρθρο 38

Αναδιάρθρωση Τπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας, του Τπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΤΠΕΚΑ)

1. Σύσταση Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής
Συνιστάται Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας, της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, του Τπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σκοπός της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής είναι η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη παραδοσιακών κτιρίων και οικιστικών συνόλων και η προώθηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής συγκροτείται από πέντε Σμήματα, ως εξής:

α) τμήμα Ιστορικών Κέντρων (Παραδοσιακών Σμημάτων Πόλεων), με τις εξής αρμοδιότητες :
αα) Η μελέτη και η μέριμνα για τον χαρακτηρισμό τμημάτων πόλεων (Ιστορικών κέντρων) ως παραδοσιακών και ο καθορισμός ζωνών προστασίας αυτών.
ββ) Η σύνταξη και έγκριση προτύπων, προδιαγραφών, κανονισμών και ειδικών μελετών και προγραμμάτων, τα οποία αναφέρονται στην πολεοδομική συγκρότηση, το σχέδιο πόλεως, τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης και τη μορφολογική κατάσταση των Ιστορικών Κέντρων και των ζωνών προστασίας αυτών

β) τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών, με τις εξής αρμοδιότητες :
αα) Η μελέτη και η μέριμνα για τον χαρακτηρισμό οικισμών ή τμημάτων τους ως παραδοσιακών και ο καθορισμός ζωνών προστασίας αυτών
ββ) Η σύνταξη και έγκριση προτύπων, προδιαγραφών, κανονισμών και ειδικών μελετών και προγραμμάτων, τα οποία αναφέρονται στην πολεοδομική συγκρότηση, το σχέδιο πόλεως, τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης, την μορφολογική κατάσταση, την ανάδειξη, την αναστήλωση και την ανάπλαση των παραδοσιακών οικισμών, των ζωνών προστασίας αυτών ως και των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων του ν. 3028/2002 (Α’ 153).
γγ) Η παροχή κατευθύνσεων σε φορείς των Ο.Σ.Α και άλλων αρμόδιων φορέων σε θέματα παραδοσιακών οικισμών.

γ. τμήμα Διατηρητέων Κτιρίων, με τις εξής αρμοδιότητες :
αα) Η μελέτη και η μέριμνα για τον χαρακτηρισμό αρχιτεκτονικών συνόλων, κτιρίων ή τμημάτων τους και λοιπών στοιχείων του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ως διατηρητέων, ως και ο καθορισμός ζωνών προστασίας αυτών
ββ) Η σύνταξη και έγκριση προτύπων, προδιαγραφών, κανονισμών και ειδικών μελετών και προγραμμάτων, τα οποία αναφέρονται σε ειδικούς όρους δόμησης, τις χρήσεις, την μορφολογική κατάσταση και την ανάδειξη διατηρητέων κτιρίων και λοιπών στοιχείων του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος
γγ) Ο έλεγχος αιτημάτων κατεδάφισης αξιόλογων κτιρίων
δδ) Η τήρηση αρχείου των Διατηρητέων Κτιρίων, των Παραδοσιακών Συνόλων και των μελετών της Διεύθυνσης.
εε) Η παροχή κατευθύνσεων σε φορείς των Ο.Σ.Α και άλλων αρμόδιων φορέων σε θέματα Αρχιτεκτονικής.

δ) τμήμα Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, με τις εξής αρμοδιότητες :
αα) Η σύνταξη και έγκριση προτύπων, προδιαγραφών, κανονισμών και ειδικών μελετών και προγραμμάτων, τα οποία αναφέρονται στη σύγχρονη κτιριακή αρχιτεκτονική δημιουργία και τον αστικό εξοπλισμό του δημοσίου ελευθέρου χώρου, με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και υλικών δόμησης φιλικών προς το περιβάλλον
ββ) Η μέριμνα για την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στους τομείς της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, της δημιουργικής ενσωμάτωσης παραδοσιακών προτύπων, νέων τεχνολογιών και υλικών δόμησης σε αυτήν και την εν γένει προαγωγή της αρχιτεκτονικής με τη διοργάνωση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων
γγ) Η μέριμνα για τις διεθνείς σχέσεις, τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του Τπουργείου όσον αφορά στο αντικείμενο και τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης.

ε) τμήμα Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, (Μ.Σ.Δ.), με τις αρμοδιότητες:
Όλα τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία ελέγχου, έγκρισης και τεκμηρίωσης αιτημάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης και παροχής σχετικών οδηγιών.

Στο Γραφείο Ιστορικού Κέντρου της Πόλεως των Αθηνών, με τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στην με αριθμό 85782/5435/1996 απόφαση του Τπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Β’ 693) και το προσωπικό του συγχωνεύεται στο υπό τμήμα της περίπτωσης α.

2. α) Στο τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού
Σχεδιασμού, με τις θέσεις και το προσωπικό του μεταφέρεται στη Διεύθυνση
Αρχιτεκτονικής και οι αρμοδιότητές του ασκούνται από αυτή.
β) Σο Σμήμα Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, (Μ.Σ.Δ.), της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών μεταφέρεται στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής και οι αρμοδιότητές του ασκούνται από αυτή.

γ) Σο Γραφείο Ιστορικού Κέντρου της Πόλης των Αθηνών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με τις θέσεις και το προσωπικό του μεταφέρεται στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής και οι αρμοδιότητες του ασκούνται από αυτή.

Οι θέσεις, το προσωπικό και οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται, κατανέμονται μεταξύ των τμημάτων της Διεύθυνσης με απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ.

3. Η Διεύθυνση Οικιστικής Πολιτικής και Κατοικίας καταργείται.
α) Οι θέσεις, το προσωπικό και οι αρμοδιότητες των Σμημάτων Στεγαστικής Πολιτικής και Οργανωμένης Οικιστικής Ανάπτυξης και Στεγαστικών Προγραμμάτων  πλην αυτών για τη διοργάνωση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, μεταφέρονται στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και ασκούνται από το νέο Σμήμα Οργανωμένης Οικιστικής Ανάπτυξης και Στεγαστικής Πολιτικής.
β) Οι θέσεις, το προσωπικό και οι αρμοδιότητες του Σμήματος Κτιριολογίας και Προτύπων Κατοικίας μεταφέρονται στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής και ασκούνται από το νέο Σμήμα Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής.
γ) Οι θέσεις, το προσωπικό και οι αρμοδιότητες του Σμήματος Οικοδομικών Συνεταιρισμών μεταφέρονται στο Σμήμα Μικρών Οικισμών και Παραθεριστικής Κατοικίας της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Κανονισμού .

4. Στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού συνιστώνται ένα νέο τμήμα και ένα γραφείο, ως εξής:
α. Σμήμα Οργανωμένης Οικιστικής Ανάπτυξης και Στεγαστικής Πολιτικής, με τις εξής αρμοδιότητες: αα) Η χάραξη της στεγαστικής πολιτικής στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της
αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής της χώρας σε συνεργασία και με άλλους συναρμόδιους φορείς και η εισήγηση θεσμικών και άλλων μέτρων (κίνητρα) για την εφαρμογή της πολιτικής γης και στέγασης.
ββ) Η παρακολούθηση και ο συντονισμός της έρευνας στους παραπάνω τομείς και η εισήγηση για την ανάθεση μελετών εκπόνησης των ερευνών αυτών.
γγ) Η παρακολούθηση στεγαστικών προγραμμάτων δημοσίων φορέων και προγραμμάτων οργανωμένης οικιστικής ανάπτυξης Οικοδομικών Συνεταιρισμών και Ιδιωτών και η μέριμνα για την έγκριση των σχετικών πολεοδομικών μελετών και έργων.
δδ) Η έγκριση και εποπτεία εφαρμογής κοινωνικού προγράμματος κατασκευής κτιρίων.
εε) Η τήρηση αρχείου μελετών.

β) Γραφείο Άρσεων Απαλλοτρίωσης, με τις εξής αρμοδιότητες:
Η μέριμνα για τον έλεγχο, την παροχή κατευθύνσεων σύνταξης και την έγκριση πολεοδομικών ρυθμίσεων και τροποποιήσεων εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων κατόπιν άρσεων απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης.

5. Στη Διεύθυνση Χωροταξίας συνιστάται Σμήμα Ρυθμιστικών Σχεδίων Πόλεως και Οικιστικής Δομής, στο οποίο μεταφέρεται το υφιστάμενο τμήμα Οικιστικής Δομής της ίδιας Διεύθυνσης με τις αρμοδιότητές του, που καταργείται, και το οποίο έχει και τις εξής αρμοδιότητες:

αα) Η προώθηση προς έγκριση των Ρυθμιστικών Σχεδίων και Προγραμμάτων Προστασίας Περιβάλλοντος των αστικών συγκροτημάτων της χώρας, η εποπτεία και ο συντονισμός με τους Οργανισμούς εφαρμογής των σχεδίων αυτών και η παρακολούθηση των προγραμμάτων τους.
ββ) Η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Πολιτική για τον αστικό χώρο, η παρακολούθηση της αστικής ανάπτυξης με έλεγχο των αστικών παρεμβάσεων και των προγραμμάτων αστικής αναγέννησης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των Ρυθμιστικών Σχεδίων και της Ευρωπαϊκής πολιτικής και η διαμόρφωση δεικτών παρακολούθησης αστικών περιβαλλοντικών παρεμβάσεων μεσαίων αστικών κέντρων.
γγ) Η σύνταξη ετήσιας έκθεσης προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ η οποία συνοδεύεται από τις αντίστοιχες εκθέσεις των Οργανισμών Ρυθμιστικών
Σχεδίων και περιλαμβάνει αξιολόγηση της πορείας δράσης των Οργανισμών και της αστικής ανάπτυξης και τυχόν προτάσεις για νέο πλαίσιο αστικών παρεμβάσεων στα οικιστικά συγκροτήματα των Ρυθμιστικών Σχεδίων.
δδ) Η αξιολόγηση, ο έλεγχος και η προώθηση για έγκριση τυχόν τροποποιήσεων και εξειδικεύσεων των αρχικών προεδρικών διαταγμάτων των Ρυθμιστικών Σχεδίων.

εε) Η σύνταξη προτύπων και προδιαγραφών και ο σχεδιασμός των Καλλικρατικών Δήμων.
στστ) Η μέριμνα για την παρακολούθηση της εκπόνησης, την παροχή κατευθύνσεων σύνταξης και την έγκριση μελετών ρυθμιστικών σχεδίων.

6. Με απόφαση του Τπουργού ΠΕΚΑ μπορεί να κατανέμονται και να ανακατανέμονται οι ανωτέρω αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής μεταξύ των υποκείμενων οργανικών μονάδων τους.

Άρθρο 39

Ρύθμιση θεμάτων Οικοδομικών Συνεταιρισμών

1. Η εποπτεία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών (Ο.Σ.) ανήκει στο Τπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ν. 1667/1986 (Α’ 196). Σο ΤΠΕΚΑ ασκεί εποπτεία επί των Ο.Σ. μόνο για θέματα αρμοδιοτήτων του, δηλαδή ιδίως ως προς τις διαδικασίες χωροθέτησης, πολεοδόμησης, τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, έγκριση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θέματα ενέργειας.

2. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση των Οικοδομικών Συνεταιρισμών είναι η έκδοση βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ, ότι η προτεινόμενη έκταση είναι μέσα σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

3. Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ετών από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τεχνικής υποδομής στις εκτάσεις των Ο.Σ.

4. Οι Οργανισμοί Σοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Σ.Α.) στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγονται οι εκτάσεις των Ο.Σ. μπορούν να αναλάβουν να εκτελέσουν ή να ολοκληρώσουν τα έργα τεχνικής υποδομής, όπως αυτά καθορίζονται στις σχετικές μελέτες έργων, τις πολεοδομικές μελέτες και τα αντίστοιχα προγράμματα ολοκλήρωσης αυτών. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ο.Σ., καθώς και απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου του οικείου Ο.Σ.Α.

5. Στην περίπτωση της παραγράφου 4 το αντισταθμιστικό μέτρο της απαλλαγής των Ο.Σ. από την εισφορά σε χρήμα παύει να ισχύει. Για την κατασκευή των έργων τεχνικής υποδομής επιβάλλεται υπέρ του οικείου Ο.Σ.Α. η καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο βεβαιώνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Ο.Σ.Α. και εισπράττεται με τη διαδικασία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. Τπόχρεοι σε καταβολή του παραπάνω χρηματικού ποσού είναι οι ιδιοκτήτες των συνεταιρικών μερίδων, όπως αυτές έχουν υλοποιηθεί από την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που έχουν αδιανέμητες συνεταιρικές μερίδες στην ιδιοκτησία τους. Σο ύψος του ποσού αυτού τελεί σε αναλογία με την αξία των έργων που θα κατασκευαστούν.

6. Για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 απαιτείται, οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Ο.Σ.Α. να προβούν σε προκαταρκτική εκτίμηση των έργων τεχνικής υποδομής από οικονομοτεχνική άποψη.
Η παραπάνω εκτίμηση επικυρώνεται με απόφαση του αρμοδίου συμβουλίου, η οποία επέχει θέση απόφασης ανάληψης των εν λόγω έργων υποδομής.
Η απόφαση ανάληψης των εν λόγω έργων υποδομής κοινοποιείται αμελλητί με ευθύνη του Ο.Σ.Α. στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, με παραγγελία να επιβάλλουν την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για όσο διάστημα είναι απαραίτητο στους Ο.Σ.Α. να προβούν στη σύνταξη μελετών για τα έργα υποδομής, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η πραγματοποίησή τους και να διασφαλίζεται η καλή εκτέλεση αυτών.
Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας οι Ο.Σ.Α. αναλαμβάνουν την εκπόνηση των έργων τεχνικής υποδομής στις οικιστικές περιοχές των ΟΣ και εντάσσουν αυτά στους προϋπολογισμούς και τα προγράμματά τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

7. Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στις προηγούμενες παραγράφους οι ΟΣ μπορούν μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, ύστερα από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους, να επιλέξουν τη
σύναψη συμβάσεων με τους Ο.Σ.Α. για την κατασκευή έργων από κοινού ή με όποιο άλλο τρόπο δεσμευτούν συμβατικά. Με τις σχετικές συμβάσεις καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις κατασκευής των έργων υποδομής, η σύναψη τυχόν δανείων, επιβαρύνσεις, καταβολές εισφορών, ο μηχανισμός είσπραξης και οι κυρώσεις για την επιβολή αυτής, η τυχόν από κοινού επιλογή φορέα κατασκευής των έργων, η ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τις ήδη ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις των ΟΣ, οι χρόνοι και οι προθεσμίες, μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων, θέματα εποπτείας και ελέγχου των έργων, σύμπραξη με άλλους φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, συμβατικές υποκαταστάσεις, επίλυση διαφορών.

8. Σε κάθε περίπτωση μετά την παρέλευση της προθεσμίας της παραγράφου 3, η εκτέλεση των έργων υποδομής υπάγεται στον οικείο Ο.Σ.Α. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παραγράφου 5.

9. Η αρμοδιότητα ελέγχου και εποπτείας των έργων υποδομής (προϋπολογισμός, καλή κατασκευή, πρόγραμμα ολοκλήρωσης) ανήκει στην Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται ο Δήμος όπου ο Ο.Σ. έχει την έκτασή του.

10. Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

11. Όταν οι Ο.Σ. επιτελέσουν το σκοπό τους, μπορεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους να λειτουργήσουν για δέκα κατ’ ανώτατο όριο έτη ως σωματείο-σύλλογος για την περαιτέρω διαχείριση των κοινών.
Κατόπιν οι εκτάσεις τους και η ευθύνη συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων και τεχνικών έργων περιέρχονται στους οικείους Δήμους.

12. Για όσους Ο.Σ. δεν εφαρμόσουν τη πολεοδομική μελέτη μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 3, ανακαλείται η πολεοδομική τους μελέτη και επέρχεται αυτοδίκαια η διάλυσή τους, μετά από διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου Περιφερειάρχη. Όσοι Ο.Σ. αναλάβουν την εκτέλεση των έργων υποδομής στην έκτασή τους, αλλά η εν λόγω προθεσμία εκπνεύσει άπρακτος, διαλύονται κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμοδίου δικαστηρίου μετά από αίτηση της Περιφέρειας και τα έργα αναλαμβάνει ο ΟΣΑ.

13. Οι προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 Ο.Σ. με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του ν. 1667/1986. Όσοι από αυτούς δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν είτε οι ίδιοι είτε σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 4 – 7 μέσα σε δεκαοχτώ μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος. Μετά τη παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν οι οικείοι Ο.Σ.Α..

14. Παρατείνεται για δύο έτη η διάρκεια των Ο.Σ. προκειμένου να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου και να υποβάλουν χρονοδιάγραμμα –έκθεση έργων υποδομής προς έγκριση στην Περιφέρεια.

Άρθρο 40

Θέματα σχετικά με απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)

1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) σε ανενεργά λατομεία ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους. Στα λατομεία αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα οριζόμενα στο άρθρο 33 του ν. 3164/2003 (Α’ 176) ως θέσεις κατάλληλες για εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ). Η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των ΑΕΚΚ σε λατομεία δεν πρέπει να παρατείνεται πέραν του χρόνου αποκατάστασης του λατομείου που ορίζεται με τη σύμβαση ανάθεσης του αναδόχου.

2. Επιτρέπεται η απόθεση προϊόντων εκσκαφών από την κατασκευή δημοσίων έργων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έργα με σύμβαση παραχώρησης, σε ανενεργά λατομεία για τη μερική ή ολική αποκατάστασή τους μετά από εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης που περιλαμβάνει και τη φυτοτεχνική μελέτη καθώς και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.).

3. Η αποκατάσταση των χώρων που ανήκουν στο δημόσιο, γίνεται με δαπάνη και μέριμνα των εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ. Για την αποκατάσταση ενός εκάστου λατομείου προκηρύσσεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαγωνισμός κατά τις κείμενες διατάξεις, με προσφορές που υποβάλλονται στη βάση μελέτης αποκατάστασης. Η επίβλεψη της αποκατάστασης πραγματοποιείται από την αναθέτουσα αρχή σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

4. Καταργείται η παράγραφος 11 του άρθρου 11 της απόφασης 36259/1757/Ε103/2010 των Τπουργών ΠΕΚΑ και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β’ 1312).

5. Καταργείται η εξαίρεση των αποβλήτων της κατηγορίας 17 05 06 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων από τους ποσοτικούς στόχους για την αξιοποίηση των αποβλήτων από κατασκευές, εκσκαφές και κατεδαφίσεις του
άρθρου 12 της απόφασης 36259/1757/Ε103/2010 των Τπουργών ΠΕΚΑ και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Άρθρο 41

Συμπληρώσεις του ν. 2742/1999

1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 2742/1999 (Α’ 207), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 3851/2010 (Α’ 85), και μετά την περίπτωση (ιβ) τίθεται περίπτωση (ιγ) ως εξής: «ιγ. Η ολοκληρωμένη διαχείριση του θαλάσσιου χώρου σε συνάρτηση με τις παράκτιες περιοχές, με το συντονισμό και την εναρμόνιση των επιμέρους πολιτικών, προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριοτήτων άθλησης και αναψυχής που ασκούνται από διάφορους φορείς στην ίδια περιοχή, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την προώθηση της ολοκληρωμένης και αειφόρου ανάπτυξης.».

2. Σο τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 2742/1999 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«- ορισμένες ειδικές περιοχές του εθνικού χώρου, όπως ο θαλάσσιος χώρος, οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, οι ορεινές και προβληματικές ζώνες, οι περιοχές που υπάγονται σε διεθνείς ή ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και άλλες ενότητες του εθνικού χώρου που παρουσιάζουν κρίσιμα περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά προβλήματα.».

Άρθρο 42

Λοιπές διατάξεις

1. α. Η παράγραφος 2 του άρθρου 7 του π.δ. της 13.4.1929 (Α’ 153) αντικαθίσταται ως εξής: «Η επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από δύο πολιτικούς μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους και έναν ιδιώτη αρχιτέκτονα μηχανικό με ειδίκευση ή εμπερία σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης παραδοσιακών κτιρίων. Σην επιτροπή διορίζει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.».

β. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Τπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κατά περίπτωση αρμόδιου Τπουργού, εξειδικεύονται τα ανωτέρω.

2. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 24 εφαρμόζεται και για τα Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Από τη δημοσίευση του παρόντος λήγει η θητεία των μελών των ανωτέρω συμβουλίων.

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του π.δ. της 24/31-5-1985 (Δ’ 270) (άρθρο 166 Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας) αντικαθίσταται ως εξής :
«2. Επιτρέπεται η ανέγερση αμιγούς χρήσεως ειδικών καταστημάτων (υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, που προορίζονται για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων) κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου καθώς και του άρθρου 1 που αφορά σε:
α) Σο ποσοστό καλύψεως που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 20%
β) Σο ύψος που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9 μέτρα.
γ) Ση συνολική επιφάνεια ορόφων που δύναται να υπερβαίνει τα 600 μ2 με τη προϋπόθεση ότι ο συντελεστής δομήσεως δεν υπερβαίνει το 0,2.
Η ανωτέρω παρέκκλιση εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με γνώμη του αρμόδιου Σ.Φ.Ο.Π. και γνώμη της Διεύθυνσης Χωροταξίας.»

4. Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:
«Ως τιμή ζώνης του οικοπέδου για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου νοείται:
α) Στις περιοχές όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών, η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία του οικοπέδου η οποία προκύπτει από την «Σιμή οικοπέδου (Σ.Ο.)» συναρτήσει της Σιμής Ζώνης (Σ.Ζ.) και του Συντελεστή Αξιοποίησης του Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) πολλαπλασιαζόμενης με τον Συντελεστή του Οικοπέδου (Σ.Ο.), όπως καθορίζονται στους πίνακες τιμών των αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν. 1249/1982.
β) Στις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται από την επιτροπή του π.δ. 5/1986 (Α’ 2).».

5. Η παράγραφος 13 του άρθρου 12 του ν. 1337/1983, που προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3212/2003 (Α’ 308), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«13. Ο προσδιορισμός της αξίας των τμημάτων που μετατρέπονται σε χρηματική εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 8 γίνεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου Δ’ του ν. 2882/2001 (Α’ 17). Σα ποσά από τη μετατροπή διατίθενται αποκλειστικά για την αποζημίωση ρυμοτομούμενων τμημάτων ιδιοκτησιών της ίδιας περιοχής. Κάθε διάθεση των ποσών αυτών για άλλο σκοπό είναι άκυρη.».

6. Η παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 1577/1985 (Α’210) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«3. Οι παραπάνω παρεκκλίσεις εγκρίνονται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου χωροταξίας, οικισμού και περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αιτιολογημένη πρόταση του φορέα, στον οποίο υπάγεται από άποψη λειτουργίας το συγκεκριμένο κτίριο, ή από την πολεοδομική υπηρεσία για τα κτίρια, για τα οποία δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας».

7. Στις διατάξεις της παραγράφου 23 του άρθρου 2 του ν. 2621/1998 (Α’ 136), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 58 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), υπάγεται και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου του προσωπικού που συνάπτονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου επιδοτούμενου, συγχρηματοδοτούμενου ή αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος.».

8. Η υποπαράγραφος (δ) της παραγράφου 5 του άρθρου 21 του ν. 1650/1986, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο 6 του ν. 3937/2011 (Α’ 60) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«δ) Προεδρικά διατάγματα προστασίας περιοχών, σχέδια των οποίων διαβιβάζονται εντός επτά μηνών από τη δημοσίευση του ν. 3937/2011 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατά νόμο επεξεργασία, καταλαμβάνονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις ως προς τις προϋποθέσεις εκδόσεώς τους.»

9. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 1561/1985 (Α’ 148), όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με την παράγραφο 5 του άρθρου 13 του ν.
3212/2003 (Α’ 308), προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Τπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Κεντρικού ΣΦΟΠ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατατάσσονται και υπάγονται, σύμφωνα με τη γενική πολεοδομική ή άλλη ειδική λειτουργία τους, συγκεκριμένες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις στις χρήσεις των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου αυτής.».

10. Οι προθεσμίες που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 18 του ν. 3208/2003 (Α’ 303), όπως παρατάθηκαν με την παράγραφο 4 του άρθρου 19 του ν. 3467/2006 (Α’ 128) και το άρθρο 24 του ν. 3748/2009 (Α’ 29), παρατείνονται μέχρι την 31.12.2013.

11. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), μετά το δεύτερο εδάφιο προστίθενται εδάφιο ως εξής :
«Ένα μέλος είναι εκπρόσωπος είτε φορέα των μηχανικών είτε περιβαλλοντικής οργάνωσης εθνικής εμβέλειας και μετά τη λήξη της θητείας του τοποθετείται ως μέλος εκπρόσωπος του άλλου από τους προαναφερόμενους φορείς.»

12. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του ν. 3889/2010 (ΦΕΚ Α΄ 182), προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Η διάρκεια της απόσπασης μπορεί να ορίζεται μέχρι δύο έτη. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Σαμείου και με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου, οι αποσπάσεις μπορεί να παρατείνονται μια ή περισσότερες φορές ή να διακόπτονται. Για το προσωπικό που έχει ήδη διατεθεί ή αποσπασθεί στο Πράσινο Σαμείο, οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να παραταθούν μία ή περισσότερες φορές σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα».

13. Στην αρχή της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν. 3889/2010 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Η δικαστική εκπροσώπηση του Πράσινου Σαμείου ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου διεξάγεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

14. Σο εδάφιο πρώτο της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του ν. 3889/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Με κοινή απόφαση των Τπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Σροφίμων ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά την κινητή και ακίνητη περιουσία του νομικού προσώπου, όπως η απογραφή και καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας και ο επιμερισμός και η απόδοση της στο Πράσινο Σαμείο, στο Σαμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, στην Ειδική Γραμματεία Δασών του Τπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.»

15. Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31 του ν. 3937/2011(Α’ 60) δεν εφαρμόζεται για όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες πριν από τη δημοσίευση του ν. 3937/2011.

16. Σε εργαστήρια με δραστηριότητες χαμηλής όχλησης (συνεργεία οχημάτων, αρτοποιεία, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κ.λ.π. ), τα οποία λειτουργούσαν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος και βρίσκονται σε περιοχές που εκκρεμούν διαδικασίες τροποποίησης ή αναθεώρησης ΓΠΣ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις πυρασφάλειας και αποδεδειγμένης λειτουργίας, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωρινή άδεια διάρκειας τριών ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.
Κατά το διάστημα προσωρινής λειτουργίας τους, δεν επιτρέπεται η επέκταση των εγκαταστάσεών τους ή η μεταβίβαση της προσωρινής τους άδειας.

17. Η διαδικασία κύρωσης του δικτύου κοινοχρήστων χώρων του άρθρου 35 του ν. 3937/2011 μπορεί να περιλάβει και τμήματα ακινήτων που είχαν τεθεί, μέχρι τη δημοσίευση του προαναφερθέντος νόμου, σε κοινή χρήση, ακόμα και αν οι σχετικές πράξεις παραχώρησης δεν έχουν μεταγραφεί, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων του άρθρου 35 του ν. 3937/2011.

18. Η περ. α της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του π.δ. 31/2009 (Α’ 49) αντικαθίσταται ως εξής :
«α) Εντός υφιστάμενων ή ιδρυόμενων κοιμητηρίων ή σε επαφή με αυτά.».

19. α) Η έκταση επιφανείας 38.335,32 τετραγωνικών μέτρων που κείται στη θέση «Κατσουλιέρη» του Δήμου Πεντέλης, όπως αποτυπώνεται στο από Μαρτίου 2011 τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1/1000 που έχει θεωρηθεί από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ενιαίας Σεχνικής Τπηρεσίας 1ης Τ.ΠΕ Αττικής και σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με τον παρόντα νόμο, υπό τα στοιχεία 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-1 παραχωρείται κατά κυριότητα στο Ν.Π.Δ.Δ. «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ» για τη δημιουργία, εγκατάσταση, εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Νοσοκομείου αυτού.
β) Η αναδάσωση της ανωτέρω έκτασης αίρεται.
γ) Οι όροι και περιορισμοί δόμησης του γηπέδου καθορίζονται ως εξής:
- Μέγιστο ποσοστό κάλυψης 20 %.
- Μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,40.
- Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 12,00 μέτρα. Επιπλέον του ως άνω ύψους επιτρέπεται κατασκευή στέγης μέχρι 2,00 μέτρα.
- Αποστάσεις των κτιρίων μεταξύ τους και από τα όρια του γηπέδου 5,00 μέτρα.
- Επιτρέπεται η διάσπαση των κτιρίων.
- Επιτρέπεται η ένταξη χώρων κύριας χρήσης στα υπόγεια.

20.α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 20 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Τπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνιστάται Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα Α.Π.Ε., στην οποία εντάσσεται το Σμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας που μετονομάζεται σε Διεύθυνση Αποδοτικής Φρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Στην Τπηρεσία Α.Π.Ε. συνιστάται θέση μετακλητού υπαλλήλου με βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, ο οποίος προΐσταται της υπηρεσίας και λαμβάνει τις αντίστοιχες αποδοχές. Η κάλυψη της ανωτέρω θέσης γίνεται κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη είτε με διορισμό είτε με τοποθέτηση υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είτε με απόσπαση υπαλλήλου από οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή Ανεξάρτητης αρχής, ύστερα από γνώμη του αρμοδίου οργάνου διοίκησης της υπηρεσίας, του νομικού προσώπου ή της αρχής. Ο μετακλητός υπάλληλος ορίζεται με θητεία διάρκειας μέχρι τρία έτη με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης. Προσόντα για το διορισμό, την τοποθέτηση ή την απόσπαση είναι η κατοχή πτυχίου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και σημαντική εμπειρία σε έργα Α.Π.Ε.
Σε περίπτωση κάλυψης της ανωτέρω θέσης με απόσπαση ο αποσπώμενος
συνεχίζει να λαμβάνει το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων και λοιπών αμοιβών και προνομίων που ελάμβανε, κατά την απόσπασή του στην ανωτέρω θέση, από το φορέα από τον οποίο προέρχεται, εφόσον συνδέονται με την ενεργό άσκηση των καθηκόντων του στη θέση, στην οποία αποσπάται. Η κάλυψη των εισφορών του αποσπώμενου σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης βαρύνει τον προϋπολογισμό του φορέα από τον οποίο προέρχεται. Η θητεία του αποσπώμενου στην ανωτέρω θέση λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες και κατά τη διάρκειά της δεν διακόπτεται η βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη. Ο αποσπώμενος επανέρχεται αυτοδικαίως μετά την για οποιοδήποτε λόγο λήξη της θητείας του στη θέση που κατείχε πριν από το διορισμό του. Αν η θέση που κατείχε ή στην οποία έχει εξελιχθεί δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε τουλάχιστον ομοιόβαθμη, ή αντίστοιχη με βάση την εξέλιξη του οργανογράμματος, θέση του κλάδου του, η οποία τυχόν είναι κενή ή άλλως συνιστάται προσωποπαγής θέση με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών και καταργείται με την αποχώρησή του από το φορέα»

β) Η παράγραφος 4 του όρθρου 20 του ν. 3468/2006 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«4. Μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις που συνιστώνται με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στην παράγραφο 3, επιτρέπεται η απόσπαση προσωπικού κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων από υπηρεσίες του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή φορείς που εποπτεύονται από το Τπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και Ανεξάρτητες Αρχές, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρίο έτη με δυνατότητα ανανέωσης για ίσο χρονικό διάστημα.».

21. Η παρ. 17 του άρθρου 15 του ν. 3851/2010 (Α’ 85) αντικαθίσταται ως εξής:

«17.α) Μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν υποβάλλονται αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιες αιολικές εγκαταστάσεις. Εκκρεμείς αιτήσεις εξετάζονται από τη Ρ.Α.Ε. με βάση τα κριτήρια της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006. Ειδικότερα για την αξιολόγηση των κριτηρίων (α) και (β) λαμβάνονται υπόψη και οι γνωμοδοτήσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 6Α όπως προστέθηκε με το άρθρο 6. Μετά τη λήψη της άδειας παραγωγής, η αδειοδότηση των ανωτέρω σταθμών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3468/2006.

β) Η παραγόμενη ενέργεια των σταθμών της περίπτωσης α΄ τιμολογείται με τιμή βάσης τα 108.30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή προσαυξάνεται και αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 3468/2006 και του άρθρου 5 του νόμου 3851/2010.
Με απόφαση του Τπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται πριν την έκδοση της οικείας Άδειας Παραγωγής, είναι δυνατόν η ανωτέρω τιμή να προσαυξάνεται, για κάθε σταθμό ξεχωριστά, έως και 30% της τιμής βάσης. Η γνώμη της ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη ιδίως τα στοιχεία κόστους επένδυσης τα οποία παρατίθενται αναλυτικά σε τεχνο-οικονομική μελέτη που υποβάλλει ο κάτοχος της άδειας παραγωγής του σταθμού για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του αιτούμενου ποσοστού προσαύξησης.»

22. Σο έκτο και τα επόμενα εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«Κατά της απόφασης αυτής χωρεί αίτηση αναθεώρησης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 32 και 33 του ν. 4001/2011.»

23. Στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 35 του ν. 3734/2009 (Α΄8) αντικαθίσταται ως εξής :

«Με απόφαση των Τπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να συνιστάται Επιτροπή, σε σχέση με το έργο «Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη »που προβλέπεται από την διεθνή Σριμερή Συμφωνία που κυρώθηκε με το ν. 3558/2007 (Α΄101), η οποία αποτελείται από τον Περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, από εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και από εκπροσώπους Οργανισμών Σοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, επαγγελματικών και άλλων φορέων του Νομού Έβρου. Για τη συγκρότηση της Επιτροπής εκδίδεται σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης » .

24. α) Ο Υπουργός ΠΕΚΑ δύναται να χορηγήσει άδειες προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών και για περίοδο πλέον της ημερομηνίας που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 7, του π.δ. 100/2010 και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Οι προσωρινές άδειες της παραγράφου 2 του άρθρου 7, του π.δ. 100/2010 μπορούν να χορηγηθούν και σε έχοντες αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική εμπειρία. Η διάρκεια ισχύος των προσωρινών αδειών ενεργειακών επιθεωρητών που έχουν εκδοθεί και λήγουν στις 06.10.2011, παρατείνεται έως τις 06.10.2012.

β) Η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 10 του ν. 3851/2010 (Α΄ 85), είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. ή υπαλλήλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

γ) Η περ. δ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του π.δ. 100/2010 (Α’ 177) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«(δ) να διαθέτει τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 6, σε θέματα μελέτης ή/και επίβλεψης ή/και κατασκευής κτιρίων ή/και συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων ή/και ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων και ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων ή/και ενεργειακών επιθεωρήσεων.».

25. Από τη δημοσίευση του παρόντος επαναφέρεται σε ισχύ η με αριθμό 49567/2006 κοινή απόφαση των Τπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Σροφίμων, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Δ΄ 1071) μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, που προβλέπεται στο άρθρο 21 του ν. 1650/1986, για τη ρύθμιση των θεμάτων, που ρυθμίζονται από αυτή, και αν αυτό δεν εκδοθεί, μέχρι πέντε έτη.

26. Η περ. α της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του ν. 1337/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Κατά τη σύνταξη του κτηματογραφικού διαγράμματος της πολεοδομικής μελέτης, οι κύριοι ή νομείς ακινήτων υποχρεούνται, κατόπιν προσκλήσεως, να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας στον οικείο Δήμο προσκομίζοντας συγχρόνως τίτλους κτήσεως, πιστοποιητικό μεταγραφής, ιδιοκτησίας, βαρών, διεκδικήσεων, κατασχέσεων και τοπογραφικό διάγραμμα. Η υποχρέωση αυτή υφίσταται μέχρι την κύρωση της πράξης εφαρμογής, η παράλειψη δε αυτής συνεπάγεται τα εξής:
α 1. Κάθε δικαιοπραξία εν ζωή είναι άκυρη, εάν δεν επισυνάπτεται σε αυτήν πιστοποιητικό του οικείου Δήμου, με το οποίο θα βεβαιώνεται η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας. Η ακυρότητα αυτή αίρεται με την υποβολή εκ των υστέρων της σχετικής δήλωσης. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον ο ιδιοκτήτης είχε προσκληθεί και αμέλησε να υποβάλλει εγκαίρως δήλωση υποχρεούται σε καταβολή εφάπαξ προστίμου καθοριζομένου από τον οικείο Ο.Σ.Α.
β 1. Δεν χορηγείται άδεια οικοδομής στο ακίνητο χωρίς την υποβολή κυρωμένου αντιγράφου της δήλωσης ιδιοκτησίας και του ανωτέρω πιστοποιητικού.
Μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής, η προσάρτηση του ως άνω πιστοποιητικού υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας απαιτείται να γίνεται στην πρώτη δικαιοπραξία εν ζωή, η οποία καταρτίζεται και μεταγράφεται στα
οικεία βιβλία του Τποθηκοφυλακείου ή καταχωρίζεται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου, μετά τη μεταγραφή ή την καταχώριση της πράξης εφαρμογής. Σε κάθε επόμενη δικαιοπραξία εν ζωή αρκεί να γίνεται η σχετική μνεία της προσάρτησής του στην αρχική ως άνω δικαιοπραξία.».

Άρθρο 43

Φορολογικά κίνητρα αποκατάστασης κτιρίων στην περιοχή Γεράνι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Α. Ιδιοκτήτες Ακινήτων
1. Από το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι κύριοι ή συγκύριοι ακινήτων στην περιοχή «Γεράνι», η οποία ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Επικούρου, Ευρυπίδου, Αθηνάς του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας εκπίπτει κατά περίπτωση:
α) ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση κατοικίας και κόστους έργων ύψους έως 600 ευρώ/τμ. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και κατ’ ανώτατο όριο για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

β) ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση γραφείου σε όροφο κτιρίου εκτός του ισογείου και κόστους έργων ύψους μέχρι 500 ευρώ/τμ. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Η μείωση αυτή διενεργείται με την προϋπόθεση ότι δεν εφαρμόζεται συγχρόνως οι μειώσεις της παραγράφου Β1.

γ) ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ισογείου ακινήτου με χρήση του τριτογενούς τομέα (σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο Δ) και κόστους έργων έως 300 ευρώ/τ.μ. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

δ) ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης των όψεων και των κοινοχρήστων χώρων οικοδομής στην οποία συστάθηκε οριζόντια ιδιοκτησία και κόστους έργων ύψους έως 100 ευρώ/τμ το οποίο επιμερίζεται
ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας της κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των πιο πάνω μειώσεων είναι η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του ακινήτου να υλοποιηθεί μέχρι 31- 12-2014.

2. Από το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 και του ν. 3028/2002 στην περιοχή της παρ. 1 του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας ανεξαρτήτως της χρήσεως τους, εκπίπτει ποσό ίσο με τη δαπάνη αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού αυτού και κόστους έργων ύψους μέχρι 2000 ευρώ/τμ. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ποσό της μείωσης αυτής επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Επίσης, δικαιούχος της μείωσης αυτής εκτός από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με τις πιο πάνω προϋποθέσεις, μπορεί να είναι ο μισθωτής, ο οποίος, με σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, προβαίνει στη δαπάνη των έργων αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού, καθώς και στις τεχνικές, αρχιτεκτονικές και λειτουργικές διαμορφώσεις του κτιρίου. Σο δικαίωμα έκπτωσης του μισθωτή διατηρείται ακόμη και μετά την πιθανή εγκατάλειψη του ακινήτου από αυτόν.
Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν στις περιπτώσεις για κτίρια στα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα οι όψεις τους ή τα κελύφη τους μέχρι προσαύξησης 15% επί του αρχικού όγκου τους. H όποια νόμιμη υπέρβαση δεν
εμπίπτει στην διάταξη.
Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου Α1 και των παραγράφων Β1 και Β2.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των πιο πάνω μειώσεων είναι:

α) για την αποκατάσταση των έργων να τηρούνται όλες οι διατάξεις και διαδικασίες των διατηρητέων κτιρίων,

β) οι αιτήσεις για την έκδοση της άδειας αποκατάστασης να έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από τη δημοσίευση του παρόντος μέχρι 31-12-2013 και η αποκατάσταση του ακινήτου να υλοποιηθεί μέσα σε τρία έτη από την έκδοση των σχετικών αδειών.
Σα πρόσωπα της παραγράφου αυτής μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή των πιο πάνω κινήτρων ή των κινήτρων της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, Α’ 151).
3. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται τα οριζόμενα κίνητρα για το αντίστοιχο έτος.

Β. Μισθωτές Ακινήτων

1. Από το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που μισθώνουν ακίνητα για χρήση κατοικιών και γραφείων σε όροφο οικοδομής στην περιοχή της παραγράφου Α1 του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας εκπίπτει ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού αυτού και κόστους έργων ύψους έως 500 ευρώ/τμ για δέκα έτη, εφόσον η δαπάνη αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού υλοποιηθεί μέχρι 31-12-2014. Η παρούσα διάταξη δεν εφαρμόζεται συγχρόνως με τις διατάξεις των περιπτώσεων α’ και β’ της παραγράφου Α1. Για τους μισθωτές ακινήτων ισχύουν ως έχουν τα οριζόμενα στην παράγραφο Α2.

2. Για μία πενταετία από το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα (σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο Δ) που εγκαθίστανται σε κτίρια στην περιοχή της παραγράφου Α1 του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας
εκπίπτει ετησίως ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλλεται για τη χρήση του ακινήτου.

Γ. Επιπλέον κίνητρα

1. Σε συμβάσεις αγοράς ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή της παραγράφου Α1, επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τους αξίας ή επί του τυχόν δηλωθέντος τιμήματος, αν αυτό είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, για χρονικό διάστημα δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

2. Για την περιοχή «Γεράνι» που ορίζεται στο άρθρο αυτό, με αποφάσεις του Τπουργού Οικονομικών οι τιμές ζώνης που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41Α του ν. 1249/1982 (Α’ 43), μπορούν να ορίζονται μειώσεις για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.

3. Με κοινή απόφαση των Τπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες, οι διαδικασίες, τα δικαιολογητικά και ο χρόνος υλοποίησης που απαιτούνται, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Δ. Στα ανωτέρω φορολογικά κίνητρα αφορούν σε κτίρια και χώρους νομίμως υφιστάμενους, στους οποίους επιτρέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις η εγκατάσταση χρήσεων που προβλέπονται στο π.δ. της 2/13.7.1994 (Δ’ 704), με την εξαίρεση των χρήσεων εστιατορίων, αναψυκτηρίων, κέντρων διασκεδάσεων αναψυχής, χώρων συναθροίσεων κοινού και καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών.
Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης και εφόσον η νέα χρήση δεν περιλαμβάνεται στις επιδοτούμενες, παύει η απόδοση του κινήτρου προς τον δικαιούχο.

Άρθρο 44

Φορολογικά κίνητρα αποκατάστασης κτιρίων στην περιοχή Μεταξουργείο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Α. Ιδιοκτήτες Ακινήτων

1. Από το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι κύριοι ή συγκύριοι ακινήτων σε τμήμα της περιοχής «Μεταξουργείο» το οποίο ορίζεται από τους οδικούς άξονες Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς, Ιερά Οδός εκπίπτει κατά περίπτωση:

α) ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση κατοικίας και κόστους έργων ύψους έως 300 ευρώ/τμ. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και κατ’ ανώτατο όριο για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

β) ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση γραφείου σε όροφο κτιρίου εκτός του ισογείου και κόστους έργων ύψους μέχρι 300 ευρώ/τμ. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Η μείωση αυτή διενεργείται με την προϋπόθεση ότι δεν εφαρμόζεται συγχρόνως η μείωση της παραγράφου Β1.

γ) ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ισογείου ακινήτου με χρήση του τριτογενούς τομέα (σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο Δ) και κόστους έργων έως 300
ευρώ/τμ. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

δ) ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης των όψεων και των κοινοχρήστων χώρων οικοδομής, στην οποία συστάθηκε οριζόντια ιδιοκτησία και κόστους έργων ύψους έως 100 ευρώ/τμ το οποίο επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των πιο πάνω μειώσεων είναι η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του ακινήτου να υλοποιηθεί μέχρι 31- 12-2014.

2. Από το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 και του ν. 3028/2002 στην  περιοχή της παραγράφου Α1 του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας ανεξαρτήτως της χρήσεως τους, εκπίπτει ποσό ίσο με τη δαπάνη αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού αυτού και κόστους έργων ύψους μέχρι 2000 ευρώ/τμ. Η έκπτωση φόρου είναι δυνατόν να ισχύσει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ποσό της μείωσης αυτής επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Επίσης, δικαιούχος της μείωσης αυτής εκτός από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με τις πιο πάνω προϋποθέσεις, μπορεί να είναι ο μισθωτής, ο οποίος, με σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, προβαίνει στη δαπάνη των έργων αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού, καθώς και στις τεχνικές, αρχιτεκτονικές και λειτουργικές διαμορφώσεις του κτιρίου. Σο δικαίωμα έκπτωσης του μισθωτή διατηρείται ακόμη και μετά την πιθανή εγκατάλειψη του ακινήτου από αυτόν.
Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν στις περιπτώσεις για κτίρια στα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα οι όψεις τους ή τα κελύφη τους μέχρι προσαύξησης 15% επί του αρχικού όγκου τους. Η όποια νόμιμη υπέρβαση δεν εμπίπτει στην διάταξη.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων Α1 και Β1.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των πιο πάνω μειώσεων είναι:

α) για την αποκατάσταση των έργων να τηρούνται όλες οι διατάξεις και διαδικασίες των διατηρητέων κτιρίων,

β) οι αιτήσεις για την έκδοση της άδειας αποκατάστασης να έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από τη δημοσίευση του παρόντος μέχρι 31-12-2013 και η αποκατάσταση του ακινήτου να υλοποιηθεί μέσα σε τρία έτη από την
έκδοση των σχετικών αδειών.
Σα πρόσωπα της παραγράφου αυτής μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή των πιο πάνω κινήτρων ή των κινήτρων της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε.

3. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται τα οριζόμενα κίνητρα για το αντίστοιχο έτος.

Β. Μισθωτές Ακινήτων

1. Από το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που μισθώνουν ακίνητα για χρήση κατοικιών και γραφείων σε όροφο οικοδομής στην περιοχή της παραγράφου Α1 του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας εκπίπτει ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού αυτού και κόστους έργων ύψους έως 300 ευρώ/τμ για δέκα έτη, εφόσον η δαπάνη αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού υλοποιηθεί μέχρι 31-12-2014. Η παρούσα διάταξη δεν εφαρμόζεται συγχρόνως με τη μείωση των περ. α και β της παρ. Α1. Για τους μισθωτές ακινήτων ισχύουν ως έχουν τα οριζόμενα στην ως άνω παράγραφο Α2.

Γ. Επιπλέον κίνητρα

1. Σε συμβάσεις αγοράς ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή της παραγράφου Α1 του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τους αξίας ή επί του τυχόν δηλωθέντος τιμήματος, αν αυτό είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, για χρονικό διάστημα δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες, οι διαδικασίες, τα δικαιολογητικά και ο χρόνος υλοποίησης που απαιτούνται, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Δ.
Σα ανωτέρω φορολογικά κίνητρα αφορούν σε κτίρια και χώρους νομίμως υφιστάμενους, στους οποίους επιτρέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις η εγκατάσταση χρήσεων που προβλέπονται στο π.δ. της 13.7/19.8.1998 (Δ’ 616), με την εξαίρεση των χρήσεων εστιατορίων, αναψυκτηρίων, κέντρων διασκεδάσεων αναψυχής, χώρων συναθροίσεων κοινού και καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών.
Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης και εφόσον η νέα χρήση δεν περιλαμβάνεται στις επιδοτούμενες, παύει η απόδοση του κινήτρου προς τον δικαιούχο.

Άρθρο 45

Σελικές και Μεταβατικές Διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργούνται:

α. τα Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι διατάξεις που καθορίζουν την αρμοδιότητα τους.

β. το Ανώτατο Πολεοδομικό και Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο (Α.Π.Α.Σ.), που θεσπίστηκε την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ν. 2831/2000 (Α’ 140).

γ. κάθε διάταξη που αναφέρεται σε θέμα ρυθμιζόμενο από αυτόν.

2. Με την έκδοση απόφασης συγκρότησης:

α. του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής σε κάθε περιφερειακή ενότητα καταργείται η αντίστοιχη ΕΠΑΕ

β. του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, καταργείται το αντίστοιχο Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.

γ. του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, καταργείται το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.

3. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται όλες οι άδειες δόμησης που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Οικοδομικές άδειες για τις οποίες έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκδίδονται σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις. Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφαρμόζονται τα άρθρα 6 και 7.

4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν την προσμέτρηση του χρόνου της θητείας των Επιθεωρητών της ΕΤΕΔΕΝ ως χρόνου άσκησης καθηκόντων Προϊσταμένου Σμήματος.

5. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι πολεοδομικές υπηρεσίες των Δήμων ανασυγκροτούνται, επανακαθορίζονται βάσει του παρόντος οι αρμοδιότητες τους και ονομάζονται Τπηρεσίες Δόμησης.

Άρθρο 46

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από 23 Απριλίου 2012, εκτός από τις διατάξεις της περ. ε’ της παραγράφου 4 του άρθρου 6 και των άρθρων 38, 39, 40, 41, 42, 43, και 44, η ισχύς των οποίων αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος.

Αθήνα, … Σεπτεμβρίου 2011
 

Συνημμένα έγγραφα