Κ.Υ.Α. αριθμ. 7492 - 13/02/2012 - Καθορισμός κατηγοριών ελεγκτών δόμησης, εξεταστέας ύλης, φορέα και διαδικασίας διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης

Κ.Υ.Α. αριθμ. 7492 - 13/02/2012 - Καθορισμός κατηγοριών ελεγκτών δόμησης, εξεταστέας ύλης, φορέα και διαδικασίας διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης

ΘΕΜΑ: Καθορισμός κατηγοριών ελεγκτών δόμησης, εξεταστέας ύλης, φορέα και διαδικασίας διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ − ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

1. Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

α. Της παραγράφου 2 του άρθρου 12 και των περ. γ’ και δ’ του άρθρου 19 του N. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (Α΄/249).

β. Του Π.Δ. 110/2011 «Διορισμός Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄/243).

γ. Του από 27.11/14.12.1926 Π.Δ. «Περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων» (Α΄/430), όπως ισχύει.

δ Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α΄/98), όπως ισχύει.

ε. Της υπ’ αριθμ. Υ14/24.11.2011 απόφασης του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νικολάου Σηφουνάκη» (Β΄/2740).

2. Την ανάγκη καθορισμού κατηγοριών ελεγκτών δόμησης, εξεταστέας ύλης, φορέα και διαδικασίας διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης.

3. Το γεγονός ότι από τις κανονιστικές διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1: Άδειες Ελεγκτών Δόμησης

1. Οι προϋποθέσεις απόκτησης Άδειας Ελεγκτή Δόμησης ορίζονται στα άρθρα 12 και 13 του N. 4030/2011 (Α΄/249).

2. Καθορίζονται δύο (2) κατηγορίες αδειών Ελεγκτών Δόμησης:

Άδεια Α΄ κατηγορίας: χορηγείται σε μηχανικούς που διαθέτουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε θέματα μελέτης ή επίβλεψης ή κατασκευής κτιρίων τουλάχιστον δύο (2) ετών, η οποία δίνει το δικαίωμα διενέργειας ελέγχων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας μικρότερης ή ίσης των χιλίων (1.000) τ.μ.

Άδεια Β΄ κατηγορίας: χορηγείται σε μηχανικούς που διαθέτουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε θέματα μελέτης ή επίβλεψης ή κατασκευής κτιρίων, τουλάχιστον τεσσάρων (4) ετών, η οποία δίνει το δικαίωμα διενέργειας ελέγχων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των χιλίων (1.000) τ.μ.

3. Η απαιτούμενη αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία τεκμηριώνεται με επικυρωμένα φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών της δηλούμενης κατά περίπτωση εμπειρίας, όπως δελτία παροχής υπηρεσιών, αντίγραφα στελεχών οικοδομικών αδειών, βεβαιώσεις του φορέα απασχόλησης και ασφάλισης. Εφόσον ο φορέας απασχόλησης ή ο εργοδότης ήταν το Δημόσιο, Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, Δημόσια Επιχείρηση ή Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας, οι βεβαιώσεις εκδίδονται και θεωρούνται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες αυτών.

4. Για τη διαπίστωση της απαιτούμενης αποδεδειγμένης επαγγελματικής εμπειρίας είναι δυνατό να γίνει διασταύρωση και έλεγχος των στοιχείων και δικαιολογητικών από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, του άρθρου 5 του Π.Δ. 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού», το οποίο τηρείται στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

5. Δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί Άδεια Ελεγκτή Δόμησης σε μέλοςτου Εποπτικού Συμβουλίου του άρθρου 17 του N. 4030/2011.

Άρθρο 2: Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης

1. Το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης καταρτίζεται και τηρείται στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης (Ε.Υ.Ε.Δ.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του N. 4030/2011.

2. Για την εγγραφή στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης και τη χορήγηση της αντίστοιχης Άδειας, υποβάλλονται στην Ε.Υ.Ε.Δ., τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

β) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (Α΄/75) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής, με την οποία ο υποψήφιος δηλώνει ότι:

i. δεν συντρέχουν νομικά ή άλλα κωλύματα ή ασυμβίβαστα στο πρόσωπό του για την απόκτηση της άδειας ελεγκτή δόμησης,

ii. αποδέχεται τη χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τους ελέγχους που έχει προβεί, με την επιφύλαξη προστασίας των προσωπικών δεδομένων,

iii. είναι αληθή όλα τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτησή του.

γ) Βεβαίωση για τη συνδρομή των όρων της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του N. 4030/2011.

δ) Αντίγραφα παραστατικών της δηλούμενης κατά περίπτωση επαγγελματικής εμπειρίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1.

ε) Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης από το Τ.Ε.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3.

3. Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών της προηγούμενης παραγράφου και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται με την παρούσα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εγγράφονται οι υποψήφιοι στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης και εκδίδονται οι αντίστοιχες Άδειες Ελεγκτών Δόμησης.

4. Σε περίπτωση μεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων εγγεγραμμένου Ελεγκτή στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, ο Ελεγκτής υποχρεούται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών να δηλώσει τη μεταβολή στην Ε.Υ.Ε.Δ. Σε περίπτωση θανάτου, συνταξιοδότησης, ή απώλειας της επαγγελματικής ιδιότητας, η αρμόδια για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού ή απόφασης αρχή, υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως το γεγονός στην Ε.Υ.Ε.Δ. εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έκδοση του πιστοποιητικού ή της απόφασης, για την ενημέρωση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης και την ακύρωση της σχετικής Άδειας.

Άρθρο 3: Εξεταστική διαδικασία για τη χορήγηση αδειών

1. Για την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης Αδειών Ελεγκτών Δόμησης αναρτάται σχετική ανοιχτή πρόσκληση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

2. Η εξεταστική διαδικασία στην οποία υποβάλλονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι Ελεγκτές Δόμησης, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 12 του N. 4030/2011, πραγματοποιείται από το Τ.Ε.Ε., τουλάχιστον μία (1) φορά κάθε έτος, με την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συγκροτείται πενταμελής Εξεταστική Επιτροπή που αποτελείται από:

(α) Τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Δόμησης (Ε.Υ.Ε.Δ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ως πρόεδρο της Επιτροπής, με αναπληρωτή τον προϊστάμενο του Τομέα Νοτίου Ελλάδος της ως άνω ειδικής υπηρεσίας. Μέχρι την πλήρωση της θέσης του Προϊσταμένου της Ε.Υ.Ε.Δ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής χρέη προέδρου εκτελεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην περίπτωση αυτή β’ μέλος, σύμφωνα με τα παρακάτω, ορίζεται ο προϊστάμενος του Τμήματος Αυθαιρέτων της ΔΟΚΚ, με αναπληρωτή τον προϊστάμενο του Τμήματος Οικοδομικού Κανονισμού της ΔΟΚΚ. Μέχρι την πλήρωση της θέσης του προϊσταμένου του Τομέα Νοτίου Ελλάδος της ως άνω ειδικής υπηρεσίας, χρέη αναπληρωτή Προέδρου εκτελεί ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

(β) Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αναπληρωτή τον προϊστάμενο του Τμήματος Αυθαιρέτων της ως άνω Διεύθυνσης.

(γ) Δύο (2) ειδικούς εμπειρογνώμονες − επιστήμονες σε θέματα οικοδομικών κανονισμών, αναγνωρισμένου κύρους, με τους αναπληρωτές τους, οριζόμενους από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

(δ) Ένα (1) εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

4. Έργο της ως άνω Εξεταστικής Επιτροπής είναι ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των θεμάτων, η απόδοση των ορθών απαντήσεων και λύσεων, ο καθορισμός του τρόπου βαθμολόγησης και της διάρκειας της εξεταστικής διαδικασίας, καθώς και η εξέταση τυχόν ενστάσεων υποψηφίων επί των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

5. Για τη διενέργεια των εξετάσεων δημιουργείται Βιβλιοθήκη Θεμάτων. Η Βιβλιοθήκη Θεμάτων τηρείται στην Ε.Υ.Ε.Δ. και ενημερώνεται τουλάχιστον κάθε ένα (1) έτος, μετά από εισήγηση της Εξεταστικής Επιτροπής.

6. Η εξέταση των Ελεγκτών Δόμησης μπορεί να έχει τη μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, καθώς επίσης και τη μορφή άσκησης, στην οποία ο υποψήφιος Ελεγκτής Δόμησης καλείται να διεξαγάγει έναν εικονικό έλεγχο και να συμπληρώσει το σχετικό πόρισμα.

7. Η εξεταστική διαδικασία τεχνικά και οργανωτικά πραγματοποιείται με ευθύνη του Τ.Ε.Ε. Οι εξετάσεις διενεργούνται στις έδρες του κεντρικού και των περιφερειακών τμημάτων του Τ.Ε.Ε., σε χώρους που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή για την υλοποίησή τους. Ομοίως, το Τ.Ε.Ε. καθορίζει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων, ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψηφίων για συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία και προβαίνει σε πρόσκληση συμμετοχής στην εξεταστική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

8. Κατόπιν της προαναφερόμενης πρόσκλησης συμμετοχής, κάθε ενδιαφερόμενος υποψήφιος, υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά στο Τ.Ε.Ε., εντός χρονικού διαστήματος που ορίζεται από το Τ.Ε.Ε. στην ανωτέρω πρόσκληση και που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πέντε (5) ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

9. Το Τ.Ε.Ε. αναρτά στην ιστοσελίδα του ονομαστική κατάσταση των υποψηφίων που πρόκειται να εξεταστούν σε όλα τα τμήματά του (κεντρικό και περιφερειακά), καθώς και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων. Οι υποψήφιοι προσέρχονται την προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα στον τόπο της εξέτασης.

10. Η εξέταση των υποψηφίων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με φυσική παρουσία του κάθε εξεταζόμενου στο εξεταστικό κέντρο και με ανωνυμία των εξεταζομένων έως την έκδοση των αποτελεσμάτων. Η εξέταση των υποψηφίων γίνεται σε όλα τα τμήματα του Τ.Ε.Ε. επί αγνώστων θεμάτων, από την ύλη του Παραρτήματος. Τα θέματα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον ένα τμήμα της ύλης κάθε Κεφαλαίου, όπως αυτά αναφέρονται στο Παράρτημα. Τα θέματα λαμβάνονται από τη Βιβλιοθήκη Θεμάτων, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου, με τη μέθοδο της τυχαίας προσπέλασης. Το Τ.Ε.Ε. μεριμνά για την έγκαιρη και αδιάβλητη διανομή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα (κεντρικό και περιφερειακά τμήματα), καθώς και για την παροχή οδηγιών για τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος εξέτασης σε όλους τους υποψηφίους.

11. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικά από σχετικό πληροφοριακό σύστημα που τηρεί το Τ.Ε.Ε.

12. Επιτυχής θεωρείται η εξέταση, όταν ο υποψήφιος απαντήσει σωστά στα δύο τρίτα (2/3) των ερωτήσεων.

13. Εντός δύο (2) ημερών από την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε. ο προσωρινός πίνακας επιτυχόντων. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά του προσωρινού πίνακα επιτυχόντων εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την παραπάνω ανάρτηση. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία αποφαίνεται οριστικά εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υποβολή της. Η άσκηση των ενστάσεων δεν αναστέλλει τη διαδικασία επιλογής των επιτυχόντων και εγγραφής τους στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης.

14. Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας Ελεγκτή Δόμησης καταβάλλεται παράβολο πενήντα (50) ευρώ υπέρ του Τ.Ε.Ε.

15. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας εκδίδονται από το Τ.Ε.Ε. τα σχετικά Πιστοποιητικά Επιτυχούς Εξέτασης, καθώς και οριστική κατάσταση επιτυχόντων, αντίγραφο της οποίας αποστέλλεται στην Ε.Υ.Ε.Δ. και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Άρθρο 4: Παράρτημα

Το συνημμένο Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

Άρθρο 5: Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΥΛΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

Κεφάλαιο Α: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός. Προστασία του Περιβάλλοντος.
1. Συνταγματικές επιταγές − Άρθρο 24.
2. Χρήσεις γης.
3. Χωροταξικός σχεδιασμός.
4. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
5. Πολεοδομική μελέτη.
6. Ρυμοτομικό σχέδιο.

Κεφάλαιο Β: Οικισμοί − Προστασία αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς
1. Οικισμοί προ του 1923.
2. Οικισμοί μέχρι 2000 κατοίκων.
3. Όροι δόμησης.
4. Ειδικά διατάγματα προστασίας.

Κεφάλαιο Γ: Βασικά Πολεοδομικά Μεγέθη − Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός − Στοιχεία Κτιριοδομικού Κανονισμού
1. Ποσοστό κάλυψης − Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος.
2. Συντελεστής δόμησης.
3. Συντελεστής όγκου (Συντελεστής κατ’ όγκο εκμετάλλευσης)
4. Μέγιστο ύψος κτιρίων.
5. Οικοδομική γραμμή.
6. Ρυμοτομική γραμμή.
7. Οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ).
8. Δρόμοι, Πεζόδρομοι, Πλάτος δρόμου.
9. Προκήπιο η πρασιά.
10. Γήπεδο − Οικόπεδο, αρτιότητα και οικοδομησιμότητα.
11. Πρόσωπο οικοπέδου ή γηπέδου.
12. Οριστική στάθμη εδάφους οικοπέδου ή γηπέδου − Μέτρηση ύψους.
13. Φέρουσα κατασκευή κτιρίου.
14. Θέση κτιρίου.
15. Κοινόχρηστοι χώροι.
16. Ειδικά κτίρια.
17. Όροφος.
18. Υπόγειο
19. Ημιυπαίθριος χώρος.
20. Υπαίθριος χώρος του κτιρίου.
21. Αίθριο.
22. Όψεις του κτιρίου.
23. Αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία.
24. Εξώστης.
25. Στέγη.
26. Προοτέγασμα.
27. Περίφραγμα.
28. Βόθρος.
29. Παρόδια στοά.
30. Έννοια αυθαιρέτου.
31. Θέσεις στάθμευσης.
32. Κατασκευές πάνω από το κτίριο.
33. Χαμηλά κτίρια.

Κεφάλαιο Δ΄: Νόμος 4030/2011 − Νέος Τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης
1. Προϋποθέσεις χορήγησης έγκρισης δόμησης.
2. Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας δόμησης.
3. Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης.
4. Διάγραμμα δόμησης.
5. Τοπογραφικό διάγραμμα.
6. Έναρξη οικοδομικών εργασιών.
7. Διακοπή οικοδομικών εργασιών.
8. Ανάκληση άδειας δόμησης.
9. Θεώρηση άδειας δόμησης.
10. Θεώρηση σχεδίου και φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου.

Κεφάλαιο Ε΄: Διαδικασία Ελέγχου Εργασιών Δόμησης.
1. Αρμοδιότητες Ελεγκτών Δόμησης.
2. Διαδικασία ορισμού του Ελεγκτή Δόμησης.
3. Στάδια ελέγχου.
4. Αντικείμενο ελέγχου − αυτοψίες.
5. Πόρισμα Ελεγκτή Δόμησης.
6. Επιβλέποντες Μηχανικοί, ευθύνη − παρουσία κατά τον έλεγχο.
7. Διαπίστωση αυθαιρέτων κατασκευών,
8. Διαδικασία επιβολής προστίμων.
9. Προσφυγή ενδιαφερομένων.
10. Επικίνδυνες κατασκευές.
11. Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ).
12. Προσφυγές κατά των πορισμάτων των Ελεγκτών Δόμησης.
13. Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.)
14. Ολοκλήρωση των εργασιών.
15. Σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
16. Παράσταση ελεγκτών δόμησης ενώπιον δημοσίων αρχών.

Κεφάλαιο ΣΤ΄: Λοιπά στοιχεία ελέγχου
1. Δομικά στοιχεία.
2. Στοιχεία εγκαταστάσεων.
3. Στοιχεία ελέγχου εργασιών φέροντος οργανισμού.
4. Στοιχεία ελέγχου εργασιών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
5. Έλεγχος εργασιών ΚΕΝΑΚ.
6. Έλεγχος εργασιών βάσει των ισχυόντων προδιαγραφών μελετών ΑΜΕΑ.

Κεφάλα Ζ΄: Μέτρα ασφαλείας
1. Οι κανόνες των Μέτρων ασφαλείας.
2. Συντονιστής Μέτρων ασφαλείας.
3. Εφαρμογή μελέτης μέτρων ασφαλείας,
4. Τήρηση ημερολογίου του έργου.
5. Επιθεώρηση Εργασίας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ