Κ.Υ.Α. αριθμ. 15055/546 - 10/8/2011 - Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 160/3.1.2006 (ΦΕΚ Β/6)...

Κ.Υ.Α. αριθμ. 15055/546 - 10/8/2011 - Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 160/3.1.2006 (ΦΕΚ Β/6)...

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 160/3.1.2006 (ΦΕΚ Β/6) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί «Καθορισμού ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων ή ελάχιστου χρονικού διαστήματος ασφάλισης ανά έτος και ασφαλιστικό φορέα για την ανανέωση άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και των όρων και προϋποθέσεων πρόσβασης στη μισθωτή εργασία και σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα της περίπτωσης β του άρθρου 59 του ν.3386/05», όπως τροποποιήθηκε με την 1356/27.1.2009 (ΦΕΚ Β/114) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις:

α. Της παραγράφου 1 του άρθρου 90 του Ν.3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α) «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Ν. 3536/2007(ΦΕΚ 42/Α) «Ειδικές ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης».

β. Της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του Ν.3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α) « Είσοδος διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Ν.3536/2007 (ΦΕΚ 42/Α) «Ειδικές ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης».

γ. Του άρθρου 19 του Ν.3536/2007 (ΦΕΚ 42/Α) «Ειδικές ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης».

δ. Του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98).

ε. Του Π.Δ 63/2011 (ΦΕΚ Α/145) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

στ. Του Π.Δ 65/2011 (ΦΕΚ Α/147) «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία: α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συγχώνευση των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μεταφορά στον Πρωθυπουργό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

ζ. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε την αριθ. 160/3.1.2006 (ΦΕΚ Β/6) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως τροποποιήθηκε με την 1356/27.1.2009 (ΦΕΚ Β/114) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η οποία έχει πλέον ως εξής:

Α. Ο ελάχιστος αριθμός ημερών ασφάλισης ή το ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης ανά έτος ή ανά διετία και ασφαλιστικό φορέα που πρέπει να πραγματοποιούν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, προκειμένου να πληρείται η προϋπόθεση για ανανέωση των αδειών διαμονής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3386/2005 καθορίζεται ως εξής:

1. α. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους για παροχή εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη για ορισμένο είδος απασχόλησης ή για απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς εργοδότες (οικοδόμοι, αποκλειστικοί νοσοκόμοι και προσωπικό εργαζόμενο κατ’ οίκον του εργοδότη) ή για παροχή υπηρεσιών ή έργου, και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ− ΕΤΑΜ, ορίζεται ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης οι 120 ημέρες. Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής τους από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.

Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

β. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας δύο (2) ετών για παροχή εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη για ορισμένο είδος απασχόλησης ή για απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς εργοδότες (οικοδόμοι, αποκλειστικοί νοσοκόμοι και προσωπικό εργαζόμενο κατ’ οίκον του εργοδότη) ή για παροχή υπηρεσιών ή έργου, και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ− ΕΤΑΜ, ορίζεται, αθροιστικά για το σύνολο της διετίας, ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης οι 240 ημέρες. Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής τους από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.

Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

γ. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, είτε αυτοί απασχολούνται αυτοτελώς (αγρεργάτες, αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ επαγγελματίες) είτε απασχολούνται ως μισθωτοί − ανειδίκευτοι εργάτες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.3232/2004, όπως ισχύει, ανεξαρτήτως εάν απασχολούνται σε ένα ή περισσότερους εργοδότες, ορίζεται ως ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης, η ασφάλιση έξι (6) μηνών ανά έτος. Οι υπήκοοι τρίτης χώρας ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, θα προσκομίζουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, με εξαίρεση τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχει διακοπεί η ασφάλιση τους και εκκρεμεί η επανεγγραφή τους στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ, οι οποίοι μπορούν να προσκομίζουν, αντί της βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας και του φωτοαντιγράφου του βιβλιαρίου υγείας, ειδική βεβαίωση του Ανταποκριτή του ΟΓΑ ή του ΟΓΑ.

Η δυνατότητα εξαγοράς ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού δεν τυγχάνει εφαρμογής για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

δ. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους για παροχή υπηρεσιών ή έργου και ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ορίζονται οι 250 ημέρες εργασίας. Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προσκομίζεται από τους ενδιαφερόμενους βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα περί καταβολής των προς αυτόν ασφαλιστικών εισφορών.

Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

ε. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας δύο (2) ετών για παροχή υπηρεσιών ή έργου και ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ορίζονται, αθροιστικά για το σύνολο της διετίας, οι 500 ημέρες εργασίας.

Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προσκομίζεται από τους ενδιαφερόμενους βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα περί καταβολής των προς αυτόν ασφαλιστικών εισφορών. Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

στ. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας και ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ορίζονται οι 250 ημέρες εργασίας ανά έτος. Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προσκομίζεται από τους ενδιαφερόμενους βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα περί καταβολής των προς αυτόν ασφαλιστικών εισφορών.

2. Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, κατά την πρώτη ανανέωση της άδειας διαμονής τους ή κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησης τους στην αγροτική οικονομία, μπορεί να προσκομίζεται αντί της βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας και του φωτοαντιγράφου του βιβλιαρίου υγείας, επικυρωμένο φωτ/φο του Δελτίου Απογραφής, που θα χορηγείται από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ. Κατά την επικύρωση του Δελτίου Απογραφής θα προστίθεται η σημείωση «Εκκρεμεί στον ΟΓΑ − Έχει απασχοληθεί στην αγροτική οικονομία κατά τα έτη».

3. Εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής του, με επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 3386/05, ο υπήκοος τρίτης χώρας αλλάξει εργοδότη και το είδος της εργασίας υπάγεται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, κατά την ανανέωση της άδειας διαμονής για τη διαπίστωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ημερών ασφάλισης στους φορείς αυτούς.

4. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, εάν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, έχουν απασχοληθεί μικρότερο διάσημα κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής τους, θα πρέπει να αποδείξουν απολύτως τεκμηριωμένα τον λόγο για τον οποίο δεν εργάσθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις δικαιολογημένης αποχής από την εργασία και δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός.

α) Ηταν άνεργος/η (θα πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα της τακτικής επιδότησης ανεργίας ή εγγραφή του στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ προσκομίζοντας παράλληλα και τη σχετική κάρτα ανεργίας θεωρημένη κάθε μήνα από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ).

β) Ηταν ασθενής (θα πρέπει να προσκομίζεται γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα της ασθενείας του/της ή γνωμάτευση ιατρού του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα του υπηκόου τρίτης χώρας, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν νοσηλεύτηκε).

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές και στους λόγους δικαιολογημένης αποχής από την εργασία υπάγεται και κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που βάσει των διατάξεων της Εργατικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας δικαιολογεί αποχή από την εργασία, όπως ανυπαίτιο κώλυμα, μάρτυρας σε δίκη, άδεια κυήσεως, άδεια λοχείας, θάνατος συγγενούς και βαριά ασθένεια, προφυλάκιση, εφόσον δεν ευθύνεται, άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων, άδεια άνευ αποδοχών, αναστολή της εργασιακής σχέσης κ.λπ.

Οι ημέρες τεκμηριωμένης αποχής από την εργασία θα αφαιρούνται από το σύνολο των ημερών εργασίας που αντιστοιχούν στο διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής του υπηκόου τρίτης χώρας (300 ημέρες εργασίας κατ’ έτος και 600 ημέρες εργασίας τη διετία). Ειδικά για την ανανέωση της άδειας διαμονής των ασφαλισμένων υπηκόων τρίτων χωρών στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, αυτοί θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το έτος ή 100 αθροιστικά για το σύνολο της διετίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό ημερών τεκμηριωμένης αποχής που μπορούν να δικαιολογήσουν.

5. Στις περιπτώσεις που υπήκοοι τρίτης χώρας είναι κάτοχοι αδειών διαμονής των άρθρων 17, 20, 21, 22 και 23 του ν. 3386/2005, προσκομίζεται βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δεν αναζητείται η εκπλήρωση των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής του. Σε περίπτωση που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής των άρθρων 18 και 19 του ίδιου νόμου, η βεβαίωση για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν απαιτείται, εφόσον ο διακινούμενος προσκομίζει το θεωρημένο βιβλιάριο ασθενείας του ή διαθέτει Ευρωπαϊκή κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή άλλο ισοδύναμο Κοινοτικό έγγραφο.

6. Αιτήσεις ανανέωσης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία ή άδειας διαμονής δεκαετούς διάρκειας οι οποίες έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, εξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσης.

Β. Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην εργασία των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν γίνει δεκτοί για λόγους οικογενειακής επανένωσης βάσει των διατάξεων του Π.Δ. 131/2006.

1. Τα μέλη της οικογένειας υπηκόου τρίτης χώρας που έχουν γίνει δεκτά στη χώρα για λόγους οικογενειακής επανένωσης έχουν εξίσου μ’ αυτόν δικαίωμα πρόσβασης στη μισθωτή εργασία και σε άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.

2. Το μέλος της οικογένειας που είναι κάτοχος άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης και επιθυμεί να απασχοληθεί σε μισθωτή εργασία, υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης που θα παρέχει.

Η οικεία υπηρεσία εκδίδει σχετική απόφαση με την οποία εγκρίνει την πρόσβαση στην εργασία υπηκόου τρίτης χώρας. Η εν λόγω απόφαση πρόσβασης στην αγορά εργασίας, εκδίδεται άπαξ και είναι αόριστης διάρκειας. Ειδικά για το πρώτο δωδεκάμηνο διάστημα διαμονής, από την χορήγηση της αρχικής άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση, η αρμόδια υπηρεσία αποφασίζει βάσει των κενών θέσεων εργασίας ανά ειδικότητα, όπως αυτές έχουν καθοριστεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 3386/2005.

3. Εάν το μέλος της οικογένειας επιθυμεί να ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, καταθέτοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά συνοδευόμενα με την αντίστοιχη οικονομοτεχνική μελέτη. Ο φάκελος θα διαβιβάζεται στην Επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 24 η οποία θα γνωμοδοτεί σχετικά.

Εάν η ανωτέρω Επιτροπή γνωμοδοτήσει θετικά, η αρμόδια υπηρεσία θα εκδίδει σχετική απόφαση έγκρισης της δραστηριότητας.

4. Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος για ανανέωση άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης, η απόφαση έγκρισης πρόσβασης στην αγορά εργασίας ή σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, παύει αυτοδικαίως να ισχύει.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ