Αρ. πρωτ.: οικ.63975/9.12.2014 Παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων σχετικά με την αριθμ. 53821/2014 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2962 Β΄)

Αρ. πρωτ.: οικ.63975/9.12.2014 Παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων σχετικά με την αριθμ. 53821/2014 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2962 Β΄)

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: οικ.63975

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ταχ. Διεύθυνση : Ευαγγελιστρίας 2
Ταχ. Κώδικας : 105 63 Αθήνα
Πληροφορίες : Ελ. Βασταρδή
Τηλέφωνο : 213 136 1387
Fax : 213 136 1286
e-mail : e.vastardi@ypes.gr

ΘΕΜΑ: Παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων σχετικά με την αριθμ. 53821/2014 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2962 Β ΄)

ΣΧΕΤ.: Το αριθμ. οικ.59008/14.11.2014 έγγραφο της υπηρεσίας μας

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού μας και λαμβανομένων υπόψη, τόσο του μεγάλου αριθμού εκκρεμών αιτημάτων στις υπηρεσίες σας και του αυξανόμενου φόρτου εργασίας, όσο και της αναγκαιότητας εφαρμογής της αρχής της χρηστής διοίκησης, προκειμένου να μην προκληθεί πρόσθετη ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων πολιτών και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών σας, παρακαλείσθε όπως προβείτε στην έκδοση των αδειών διαμονής, εφόσον πρόκειται για εκκρεμή αιτήματα που είχαν υποβληθεί πριν τη δημοσίευση της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης, αδιακρίτως εάν τα υποβληθέντα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν της προβλεπόμενες παροχές ή όχι.

Αντιθέτως, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά την 4η/11/2014, ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ρυθμίσεις της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης.

Αναφορικά με το σημείο (Γ) της απόφασης, η αληθής έννοια της ρύθμισης είναι ότι δεν θα πρέπει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια να περιλαμβάνουν ιδιαίτερα και προδήλως καταχρηστικούς όρους, που στην πράξη ακυρώνουν την ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, όπως απαλλαγές ή διαστήματα αναμονής.

Ενόψει δε της εγνωσμένης δυσκολίας εντοπισμού και αναγνώρισης των ανωτέρω σημείων, καθώς και του μεγάλου αριθμού των συμβολαίων, ο έλεγχος των ασφαλιστήριων συμβολαίων ως προς την τήρηση των ανωτέρω σημείων θα πρέπει να έχει δειγματοληπτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλεί καθυστερήσεις στις λοιπές εργασίες της υπηρεσίες σας.

Τέλος, όσον αφορά στο σημείο (Δ) της απόφασης και στην περίπτωση αδειών διαμονής χρονικής διάρκειας μεγαλύτερης του έτους, επισημαίνουμε ότι η ανανέωση του ασφαλιστήριου συμβολαίου που καλύπτει χρονικό διάστημα ενός έτους, θα πρέπει να γίνεται από τον πολίτη τρίτης χώρας κάθε έτος, ώστε να επιδεικνύεται στις υπηρεσίες σας, είτε επί τη ευκαιρία δειγματοληπτικού ελέγχου είτε κατά την ανανέωση της άδειας. Στην τελευταία περίπτωση – δηλαδή κατά τη διαδικασία ανανέωσης - , ο πολίτης τρίτης χώρας θα πρέπει να καταθέσει στην υπηρεσία σας τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα καλύπτουν όλα τα παρελθόντα έτη, διαφορετικά η άδειά του θα ανακαλείται από την ημερομηνία από την οποία έπαυσε η ασφάλιση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εν λόγω υπουργική απόφαση και δεδομένου ότι στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν.4251/2014 προβλέπεται η υποχρέωση ανάκλησης της άδειας διαμονής όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εν προκειμένω οι προϋποθέσεις της διαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης άδειας διαμονής.

Ως εκ τούτου ασφαλιστήρια συμβόλαια, που έχουν συναφθεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη του ελέγχου της υπηρεσίας σας ή της ημερομηνίας ανανέωσης της άδειας και αναδρομικά για παρελθόν ανασφάλιστο έτος, δεν θα λαμβάνονται υπόψη και η άδεια θα ανακαλείται.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ