Κ.Υ.Α. αριθ. 4000/2/14−ιθ - 10/08/2012 - Διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής του προστίμου που επιβάλλεται στους υπηκόους τρίτης χώρας...

Κ.Υ.Α. αριθ. 4000/2/14−ιθ - 10/08/2012 - Διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής του προστίμου που επιβάλλεται στους υπηκόους τρίτης χώρας...

ΘΕΜΑ: Διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής του προστίμου που επιβάλλεται στους υπηκόους τρίτης χώρας που παραβιάζουν το νόμιμο χρόνο παραμονής στην Ελλάδα (αρθ. 73 ν. 3386/2005)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 
Έχοντας υπόψη:
 
1. Τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 του ν.3386/2005 «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» (Α΄ 212), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 3 του ν.3536/2007 (A΄ 42) και του άρθρου 23 παρ. 1 του ν.3491/2006 (A΄ 207) και αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 5 του ν.3907/2011 (Α΄ 7).
 
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (Α΄ 98).
 
3. Τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 «Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων» (Α΄ 90).
 
4. Τις διατάξεις του ν. 2362/1995 «Περί δημοσίου λογιστικού ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (Α΄ 247), όπως ισχύει.
 
5. Τις διατάξεις του π.δ.16/1989 «Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών» (Α΄ 6).
 
6. Τις διατάξεις του π.δ. 65/2011 «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία: α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συγχώνευση των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μεταφορά στον Πρωθυπουργό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς» (Α΄ 147).
 
7. Το άρθρο 1 του π.δ. 184/2009 «Σύσταση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και καθορισμός των αρμοδιοτήτων του» (Α΄ 213).
 
8. Τις διατάξεις του Π.Δ. 85/2012 «΄Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (Α΄ 141).
 
9. Τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Υ48 από 9−7−2012 απόφασης του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα» (Β΄ 2105).
 
10. Τις διατάξεις της αριθμ. Υ 39 από 4−7−2012 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου» (Β΄ 2091).
 
11. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, 
 
αποφασίζουμε:
 

Άρθρο 1: Επιβολή του προστίμου

1. Υπήκοος τρίτης χώρας που παραβιάζει την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης, ή σε κάθε άλλη περίπτωση διαμένει παράνομα στη χώρα για χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις τριάντα (30) ημέρες, υποχρεούται κατά την αναχώρηση να καταβάλει το τετραπλάσιο του προβλεπόμενου παραβόλου για άδεια διαμονής ετήσιας διάρκειας. Εάν ο χρόνος της παράνομης διαμονής είναι μεγαλύτερος των (30) ημερών ή ο χρόνος αυτής δεν προκύπτει από οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο, υποχρεούται να καταβάλει το οκταπλάσιο του προβλεπόμενου παραβόλου για ετήσια άδεια διαμονής.
 
2. Για την επιβολή του προστίμου συντάσσεται σχετική πράξη, σύμφωνα με το υπόδειγμα του άρθρου 8, στην οποία αναγράφονται:
 
α. Τα στοιχεία ταυτοποίησης του παραβάτη, όπως επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, υπηκοότητα, αριθμός και ημερομηνία έκδοσης διαβατηρίου και διεύθυνση κατοικίας/προσωρινής διαμονής στην Ελλάδα, εφόσον υπάρχει.
 
β. Ο αριθμός φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), εάν έχει αποδοθεί.
 
γ. Η νόμιμη αιτία επιβολής του προστίμου και η διαδικασία καταβολής του.
 
δ. Το ακριβές ύψος του προστίμου και ο Κ.Α.Ε. προϋπολογισμού, υπέρ του οποίου καταβάλλεται και αποδίδεται το χρηματικό πρόστιμο.
 
3. Στην πράξη αυτή αναφέρεται ρητά το δικαίωμα προσφυγής του παραβάτη ενώπιον του Διοικητή της Υπηρεσίας που επέβαλε το πρόστιμο, όσο και στις υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επίδοση της πράξης επιβολής, καθώς και ο ανασταλτικός χαρακτήρας της προσφυγής, κατά την ειδικότερη πρόβλεψη του άρθρου 3.
 

Άρθρο 2: Καταβολή του προστίμου

1. Η πράξη επιβολής του προστίμου από την αρμόδια αστυνομική αρχή, αποτελεί το νόμιμο τίτλο για την είσπραξή του.
 
Το πρόστιμο καταβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων, σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. όταν υπάρχει Α.Φ.Μ. του οφειλέτη, άλλως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. απόδοσης Α.Φ.Μ. και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90), όπως ισχύουν. Τα εισπραχθέντα ποσά εμφανίζονται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων 3739 «Λοιπά πρόστιμα και χρηματικές ποινές επιβαλλόμενες από δικαστήρια και δημόσιες γενικά αρχές».
 
2. Αν ο υπήκοος τρίτης χώρας στερείται χρημάτων για την καταβολή του προστίμου, επιτρέπεται η αναχώρησή του και η Υπηρεσία επιβολής του προστίμου καταχωρεί απευθείας στην οικεία ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την πράξη επιβολής του προστίμου με τα στοιχεία ταυτότητας του αλλοδαπού, το ύψος προστίμου και την ημερομηνία επιβολής.
 
3. Το πρόστιμο μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία επιβολής θεωρείται ότι έχει παραγραφεί και διαγράφεται αυτοδικαίως.
 
4. Προϋπόθεση για την εντός τετραετίας επανείσοδο του υπηκόου τρίτης χώρας στην Ελλάδα αποτελεί η καταβολή του προστίμου, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές κατά νόμο προϋποθέσεις εισόδου.
 
5. Ο υπήκοος τρίτης χώρας δύναται να υποβάλλει το παραστατικό που αποδεικνύει την καταβολή του προστίμου σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων, η οποία μεριμνά για την διαγραφή του από την οικεία ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
 

Άρθρο 3: Προσφυγή

Ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει δικαίωμα προσφυγής που υποβάλλεται εντός πέντε (5) ημερών, από την επίδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εξετάζεται από τον Διοικητή της Υπηρεσίας που το επέβαλε, ο οποίος πέρα από τη νομιμότητα εξετάζει και την ουσία της υπόθεσης. Η άσκηση της προσφυγής αναστέλλει την εκτέλεση της πράξης επιβολής του προστίμου.
 
Η απόφαση επί της προσφυγής επιδίδεται στον παραβάτη.
 
Εάν η προσφυγή γίνει αποδεκτή, αίρεται το πρόστιμο και διαγράφεται η σχετική καταχώριση από την οικεία ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
 

Άρθρο 4: Επιστροφή του προστίμου

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα χρηματικά αυτά πρόστιμα καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, επιστρέφονται με πράξη επιστροφής της αρμόδιας αρχής επιβολής του προστίμου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 105 του π.δ. 16/1989, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 90 του ν. 2362/1995 σε ό,τι αφορά θέματα παραγραφής της σχετικής αξίωσης.
 

Άρθρο 5: Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται από την επιβολή προστίμου: α) οι ανήλικοι, β) όσοι έχουν την ιδιότητα του ομογενούς, γ) όσοι έχουν την ιδιότητα του συζύγου ή γονέα ημεδαπού, ομογενούς ή κοινοτικού, δ) όσοι εντάσσονται σε διαδικασίες και προγράμματα οικειοθελούς επαναπατρισμού, ε) όσοι παραβιάζουν το νόμιμο χρόνο παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια για λόγους ανωτέρας βίας, εφόσον αναχωρήσουν εντός τριάντα (30) ημερών από την εξάλειψη του γεγονότος. Για τη συνδρομή του λόγου εξαίρεσης σε κάθε περίπτωση αποφαίνεται η αστυνομική αρχή που πραγματοποιεί τον έλεγχο αναχώρησης του αλλοδαπού.
 

Άρθρο 6: Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργείται η αριθμ. 4000/2/14−θ΄από 14−05−2010 απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Οικονομικών – Προστασίας του Πολίτη (Β΄ 734), πλην του άρθρου 4 αυτής.
 

Άρθρο 7: Ρύθμιση λεπτομερειών

Η ρύθμιση λεπτομερειών που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης γίνεται με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
 

Άρθρο 8: Υπόδειγμα Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης και Είσπραξης Επιβολής Προστίμου

ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
 
ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ
 
(του άρθρου 73 § 5 του Ν. 3386/05 όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 14 § 3 του Ν. 3536/07 και άρθρο 42 § 5 του Ν. 3907/11)
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΗ
Αριθ: …...........................…………
Στ…... …...........................……………...........................………… σήμερα την ….../….../…... ημέρα …...…...…...…... και ώρα …...…... ο …...........................……………...........................…………
διαπίστωσα ότι ο
ΕΠΩΝΥΜΟ: …...........................……………......................................................................................................................…………
ΟΝΟΜΑ: …...........................……………......................................................................................................................…………
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ: …...........................……………...........................…...........................................................................................………
ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΕΡΑΣ: …...........................……………......................................................................................................................…………
ΗΜΕΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: …...........................………............................................................................................……..........................…………
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: …...........................……………......................................................................................................................…………
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: …...........................………............................................................................................……..........................…………
ΑΡΙΘ. ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ: ….......................................................................................................................……………..........................…………
ΗΜ/ΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ ….......................................................................................................................……………..........................…………
Α.Φ.Μ. (Εφόσον έχει αποδοθεί) …...........................…............................................................................................…………..........................…………
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ/ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (εφόσον υπάρχει) …...........................……………...........................…………
παρέμεινε στο ελληνικό έδαφος ή στον ενιαίο χώρο SCHENGEN ή παραβιάζει την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης για χρονικό διάστημα*
Α− άνω των τριάντα ημερών από τη λήξη της άδειας διαμονής ή της προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης
Β− μέχρι τριάντα ημέρες από τη λήξη της διάρκειας του αναγραφόμενου στην κατεχόμενη θεώρηση εισόδου (VISA) χρόνου ή της προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης
Γ− μέχρι τριάντα ημέρες από τη λήξη της διάρκειας του δικαιούμενου ελεύθερου χρόνου παραμονής.
Δ− μεγαλύτερο των τριάντα ημερών για τις περιπτώσεις β΄ και γ΄.
Ε− δεν προκύπτει η ημερομηνία εισόδου από οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο.
*(συμπληρώνεται κατά περίπτωση)
Στ.....ν ανωτέρω υπήκοο …...........................….................................................................... επιβάλλεται πρόστιμο ….....................................€, για παράβαση του άρθρου 73 § 5 του Ν. 3386/05, όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 14 § 3 του Ν. 3536/07και άρθρο 42 § 5 του Ν. 3907/11).
 
Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να προσφύγει εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση της παρούσας πράξης, ενώπιον του Διοικητή της Υπηρεσίας που επέβαλε το πρόστιμο, όσο και στις Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων.
 
Η άσκηση της προσφυγής αναστέλλει την εκτέλεση της πράξης επιβολής του προστίμου.
 
Προς πίστωση συντάχθηκε η παρούσα και υπογράφεται ως ακολούθως.
 
Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ Ο ΒΕΒΑΙΩΣΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΤΗ
 
1. Το πρόστιμο καταβάλλεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. ή σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων υπέρ Κ.Α.Ε. 3739.
2. Σε περίπτωση μη καταβολής του προστίμου, η επανείσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο μετά την παρέλευση 4ετίας.
 

Άρθρο 9: Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012
 
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 
ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
 
ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
 
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ − ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ