ΠΟΛ.1076/2018 
Ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013)

ΠΟΛ 1076/2018

(ΦΕΚ Β' 1456/26-04-2018)

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 «Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες διατάξεις» (Α'/170), όπως ισχύει,
β) Του Κεφαλαίου Α' «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του ν.4389/2016 (Α'/94) και ειδικότερα του άρθρου 7, της παραγράφου 1 του άρθρου 14 και του άρθρου 41 αυτού,
γ) Της αριθ. Δ. ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017 (Β'/ 968) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».

2. Την αριθ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (Β'/130 και Β'/372) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», όπως συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της υποπαραγράφου α' της παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016.

3. Την με αριθ. 1/20.01.2016 (ΦΕΚ 18/Υ.Ο.Δ.Δ./ 20.01.2016) πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, όπως ισχύουν.

4. Την με αριθμ. 39/3 από 30.11.2017 απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης Α.Α.Δ.Ε. (τεύχος ΥΟΔΔ 689/20.12.2017) «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

5. Την ανάγκη απλούστευσης της διαδικασίας υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Δ/νσης Επίλυσης Διαφορών.

6. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.),

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής

1. Από 9/5/2018 οι ενδικοφανείς προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 που αφορούν σε πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, οι οποίες εκδίδονται ή συντελούνται από: α) τη Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (Φ.Α.Ε.) Αθηνών, β) τη Δ.Ο.Υ. Χολαργού, γ) τη Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, δ) τη Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων και ε) τη Δ.Ο.Υ. Ιωνίας Θεσσαλονίκης, δύνανται να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από το δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., ήτοι www.aade.gr, με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet, εντός της προθεσμίας που ορίζουν οι οικείες διατάξεις είτε χειρόγραφα στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη ή παρέλειψε την έκδοσή της σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ.1064/2017 (ΦΕΚ B'/1440) Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Το αίτημα αναστολής υποβάλλεται με τον ίδιο τρόπο (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) με τον οποίο υποβάλλεται και η ενδικοφανής προσφυγή.

2. Όταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε γίνεται με χρήση των προσωπικών του κωδικών πρόσβασης. Στις περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1064/2017 (ΦΕΚ B'/1440) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην ίδια παράγραφο, ομοίως με χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.

Άρθρο 2
Περιεχόμενο και διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής

1. Ο υπόχρεος δύναται, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή και ταυτόχρονο αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της προσβαλλόμενης πράξης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Σε περίπτωση που το αίτημα αναστολής υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής αυτοτελώς, εξετάζεται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μόνο εφόσον έχει υποβληθεί και οριστικοποιηθεί την ίδια ημέρα με την ενδικοφανή προσφυγή.

2. Κατά την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ο υπόχρεος επιλέγει σχετικό πεδίο το οποίο επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και με το οποίο βεβαιώνει ότι τα επισυναπτόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά, που συνοδεύουν την ενδικοφανή προσφυγή και το αίτημα αναστολής του και υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποτελούν αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων αυτών, τα οποία έχει στην κατοχή του και θα προσκομίσει ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, εφόσον του ζητηθούν.

3. Ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, μεριμνά για την μεταφόρτωση στην εφαρμογή, σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip), της υποβληθείσας ενδικοφανούς προσφυγής, της αίτησης αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής της και των λοιπών εγγράφων και δικαιολογητικών που επικαλείται ή προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις. Εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική επεξεργασία και μεταφόρτωση στην εφαρμογή των ανωτέρω εγγράφων και δικαιολογητικών που συνοδεύουν την ενδικοφανή προσφυγή, ο υπόχρεος δύναται να τα προσκομίζει στην αρμόδια φορολογική αρχή σε φυσική μορφή, εντός προθεσμίας δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής.

4. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής και πριν από την έκδοση απόφασης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή την πάροδο της προβλεπόμενης προθεσμίας για την έκδοση απόφασης, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής εφαρμογής, συμπληρωματικό υπόμνημα. Το σχετικό υπόμνημα υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip), συνοδευόμενο από τυχόν έγγραφα και δικαιολογητικά.

5. Ο υπόχρεος, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δύναται να προβεί σε παραίτηση από την ενδικοφανή προσφυγή και το αίτημα αναστολής, οπότε σε αυτήν την περίπτωση παύει η διαδικασία εξέτασής τους ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

6. Η ενδικοφανής προσφυγή και το αίτημα αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής, απαιτείται να φέρουν υπογραφή προκειμένου να είναι έγκυρα. Για το λόγο αυτό απαιτείται η επεξεργασία τους μέσω σαρωτή (scanner), πριν από την ηλεκτρονική υποβολή. Τα ως άνω ισχύουν και για την προβλεπόμενη, στην παρ. 3 του άρθρου 6 της ΠΟΛ.1064/2017 (ΦΕΚ B'/1440) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 επί του αιτήματος αναστολής, καθώς και για το συμπληρωματικό υπόμνημα που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης.

7. Μετά την οριστικοποίηση της ενδικοφανούς προσφυγής από τον υπόχρεο, παράγεται αυτόματα από την ηλεκτρονική εφαρμογή αποδεικτικό υποβολής σε ψηφιακή μορφή, το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία του προσφεύγοντος, τις προσβαλλόμενες πράξεις, τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής και του αιτήματος αναστολής.

8. Η αρμόδια φορολογική αρχή, υποχρεωτικά εντός επτά (7) ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, μεταφορτώνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε ψηφιακή μορφή τις απόψεις της επί της ενδικοφανούς προσφυγής και του αιτήματος αναστολής, την προσβαλλόμενη πράξη και την οικεία έκθεση ελέγχου, ενώ εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος αποστέλλει ταχυδρομικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών σε φυσική μορφή το σύνολο των εγγράφων και δικαιολογητικών που αφορούν στην υπόθεση. Ως έγγραφα και δικαιολογητικά που αφορούν στην υπόθεση και πρέπει να αποστέλλονται ταχυδρομικά, πέραν αυτών που αναφέρονται στην παρ. 3 του παρόντος άρθρου, καθώς και της προσβαλλόμενης πράξης και της οικείας έκθεσης ελέγχου, νοούνται ενδεικτικά τα συνημμένα της έκθεσης ελέγχου, τυχόν αιτήσεις-υπομνήματα του υπόχρεου, το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου, ο προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου ή προστίμου, οι οικείες εκθέσεις/αποδεικτικά επίδοσης, τυχόν αλληλογραφία της αρμόδιας φορολογικής αρχής με τις κεντρικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. που αφορά την υπόθεση, καθώς και κάθε στοιχείο που οδήγησε στην έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης προσδιορισμού του φόρου ή του προστίμου.

Άρθρο 3
Λοιπές διατάξεις

1. Για όσα ζητήματα δεν ρυθμίζονται με την παρούσα απόφαση, καθώς και για τις ενδικοφανείς προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής που αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις των λοιπών Δ.Ο.Υ. και Ελεγκτικών Κέντρων που δεν αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, εξακολουθεί να ισχύει η ΠΟΛ.1064/2017 (ΦΕΚ B'/1440) απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. και η ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

2. Για τις ενδικοφανείς προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής που αφορούν σε πράξεις των Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Επανεξέτασης και Νομικής Υποστήριξης, με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ισχύει συμπληρωματικά η ΠΟΛ.1081/6.4.2015 Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 23 Απριλίου 2018

Ο Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ