ΠΟΛ. 1250 - 25/11/2013 - « Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, υπηκόους τρίτων χωρών που αντικειμενικά στερούνται διαβατηρίου»

ΘΕΜΑ: « Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, υπηκόους τρίτων χωρών που αντικειμενικά στερούνται διαβατηρίου».

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας από τις Δ.Ο.Υ, και αφορούν στη χορήγηση Α.Φ.Μ σε υπηκόους τρίτων χωρών, αντικειμενικά στερούμενους διαβατηρίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με τις διατάξεις του ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α) « Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια», όπως ισχύει, ρυθμίζονται τα θέματα παραμονής, των υπηκόων τρίτων χωρών, στην Ελλάδα.

Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 84 του ως άνω νόμου, όπως ισχύει, ορίζεται ότι, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του Υπουργού Εσωτερικών, χορηγείται άδεια διαμονής στον υπήκοο τρίτης χώρας, που αντικειμενικά στερείται διαβατηρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο, η οποία, παρέχει στον κάτοχό της, δικαίωμα νόμιμης διαμονής στην Ελληνική Επικράτεια.

Η απόφαση αυτή είτε αφορά αρχική χορήγηση άδειας διαμονής είτε άδεια ανανέωσης, αποτελεί το μοναδικό νομιμοποιητικό έγγραφο του ενδιαφερόμενου και ταυτόχρονα το μοναδικό έγγραφο από το οποίο αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητάς του, για οποιαδήποτε συναλλαγή του με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ο.Υ.

Κατόπιν των ανωτέρω, η χορήγηση Α.Φ.Μ σε αλλοδαπούς, υπηκόους τρίτων χωρών, που αντικειμενικά στερούνται διαβατηρίου, διενεργείται, με την υποβολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., του εντύπου Μ1 « Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/ Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» συμπληρωμένο με τα προσωπικά τους στοιχεία και την προσκόμιση του πρωτοτύπου της Απόφασης χορήγησης ή ανανέωσης της άδειας διαμονής, κατά περίπτωση, εν ισχύ, φωτοτυπία της οποίας, θα τηρείται στο αρχείο της Δ.Ο.Υ.

Στις περιπτώσεις, που τα αναγραφόμενα, στην προσκομιζόμενη Απόφαση, στοιχεία του ενδιαφερόμενου δεν είναι τα οριζόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις για τη χορήγηση Α.Φ.Μ., συνυποβάλλεται με την απόφαση και πιστοποιητικό γέννησης.

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

 

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας