Ι.Κ.Α. Αριθ. πρωτ.: Σ00/16 - 29/06/2011 - Υποχρεωτική φυσική παρουσία των συνταξιούχων κατ έτος στα πιστωτικά ιδρύματα

Θέμα: Υποχρεωτική φυσική παρουσία των συνταξιούχων κατ' έτος στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σας ενημερώνουμε ότι από 1 Ιουλίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις Τράπεζες ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα από τα οποία λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μεταβούν μέσα στο ανωτέρω χρονικό διάστημα στην Τράπεζα ή άλλο Πιστωτικό Ίδρυμα από το οποίο τους καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη προσκομίζοντας:

1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο και

2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων.

Σε περίπτωση που το ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ, οι συνταξιούχοι θα πρέπει :

-Αν έχουν ΑΜΚΑ , να τον προσκομίσουν στην Τράπεζα.

-Αν δεν έχουν ΑΜΚΑ, να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν από την προσέλευσή τους για την απογραφή στις Τράπεζες όπου και θα πρέπει να τον συνυποβάλλουν.

Οι συνταξιούχοι – κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών – των οποίων οι συντάξεις καταβάλλονται μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, θα πρέπει να μεταβούν στην Αγροτική Τράπεζα.

Από τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων στα Πιστωτικά Ιδρύματα, θα εξαιρεθούν οι κάτοικοι εξωτερικού , οι οποίοι ελέγχονται με διαφορετικό τρόπο από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.

Σε περίπτωση που κάποιοι συνταξιούχοι αδυνατούν να προσέλθουν οι ίδιοι στα πιστωτικά ιδρύματα για την απογραφή τους, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (με πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής) να προσέλθει με τα ίδια δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου, όπου η φυσική καταγραφή θα επιβεβαιώνεται μέσω των οθονών του Ο.Π.Σ. (σχετικές οδηγίες επισυνάπτονται).

Σας ενημερώνουμε ότι για διευκόλυνση των προσώπων που αδυνατούν να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στα Πιστωτικά Ιδρύματα, το γνήσιο της υπογραφής μπορεί να βεβαιωθεί και με την παρουσία κατ’ οίκον της Δημοτικής Αστυνομίας ή της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής.

Επίσης , για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων οι οποίοι - λόγω της κατάστασης της υγείας τους - αδυνατούν να υπογράψουν πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση, θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία διορισμού συμπαραστάτη είτε δια της δικαστικής οδού είτε με την παραπομπή τους στις λειτουργούσες βάσει του άρθ. 6 παρ. 6 του ν. 825/78 Επιτροπές Καθορισμού Ηλικίας, οι οποίες θα πρέπει να εκδώσουν τη σχετική απόφασή τους άμεσα.

Για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε αδυναμία επικοινωνίας και νοσηλεύονται σε ιδρύματα, ιδιωτικά ή δημόσια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξουσιοδοτήσουν ή να καταστήσουν κάποιο πληρεξούσιο, θα πρέπει ο Δ/ντής της κλινικής ή του Κέντρου Περίθαλψης Ηλικιωμένων, να ειδοποιήσει το αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής ώστε υπάλληλος του Ιδρύματος, ο οποίος θα οριστεί από τον Δ/ντή του Υποκαταστήματος, να προσέλθει στο χώρο νοσηλείας του συνταξιούχου προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ο εν λόγω συνταξιούχος νοσηλεύεται στο συγκεκριμένο ίδρυμα ή κλινική και βρίσκεται σε αδυναμία επικοινωνίας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μονάδα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ πλησίον των ως άνω Ιδρυμάτων, η σχετική πιστοποίηση θα γίνεται με την παρουσία άλλης δημόσιας αρχής (αστυνομία, δήμος, Κ.Ε.Π. κ.λ.π.)

Εφιστούμε την προσοχή σας στην περίπτωση που εμφανίζεται πληρεξούσιος του συνταξιούχου, ώστε η αναγγελία στη μηχανογράφηση να γίνεται οπωσδήποτε με ετήσια λήξη , προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος - κάθε χρόνο - αν είναι ισχυρό το πληρεξούσιο, με σχετική υπεύθυνη δήλωση του συνταξιούχου ότι εξακολουθεί να επιθυμεί τον ίδιο πληρεξούσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας τους στα Πιστωτικά Ιδρύματα, με σχετικές ανακοινώσεις που θα τους αποσταλούν μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων β’ τριμήνου.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΑΒΕΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΤΜΗΜ/ΧΗΣ ΓΡΑΜΜ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
& ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Συνημμένα έγγραφα