ΣτΕ 2367 - 2012 - Για τη μετατροπή ομόρρυθμης εταιρείας σε ανώνυμη πριν από το ν. 2339/1995

ΣτΕ 2367 - 2012 - Για τη μετατροπή ομόρρυθμης εταιρείας σε ανώνυμη πριν από το ν. 2339/1995

ΘΕΜΑ: Επειδή, για τη μετατροπή ομόρρυθμης εταιρείας σε ανώνυμη πριν από το ν. 2339/1995, ο οποίος ρύθμισε θετικά το θέμα, δεν υπήρχε διάταξη νόμου που να προέβλεπε τη συνέχιση της νομικής προσωπικότητας της ομόρρυθμης στο πρόσωπο της ανώνυμης, γιατί η μετατροπή αυτή πραγματοποιείται με τη λύση της ομόρρυθμης και την ίδρυση της ανώνυμης εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρείες. Από αυτό παρέπεται ότι η ανώνυμη εταιρεία, που προήλθε από τη μετατροπή πριν από το ν. 2339/1995, δεν μπορεί, για μόνο το λόγο ότι προέρχεται από την εν λόγω μετατροπή, να ασκεί τα δικαιώματα της λυθείσης ομόρρυθμης εταιρείας, όπως το δικαίωμα άσκησης προσφυγής κατά πράξης της φορολογικής αρχής που έχει εκδοθεί στο όνομα της λυθείσης ομόρρυθμης εταιρείας.

ΣτΕ 2367/2012

 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 ΤΜΗΜΑ Β΄

 Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 23 Μαΐου 2012 με την εξής σύνθεση: Ε. Γαλανού,  Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύουσα, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος και του  αρχαιοτέρου της Συμβούλου, που είχαν κώλυμα, Α.-Γ. Βώρος, Ε. Νίκα, Σύμβουλοι, Α. Σδράκα, Ι.  Δημητρακόπουλος, Πάρεδροι. Γραμματέας η Α. Ζυγουρίτσα.

 Για να δικάσει την από 21 Δεκεμβρίου 2001 αίτηση:

 των : 1).......... και 2)..............., μοναδικών εταίρων της Ομόρρυθμης Εταιρείας με την επωνυμία  ............ που λύθηκε λόγω μετατροπής της σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία  ..................., οι οποίοι δεν παρέστησαν,

 κατά του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παρέστη με τον Πέτρο Κωνσταντινόπουλο, Πάρεδρο  του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 Με την αίτηση αυτή οι αναιρεσείοντες επιδιώκουν να αναιρεθεί η υπ’ αριθμ. 1292/2001 απόφαση  του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.

 Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητή, Συμβούλου Α.-Γ. Βώρου.

 Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον αντιπρόσωπο του Υπουργού, ο οποίος ζήτησε την απόρριψη  της υπό κρίση αιτήσεως.

 Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου

 κ α ι

 Α φ ο ύ  μ ε λ έ τ η σ ε  τ α  σ χ ε τ ι κ ά  έ γ γ ρ α φ α

 Σ κ έ φ θ η κ ε  κ α τ ά  τ ο  Ν ό μ ο

 1. Επειδή, για την άσκηση της κρινομένης αιτήσεως καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο  (3467308/2001 διπλότυπο είσπραξης, σειρά Δ΄, τύπου Α΄ της Δ.Ο.Υ. B΄ Θεσσαλονίκης).

 2. Επειδή, με την αίτηση αυτή ζητείται η αναίρεση της 1292/2001 αποφάσεως του Διοικητικού  Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία απορρίφθηκε έφεση των ήδη αναιρεσειόντων κατά της  2477/1998 αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Με την τελευταία αυτή  απόφαση είχε απορριφθεί προσφυγή των αναιρεσειόντων κατά της υπ’ αριθ. 214/1991 πράξεως  του Προϊσταμένου της Α΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, με την οποία είχε επιβληθεί σε βάρος της εταιρείας  «.................. ..........» πρόστιμο του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (ύψους 5.520.000 δρχ.).

 3. Επειδή, για τη μετατροπή ομόρρυθμης εταιρείας σε ανώνυμη πριν από το ν. 2339/1995 (άρθρο  17) (Α΄ 204), ο οποίος ρύθμισε θετικά το θέμα, δεν υπήρχε διάταξη νόμου που να προέβλεπε τη  συνέχιση της νομικής προσωπικότητας της ομόρρυθμης στο πρόσωπο της ανώνυμης, γιατί η  μετατροπή αυτή πραγματοποιείται με τη λύση της ομόρρυθμης και την ίδρυση της ανώνυμης  εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρείες. Από αυτό παρέπεται ότι η ανώνυμη  εταιρεία, που προήλθε από τη μετατροπή πριν από το ν. 2339/1995, δεν μπορεί, για μόνο το λόγο  ότι προέρχεται από την εν λόγω μετατροπή, να ασκεί τα δικαιώματα της λυθείσης ομόρρυθμης  εταιρείας, όπως το δικαίωμα άσκησης προσφυγής κατά πράξης της φορολογικής αρχής που έχει  εκδοθεί στο όνομα της λυθείσης ομόρρυθμης εταιρείας (πρβλ. ΣτΕ 1070/2000).

 4. Επειδή, τα δικόγραφα της προσφυγής και της εφέσεως ασκούνται από τους ......................... και  Βασίλειο Θεολόγου, ως μοναδικών εταίρων «της λυθείσης λόγω μετατροπής σε Α.Ε.» ομόρρυθμης  εταιρείας............. Εξάλλου, το δικόγραφο της κρινόμενης αιτήσεως αναιρέσεως ασκείται  επίσης από τους ανωτέρω, ................. και ......................... , ως αρχικών εταίρων της  ομόρρυθμης εταιρείας..................... που λύθηκε λόγω μετατροπής της σε ανώνυμη εταιρεία  με την επωνυμία .................... Το δικόγραφο αυτό της κρινομένης αιτήσεως υπογράφεται από το  δικηγόρο Αντώνιο Ιορ. Παπαδόπουλο ως πληρεξούσιο των αναιρεσειόντων. Κατά την συζήτηση  όμως, της υποθέσεως στο ακροατήριο οι αναιρεσείοντες δεν παρέστησαν με πληρεξούσιο  δικηγόρο, ούτε εμφανίσθηκαν για να δηλώσουν ότι εγκρίνουν την άσκηση του ενδίκου τούτου  μέσου, ενώ, εξ άλλου, με το υπάρχον στο φάκελο υπ’ αριθ. 27122/11.10.2002 πληρεξούσιο του  Συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Σαρρή παρέχεται μεν πληρεξουσιότητα στον ως άνω  δικηγόρο από τον αναιρεσείoντα ................. , ο τελευταίος, όμως, δεν ενήργησε με την ιδιότητα  που ασκεί την κρινόμενη αίτηση, ήτοι του εταίρου της λυθείσης ομόρρυθμης εταιρείας..................., αλλά, όπως ρητώς αναφέρεται στο έγγραφο αυτό, ενήργησε «ως  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνων Σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της  …Ανώνυμης Εταιρείας…..............και «για λογαριασμό» της εν λόγω  ανώνυμης εταιρείας, η οποία, όμως, εφόσον, κατά τα αναφερόμενα στο ως άνω πληρεξούσιο,  συνεστήθη το έτος 1988 (ΦΕΚ 224/9.2.1988, τεύχος Α.Ε. και Ε.Π.Ε.), δηλαδή πριν από το ν.  2339/1995, δεν μπορεί, πάντως, κατά τα εκτιθέμενα στη σκέψη 3, να ασκεί δικαιώματα της  λυθείσης ως άνω ομόρρυθμης εταιρείας. Με τα δεδομένα αυτά, εφόσον δεν νομιμοποιείται, κατά τα  ανωτέρω, ο υπογράφων το δικόγραφο της κρινόμενης αιτήσεως αναιρέσεως δικηγόρος από τους  αναιρεσείοντες, σύμφωνα με το άρθρο 27 του π.δ/τος 18/1989 (ΦΕΚ Α΄ 8), όπως αυτό ισχύει, η  αίτηση αυτή πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη.

Διά ταύτα

Απορρίπτει την αίτηση.

Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου.

Επιβάλλει στους αναιρεσείοντες την δικαστική δαπάνη του Δημοσίου που ανέρχεται στο ποσό των  τετρακοσίων εξήντα (460) ευρώ.

Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 2012 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια  συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου 2012.

Η Προεδρεύουσα Σύμβουλος                               Η Γραμματέας

 Ε. Γαλανού                                                      Α. Ζυγουρίτσα