Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 815 - 2012 - της Επιτροπής της 13ης Σεπτεμβρίου 2012

Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 815 - 2012 - της Επιτροπής της 13ης Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου, της 7ης Οκτωβρίου 2010, για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας (!), και ιδίως το άρθρο 44 παράγραφος 1, το άρθρο 44 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, το άρθρο 45 παράγραφοι 1 και 2 και το άρθρο 51 παράγραφος 1, Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 904/2010 καθορίζει τους κανόνες διοικητικής συνεργασίας και καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Τα άρθρα 44 και 45 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 αφορούν ειδικά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα ειδικά καθεστώτα για τις τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προβλέπονται στον τίτλο XII κεφάλαιο 6 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας Τα ειδικά αυτά καθεστώτα αφορούν υποκείμενους στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι εκτός του κράτους μέλους κατανάλωσης, οι οποίοι δηλώνουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ για τις σχετικές πωλήσεις στο κράτος μέλος κατανάλωσης μέσω ηλεκτρονικής διεπαφής στο κράτος μέλος εγγραφής (Μονοαπευθυντική Θυρίδα)).

(2) Τα κράτη μέλη πρέπει να συγκεντρώνουν και να ανταλλάσσουν ορισμένες πληροφορίες που αφορούν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ειδικών αυτών καθεστώτων. Ειδικότερα, αυτό αφορά την ανταλλαγή μεταξύ των κρατών μελών των στοιχείων εγγραφής και τη συλλογή και ανταλλαγή στοιχείων δηλώσεων ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διορθώσεων στις εν λόγω δηλώσεις ΦΠΑ.

(3) Για να εξασφαλιστεί ένας ενιαίος τρόπος ανταλλαγής των εν λόγω στοιχείων, είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανταλλαγή αυτή, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού ηλεκτρονικού μηνύματος. Με τον τρόπο  αυτόν θα δοθεί, επίσης, η δυνατότητα για ενιαία ανάπτυξη τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών αφού θα ακολουθούν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

(4) Ορισμένες πληροφορίες που αφορούν μεταβολές στα στοιχεία εγγραφής, όπως είναι ο αποκλεισμός από τα ειδικά καθεστώτα, η οικειοθελής παύση ή η αλλαγή κράτους μέλους εγγραφής, πρέπει επίσης να ανταλλάσσονται χωρίς καθυστέρηση και με ενιαίο τρόπο, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη σωστή εφαρμογή των ειδικών καθεστώτων και να καταπολεμούν την απάτη. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να προβλεφθούν κοινές ρυθμίσεις όσον αφορά την ηλεκτρονική ανταλλαγή των εν λόγω στοιχείων.

(5) Προκειμένου η διοικητική επιβάρυνση να διατηρηθεί στο ελάχιστο δυνατό, είναι αναγκαίο να καθοριστούν ορισμένες απαιτήσεις για την ηλεκτρονική διεπαφή που θα διευκολύνουν την υποβολή των στοιχείων εγγραφής και των δηλώσεων ΦΠΑ από τους υποκείμενους στο φόρο. Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να στερηθούν τη δυνατότητα παροχής πρόσθετων λειτουργιών με σκοπό τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης.

(6) Με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που σχετίζονται με την εγγραφή σ' ένα καθεστώς και τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται βάσει του καθεστώτος αυτού είναι δυνατόν να διαβιβάζονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία με αποτελεσματικό τρόπο, τα κράτη μέλη πρέπει να αναπτύξουν τις ηλεκτρονικές τους διεπαφές με ενιαίο τρόπο. Επομένως, είναι αναγκαίο να καθοριστεί ένα κοινό ηλεκτρονικό μήνυμα για τη διαβίβαση των εν λόγω πληροφοριών.

(7) Είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν οι πληροφορίες που πρέπει να υποβάλονται στις περιπτώσεις στις οποίες δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου σε ένα ή σε όλα τα κράτη μέλη.

(8) Με σκοπό τα κράτη μέλη και οι υποκείμενοι στο φόρο να έχουν τη δυνατότητα να αναφέρονται στις δηλώσεις ΦΠΑ με αδιαμφισβήτητο τρόπο κατά την μετέπειτα επικοινωνία τους, καθώς και για την πληρωμή του φόρου, το κράτος μέλος εγγραφής πρέπει να χορηγεί έναν μοναδικό αριθμό αναφοράς σε κάθε δήλωση ΦΠΑ.

(9) Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την ίδια μέρα που εφαρμόζονται τα άρθρα 44 και 45 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010.

(10) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής διοικητικής συνεργασίας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1: Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

(1) «μη ενωσιακό καθεστώς»: το ειδικό καθεστώς για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες ή τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της Κοινότητας υποκείμενοι στο φόρο, όπως προβλέπεται στον τίτλο XII κεφάλαιο 6 τμήμα 2 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ•

(2) «ενωσιακό καθεστώς»: το ειδικό καθεστώς για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες ή τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν οι εγκαταστημένοι στο εσωτερικό της Κοινότητας, αλλά όχι στο κράτος μέλος κατανάλωσης, υποκείμενοι στο φόρο, όπως προβλέπεται στον τίτλο XII κεφάλαιο 6 τμήμα 3 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ•

(3) «ειδικά καθεστώτα»: το «μη ενωσιακό καθεστώς» και το «ενωσιακό καθεστώς».

Άρθρο 2: Λειτουργίες της ηλεκτρονικής διεπαφής

Η ηλεκτρονική διεπαφή στο κράτος μέλος εγγραφής μέσω της οποίας ο υποκείμενος στο φόρο δηλώνει τη χρήση ενός από τα ειδικά καθεστώτα και μέσω της οποίας το εν λόγω πρόσωπο υποβάλλει τις δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) δυνάμει του καθεστώτος αυτού στο κράτος μέλος εγγραφής, διαθέτει τις ακόλουθες λειτουργίες:

α) προσφέρει δυνατότητα αποθήκευσης των στοιχείων ταυτοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 361 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ ή της δήλωσης ΦΠΑ σύμφωνα με τα άρθρα 365 και 369ζ της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, πριν από την υποβολή τους•

β) επιτρέπει στον υπκείμενο στο φόρο να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν τις δηλώσεις ΦΠΑ μέσω διαβίβασης ηλεκτρονικού αρχείου σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν στο κράτος μέλος εγγραφής.

Άρθρο 3: Διαβίβαση των στοιχείων εγγραφής

1. Το κράτος μέλος εγγραφής διαβιβάζει τα ακόλουθα στοιχεία μέσω του δικτύου CCN/CSI στα άλλα κράτη μέλη:

α) τα στοιχεία εγγραφής του υποκείμενου στο φόρο που χρησιμοποιεί το μη ενωσιακό καθεστώς•

β) τα ανάλογα στοιχεία εγγραφής του υποκείμενου στο φόρο που χρησιμοποιεί το ενωσιακό καθεστώς•

γ) τον χορηγηθέντα αριθμό μητρώου.

Για τη διαβίβαση των στοιχείων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο χρησιμοποιείται το κοινό ηλεκτρονικό μήνυμα που καθορίζεται στο παράρτημα I. Η στήλη Β του κοινού ηλεκτρονικού μηνύματος που καθορίζεται στο παράρτημα I χρησιμοποιείται για το μη ενωσιακό καθεστώς και η στήλη Γ του κοινού ηλεκτρονικού μηνύματος χρησιμοποιείται για το ενωσιακό καθεστώς.

2. Το κράτος μέλος εγγραφής ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τα άλλα κράτη μέλη, μέσω του δικτύου CCN/CSI και χρησιμοποιώντας το κοινό ηλεκτρονικό μήνυμα που καθορίζεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού, σε περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο:

α) εξαιρείται από κάποιο από τα ειδικά καθεστώτα•

β) παύει οικειοθελώς να χρησιμοποιεί κάποιο από τα ειδικά καθεστώτα•

γ) αλλάζει κράτος μέλος εγγραφής στο πλαίσιο του ενωσιακού καθεστώτος.

Άρθρο 4: Υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από τον υποκείμενο στο φόρο

1. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει τις δηλώσεις ΦΠΑ με τις πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει των άρθρων 365 και 369ζ της οδηγίας 2006/112/ΕΚ στο κράτος μέλος εγγραφής χρησιμοποιώντας το κοινό ηλεκτρονικό μήνυμα που καθορίζεται στο παράρτημα III του παρόντος κανονισμού. Η στήλη Β του κοινού ηλεκτρονικού μηνύματος που καθορίζεται στο παράρτημα III χρησιμοποιείται για το μη ενωσιακό καθεστώς και η στήλη Γ του κοινού ηλεκτρονικού μηνύματος χρησιμοποιείται για το ενωσιακό καθεστώς.

2. Εάν ο υποκείμενος στο φόρο δεν παρέχει υπηρεσίες βάσει των ειδικών καθεστώτων σε κανένα κράτος μέλος κατά την περίοδο της δήλωσης, υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ. Για τον σκοπό αυτό, συμπληρώνονται μόνο τα τετραγωνίδια 1, 2 και 21 του κοινού ηλεκτρονικού μηνύματος που καθορίζεται στο παράρτημα III για το ενωσιακό καθεστώς και τα τετραγωνίδια 1, 2 και 11 για το μη ενωσιακό καθεστώς.

3. Ο υποκείμενος στο φόρο απαιτείται να αναφέρει μόνο τις παροχές που σχετίζονται με κάθε ένα κράτος μέλος κατανάλωσης και από κάθε ένα κράτος μέλος εγκατάστασης εάν οι παροχές υπηρεσιών δυνάμει των ειδικών καθεστώτων έχουν πραγματοποιηθεί σε ή από το εν λόγω κράτος μέλος αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της περιόδου της δήλωσης.

Άρθρο 5: Διαβίβαση στοιχείων που περιέχονται σε δήλωση ΦΠΑ

Οι πληροφορίες οι οποίες περιέχονται στη δήλωση ΦΠΑ που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 διαβιβάζονται από το κράτος μέλος εγγραφής σε όλα τα κράτη μέλη κατανάλωσης και εγκατάστασης που αναφέρονται στη δήλωση ΦΠΑ, μέσω του δικτύου CCN/CSI, χρησιμοποιώντας το κοινό ηλεκτρονικό μήνυμα που καθορίζεται στο παράρτημα III του παρόντος κανονισμού.

Για τον σκοπό του πρώτου εδαφίου, το κράτος μέλος εγγραφής διαβιβάζει στο κράτος μέλος κατανάλωσης και εγκατάστασης στο οποίο ή από το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί οι παροχές, τις γενικές πληροφορίες που περιέχονται στο μέρος 1 του κοινού ηλεκτρονικού μηνύματος που καθορίζεται στο παράρτημα III, μαζί με τις πληροφορίες του μέρους 2 του κοινού ηλεκτρονικού μηνύματος που αφορούν το συγκεκριμένο κράτος μέλος κατανάλωσης ή εγκατάστασης. Το κράτος μέλος εγγραφής διαβιβάζει τις πληροφορίες που περιέχονται στη δήλωση ΦΠΑ μόνο σε εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία υποδεικνύονται στην εν λόγω δήλωση ΦΠΑ.

Άρθρο 6: Μοναδικός αριθμός αναφοράς

Οι πληροφορίες που διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 5 περιλαμβάνουν έναν αριθμό αναφοράς ο οποίος χορηγείται από το κράτος μέλος εγγραφής αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη δήλωση ΦΠΑ.

Άρθρο 7: Διορθώσεις σε δηλώσεις ΦΠΑ

Το κράτος μέλος εγγραφής επιτρέπει στον υποκείμενο στο φόρο να διορθώνει τις δηλώσεις ΦΠΑ μέσω της ηλεκτρονικής διεπαφής που αναφέρεται στο άρθρο 2.

Το κράτος μέλος εγγραφής διαβιβάζει τις πληροφορίες που αφορούν διορθώσεις στο(στα) ενδιαφερόμενο (-α) κράτος(-η) μέλος(-η) κατανάλωσης και εγκατάστασης σύμφωνα με το άρθρο 5 και χορηγεί στις πληροφορίες αυτές χρονοσφραγίδα.

Άρθρο 8: Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Παράρτημα

Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2012.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος Jose Manuel BARROSO