Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 228/13.5.2015 1. Λήξη διάρκειας προσωπικών εταιριών και 2. Εκκαθάριση της εταιρίας ΕΕ

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 228/13.5.2015 1. Λήξη διάρκειας προσωπικών εταιριών και 2. Εκκαθάριση της εταιρίας ΕΕ

Αθήνα, 13 Μαΐου 2015
Αρ. Πρωτ. :228

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ
Ακαδημίας 6 - 106 81 Αθήνα

Θέμα : 1. Λήξη διάρκειας προσωπικών εταιριών και 2. Εκκαθάριση της εταιρίας «......................... ΕΕ»

Σε απάντηση της υπ' αριθμ.3807/85-9.4.2015 επιστολής σας, η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου του ΓΕΜΗ είναι η ακόλουθη:

Ερώτημα α: Για τις προσωπικές εταιρίες οι οποίες λύονται επειδή παρέρχεται η προβλεπόμενη στο καταστατικό τους διάρκεια, θα πρέπει να αλλάζει το status τους στο ΓΕΜΗ και να τίθενται σε καθεστώς λύσης/εκκαθάρισης. (βλ.και εγκύκλιο Κ2-1493/11.4.2014 του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με AAA ΒΙΗ2Φ-Υ2Ε)

Ερώτημα β: Όσον αφορά στην ετερόρρυθμη εταιρία με την επωνυμία «.................. ΕΕ» και την εκκαθάριση αυτής σημειώνονται τα εξής:

Στο καταστατικό της συγκεκριμένης εταιρίας προβλέπεται ότι μετά τη λύση της εταιρίας (εν προκειμένω η εταιρία έχει λυθεί γιατί έχει παρέλθει η προβλεπόμενη στο άρθρο 5 του καταστατικού διάρκεια της) εκκαθαριστής ορίζεται ο εκ των εταίρων .............. (άρθρο 7 του καταστατικού). Το συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού δεν έχει τροποποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η ομόρρυθμη εταίρος ....................... με ποσοστό 67,5 % και η ετερόρρυθμη εταίρος .................. με ποσοστό 22,5% (η οποία έχει εισέλθει στην εταιρία ως κληρονόμος του αποβιώσαντος συζύγου και αρχικού ετερόρρυθμου εταίρου ........................1) με την από 1.4.2014 εξώδικη ανάκληση διαχειριστού, κατ' άρθρο 752 ΑΚ, ανακάλεσαν τον .................. από διαχειριστή της εταιρίας. Επομένως, αφού το άρθρο 7 του καταστατικού παραμένει σε ισχύ, εκκαθαριστής της εταιρίας είναι σήμερα ο .................. Οι δύο άλλοι εταίροι ................ και ..................... έχουν βεβαίως τη δυνατότητα, σε περίπτωση που το επιθυμούν, να προσφύγουν στο αρμόδιο δικαστήριο και με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας να ζητήσουν να διορισθεί άλλο πρόσωπο ως εκκαθαριστής της εταιρίας, εφόσον πληρούνται οι εκ του νόμου προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή η Υπηρεσία ΓΕΜΗ θα καταχωρίσει στο ΓΕΜΗ τη δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί και τον εκκαθαριστή που αυτή θα διορίζει.

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου
Μιχαήλ Σφακιανάκης

1 Η ............. εισήλθε στην εταιρία δυνάμει του άρθρου 13 παρ. 2 του καταστατικού σύμφωνα με το οποίο: «Σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των εταίρων η εταιρία συνεχίζει τη λειτουργία της με τους εναπομείναντες εταίρους και τους νόμιμους κληρονόμους του αποβιώσαντος». Η .............. έγινε μοναδική κληρονόμος του αποβιώσαντος εταίρου και συζύγου της .................. δυνάμει της από 26.6.2013 ιδιόγραφης διαθήκης του θανόντος. Για την οικονομία της απαντήσεως θεωρείται δεδομένο ότι δεν έχει προσβληθεί το κύρος της συγκεκριμένης διαθήκης και δεν έχουν τεθεί ζητήματα νόμιμης μοίρας των τέκνων (η Υπηρεσία ΓΕΜΗ μπορεί να ζητήσει και τα σχετικά πιστοποιητικά μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης ή μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος από το αρμόδιο Δικαστήριο).