Αρ. πρωτ.: Δ19Γ 5003742 ΕΞ - 29/01/2013 - Συμπληρωματικές οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 718/77 "Περί εκτελωνιστών"

Αρ. πρωτ.: Δ19Γ 5003742 ΕΞ - 29/01/2013 - Συμπληρωματικές οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 718/77 "Περί εκτελωνιστών"

ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 718/77 "Περί εκτελωνιστών"

ΣΧΕΤ. : Η με αριθμ. πρωτ. Δ19Γ5044128 ΕΞ2012/23-11-2012 ΔΥΟ.

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής και με αφορμή ερωτήματα που προέκυψαν αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.718/77, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Η αρμοδιότητα για την τήρηση Μητρώου και του ατομικού φακέλου των εκτελωνιστών και των εκτελωνιστικών εταιρειών, καθώς και η ενημέρωση του εν λόγω Μητρώου στο ICIS και ICISNET, για τις εισαγωγές και εξαγωγές, αντίστοιχα, ασκούνταν πριν την θέση σε ισχύ του ν.4093/2012 από τις Επιτροπές του άρθρου 18 του ν.718/77.

Με την κατάργηση των ανωτέρω Επιτροπών, η εποπτεία των εκτελωνιστών και εκτελωνιστικών εταιρειών περιέρχεται στις Τελωνειακές Περιφέρειες του άρθρου 5 του ν.718/77 και ως εκ τούτου η τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου των Εκτελωνιστών και Εκτελωνιστικών Επιχειρήσεων θα πραγματοποιείται, πλέον, από τις εν λόγω Τελωνειακές Περιφέρειες, σύμφωνα με την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πρακτική.

Ειδικότερα, όσον αφορά την τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου Εκτελωνιστικών Επιχειρήσεων, πέραν των μέχρι σήμερα ζητουμένων δικαιολογητικών, θα πρέπει να υποβάλλονται και τα ακόλουθα:

α') Υπεύθυνη Δήλωση των νομίμων εκπροσώπων αυτών στην οποία να δηλώνεται ως κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης η διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών.

β') Τα στοιχεία των εκτελωνιστών οι οποίοι συμμετέχουν ή απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης στην επιχείρηση 

2. Όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσης των Τελωνειακών Περιφερειών του άρθρου 5 του ν.718/77, αυτός εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Τελωνείων στα οποία εδρεύουν οι εν λόγω Τελωνειακές Περιφέρειες.

Παρόλα αυτά, εκτιμούμε ότι θα ήταν χρήσιμο να διατηρηθεί μια αυτοτέλεια ως προς το τίτλο, τον οποίο θα φέρουν τα έγγραφα τα οποία θα εκδίδονται από τις Τελωνειακές Περιφέρειες του άρθρου 5 του ν.718/77, την σφραγίδα και το πρωτόκολλο τους.

3. Αναφορικά με τη δημιουργία Μητρώου Τελωνειακών Αντιπροσώπων, πρέπει με την υποβολή στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές των σχετικών "εξουσιοδοτήσεων-εντολών" αντιπροσώπευσης, να δημιουργείται από αυτές αρχείο με τα ακόλουθα στοιχεία:

Για τα φυσικά πρόσωπα:

α) Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου,
β) Ο αριθμός EORI.
γ) Στοιχεία επικοινωνίας.

Για τα νομικά πρόσωπα:
α) Το τελευταίο κωδικοποιημένο καταστατικό της Εταιρείας ή το αρχικό καταστατικό με όλες τις τροποποιήσεις και τα ΦΕΚ δημοσίευσης αυτών,
β) Ο αριθμός EORI
γ) Πρακτικά του Νομικού Προσώπου περί εκπροσώπησης της εταιρίας και ΦΕΚ Δημοσίευσης αυτών.
δ) Στοιχεία επικοινωνίας.

Το αρχείο του Μητρώου των Τελωνειακών Αντιπροσώπων και μέχρις ότου δοθούν νεώτερες οδηγίες, θα τηρείται σε κάθε Τελωνείο και δεν θα αποστέλλεται στις Τελωνειακές Περιφέρειες του άρθρου 5 του ν.718/77.

4. Η απαίτηση της ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης, στις περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής τελωνειακών παραστατικών, δεν αναιρεί την απαίτηση και της έντυπης εξουσιοδότησης, η οποία πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να φυλάσσεται για τυχόν έλεγχο στο αρχείο του οικονομικού φορέα ως επισυναπτόμενο έγγραφο του τελωνειακού παραστατικού.

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου οι συναλλασσόμενοι δεν μπορούν να πιστοποιηθούν στο TAXISNET και να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονική εξουσιοδότηση με τους κωδικούς τους, μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί από υπάλληλο του τελωνείου μέσω του Υποσυστήματος Μητρώου Συναλλασσομένων, λειτουργία διαχείρισης Εξουσιοδοτήσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. Δ.Π.Σ.Τ. 5019194 ΕΞ 2012 /2-5-2012.

6. Τέλος, στις περιπτώσεις όπου η τελωνειακή αντιπροσώπευση ασκείται από νομικό πρόσωπο, ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου πρέπει να δηλώσει, εγγράφως, στο τελωνείο τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να προσέρχονται στις τελωνειακές αρχές για τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων τελωνειακών διατυπώσεων ως εκπρόσωποι αυτού.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα πρόσωπα που διεκπεραιώνουν τελωνειακές διαδικασίες για λογαριασμό του νομικού προσώπου - τελωνειακού αντιπροσώπου, πρέπει να επιδεικνύουν κάθε φορά στις τελωνειακές αρχές έγγραφη απόδειξη εκπροσώπησης αυτού.

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Σ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ