Αρ. πρωτ.: Δ19Α 5029747 ΕΞ - 6/7/2011 - Πραγματοποίηση πώλησης και εξαγωγής σε τρίτη χώρα στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας από εταιρεία που...

Αρ. πρωτ.: Δ19Α 5029747 ΕΞ - 6/7/2011 - Πραγματοποίηση πώλησης και εξαγωγής σε τρίτη χώρα στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας από εταιρεία που...

ΘΕΜΑ: Πραγματοποίηση πώλησης και εξαγωγής σε τρίτη χώρα στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας από εταιρεία που βρίσκεται εν μέσω πτωχευτικής διαδικασίας

Κατόπιν ερωτημάτων Τελωνείων αλλά και ιδιωτών σχετικά με τη διαδικασία εξαγωγής στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας από εταιρεία που βρίσκεται εν μέσω πτωχευτικής διαδικασίας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Βάσει των διατάξεων του άρθρου 161 παρ. 1 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Καν.(ΕΟΚ)2913/1992) το καθεστώς της εξαγωγής επιτρέπει την έξοδο κοινοτικού εμπορεύματος από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Η εξαγωγή συνεπάγεται την επιβολή των εξαγωγικών δασμών και την εφαρμογή των μέτρων εμπορικής πολιτικής και των λοιπών διατυπώσεων που προβλέπονται για την πράξη αυτή.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 788 παράγραφος 1 των Διατάξεων Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Καν.(ΕΟΚ)2454/1993) ως εξαγωγέας θεωρείται το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου κατατίθεται η διασάφηση εξαγωγής και το οποίο κατά τη στιγμή της αποδοχής είναι κύριος των εμπορευμάτων ή έχει παρεμφερές δικαίωμα διάθεσης των σχετικών εμπορευμάτων. Βάσει δε της δεύτερης παραγράφου του ιδίου άρθρου, όταν η κυριότητα ή το παρεμφερές δικαίωμα διάθεσης των εμπορευμάτων ανήκει σε πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο εκτός της Κοινότητας, κατ' εφαρμονή της σύμβασης στην οποία βασίζεται η εξαγωγή. το συμβαλλόμενο μέρος που είναι εγκατεστημένο στην Κοινότητα θεωρείται ως εξαγωγέας.

2. Σύμφωνα με το Άρθρο 47α παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιριών», η πτώχευση συνεπάγεται τη λύση της εταιρείας. Όμως, η λύση της εταιρείας δε συνεπάγεται και την απώλεια της νομικής της προσωπικότητας, η οποία θεωρείται κατά πλάσμα δικαίου ότι διατηρείται σε όλο το στάδιο της πτώχευσης προς τον αποκλειστικό σκοπό της εξακολούθησης της πτωχευτικής διαδικασίας. Ο δε οφειλέτης, από την κήρυξη της πτώχευσης στερείται αυτοδικαίως της διοίκησης (διαχείρισης και διάθεσης) της περιουσίας του (πτωχευτική απαλλοτρίωση), την οποία ασκεί μόνο ο σύνδικος (άρθρο 17 παρ. 1 Πτωχευτικού Κώδικα, Ν. 3588/2007, ΦΕΚ/Α'/153/10-7-2007). Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας η εταιρεία εξακολουθεί να είναι υποκείμενο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από την πτωχευτική περιουσία, εκπροσωπούμενη από το σύνδικο.

Εκ των ανωτέρω σημείων (1) και (2) συνάγεται ότι, η εταιρεία που βρίσκεται εν μέσω πτωχευτικής διαδικασίας μπορεί να πραγματοποιήσει εξαγωγή - εξαγωγές στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας, (τηρουμένων των τυχόν λοιπών διατάξεων που προβλέπονται για την εξαγωγή εμπορευμάτων) και επιπλέον, οι διατυπώσεις εξαγωγής θα τηρούνται από την ίδια, μέσω του συνδίκου της, αφού ο παραλήπτης των εμπορευμάτων είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα. οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 788 παρ. 2 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993 όπως αναλύθηκε ανωτέρω στο σημείο 1. Σημειώνεται ότι, επειδή οι υπό πτώχευση εταιρείες διαγράφονται από τα ειδικά μητρώα εξαγωγέων, για την πραγματοποίηση της εξαγωγής είναι απαραίτητη η προσκόμιση ειδικής εγκριτικής άδειας εξαγωγών (βάσει των διατάξεων της Απόφασης Υπουργού Εθνικής Οικονομίας αρ. 126263/Ε3/6263/4-10-2001, ΦΕΚ/Β/1359/18-10-2001, περί της χορήγησης ειδικής εγκριτικής άδειας εξαγωγών), η οποία εκδίδεται από τη Δ/νση Καθεστώτων Εισαγωγών Εξαγωγών του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

3. Τα επισυναπτόμενα στη διασάφηση εξαγωγής έγγραφα προκύπτουν από το συνδυασμό του άρθρου 221 των Διατάξεων Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Καν. (ΕΟΚ) 2454/1993) και των εθνικών απαιτήσεων για την εξακρίβωση των στοιχείων της διασάφησης και συγκεκριμένα τιμολόγιο, έγγραφα μεταφοράς καθώς και οποιοδήποτε άλλο πιστοποιητικό ή έγκριση απαιτείται.

4. Εξάλλου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 24 του ν.2859/2000, για την απαλλαγή από ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών που εξάγονται, εκτός της Κοινότητας, από τον πωλητή ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του πωλητή, πρέπει να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις που έχουν - για την εφαρμογή του άρθρου αυτού - καθοριστεί με την 1103551/8478/Α0014 ΠΟΛ.1262/2.8.1993 ΑΥΟ (ΦΕΚ 675/Β/2-9-1993). Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ανωτέρω ΑΥΟ, για την ανωτέρω απαλλαγή από το ΦΠΑ απαιτούνται:

α. Τιμολόγιο πώλησης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στο τιμολόγιο, που πρέπει να θεωρείται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή Εξαγωγής, αναγράφεται η ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ΛΟΓΩ ΕΞΑΓΩΓΗΣ».

β. Αντίγραφο του οικείου τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής που προορίζεται για το αρχείο του εξαγωγέα (αντίτυπο 3 του οικείου Ε.Δ.Ε.) από το οποίο αποδεικνύεται η οριστική εξαγωγή των αγαθών.

γ. Το οικείο αποδεικτικό της τυχόν μεσολαβούσας τράπεζας, για την εισαγωγή ή το συμψηφισμό ή τη νόμιμη εκχώρηση συναλλάγματος της συγκεκριμένης πράξης.

5. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 4(α) του Ν. 2859/2000 περί Φ.Π.Α., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ο υποκείμενος στο φόρο υποχρεούται να τηρεί βιβλία και να εκδίδει στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, εκτός εάν είναι εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν διαθέτει εγκατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα δε με την παράγραφο 7(γ) του ιδίου άρθρου, σε περίπτωση πτώχευσης του υποκείμενου στο φόρο, τις υποχρεώσεις που προβλέπει το άρθρο αυτό έχει ο προσωρινός ή οριστικός σύνδικος.

Στην περίπτωση δε πώλησης μετά από διαδικασία πλειστηριασμού, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1075/30.3.1990 ΔΥΟ με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την απόδοση του ΦΠΑ στα πλειστηριαζόμενα αγαθά (καθόσον αποτελεί πράξη παράδοσης που επιβαρύνεται με ΦΠΑ) που ανήκουν σε υποκείμενο στο φόρο ή σε υποκείμενο που βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης, καθορίστηκε ότι υφίσταται υποχρέωση του συνδίκου της πτώχευσης για την έκδοση των προβλεπόμενων από τον ΚΒΣ στοιχείων για τις πωλήσεις αγαθών επί της πτωχευτικής περιουσίας και γενικά για τις μετά τρίτων συναλλαγές.

Εκ των ανωτέρω σημείων (3), (4) και (5) συνάγεται ότι νια την πραγματοποίηση της εξαγωγής είναι απαραίτητη η προσκόμιση του εκδιδόμενου κατά τα ανωτέρω τιμολογίου πώλησης από το σύνδικο της υπό πτώχευση εταιρείας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
ΚΩΝ. ΝΗΧΩΡΙΤΗΣ

Ακριβές Αντίγραφο
Ο Τμηματάρχης