Αρ. πρωτ.: ΔΝΥ 1119440 ΕΞ - 30/08/2012 - Αναστολή προθεσμιών κατά την διάρκεια των δικαστικών διακοπών

Αρ. πρωτ.: ΔΝΥ 1119440 ΕΞ - 30/08/2012 - Αναστολή προθεσμιών κατά την διάρκεια των δικαστικών διακοπών

ΘΕΜΑ: Αναστολή προθεσμιών κατά την διάρκεια των δικαστικών διακοπών.

Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων που υπεβλήθησαν, τόσο στην Υπηρεσία μας όσο και στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη αναστολή των δικονομικών προθεσμιών κατά την διάρκεια των δικαστικών διακοπών, διευκρινίζουμε τα εξής:
1. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του αρθ. 61 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ως αυτή ισχύει, ορίζεται το διάστημα για το οποίο αναστέλλεται η προθεσμία για την άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων και συγκεκριμένα:
«Κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν ταχθεί για τη διεξαγωγή αποδείξεων. Η αναστολή δεν ισχύει όταν πρόκειται για συντηρητική απόδειξη ή για υποθέσεις που εκδικάζονται από τα τμήματα διακοπών. Οι προθεσμίες για την άσκηση ένδικων βοηθημάτων ή μέσων αναστέλλονται για το διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου».
2. Ειδικότερα, με το εδάφιο 1 του άρθρου 11 του Κώδικα περί Δικών Δημοσίου (Ν.Δ, 26 Ιουν./10 Ιουλ.1944) ως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του Ν.3514/2006,ΦΕΚ Α 266/6.12.2006, (έναρξη ισχύος 20-12-2006) ορίζεται, ότι: «Σε όλες τις δίκες του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, ουδεμία απολύτως τρέχει προθεσμία είτε εκ βάρος του Δημοσίου είτε εκ βάρος των άλλων διαδίκων, ούτε για την υπό τούτων ως τρίτων άσκηση δηλώσεων ούτε για την έγερση αγωγών, παρεμβάσεων και προσεπικλήσεων ούτε τέλος για την άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου μέσου ή εξέταση μαρτύρων. Κάθε προθεσμία, η οποία έχει αρχίσει προ των διακοπών, καθώς και η εξέταση των μαρτύρων αναστέλλονται κατά τη διάρκεια των διακοπών» (ήτοι από την 1/7 έως 15/9).
3. Περαιτέρω όμως, στο εδάφιο 3 του ιδίου άρθρου, ως αυτό προσετέθη με το άρθρο 25 του Ν. 3610/2007 (ΦΕΚ 258/Α), ρητά ορίζεται ότι «Εξαιρετικά, προκειμένου περί φορολογικών και τελωνειακών διαφορών στις προθεσμίες για την άσκηση προσφυγής ή ενδίκων μέσων ή άλλων ενδίκων βοηθημάτων οριζομένων από τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας δεν υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από πρώτης (1ης) έως τριακοστής πρώτης (31ης) του μηνός Αυγούστου». Η ως άνω διάταξη του αρ. 11 (σύμφωνα και με την παρ. 4 του άρθ. 22 του ν. 1868/1989, ΦΕΚ Α' 230) «...εφαρμόζεται και στις υποθέσεις δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ως προς όλα τα ασκούμενα από το Δημόσιο ενώπιον τους ένδικα βοηθήματα και ένδικα μέσα»
4. Κατόπιν τούτων (από τον συνδυασμό των προαναφερθεισών διατάξεων όπως ισχύουν και ειδικότερα του πρώτου και του τρίτου εδαφίου του άρθρου 11 του ως άνω νομοθετικού διατάγματος), προκύπτει ότι, αποκλειστικά για τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές, οι προθεσμίες για άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων (προσφυγή, αγωγή, ανακοπή, παρέμβαση, έφεση κ.ά.) αναστέλλονται, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους αντιδίκους του, μόνο για το χρονικό διάστημα από την 1/8 έως και τις 31/8. Για τις λοιπές διαφορές, το χρονικό διάστημα αναστολής της προθεσμίας άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων εκτείνεται (τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους αντιδίκους), από την 1/7 έως και την 15/9, ήτοι για το σύνολο της περιόδου των δικαστικών διακοπών.
5. Κατά συνεπεία επισημαίνουμε ότι - και δεδομένου ότι σχετική διάταξη δεν έχει μέχρι σήμερα κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας - το χρονικό διάστημα από την 1/8 έως και τις 31/8 και μόνο αυτό, δεν θα πρέπει να προσμετράται κατά τον υπολογισμό της 60ήμερης προθεσμίας οριστικοποίησης του προστίμου ή της καταλογιστικής πράξεως της Φορολογικής Αρχής και συνακόλουθα για το εμπρόθεσμο της άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, είτε αυτά ασκούνται από το Δημόσιο είτε από τον φορολογούμενο.

 

Ακριβές Αντίγραφο   
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Η Προϊσταμένη της Δ/νσης
Ψυχογιοπούλου Γεωργία