Αριθ. 4503 - 23/11/2012 - Καταγραφή, συστηματοποίηση και ταξινόμηση των Πράσινων Πόρων

Αριθ. 4503 - 23/11/2012 - Καταγραφή, συστηματοποίηση και ταξινόμηση των Πράσινων Πόρων

ΘΕΜΑ: Καταγραφή, συστηματοποίηση και ταξινόμηση των Πράσινων Πόρων, προγραμματικός και λογιστικός διαχωρισμός τους, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 εδάφ. β του Ν. 3889/2010 «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 182/Α).

(ΦΕΚ Β' 3184/30-11-2012)
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
 
Έχοντας υπόψη:
 
1. Τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 2 εδαφ. β΄ του ν. 3889/2010 «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 182 Α΄) και του άρθρου 3 παρ. 3 του ιδίου νόμου.
 
2. Το άρθρο 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 98 Α΄).
 
3. Τις διατάξεις του π.δ. 86/2012 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 141 Α΄).
 
4. Τις διατάξεις του π.δ. 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (ΦΕΚ 211 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ/γμα 24/2010 (ΦΕΚ 56 Α΄).
 
5. Tην αριθμ. Υ46/6.7.2012 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη» (ΦΕΚ 2101 Β΄).
 
6. Ότι από τις διατάξεις της παρούσης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
 
αποφασίζουμε:
 

Άρθρο 1:Σκοπός

Με την παρούσα απόφαση αποσκοπείται η εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 2 εδάφ. β΄ του Ν. 3889/2010 «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 182 Α΄), ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη υλοποίηση των σκοπών, δράσεων και προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου, με την ορθολογική κατανομή των πόρων του με βάση τον σκοπό θεσμοθέτησής τους, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις οικείες σχετικές διατάξεις.
 

Άρθρο 2:Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται σε όλους τους πόρους του άρθρου 3 παρ. 1 του Ν. 3889/2010, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο πόρο έχει προβλεφθεί υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις που τον διέπουν.
 

Άρθρο 3:Ομάδες πόρων – Προγραμματικός Διαχωρισμός

1. Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου κατατάσσονται, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του ν.3889/2010, σε δέκα (10) Ομάδες, με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους ως προς τον σκοπό που καλούνται να εξυπηρετήσουν κατά τις οικείες διατάξεις που τους διέπουν, ως ακολούθως:
1η) Πόροι Γαλάζιου Ταμείου, που κατευθύνονται εν γένει σε προγράμματα και δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
2η) Πόροι Ειδικού Φορέα Δασών, που κατευθύνονται εν γένει σε προγράμματα και δράσεις για την ανάπτυξη, προστασία και διαχείριση του δασικού και θηραματικού πλούτου.
3η) Πόροι Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, που κατευθύνονται εν γένει σε προγράμματα και δράσεις για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος, τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και περιβαλλοντικών ελέγχων, καθώς και διαχείρισης απορριμμάτων.
4η) Πόροι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, που κατευθύνονται εν γένει σε προγράμματα και δράσεις σχετικά με την εξυπηρέτηση των στόχων προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εν γένει βιώσιμης χρήσης της ενέργειας, είτε σε δράσεις τοπικής εμβέλειας στις περιοχές εγκατάστασης ή διέλευσης δικτύων ενεργειακών υποδομών, είτε σε συνολικότερες δράσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
5η) Πόροι Ταμείου Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου (νομοθεσίας διατήρησης ημιϋπαιθρίων), που κατευθύνονται σε προγράμματα, δράσεις και έργα για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης και την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων στις περιοχές των δηλούμενων χώρων.
6η) Πόροι Νομοθεσίας Αυθαίρετης Δόμησης, που κατευθύνονται σε προγράμματα, δράσεις και έργα είτε κατεδάφισης αυθαιρέτων, είτε πολεοδομικής εξυγίανσης, περιβαλλοντικής αποκατάστασης και εν γένει αντιστάθμισης των δυσμενών συνεπειών στις περιοχές των δηλούμενων χώρων.
7η) Πόροι Σταθμών Αυτοκινήτων, που κατευθύνονται σε προγράμματα ολοκληρωμένης πολιτικής στάθμευσης και έργα δημιουργίας χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.
8η) Πόροι Πολεοδόμησης, που κατευθύνονται στην χρηματοδότηση προγράμματα και έργων πολεοδομίας, διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων, αναβάθμισης οικιστικών περιοχών, προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
9η) Πόροι Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Βενζίνης, που κατευθύνονται σε προγράμματα, έργα και δράσεις που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των πεδίων του Πράσινου Ταμείου.
10η) Άλλοι Ειδικοί Πόροι, στους οποίους εντάσσονται πόροι υπέρ Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τις ανωτέρω Ομάδες ή/και δεν έχουν θεσμοθετηθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού.
2. Κάθε Ομάδα πόρων καταγράφεται σε ισάριθμους πίνακες, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του άρθρου 6 της παρούσας απόφασης. Το Παράρτημα αυτό μπορεί να συμπληρώνεται με αποφάσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ, όταν περιέρχονται εις γνώση του άλλοι πόροι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, η να διακρίνονται περαιτέρω σε κατηγορίες.
 

Άρθρο 4:Κατάταξη πόρων σε κατηγορίες

1. Οι πόροι του άρθρου 3, διακρίνονται ανάλογα με τη φύση και τον τρόπο είσπραξής τους, στις ακόλουθες κατηγορίες:
i. Πρόστιμα
ii. Φόροι
iii. Τέλη
iv. Καταλογισμοί δαπανών
v. Αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων
vi. Αντισταθμιστικά μέτρα
vii. Εισφορές
viii. Παράβολα
ix. Τίμημα εκποίησης
x. Τίμημα δημοπρασίας
xi. Μισθώματα
xii. Αποζημιώσεις χρήσης
xiii. Κατάπτωση εγγυήσεων
xiv. Έσοδα από διαχείριση και εκμετάλλευση
xv. Ποσοστά εσόδων νομικών προσώπων
xvi. Λοιπά έσοδα (επιχορηγήσεις, χορηγίες, δωρεές).
Οι πιο πάνω πόροι αναφέρονται στους πίνακες 1 έως 10 του Παραρτήματος Ι του άρθρου 6 της παρούσης, ανάλογα με την ομάδα στην οποία υπάγεται καθένας από αυτούς.
 

Άρθρο 5:Διαδικασίες είσπραξης – Λογιστικός διαχωρισμός.

1. Κάθε πόρος εισπράττεται σύμφωνα με τη «Διαδικασία Είσπραξης» του Παραρτήματος Ι.
2. Εφόσον πρόκειται για πόρους των Κατηγοριών i − vi, στις οποίες συντρέχει περίπτωση βεβαίωσης και καταλογισμού της σχετικής οφειλής, η είσπραξή τους διενεργείται ως ακολούθως, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων ή αντίθετων διατάξεων:
Η είσπραξη των εσόδων των παραπάνω κατηγοριών πόρων (i − vi) που αφορούν πρόστιμα, φόρους, τέλη, καταλογισμούς δαπανών, αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων και αντισταθμιστικά μέτρα, ενεργείται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), με τίτλους είσπραξης που συντάσσονται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες για την επιβολή τους υπηρεσίες. Οι τίτλοι είσπραξης διαβιβάζονται προς βεβαίωση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. φορολογίας των υπόχρεων. Τα έσοδα με βάση τους παραπάνω τίτλους είσπραξης βεβαιώνονται στην αντίστοιχη κατηγορία εσόδου (ΚΑΕ κάθε πόρου) και εισπράττονται κατά τις διατάξεις για την είσπραξη δημοσίων εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Εν συνεχεία, τα εισπραττόμενα ποσά με βάση τους παραπάνω τίτλους είσπραξης αποδίδονται με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο Πράσινο Ταμείο, σε λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλη αναγνωρισμένη Τράπεζα που υποδεικνύεται από το Πράσινο Ταμείο ή στο δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
3. Εφόσον πρόκειται για πόρους των Κατηγοριών vii − xvi, καθώς και σε κάθε περίπτωση οικειοθελούς καταβολής της οφειλής εκ μέρους του υπόχρεου, η είσπραξη της σχετικής οφειλής μπορεί να διενεργείται, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων ή αντίθετων διατάξεων, από αναγνωρισμένες τράπεζες. Ειδικότερα, ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει το αποδεικτικό της οφειλής, θεωρημένο από την αρμόδια εκδούσα αρχή, με υπολογισμό του ύψους της οφειλής κατά το χρόνο πληρωμής. Οι Τράπεζες αποδίδουν τα εισπραττόμενα ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου πιστώνονται υπέρ Πράσινου Ταμείου, στον αντίστοιχο κωδικό και λογαριασμό του κάθε πόρου.
4. Η απόδοση στο Πράσινο Ταμείο πόρων που έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό του από το Δημόσιο ή άλλο φορέα, διενεργείται από την αντίστοιχη υπηρεσία που ορίζεται ως αρμόδια για την είσπραξή τους αμελλητί, σύμφωνα με τις διατάξεις που την διέπουν. Η αρμόδια υπηρεσία είσπραξης ενημερώνει το Πράσινο Ταμείο για τα ποσά που έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό του ανά ημερολογιακό τρίμηνο.
 
Άρθρο 6
Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης το Παράρτημα Ι που ακολουθεί.
Ειδικότερα, στο εν λόγω Παράρτημα Ι, καθένας από τους δέκα (10) Πίνακες αναφέρεται σε μία ομάδα πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 3, και περιλαμβάνει τους πόρους που εντάσσονται στην ομάδα αυτή καθώς και την αντίστοιχη κατάταξή τους σε κατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 4.
 
Άρθρο 7
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2012
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ