Αριθ. πρωτ.: 1141389ΕΞ/Γ.Δ. - 11/10/2011 - Παροχή διευκρινίσεων (επί της ΠΟΛ.1188/6.9.2011)

Αριθ. πρωτ.: 1141389ΕΞ/Γ.Δ. - 11/10/2011 - Παροχή διευκρινίσεων (επί της ΠΟΛ.1188/6.9.2011)

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων (επί της ΠΟΛ.1188/6.9.2011)

Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1188/6.9.2011 (ΦΕΚ 1993/Τεύχος Β/8-9-2011) Απόφασης του Υπουργού των Οικονομικών «Περί επίδοσης των καταλογιστικών πράξεων των φορολογικών και τελωνειακών αρχών με δικαστικούς επιμελητές» σας παρέχουμε τις παρακάτω οδηγίες για την ομοιόμορφη εφαρμογή της:
        
1) Σε περιπτώσεις που μετά από επικοινωνία με τον φορολογούμενο επιθυμεί να παραλάβει ο ίδιος τις καταλογιστικές πράξεις, ο Προϊστάμενος κάθε ελεγκτικής αρχής πρέπει να μεριμνά ώστε να παρευρίσκεται στο κατάστημα της Υπηρεσίας δικαστικός επιμελητής, για την άμεση επίδοση των παραπάνω πράξεων στον φορολογούμενο.
        
2) Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των καταλογιστικών πράξεων που εκδίδονται μετά από προσωρινό έλεγχο ΦΠΑ όπου ο φορολογούμενος επιθυμεί την διοικητική επίλυση της διαφοράς.
          
Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι τα ανωτέρω 1 και 2 αφορούν τις καταλογιστικές πράξεις όπου το συνολικά αναγραφόμενο ποσό(φόρου και προσαύξησης) υπερβαίνει τις 10000 (δέκα χιλιάδες ευρώ).
        
3) Επίσης κάθε ελεγκτική αρχή για την παρακολούθηση των επιδόσεων των καταλογιστικών πράξεων οφείλει να τηρεί δύο βιβλία ή δυνατόν σε ηλεκτρονική μορφή.Το πρώτο θα αφορά την παράδοση των καταλογιστικών πράξεων στους δικαστικούς επιμελητές σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΠΟΛ.1188/6.9.2011 και το οποίο θα τηρείται ενιαίο για όλα τα τμήματα της Υπηρεσίας.Το δεύτερο βιβλίο θα αφορά την παράδοση καταλογιστικών πράξεων στον επιμελητή της Υπηρεσίας.  
         
4) Τέλος για τη διευκόλυνσή σας , σας γνωρίζουμε την επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας-www.odee.gr- όπου αναφέρονται κατά περιφερειακό πρωτοδικείο τα αναλυτικά στοιχεία των δικαστικών επιμελητών.Στη σχετική μηχανή αναζήτησης της ιστοσελίδας μπορείτε να επιλέγετε τον αρμόδιο δικαστικό επιμελητή μέσα από τη σχετική βάση δεδομένων, που είναι ενημερωμένη, ανά πάσα χρονική στιγμή από την Ομοσπονδία με τα αναλυτικά στοιχεία του δικαστικού επιμελητή, με βάση τον Νομό στον οποίο δραστηριοποιείται.        
       
Επίσης στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (http://10.16.5.21) μπορείτε να αναζητήσετε προς χρήση, κατάσταση των δικαστικών επιμελητών των Πρωτοδικείων Αθηνών-Πειραιά (λόγω του μεγάλου όγκου των προς κοινοποίηση καταλογιστικών πράξεων).
       
Σημειώνεται οτι η κατάσταση της αρμοδιότητας των δικαστικών επιμελητών είναι κατά Πρωτοδικείο και Νομό και όχι κατά περιοχή ή Δήμο.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ                                
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ                

H ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΑΙΚ.ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ