Αριθμ. 135056/ 2016 Καθορισμός της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και κάθε άλλης αναγκαίας ρύθμισης, για τη χορήγηση προκαταβολής για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 77 του ν

Αριθμ. 135056/ 2016 Καθορισμός της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και κάθε άλλης αναγκαίας ρύθμισης, για τη χορήγηση προκαταβολής για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 77 του ν

(ΦΕΚ Β' 4155/22-12-2016)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του ν. 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση Καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις» (Α' 117),όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του ν. 4441/2016 (ΦΕΚ Α' 227), και ιδίως του άρθρου 77 αυτού.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 1του Π.Δ. 35/2011 (ΦΕΚ Α' 88), όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3299/2004 (ΦΕΚ Α' 261), όπως ισχύει.

4. Τις διατάξεις του ν. 3908/2011 «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» (ΦΕΚ Α' 8), όπως ισχύει.

5. Το άρθρο 90 του «Κώδικα για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98).

6. Τις διατάξεις του π.δ. 116/2014 «Οργανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» (Α' 185), όπως ισχύει.

7. Τις διατάξεις του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α' 114).

8. Τις διατάξεις του π.δ. 123/2016 «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» (ΦΕΚ Α' 208)

9. Τις διατάξεις του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ Α' 210).

10. Την απόφαση του Πρωθυπουργού αριθμ. Υ197/ 16.11.2016 «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Χαρίτση.» (ΦΕΚ Β' 3722).

11. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, 

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

1.α. Η χορήγηση προκαταβολής επιχορήγησης γίνεται μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011, για ποσό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έβδομο (1/7) της προβλεπόμενης στη σχετική απόφαση υπαγωγής επιχορήγησης, εφόσον έχει υλοποιήσει εγκεκριμένα επενδυτικά έργα συνολικού ύψους τουλάχιστον ίσου με το ένα έβδομο (1/7) του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης και τα σχετικά παραστατικά δαπανών έχουν εξοφληθεί.

β. Η ανωτέρω προκαταβολή παρέχεται άπαξ, είναι μέρος της συνολικά καταβαλλόμενης επιχορήγησης, και αποτελεί την καταβολή της πρώτης δόσης της εγκεκριμένης επιχορήγησης, χωρίς την εφαρμογή των προϋποθέσεων υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου, της υποβολής αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του εν λόγω 50% του επενδυτικού σχεδίου και της πραγματοποίησης επιτόπιου ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του. Σε περίπτωση χορήγησης προκαταβολής της επιχορήγησης, δεν επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου.

2. Το αίτημα για τη χορήγηση της προκαταβολής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε) - Ιδιωτικές Επενδύσεις, μέσω της ενέργειας «ΑΙΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ» και συνοδεύεται:

α) από αναλυτική κατάσταση των παραστατικών δαπανών που ο φορέας έχει υλοποιήσει και των πληρωμών τους,

β) από τα παραστατικά δαπανών των επενδυτικών έργων που ο φορέας έχει υλοποιήσει, και τα παραστατικά εξόφλησής τους,

γ) από υπεύθυνη δήλωση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, με την οποία θα δηλώνει ότι i) έχει υλοποιήσει εγκεκριμένα βάσει της απόφασης υπαγωγής επενδυτικά έργα συνολικού ύψους τουλάχιστον ίσου με το ένα έβδομο (1/7) του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης, και ii) τα παραστατικά δαπανών και τα παραστατικά εξόφλησης τους που υποβάλλει συνημμένα, αφορούν το εγκριθέν ενισχυόμενο κόστος του επενδυτικού σχεδίου, και

δ) από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εκταμίευση της προκαταβολής, όπως αυτά ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία για την καταβολή ενισχύσεων των αναπτυξιακών νόμων, και γνωστοποιούνται με ανακοίνωση στον ιστότοπο της υπηρεσίας ιδιωτικών επενδύσεων.

3. α. Μετά την υποβολή του αιτήματος, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει τα ως άνω υποβληθέντα παραστατικά και δικαιολογητικά. Ειδικότερα η υπηρεσία ελέγχει εάν τα παραστατικά δαπανών και τα παραστατικά εξόφλησης τους αφορούν στο εγκριθέν ενισχυόμενο κόστος του επενδυτικού σχεδίου, σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής, και εάν το συνολικό ύψος των δαπανών είναι τουλάχιστον ίσο με το ένα έβδομο (1/7) του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης. Το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή του αιτήματος εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου οργάνου για την καταβολή της προκαταβολής.

β. Σε περίπτωση που με τον τακτικό έλεγχο για την πιστοποίηση του 50% της επένδυσης ή την ολοκλήρωση της επένδυσης και την πιστοποίηση έναρξης της παραγωγικής της λειτουργίας, ή από έκτακτο έλεγχο, δεν επιβεβαιωθούν τα δηλωθέντα με το αίτημα χορήγησης προκαταβολής και την υπεύθυνη δήλωση που το συνοδεύει στοιχεία, επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4399/2016.

Άρθρο 2

1. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.