ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αριθμ.: 30 - 13/04/2009

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αριθμ.: 30 - 13/04/2009

ΘΕΜΑ: « Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση Βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας»

Σας κοινοποιούμε την με αριθ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.1.2./6754/12-3-09 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και την αριθ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.1.1./1/2407/26-1-09 (ΦΕΚ 297/Β΄/18-2-09) Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται ως υποχρεωτική η αυτεπάγγελτη αναζήτηση της Βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας από την αρμόδια για έκδοση διοικητικής πράξης Υπηρεσία και θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Με τα παραπάνω σχετικά έχουν δοθεί οδηγίες για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση της Βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας καθώς και την υποχρέωση των υπηρεσιών μας να πιστοποιηθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να είναι δυνατή η παροχή Βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας με τηλεομοιοτυπία (FAX) για λογαριασμό των συναλλασσομένων με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

 

 

Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση της Βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας υπήγετο στα δικαιολογητικά που αναζητούνται αυτεπάγγελτα με την συναίνεση του πολίτη (προαιρετική αναζήτηση) σύμφωνα με την αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α/9981/30-5-05 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Σχετ. Εγκ. 58/05).

 

 

Με την κοινοποιούμενη Κ.Υ. Απόφαση καθιερώνεται ως υποχρεωτική η αυτεπάγγελτη αναζήτηση της Βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας από 18-5-2009.

 

 

Κατά συνέπεια θα πρέπει και οι υπηρεσίες μας στις περιπτώσεις που απαιτείται Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας να προβαίνουν στην υποχρεωτική αναζήτησή της, χωρίς την συναίνεση του Πολίτη.

 

 

Επισημαίνουμε τέλος ότι οι καθύλη αρμόδιες υπηρεσίες μας θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα για την σχετική τροποποίηση εντύπων αιτήσεων, ενημερωτικών εκδόσεων ή φυλλαδίων, καθώς και την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ώστε να περιληφθεί η ένδειξη της υποχρεωτικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης της Βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας, όπου αυτή αναφέρεται ως απαιτούμενο δικαιολογητικό.

 

 

 

Για διευκόλυνση σας συναποστέλλουμε επικαιροποιημένη κατάσταση αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών, καθώς και συνοπτικό πίνακα όπου απεικονίζεται η διάκριση των δικαιολογητικών που αναζητούνται υποχρεωτικά και εκείνων που αναζητούνται με την συναίνεση του πολίτη (προαιρετικά).

 

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

 

 

 

ΡΟΥΜΠΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

 

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματειακής Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας

ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

 

 

 Αυτεπάγγελτη αναζήτηση της Βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας

 

Αθήνα, 13 Απριλίου 2009

 

 

 

Αριθμ. Πρωτ. Ε99/ 7

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αριθμ.: 30