Αριθμ. Πρωτ. ΙΚΑ Α23/590 - 13/01/2010

Αριθμ. Πρωτ. ΙΚΑ Α23/590 - 13/01/2010

ΘΕΜΑ : Σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης των «νέων» ασφαλισμένων, σε περίπτωση ύπαρξης διαδοχικής ασφάλισης κατά το τελευταίο πριν τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης έτος

Σας κοινοποιούμε το με αριθ. πρωτ. Φ80000/23300/1929/30-11-09 έγγραφό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο αποτελεί απάντηση σε ερώτημα που τέθηκε από την Υπηρεσία μας σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης των «νέων» ασφαλισμένων, σε περίπτωση ύπαρξης διαδοχικής ασφάλισης κατά το τελευταίο πριν τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης έτος.

Με το κοινοποιούμενο έγγραφο η Γενική Γραμματεία κάνει δεκτό ότι «..... η βάση υπολογισμού των εισφορών προαιρετικής ασφάλισης θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον φορέα στον οποίο συνεχίζεται η προαιρετική ασφάλιση. Εάν ο φορέας της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης είναι φορέας μισθωτών, όπως εν προκειμένω το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., τότε ως βάση υπολογισμού των εισφορών είναι ο μέσος όρος των αποδοχών των μηνών ασφάλισης σε αυτόν, αναπροσαρμοσμένων κατά το ποσοστό αύξησης των συντάξεων.
Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, οι αποδοχές που έχει λάβει ο ασφαλισμένος κατά το χρόνο ασφάλισής του σε άλλο φορέα, πλην του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., μπορεί να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς, που βαρύνει τον ασφαλισμένο για την προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισής του στο Ίδρυμα, μόνο στην περίπτωση που η ασφάλιση έχει διανυθεί σε φορέα ασφάλισης μισθωτών, αφού η εφαρμογή της σχετικής διάταξης απαιτεί την ύπαρξη μισθού προκειμένου να προσδιορισθεί το ύψος της καταβλητέας εισφοράς».

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Φ. ΡΟΥΜΠΛΗ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ

Αθήνα 13/1/2010
Αριθμ. Πρωτ.Α23/590